Първоначално изпратено от pwise
Разгледай мнение
Като съм написал "програмистче", това не е обида, а препратка, че едни и същи неща се дочуват от този бранш и хората там витаят с усещането за някаква изключителност, спрямо други браншове. Препратка е също така към това, че се опитваш да анализираш нещо, спрямо, което ти самия имаш сериозна обвързаност, което от своя страна е в конфликт с ОБЕКТИВНАТА оценка, който и да я прави, каквито и да са неговите възможности за анализ, независимо къде се намира.
Аз имам приятели от детинство програмистчета, както обикновенни инжинери, така и шефове на фирми, когато аз им казвам, че 70% ще ги изрине, те знаят, че това е просто моята прогноза, а не че им мисля злото! Не ти мисля злото и на теб, не те познавам, не ме и интересуваш.
Относно нещата за работата от вкъщи, които ги пишеш, нека всеки разумен човек да прецени за себе си, до колко стопанските дейности в обществото като цяло, подлежат на извършване от вкъщи и дали работната организация може да се промени в такава степен, че това да бъде толкова значим процес, който да даде неимоверен тласък на едно ли друго! За мен НЕ!
При Амазон не липсват просто дивиденти, а каквито и да са качествени печалби, които се очакваше да дойдат един ден, но според мен това няма да се случи никога!
Правиш ми някаква ерупция за ИТ, технологиите как всички ползвали интернет, форуми, банкиране и тн..., но това само показва колко си далеч от икономическите реалности на нещата и от това, какво движи процесите.
Много преди хората да имат нужда от интернет или смарт телефон, те имат нужда от покрив на главата! Това е много по-ЕКЗИСТЕНЦИАЛНА ПОТРЕБНОСТ, спрямо тази от интернет и приложения. Това не пречи този бранш да се движи в рамките на възходи, пикове и спадове. Тъй както е хубаво да се разработва все по-нови и нови приложения, телефони и технологии, също така е добре да има повече хубави жилища, по-добри, по-големи и тн. Факт е обаче, че стопанските и икономически реалности не позволяват да има вечен възход, а тъкмо напротив, случват се тежки сривове и живота си продължава. Не си мисли, че ако има тежък удар върху ИТ бизнеса в БГ и 70% бъде заметен, това ще доведе до Каменна ера. Ще си има интернет, телефони поддръжка и тн. Всичко ще си е по старому, като единствената разлика ще бъде тази, че когато това е в глобален мащаб, за определени години ще има забавяне в технологиите, няма да има толквоа иновации в среда на криза с години и тн... Няма да се наливат пари от акселератори за някакви безумни проекти и пр... Общо взето, не само че няма да се върнем в Каменната ера, но ще си има и някакво развитие, просто при замразяване на 70% от кадрите, всичко ще става по-бавно, предопределено от стопанската ситуация. Един ден ще дойдат и добри времена, ще има подем, както такъв ще има и в строителството и всичко си тече в рамките на това ново темпо. Това се отнася и за дрехите и за храните, които също са много по-екзистенциални от приложенията или новия телефон. Много по-съществено от това, дали една банка ще се промени интерфейса или дали ще се роди поредното малоумно чат приложение.
Мислите се за много специални в ИТ сектора, но не сте! Живота може толкова без вас, колкото без това някой като няма пари, да си позлва старата баня, а не да си викне майстор. Или пък трета година да търка старите чифтове дънки, защото икономиката е лоша и нема кинта...

Всяко едно нещо в живота преживява възходи, спадове и пикове. Пиковете може да бъдат абсолютни или в рамките на цикъл. При ИТ технологиите според мен нямаме АБСОЛЮТЕН пик, а цикличен такъв.
Като те гледам как разсъждаваш, според теб излиза така, че движението може да бъде само нагоре, независимо от каквато и да е външна или заобикаляща среда.
Не си мисли, че ако стопанската среда може да редуцира в криза строителите, готвачите и шивачките, и живота да си продължи, то това не би било съотносимо и към ИТтата.
Няма какво да коментирам повече подобни неща.... Това беше от мен по тези теми!
Успех!
Коментар