IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

До колко лева мога необезпокоявано да прехвърлям м/у английска и българска сметки ?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от markov Разгледай мнение
    1. Един голям превод винаги е по-подозрителен от много малки....тоест превеждай си всеки месец.
    В САЩ могат да ти конфискуват парите, ако често правиш малки преводи (с общ размер над съответните прагове за попълване на декларация за произход на средствата или прагове за деклариране на подозрителни транзакции) и ако правиш преводи малко под 10 000 долара (или другите прагове). Наричат това "смърфинг" и тези закони създават проблеми най-вече на тези, които не се занимават с пране на пари и укриване на данъци.

    Има много изгорели, които си мислят, че щом бизнесът им е легален и си декларират данъците не би трябвало да имат проблеми. Това е изключително наивно.

    В другите държави положението не е така безумно като в САЩ, но пак трябва да се има предвид, че може да изглеждат подозрително правенето на транзакции малко под праговете или на множество "малки" транзакции с общ размер над някой праг.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Structuring

    Law Lets I.R.S. Seize Accounts on Suspicion, No Crime Required

    https://en.wikipedia.org/wiki/Civil_..._United_States

    Тези сащански закони са една от сериозните причини САЩ да се разглежда като опасна за посещение държава. Друга сериозна причина са "патриотичните" закони.

    Ако правиш множество малки преводи (с общ размер над някой праг) - изглежда подозрително. Ако се стараеш да правиш преводи винаги над някой праг - пак изглежда подозрително, защото изглежда, че се опитваш да не изглеждаш подозрителен... Парадокс. Единствения начин да не изглелждаш подозрителен в този случай е да не правиш нито преводи над прага, нито множество малки преводи с общ размер над прага. Тогава обаче пак изглеждаш подозрително, защото се опитваш да не изглеждаш подозрително. Двоен парадокс.

    Тъй като валутите се обезценяват от инфлацията, праговете стават все по-малки и по-малки (защото законодателите не ги вдигат!). 10 хиляди валутни единици вече не са кой знае колко много пари и преводи с такъв размер (на един превод или на няколко превода - примерно за месец, година, седмица) не са нещо необичайно.
    Last edited by vstoykov; 07.10.2019, 19:46.
    Два прости метода за легално намаляване на данъците

    Коментар


    • Първоначално изпратено от Shadow1 Разгледай мнение
      До колко лева на веднъж/на година е приемливо да прехвърлям между английска и българска сметки, в случая са мои ако има значение. Да прехвърлям без да става подозрително или да е нужно да се попълват документи ?
      1. Един голям превод винаги е по-подозрителен от много малки....тоест превеждай си всеки месец.
      2. За преводи от сметка в БГ към други сметки в БГ в ЕС или извън ЕС над 30 000 лева трябва декларация за произход на средствата.
      3. За какви размери преводи от Англия трябва декларация остана да си уточниш ......

      п.п.
      И най-важното ако парите са обложени по надлежния ред ...нямаш проблем да си ги превеждаш в каквито си размери искаш.
      Last edited by markov; 07.10.2019, 19:21.
      Не спори с простак.... Ще те свали на неговото ниво и ще те бие с опит

      Коментар


      • Банките не искат да си губят клиентите, и затова не те притесняват как да си попълниш декларацията за произход. За тях е достатъчно да драснеш един подпис без да ги интересува какво точно ще напишеш. Мисля си, че дори и да напиша "кисели краставички", пак ще ми приемат декларацията. Иначе са ми споделяли, че тези декларации ги трупат в кашони в мазето, и никой никога повече не се интересува от тях.

        Коментар


        • Първоначално изпратено от Mateev Разгледай мнение
          както при постъпване на дивидент в сметката
          Странно ми се вижда да се иска декларация за това, защото самото постъпване на дивиденти се разпознава лесно като такова.

          Дивидентите обикновено постъпват по сметката при инвестиционния посредник, може би имате предвид, че се налага деклариране когато постъпят пари от една лична сметка в друга лична сметка (защото при постъпване на пари от инвестиционния посредник е ясно, че това са пари от сметката на същото лице при този инвестиционен посредник). Но тогава декларацията се подава в банката от където се изпращат парите (в българските банки е така, банката, където се получават парите не иска декларация).

          Ако дивидентите се получават директно в банкова сметка - тогава в описанието на плащането пише, че това са дивиденти, защото платецът на дохода пише това като основание за превода и няма смисъл получателят да декларира.

          Ще се получи глупава ситуация, ако банката иска документ за дохода (не декларация, а proof of funds), а документът за дохода представлява справка за получен превод (дивидент) от същата банка, която иска документа... Някой попадал ли е в такава ситуация?

          А ако в сметката при инвестиционния посредник са постъпили пари от няколко източника (клиентът си е захранил сметката с пари от заплати, после е получил дивидент) - трябва да се изброяват всички източници (заплата, изплатена от фирма ...., дивиденти изплатени от ..., ..., .... и т.н.)...

          Първоначално изпратено от Mateev Разгледай мнение
          В тези декларации просто пишете думичката ДИВИДЕНТ и с това се изчерпва цялата процедура.
          Според кой закон е достатъчно да напишеш "дивидент" в декларацията за произход на парите? Не трябва ли да изброиш имената на фирмите, които са ти изплатили дивидентите?

          Не знам да има някъде дефиниция на това какво значи произход на средствата. И това дава възможност на държавните органи да злоупотребяват - винаги могат да кажат, че не си спазил закона, ако не си изброил поименно всички лица, които са ти изплатили доходи (а само си написал нещо общо като "упражняване на свободна професия", "дивиденти", "заплати" или още по-лошо - "спестявания").

          Първоначално изпратено от Mateev Разгледай мнение
          Трябва обаче да знаете, че НАП стриктно ги следи тези работи, и ако сметката на човек излезе на минус (приходи по-малко от разходи), веднага го приканват да дава обяснения. Така едно време се случи със сина ми, защото му бях купил две леки коли
          Изводът е: да не се правят разходи, които не могат да се скрият от НАП.

          Неизчерпателен списък: наеми, недвижимо имущество, автомобили, туристически пътувания, покупки с фактура, издадена на името на физическо лице (търговецът е длъжен да напише ЕГН-то на физическото лице, въпреки че някои търговци пишат 1111111111, но не знам дали това е правилно и легално). Тези фактури с ЕГН-та постъпват в системата на НАП и от там тези данни могат да се ползват за изчисляване на част от разходите на физическите лица. По статистически методи може да се установи кой харчи повече от средното и ако доходът му е нулев или по-малък от средния - проверчица, ревизийка...

          Ако прочетете негативните отзиви на потребителите на платежни услуги (като тези, които съм дал в статията, която цитирах в предишния пост) ще установите, че основния проблем не е НАП, а това, че доставчиците на платежни услуги не искат да ги глобят (във връзка със законите за прането на пари и тероризма) и искат всякакви безсмислени документи и замразяват и затварят сметки на хора, които са си платили данъците и имат законни доходи (обаче системата ги класифицира като рискови по някаква причина).
          Два прости метода за легално намаляване на данъците

          Коментар


          • По въпроса на темата:
            Ако човек честно и почтено си плаща данъците (това се следи от НАП), то тогава той няма никакви проблеми да си ги прехвърля между банките и между държавите насам-натам колкото си иска. Аз така правя и досега не съм имал абсолютно никакви проблеми, освен разбира се това, че често ми се налага да подписвам декларации за произход - както при постъпване на дивидент в сметката, така и при теглене на пари в брой или при големи задгранични преводи. В тези декларации просто пишете думичката ДИВИДЕНТ и с това се изчерпва цялата процедура.

            Трябва обаче да знаете, че НАП стриктно ги следи тези работи, и ако сметката на човек излезе на минус (приходи по-малко от разходи), веднага го приканват да дава обяснения. Така едно време се случи със сина ми, защото му бях купил две леки коли (една за него и една за гаджето му). Тогава той получи писмо от НАП с искане на разяснения и се налиожи един месец да събираме една камара документи откъде ли не, защото ги искаха от НАП. Най-накрая случая приключи, защото аз декларирах, че съм му подарил тези пари, но ако това не се беше случило, сина ми можеше сериозно да пострада.
            Last edited by Mateev; 07.10.2019, 13:38.

            Коментар


            • Могат да те безпокоят с даване на обяснения и предоставяне на документи и за малки суми. Законите против прането на пари се превръщат в заплаха - все повече хора стават жертва на тези закони

              Не забравяй за декларирането на сметки пред БНБ.

              Виж в сайта на банката какво пише за нареждане на преводи, при какви размери се налага прилагане на декларация за произход. Например в България като правиш превод за 10 000 лева или повече пишеш декларация за произход на средствата (банката не извършва превода без тази декларация).
              Два прости метода за легално намаляване на данъците

              Коментар


              • Първоначално изпратено от Shadow1 Разгледай мнение
                До колко лева на веднъж/на година е приемливо да прехвърлям между английска и българска сметки, в случая са мои ако има значение. Да прехвърлям без да става подозрително или да е нужно да се попълват документи ?
                Мога да ти прехвърля колкото пари искаш до коя да е английска банка, ако искаш и 5 милиона. Няма да има нито въпроси, нито документи, нито драми. Трябва ми номера на сметката в Англия, проготви парите в найлонови чували, когато си готов ми се обади да мина покрай вас и ги хвърли през терасата.

                Коментар


                • Първоначално изпратено от Shadow1 Разгледай мнение
                  До колко лева на веднъж/на година е приемливо да прехвърлям между английска и българска сметки, в случая са мои ако има значение. Да прехвърлям без да става подозрително или да е нужно да се попълват документи ?
                  каква ти е идеята за тази гимнастика?

                  искаш да вземеш кредит и ти трябват доходи, но не искаш да привличаш вниманието за проверка ли?

                  ако не кажеш на доктора какво те боли как очакваш да ти предпише правилно, точно и бързо лечение ........... заради недомлъвки голяма е вероятността да глътнеш вода
                  fuск the bеаr - give me the bееr

                  Коментар


                  • Тарикат си момче.Безплатна консултация у форума искаш и на всичко отогоре не си уточнил параметрите.едва ли с толкоз оскъдна изнформация някой може да ти помогне.


                    общо взето ако си си платил данъците на тия пари нямаш никакви проблеми. мани ги тия Револут и други такива глупости.направи си сметки в БГ и УК и никакаъв проблем нямаш. над 30К лева питат за произход на парите. попълва се декларация. ако си си платил данъците не виждам каъв е проблема

                    Коментар


                    • Благодаря за отговорите. Горе долу се ориентирах, nachev няма да продължавам разказа защото знам на къде ще отиде темата тогава, към безполезна...

                      Първоначално изпратено от hazard Разгледай мнение

                      Разгледай https://www.revolut.com/bg-BG
                      Това е, получаваш англ. банкова сметка от БГ
                      Има и други (Monzo,Starling)
                      Мерси, имам регистрация.

                      Първоначално изпратено от ratten Разгледай мнение
                      признал съм те, като един с най-тъпите постове/въпроси тука.
                      дерзай момче, върхът не е далеч.
                      Щях да се радвам повече ако това идваше от някой който е поне малко значителен. Теб не си те спомням, но браво че ми четеш постовете.

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от majnata Разгледай мнение

                        хаха ...яко ! и да тегли една майна на потъващия кораб ...
                        на потъващия остров ли - ми да, най-естествено. За кво са им паундите под водата ?!
                        Я всегда буду твоим поводом напиться.

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от mechka uteshitelka Разгледай мнение

                          направи си кредитна история, тегли накрая 100 000 паунда от английската "кралица" и й бий шута.
                          хаха ...яко ! и да тегли една майна на потъващия кораб ...

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от Shadow1 Разгледай мнение
                            До колко лева на веднъж/на година е приемливо да прехвърлям между английска и българска сметки, в случая са мои ако има значение. Да прехвърлям без да става подозрително или да е нужно да се попълват документи ?
                            направи си кредитна история, тегли накрая 100 000 паунда от английската "кралица" и й бий шута.
                            Я всегда буду твоим поводом напиться.

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от Shadow1 Разгледай мнение
                              До колко лева на веднъж/на година е приемливо да прехвърлям между английска и българска сметки, в случая са мои ако има значение. Да прехвърлям без да става подозрително или да е нужно да се попълват документи ?
                              Разгледай https://www.revolut.com/bg-BG
                              Това е, получаваш англ. банкова сметка от БГ
                              Има и други (Monzo,Starling)

                              Коментар


                              • признал съм те, като един с най-тъпите постове/въпроси тука.
                                дерзай момче, върхът не е далеч.
                                препоръка е

                                Коментар

                                Working...
                                X