IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Златото - Балон или не (2) ?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от KalinG Разгледай мнение
    Схемата със златото, като резерв обезпечаващ кредита, я обмислям в следният вариант.

    Когато изтегля кредит и закупя имот, който ще носи някакъв доход да кажем 70% от дължимата вноска по кредита. То това обикновенно важи за първите 5г., защото през това време някаква част от кредита е погасена, отделно инфлацията си е свършила работа и наема се е покачил, спрямо вноската, а златото също е индексирало цената си, към инфлацията. Да, покупателната способност на златото е същата, спрямо новите цени, но парите, които съм платил за него са се съхранили, като стойност и размера на резерва ми е същият, а не по-малък, както ако бяха останали във валута. Точно това, за което говорите е ключово при използването на злато, като резерв.
    "Схемата" ти е много грешна ако лихвите на централните банки останат високи - ще купиш имот на висока цена с ниска лихва, ще ти вдигнат вноската/лихвата рано или късно, в същото време златото ще е на същите равнища в най-добрия случай.
    Ако имаш нужда да си ползваш "резерва" ще го продадеш на загуба = цената+спреда+лихвите които ще покриваш с него.
    За пример - купуваш злато за 2к лева, в началото вноската ти е 1500. Вдигат ти вноската на 2000 златото пада на 1900, заради спреда всъщност продаваш за 1800 - реалната "загуба" за капитал от 3500 е 700 или около 20%. Това е без да вкарваме в тези хамалски сметки че 1500-те лева също са с лихва.
    В същото време при такава влошена икономическа обстановка е вероятно по-висока безработица и влошен наемен пазар.
    Целия ти план разчита много силно на инфлацията и задържане/намаляване на лихвите - ако смяташ, че това ще стане тогава действай, в противен случай всичките ти яйца ще са в една кошница.

    Тези схеми стават в държави където имаш фиксирана лихва за 10-20-30 години, в България си е чист хазарт и не мога да го нарека инвестиция.
    Ако притежанието на имота е самоцел тогава предполагам всички средства оправдават целта.

    Коментар


    • Първоначално изпратено от KalinG Разгледай мнение

      Здравейте sssaaa,

      Винаги съм чел вашите мнения, с особенно внимание!

      Считам ги за премерени и точни, към конкретните моменти.

      Имотите, които имам, не съм ги вземал за препродажба, а те са ми добър и относително пасивен доход. Не е вариант да ги продавам, дори да мисля, че има вероятност за корекция в този пазар.

      Мислите ли че кеша е добър вариант, вместо да увелича още поне 200-300гр. в злато?

      Или се очаква някаква корекция в златото?
      Реално погледнато няма пречка да изчакам с покупка, спестявайки пари, просто се притеснявам да не скочи преди това.

      ​​​​​​За златото мисля, че с малки волатилност и ще държи около тази цена до към 2025г, след това би трябвало да направи по-големи скокове.

      Причините и вие сте ги споменавали не веднъж.

      Обръщането на монетарната политика, тоест леко свиване на основната лихва, би бил силен катализатор за скок в цената.

      Да не забравяме, че избори в САЩ идват и вероятно тези няма да са на власт. Но първо до тогава много е вероятно да видим и обръщането на монетарната политика, от свиване, към експанзия отново. И то не по икономически показатели, а по социално политически + корпоративен натиск.
      ​​
      Прекратяването на свиването на балансите на ЦБ, което и сега е с малки и несъществени стъпки, на фона на това което беше създадено, като фиат, за кратко време.

      Друг катализатор е риска от рецесия. Ако фондовите пазари сгънат, то тогава паричните потоци се насочват към убежище.

      Общо взето мисля в хоризонт от поне 3г, по отношение на златото. След това според случая, мога да го задържа, продам или също обмислям да взема и ипотечен кредит с минимално самоучастие, но обезпечен с това злато. Този сценарии е вариант при покупка на друг имот, отново с цел отдаване под наем.

      Ако тогава ситуацията е поне малко сходна, с предишната, тоест по-ниски лихви, и увеличаване на балансите, то отново покупка на имот би било логично. Капиталовата, ще расте, а също и стойността на златото, което ще стои, като гарант за кредита, ако нещо се обърка!
      ​​​​​​
      Доходността от наем ще покрива около 70- 80% от вноската по кредита. Мисля, че не е лоша схема.
      ,,Доходността от наема ще покрива 70 -80 процента от вноската,,

      Това е сметка без кръчмар.

      Тази смета е за лихва по заема 2,8 процента. Как мислиш дали при висока реална инфлация 30 процента лихвата по 30 годишната ипотека ще е остане на тези нива дълго време.
      В момента лихвата по 10 годишният Български дълг е на нива 4.3. Тази ненормална ситуация означава две неща . Или влизаме в Еврозоната и лихвата на държавният дълг спада или влизането в Еврозоната се отлага и лихвите по ипотеките отиват на майката си, над нивата на държавният дълг които оделно могад да скочат още.Виж колко са лихвите по ипотеките например но в съседна Румъния. В някой европейски страни извън зоната ,ГПР по заемите са двуцифрени.
      Така че по добре изчакай да видиш ситуацията относно влизането в зоната.
      Last edited by Майстора233; 07.08.2023, 07:53.

      Коментар


      • За да придобиеш малко опит започни с малки инвестиции, така след 2-3г. вече ще имаш опит и ще решиш дали дампепдължиш, спреш или разпродадеш.
        Щом отделяш по 3-4к на месец, пробвай с по 50лв на месец примерно да насочваш към акции, крипто или другаде. Избери от 3-5 компании и от 3 до 5 криптоса. Започни да го следиш само тях и така....

        Коментар


        • Първоначално изпратено от sssaaa Разгледай мнение
          Лично аз очаквам спад в цената на имотите през следващите 3г и не мога да се съглася с твоя вариант за обезпечение на ипотека със злато. По-добрият вариант според мен е да купиш имот със златото сега, от колкото да теглиш някви кредити.
          Имай предвид, че може да върнеш до 3 пъти стойността на имота при ипотека при това темпо на затягане на лихвите. Така че може са ти излезне по на сметка ако директно се нашиеш в имот, щом това си решил да ти бъде инвестицията бизнес плат за следващите десетилетия.
          Не бързай а помисли и попитай най-близките си около теб те какво искат и каи биха постъпили.
          Каквото и да решиш, успех!
          Разбирам, аз също очаквам някаква корекция, най-малкото защото банките и тук рано или късно ще ограничат кредитирането. А това винаги е водило до корекция.

          Така или иначе и да искам, няма да мога да вляза в пазара по-рано от 2-3г., защото нямам достатъчно пари, към момента, а кредит без обезпечение, няма да взема.

          Сега освен, че и имотите, като всеки друг актив са напомпани, заради многото създадени пари.

          Ето и пример за корекции в големи и мастити компании.

          Apple Inc. публикува третото си поредно тримесечие на спад в продажбите в своя отчет и очаква подобно представяне през текущото тримесечие.


          Пак казвам, опит в акции и крипто нямам. Специално за акции чета и наблюдавам, но да имам някакъв задълбочен поглед, по-скоро не.

          Поздрави и успех ви желая!
          Last edited by KalinG; 06.08.2023, 11:48.

          Коментар


          • Лично аз очаквам спад в цената на имотите през следващите 3г и не мога да се съглася с твоя вариант за обезпечение на ипотека със злато. По-добрият вариант според мен е да купиш имот със златото сега, от колкото да теглиш някви кредити.
            Имай предвид, че може да върнеш до 3 пъти стойността на имота при ипотека при това темпо на затягане на лихвите. Така че може са ти излезне по на сметка ако директно се нашиеш в имот, щом това си решил да ти бъде инвестицията бизнес плат за следващите десетилетия.
            Не бързай а помисли и попитай най-близките си около теб те какво искат и каи биха постъпили.
            Каквото и да решиш, успех!

            Коментар


            • Първоначално изпратено от KalinG Разгледай мнение
              ​​​​​​Доходността от наем ще покрива около 70- 80% от вноската по кредита. Мисля, че не е лоша схема.
              Това ще ,ще обърка всички планове, които досега си правил и които си правиш за бъдеще !

              Имотите са твоята котва,която ще те повлече надолу и ще те удави.
              Няма смисъл да мислиш в какво да инвестираш 1%,като другите ти 99% са под голям риск от сериозна обезценка !
              Last edited by petrg5s; 06.08.2023, 09:01.

              Коментар


              • Първоначално изпратено от sssaaa Разгледай мнение
                За инвестиции в имоти не мога да кажа много и не се чувствам в свои води там.
                Това, което мога да те посъветвам е само едно. От златото пари няма да изкараш то е Хедж, който ще ти съхрани покупвателната им стойност в бъдещето.

                Пари се изкарват от инвестиции в Акции, крипто и имоти примерно, но жълтото не е предназначено за тази цел. Ако се замислиш реално имайки 400гр жълто в момента, след 10г ти пак ще имаш толкова и то няма да стане повече или по-малко. Дори да стане 10к$ до тогава, ти пак ще можеш да купиш същите неща, които можеш да купиш и днес или поне близки до днешните.
                От инвестиции в акции, крипто или имоти примерно можеш да получаваш или трупаш някаква печалба/загуба.
                Това е и причината често да казвам, че не е важно на каква цена и кога купуваш злато, важно е кога ще излезеш от него и колкото по-рано излезеш или имаш нужда да излезеш, толкова риска от загуби или пропуснати ползи би бил и по-голям.
                Да, точно така е, аз не съм се изразил правилно, ако извода от това което съм написал, е че очаквам печалба от златото.

                Ето как ги виждам нещата в моят случай конкретно.

                Понеже съм в процес на натрупване на капитал и риск от обезценка на валутата докато го натрупвам, за това виждам периодичната покупка на злато, като добър вариант, за съхранение на стойност, през този процес.

                Схемата със златото, като резерв обезпечаващ кредита, я обмислям в следният вариант.

                Когато изтегля кредит и закупя имот, който ще носи някакъв доход да кажем 70% от дължимата вноска по кредита. То това обикновенно важи за първите 5г., защото през това време някаква част от кредита е погасена, отделно инфлацията си е свършила работа и наема се е покачил, спрямо вноската, а златото също е индексирало цената си, към инфлацията. Да, покупателната способност на златото е същата, спрямо новите цени, но парите, които съм платил за него са се съхранили, като стойност и размера на резерва ми е същият, а не по-малък, както ако бяха останали във валута. Точно това, за което говорите е ключово при използването на злато, като резерв.

                Отделно самата капиталова стойност на имота, също се е повишила през това време. По този начин би следвало кредита да се обезцени. Понеже размерът на кредита е фиксиран, а инфлацията си расте.

                Да, има вариант, лихвите да се повишат, поради някакви обстоятелства или пък някой от нас да остане без работа за някакъв период от време.

                Но риск във всяко нещо има. За това бих ползвал златен резерв и ако се наложи, пренасочване на друг наем от друг имот, в посока изплащане на кредита, ако има голям дисбаланс между вноска и доход от наем.

                Сега, някой може и да каже, добре, защо просто, не купя имота кеш или поне 60-70% в брой, а кредит само за остатъка, като това ще е сравнително малък дял и тежест. Ами защото в първият случай ще имам имот + злато в идеалният вариант, а кредита ще се обезцени, в дългосрочен план. А през това време, няма да се налага да отделям чак толкова от общият си доход, за спестяване и ще разполагам с по-голям бюджет за лични нужди и образование на детето. Именно защото обезпечението ми към кредита и евентуално една прилична спестена предварително сума ще е в злато. Нейната покупателна способност ще е същата и след 20г, да кажем + имот, който почти се е самоизплатил, с малко добавка от моя страна.


                Ще ми бъде интересно да, чуя мнение по тази схема, дали златен резерв по кредит би бил добър вариант и да обсъдим практически как ще се справи именно, като хедж, в този конкретен случай.
                Last edited by KalinG; 06.08.2023, 00:41.

                Коментар


                • За инвестиции в имоти не мога да кажа много и не се чувствам в свои води там.
                  Това, което мога да те посъветвам е само едно. От златото пари няма да изкараш то е Хедж, който ще ти съхрани покупвателната им стойност в бъдещето.

                  Пари се изкарват от инвестиции в Акции, крипто и имоти примерно, но жълтото не е предназначено за тази цел. Ако се замислиш реално имайки 400гр жълто в момента, след 10г ти пак ще имаш толкова и то няма да стане повече или по-малко. Дори да стане 10к$ до тогава, ти пак ще можеш да купиш същите неща, които можеш да купиш и днес или поне близки до днешните.
                  От инвестиции в акции, крипто или имоти примерно можеш да получаваш или трупаш някаква печалба/загуба.
                  Това е и причината често да казвам, че не е важно на каква цена и кога купуваш злато, важно е кога ще излезеш от него и колкото по-рано излезеш или имаш нужда да излезеш, толкова риска от загуби или пропуснати ползи би бил и по-голям.

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от sssaaa Разгледай мнение

                    Калински, пресметни дали би продал тези имоти, които имаш или само някой от тях. Ако има имот който си готов да продадеш, то това го считай само за инвестиция. Виж после колко струва този имот/и и после виждали кмаш 5% в злато поне спрямо тази сума на имота/и. Ако е по-малко, купуваш още злато. Ало не, събирай⁶ кеш за сега.
                    Здравейте sssaaa,

                    Винаги съм чел вашите мнения, с особенно внимание!

                    Считам ги за премерени и точни, към конкретните моменти.

                    Имотите, които имам, не съм ги вземал за препродажба, а те са ми добър и относително пасивен доход. Не е вариант да ги продавам, дори да мисля, че има вероятност за корекция в този пазар.

                    Мислите ли че кеша е добър вариант, вместо да увелича още поне 200-300гр. в злато?

                    Или се очаква някаква корекция в златото?
                    Реално погледнато няма пречка да изчакам с покупка, спестявайки пари, просто се притеснявам да не скочи преди това.

                    ​​​​​​За златото мисля, че с малки волатилност и ще държи около тази цена до към 2025г, след това би трябвало да направи по-големи скокове.

                    Причините и вие сте ги споменавали не веднъж.

                    Обръщането на монетарната политика, тоест леко свиване на основната лихва, би бил силен катализатор за скок в цената.

                    Да не забравяме, че избори в САЩ идват и вероятно тези няма да са на власт. Но първо до тогава много е вероятно да видим и обръщането на монетарната политика, от свиване, към експанзия отново. И то не по икономически показатели, а по социално политически + корпоративен натиск.
                    ​​
                    Прекратяването на свиването на балансите на ЦБ, което и сега е с малки и несъществени стъпки, на фона на това което беше създадено, като фиат, за кратко време.

                    Друг катализатор е риска от рецесия. Ако фондовите пазари сгънат, то тогава паричните потоци се насочват към убежище.

                    Общо взето мисля в хоризонт от поне 3г, по отношение на златото. След това според случая, мога да го задържа, продам или също обмислям да взема и ипотечен кредит с минимално самоучастие, но обезпечен с това злато. Този сценарии е вариант при покупка на друг имот, отново с цел отдаване под наем.

                    Ако тогава ситуацията е поне малко сходна, с предишната, тоест по-ниски лихви, и увеличаване на балансите, то отново покупка на имот би било логично. Капиталовата, ще расте, а също и стойността на златото, което ще стои, като гарант за кредита, ако нещо се обърка!
                    ​​​​​​
                    Доходността от наем ще покрива около 70- 80% от вноската по кредита. Мисля, че не е лоша схема.
                    Last edited by KalinG; 05.08.2023, 21:26.

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от KalinG Разгледай мнение

                      Значи и вие сте за спестяване в злато.

                      Реално мисля да продължа да купувам, честно казано и на много други хора мнението е такова, с оглед на икономическата ситуация.

                      Инвестиции в образование правим, и за детето и за жената, тя сега също завършва инженер магистър индустриална логистика. Малко късно, но по-добре така...

                      Дъщерята до тук винаги е била на частни занимални с английски, извън детската градина. Сега от септември ще почне и в британският съвет, което значи два пъти през седмицата и до там да я водя и съответно да чакам да свърши и обратно, а това е доста далече от там където живеем. Другите дни е на танци, а съботата пак на английски целодневно.

                      Ако трябва да имам още деца ще стане много сложно или пък няма да ги водя на толкова места, което пак не е ок.

                      За това съм се насочил и към по-пасивна доходност, защото вече нямам никакво време, а и желание да правя нещата с които съм се занимавал преди.

                      Сега ми трябва спокойствие, сигурност и устойчивост, с минимален риск и прилична възвръщаемост.

                      Това ми е концепцията, поне към този етап.

                      Ако някой има да сподели нещо което, отговаря на този модел, ще е чудесно да го коментираме.

                      Поздрави и най-вече здраве!
                      Калински, пресметни дали би продал тези имоти, които имаш или само някой от тях. Ако има имот който си готов да продадеш, то това го считай само за инвестиция. Виж после колко струва този имот/и и после виждали кмаш 5% в злато поне спрямо тази сума на имота/и. Ако е по-малко, купуваш още злато. Ало не, събирай⁶ кеш за сега.

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от mitaka7 Разгледай мнение

                        Ще напиша аз какво бих направил, ако ми оставаха на мен тия пари на месец. В случай, че всичките ми потребности са задоволени (разходи около семейството, здраве, образование, култура, отдих и прочее - естествено при различните хора са различни по размер), бих "инвестирал" поне в още едно дете, без значение от годините ми. Тези 3-3,5К на месец са напълно предостатъчни за това. Пък ако ти остават и след това - бухай в злато останалото.
                        Значи и вие сте за спестяване в злато.

                        Реално мисля да продължа да купувам, честно казано и на много други хора мнението е такова, с оглед на икономическата ситуация.

                        Инвестиции в образование правим, и за детето и за жената, тя сега също завършва инженер магистър индустриална логистика. Малко късно, но по-добре така...

                        Дъщерята до тук винаги е била на частни занимални с английски, извън детската градина. Сега от септември ще почне и в британският съвет, което значи два пъти през седмицата и до там да я водя и съответно да чакам да свърши и обратно, а това е доста далече от там където живеем. Другите дни е на танци, а съботата пак на английски целодневно.

                        Ако трябва да имам още деца ще стане много сложно или пък няма да ги водя на толкова места, което пак не е ок.

                        За това съм се насочил и към по-пасивна доходност, защото вече нямам никакво време, а и желание да правя нещата с които съм се занимавал преди.

                        Сега ми трябва спокойствие, сигурност и устойчивост, с минимален риск и прилична възвръщаемост.

                        Това ми е концепцията, поне към този етап.

                        Ако някой има да сподели нещо което, отговаря на този модел, ще е чудесно да го коментираме.

                        Поздрави и най-вече здраве!

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от KalinG Разгледай мнение
                          ...около 3000 до 3500 лв мога да спестявам на месец...

                          Ще напиша аз какво бих направил, ако ми оставаха на мен тия пари на месец. В случай, че всичките ми потребности са задоволени (разходи около семейството, здраве, образование, култура, отдих и прочее - естествено при различните хора са различни по размер), бих "инвестирал" поне в още едно дете, без значение от годините ми. Тези 3-3,5К на месец са напълно предостатъчни за това. Пък ако ти остават и след това - бухай в злато останалото.

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от petrg5s Разгледай мнение

                            С две думи ,~99% от активите ви са в имоти и 1% в злато
                            Това е абсолютно нездравословно и започналия краш в имотите,ще ви накара да разберете за какво говоря.
                            Не трябва да носите всички яйца в една кошница ! Това е правило номер 1
                            Предвид икономическия цикъл, кеша трябва да ви е едно от основните
                            Е да, за това и сега съм в процес на натрупване, но не мисля, че кешът, като фиатна валута е удачен избор. За това се придържаме към, експозиция в злато. Но не съм сигурен до колко е правилно да държа всичко, в този актив. Поне докато понатрупам малко по-сностна сума.

                            Мислех за изграждане на някаква експозиция в акции, в компании за енергия, но не зелена и храни. Също така спрямо скорошните събития в Нигер, говоря специално за урана, Франция, а и не само тя е в риск от липса на гориво за АЕЦ. Може би не е лош вариант.

                            В тази връзка от известно време наблюдавам Cameco Corp. Ако има някой с експозиция в нея или наблюдение, как се държи и потенциала й за растеж, нека да пише.

                            В тях има потенциал за ръст, без особен риск.

                            На база графиката, която бях качил, се коментира, че вероятният сценарии за развитие на САЩ с дълга е финансова репресия.

                            ​​​​Вие как мислите, не трябва ли да се преосмисли изцяло фундамента за инвестиции с оглед на новата икономическа обстановка?
                            Last edited by KalinG; 05.08.2023, 10:32.

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от KalinG Разгледай мнение
                              Живея в къща до Парадайса (София), имам един 4 стаен 150 кв.м. в Хладилника до Корнера и един в Оборище малък двустаен, купих го него 2016, на зелено, взех акт 16, края на 2018г, също и общ тристаен на морето с брат ми, като ортаци.
                              С две думи ,~99% от активите ви са в имоти и 1% в злато
                              Това е абсолютно нездравословно и започналия краш в имотите,ще ви накара да разберете за какво говоря.
                              Не трябва да носите всички яйца в една кошница ! Това е правило номер 1
                              Предвид икономическия цикъл, кеша трябва да ви е едно от основните

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от Майстора233 Разгледай мнение
                                всички говори за формирано дъно и последващо избухване.
                                Избухване и да има,няма как да е до 10к
                                Просто погледни годишна графика.2022г свеща е -67%
                                Поне 2-3год. съвземане трябва само от тази свещ !

                                Коментар

                                Working...
                                X