IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Златото - Балон или не (2) ?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Внимавай къде буташ да не станеш гърбав. Това, което цитираш, като число си мисля, че бихме могли да го видим евентуални ако ФЕД изненада пазарите и увеличи лихвите през Септември. Аз в момента съм склонен да вярвам, че би било разумно да вдигнат с 0,1% до 0,15%. След това ще изчакат данните за Q3 и ще преценят дали да задържат тези нива или да направят още 1 увеличение до края на тази година. Тук за мен голямата неизвестна е какво ще се случи с цените през тази зима. Очаквам да има пак спирала с цени/заплати

    Коментар


    • НОВИТЕ ДЪНА ИДВАТ . ДАВАЙТЕ ДА БУТАМЕ ДО СВЕЩЕНОТО 1853

      Коментар


      • Първоначално изпратено от sssaaa Разгледай мнение
        Защо, да не си решил да купуваш или е пак поредното ти подстрекателско заяждане?
        Не вярвам да е решил да купува каквото и да било...ТА му пречи от космоса. Ако купи, ще е само хартиено. Аз също не съм фен на златото последните 3 години, въпреки, че физическото съхранява стойност, както ти отбелязваш, като профи инвеститор. Моят родов дълг съм изпълнил, като съм удвоил физическото от баба ми и баща ми. Баща ми по време на соца е купувал Ататюрк!!!
        Имотите и дивидентните акции са ми фърст...
        Last edited by X_Y; 13.08.2023, 20:36.

        Коментар


        • За пореден път ще го напиша. Инвестицията в злато не е инвестиция чиято цел трябва да бъде печалба. Тя е инвестиция която може да ти съхрани спестяванията в дългосрочен план. Ако днес с 1 унция купуваш определени продукти, то след 10 или 20г. пак ще можеш да си купиш същите продукти с 1 унция. Ако някой ден спрат да контролиран дневните му котировки, тогава можем да говорим вече за инвестиция с печалба/загуба.

          Коментар


          • Исках само да загатна, че златото не е толкова рядко, колкото се смята и залежите в Танзания го потвърждават. При взрив на свръхнова се образува злато колкото планета като земята. И при нас има немалко - да се заринем до коленете, но е потънало към ядрото. Сега щом централните банки го търсят като алтернатива и преживява ренесанс.

            Коментар


            • Защо, да не си решил да купуваш или е пак поредното ти подстрекателско заяждане?

              Коментар


              • Последно кога почва поскъпването както уверено се твърдеше десетки постове тук в темата???

                Коментар


                • Първоначално изпратено от Кисимов Разгледай мнение
                  Златото го събират понеже било компактно. И цинкът е хиляда пъти по-рядък от алуминия, но цената е почти същата. Металите са поевтинели драстично през вековете, и само златото е неоправдано надценено между два и десет пъти поне, понеже било потънало дълбоко. И оловото е рядко, но е без пари почти. Така че почти никаква инфлация няма да компенсира, за разлика от среброто навярно и други метали като мед и цинк.
                  Ама тя и стойността на $ е около 10цента за банкнота. Ама то през Вековете не са печатали пари в несвяст както днешно време. То не бяха Количествени облекчения, то не беше печатане, то не беше дългове. През 2008г Баланса на ФЕД беше 0,9трл$, днес вече 8,2 трл$. Колко беше дълга на САЩ, Япония, Италия (и не само техния) през 2008г и колко е днес?
                  Е не може да се създават "обещания" (пари) от въздуха, които не са подплатени с реално извършена работа, а в същото време цената на жълтото, която себестойност в момента е около 1100-1300$ за унция да е била МНООООООГО НАДЦЕНЕНА едва ли не!
                  С тези печатани хартийки, които са обезпечени единствено с ОБЕЩАНИЕ на Централна банка, която даже не е независима (примерно ФЕД), няма как стока, която крие зад себе си разходи за добиване, съхранение, търгуване и рисковете свързани с това да не струва нищо и да казваш, че било надценено.
                  Не стига, че не е надценено ами мога да кажа на 100%, че е подценено даже! Поинтересувай се малко кой и как определя цената на дневните котировки и ще ти светне дали цената му е манипулирна или не.

                  Коментар


                  • Златото го събират понеже било компактно. И цинкът е хиляда пъти по-рядък от алуминия, но цената е почти същата. Металите са поевтинели драстично през вековете, и само златото е неоправдано надценено между два и десет пъти поне, понеже било потънало дълбоко. И оловото е рядко, но е без пари почти. Така че почти никаква инфлация няма да компенсира, за разлика от среброто навярно и други метали като мед и цинк.

                    Коментар


                    • Здравейте, бих искал да споделя същи някои нещя относно политиките на ЦБ.
                      1. На практика безработицата в САЩ започна леко да се повишава, което е сигнал че политиката на ФЕД вече работи
                      2.Ако някой тук си мисли че ще имаме рецесия за повече от 1 или 2 тримесечия е в сериозна заблуда. В момента в който официално влезем в рецесия ще започнат да настройват печатницата, балансите, лихвите и всякакви други механизми за да прекратят веднага рецесията и дс стимулират икономиката. Ако някой си мисли, че Короната е случайносъ е в дълбока грешка. Така на практика САЩ преодоляха поредния Фалит, стимулираха си Икономиката напечатвайки 4трл $ за има няма 1г., достигайки до 8,8трл. Увеличаваха си Тавана на дълга до сега, а вече официално си махнаха въобще Тавана при някакви условия и могат да харчат колкото си искат.
                      3. Имотите ще са на долу като цена в БГ не само защото масово се застрои, но и защото населението ни намаля с около 70 до 100к на година.
                      4. Инфлацията като числа ще пада, тъй като се сравнява спрямо предходните 12 месеца, а не спрямо началото на периода от високата инфлация. Скоро инфлацията от 2% ще бъде доближена (според мен около Q1,24), но реално цените няма да паднат, тъй като ще се сравнява примерно Март 2024 с Март 2023 и ще видим инфлация около 2,4 за ЕС, а за САЩ може по-ниско. След като стигнем до този период, тогава ще дойде кратка Дефлация и тук ЦБ ще разхлабят взетите сега мерки и точно тук ще започне сериозен ръст на Жълтото. А до този момент жълтото ще акумулира действителната инфлация, а не тези стакмистики на ЦБ.
                      Та моята актуализирана прогноза за жълтото е до края на тази година да видим жълтото макс до 2100$, а 2024 ще видим цени 2400 -2500. Очаквам ЦБ да започнат да разхлабват политиката в края на 2024 или началото на 2025, след което в рамките на 6 месеца смятам, че жълтото ще подскочи сериозно.
                      5. Конфликтът между Евроатлантическия съюз и Русия за жалост скоро не виждам да се реши, а това би отвяло жълтото на Север при някаква по-сериозна ескалация в този конфликт.

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от pwise Разгледай мнение
                        Ефекта на лихвите е докато се счупи икономиката от голямо събитие. До там им стига мисълта на централните банки и политиците. Ти си представяш някакви леки движения. Когато това се случи ще повлече всички пазари заради fractional banking - капитала на един фалирал бизнес не е само негов капитал. Единствено предполагам ще се опитат да спасяват важни банки и държави - всичко друго може да гори.

                        Ще превалутираш 2 пъти от пари в злато за да покриеш вноска по кредит по неясен курс? За мен е доста тъпо, ако ще държиш "резерв" за заем да го правиш в каквото и да е друго освен във валутата която е заема.

                        Трябва първо да си изясниш дали ще спестяваш или ще инвестираш - двете са малко различни като компютър и компот. Колко пари искаш да спестиш, каква възрвращаемост търсиш от инвестицията, за какво ще пестиш...

                        Не се разбира като цяло какво искаш да кажеш с последното мнение.
                        Здравейте,

                        Разбирам, че е малко неясно.

                        Идеята ми е първо да спестя/натрупам капитал. За тази цел мисля, че златото е най-подходящо.

                        После този капитал ще го инвестирам, ако е в имот то ще е целият, ако ще е в акции и фондов пазар, ще запазя голяма част от натрупаният спестен капитал, под формата на злато и ще започна да купувам и увеличавам експозицията си в два или три сектора от различни класове активи.

                        Но при акции и т.н. не разчитам на успех предвид самооценката си, като неопитен в това. Така че, това не го считам за инвестиция, в моят случай, а по-скоро за тренировка. За това искам да имам спестявания, които са защитени от инфлация.

                        А дали ще е в имот или в нещо друго и аз не знам. Зависи дали все пак съм спестил достатъчно и какви ще са условията след 3-4г.

                        Примерно, ако цените на НИ, са като сегашните, а възвръщаемостта е същата, няма да купя. Ще мисля в друга посока и т.н.

                        Но ако се получи ситуация, каквато беше между 2011 до 2016г., когато купих няколко имота, мисля че е добър вариант за инвестиция.

                        П.с. това с лихвите и кредита е само размишление.

                        Коментар


                        • Ефекта на лихвите е докато се счупи икономиката от голямо събитие. До там им стига мисълта на централните банки и политиците. Ти си представяш някакви леки движения. Когато това се случи ще повлече всички пазари заради fractional banking - капитала на един фалирал бизнес не е само негов капитал. Единствено предполагам ще се опитат да спасяват важни банки и държави - всичко друго може да гори.

                          Ще превалутираш 2 пъти от пари в злато за да покриеш вноска по кредит по неясен курс? За мен е доста тъпо, ако ще държиш "резерв" за заем да го правиш в каквото и да е друго освен във валутата която е заема.

                          Трябва първо да си изясниш дали ще спестяваш или ще инвестираш - двете са малко различни като компютър и компот. Колко пари искаш да спестиш, каква възрвращаемост търсиш от инвестицията, за какво ще пестиш...

                          Не се разбира като цяло какво искаш да кажеш с последното мнение.

                          Коментар


                          • Здравейте, радвам се, че все пак поддържаме някаква активност в темата.

                            Мисля си, че ни очаква втора вълна на инфлация, която ще се дължи на цените на храните и енергията.

                            Индустрията ще страда.

                            Очакваната рецесия, ще се отложи още, но ще се случи в един момент, защото лихвите, ще продължат да се покачват, заради устойчивата основна инфлация при услугите.

                            Отделно пазара на труда е в положителен тренд, което е двигател за потребление, а ЦБ искат точно обратното.

                            Сега това което аз лично разбирам за централните лихви, като механизъм на действие, е че всъщност те не действат веднага. Ако дадено предприятие е взело някакъв кредит с падеж след година или две, то едва когато настъпи този падеж и това предприятие трябва да вземе нов кредит, сконто да рефинансира стария, ще е с по-високите лихви. Тоест ефекта от новите високи лихви, ще го видим след известно време. Което значи, че самата лихва, колко е голяма, няма толкова значение, колкото продължителността на тези високи нива във времето. Ето така си обяснявам и отлагането на рецесията, просто много хора я очакват по-рано, а когато вече се разколебаят, тя настъпва.

                            Рецесията пък, вероятно ще доведе до смъкването на централните лихви, но не както беше преди, до около 0%, но няма и да са прекалено високи, за да не се задълбочи рецесията и премине, към дефлация. Това просто няма да го допуснат.

                            След това пак ще се премине, към количествено облекчаване и разни други подобни стимули, но може би малко по-модефицирани, тоест целенасочени, към определени сегменти, а не масови, както преди.

                            Това до някъде ще покрива критериите за ниска инфлация, но по-скоро ще бъде скрита инфлация. Сега имат план САЩ за свиване на дефицита до 2030г, аз мисля, че без скрита инфлация няма да се случат нещата. Кой знае какво не могат да орежат от бюджетните разходи, а да увеличат производството, чак до нужните размери също е невъзможно.

                            Ситуацията в Европа е същата, че и по-лошо с тези огромни задлъжнялост и по външните дългове и спад на производството.

                            Рецесията когато настъпи, ще балансира от една страна пазарните стойности на активите, от друга ще свие още паричното предлагане, с което ще се реши основният проблем, а именно че има твърде много пари без покритие в икономиката.

                            Това тежи и пречи цикъла на печатането да продължи. А този цикъл ще продължи, просто рестарт му трябва и едни по-добри настройки, не такива като по време и след ковид, където се изляха трилиони долари и всички активи се напомпаха с допълнителна стойност, която сега много тежи.

                            За мен златото е добър съхранител на стойност, за човек, който, като мен иска да спестява. То ще съхрани покупателната способност на парите, до момент в който реша, че ще ги вложа в нещо.

                            Ако все пак рецесия настъпи в един момент, златото ще има два сценария или ще увеличи цената си, а другите активи ще корегират или ще се справи по-добре, тоест, ще загуби от стойността си по-малко спрямо другите активи.

                            И в двата сценария ме устройва.

                            След въпросната рецесия, ако я има разбира се, бих се включил в покупка на акции. Но обмислям сектори, като суровини, енергии и здравеопазване.

                            Схемата, която бях описал е само пример вариант и зависи от тайминга в икономическият етап на имотният пазар.

                            Ако се закупи подходящ имот, в добър етап от цикъла при имотите, ще има прилична и относително неангажираща възвръщаемост.

                            Да, сигурно не може да се сравнява с акциите и крипто, но риска е в пъти по-малък.

                            За мен е важно да си създам сигурен и малко рисков, но стабилен доход, преди да се впусна в по-дълбоко води.

                            Междудругото сега е интересно да се следи цената на златото. Да видим дали ще падне още, утре излизат данни за пара на труда в САЩ и това е в унисон със централните лихви.

                            Сега според мен цената е страхотна за покупка и би било чудесно, ако го видим още поне малко надолу. Жалко, че съм на почивка и няма как да си купя още малко на тази хубава цена.

                            Поздрави и не спирайте да пишете за златото!

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от KalinG Разгледай мнение
                              Схемата със златото, като резерв обезпечаващ кредита, я обмислям в следният вариант.

                              Когато изтегля кредит и закупя имот, който ще носи някакъв доход да кажем 70% от дължимата вноска по кредита. То това обикновенно важи за първите 5г., защото през това време някаква част от кредита е погасена, отделно инфлацията си е свършила работа и наема се е покачил, спрямо вноската, а златото също е индексирало цената си, към инфлацията. Да, покупателната способност на златото е същата, спрямо новите цени, но парите, които съм платил за него са се съхранили, като стойност и размера на резерва ми е същият, а не по-малък, както ако бяха останали във валута. Точно това, за което говорите е ключово при използването на злато, като резерв.
                              "Схемата" ти е много грешна ако лихвите на централните банки останат високи - ще купиш имот на висока цена с ниска лихва, ще ти вдигнат вноската/лихвата рано или късно, в същото време златото ще е на същите равнища в най-добрия случай.
                              Ако имаш нужда да си ползваш "резерва" ще го продадеш на загуба = цената+спреда+лихвите които ще покриваш с него.
                              За пример - купуваш злато за 2к лева, в началото вноската ти е 1500. Вдигат ти вноската на 2000 златото пада на 1900, заради спреда всъщност продаваш за 1800 - реалната "загуба" за капитал от 3500 е 700 или около 20%. Това е без да вкарваме в тези хамалски сметки че 1500-те лева също са с лихва.
                              В същото време при такава влошена икономическа обстановка е вероятно по-висока безработица и влошен наемен пазар.
                              Целия ти план разчита много силно на инфлацията и задържане/намаляване на лихвите - ако смяташ, че това ще стане тогава действай, в противен случай всичките ти яйца ще са в една кошница.

                              Тези схеми стават в държави където имаш фиксирана лихва за 10-20-30 години, в България си е чист хазарт и не мога да го нарека инвестиция.
                              Ако притежанието на имота е самоцел тогава предполагам всички средства оправдават целта.

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от KalinG Разгледай мнение

                                Здравейте sssaaa,

                                Винаги съм чел вашите мнения, с особенно внимание!

                                Считам ги за премерени и точни, към конкретните моменти.

                                Имотите, които имам, не съм ги вземал за препродажба, а те са ми добър и относително пасивен доход. Не е вариант да ги продавам, дори да мисля, че има вероятност за корекция в този пазар.

                                Мислите ли че кеша е добър вариант, вместо да увелича още поне 200-300гр. в злато?

                                Или се очаква някаква корекция в златото?
                                Реално погледнато няма пречка да изчакам с покупка, спестявайки пари, просто се притеснявам да не скочи преди това.

                                ​​​​​​За златото мисля, че с малки волатилност и ще държи около тази цена до към 2025г, след това би трябвало да направи по-големи скокове.

                                Причините и вие сте ги споменавали не веднъж.

                                Обръщането на монетарната политика, тоест леко свиване на основната лихва, би бил силен катализатор за скок в цената.

                                Да не забравяме, че избори в САЩ идват и вероятно тези няма да са на власт. Но първо до тогава много е вероятно да видим и обръщането на монетарната политика, от свиване, към експанзия отново. И то не по икономически показатели, а по социално политически + корпоративен натиск.
                                ​​
                                Прекратяването на свиването на балансите на ЦБ, което и сега е с малки и несъществени стъпки, на фона на това което беше създадено, като фиат, за кратко време.

                                Друг катализатор е риска от рецесия. Ако фондовите пазари сгънат, то тогава паричните потоци се насочват към убежище.

                                Общо взето мисля в хоризонт от поне 3г, по отношение на златото. След това според случая, мога да го задържа, продам или също обмислям да взема и ипотечен кредит с минимално самоучастие, но обезпечен с това злато. Този сценарии е вариант при покупка на друг имот, отново с цел отдаване под наем.

                                Ако тогава ситуацията е поне малко сходна, с предишната, тоест по-ниски лихви, и увеличаване на балансите, то отново покупка на имот би било логично. Капиталовата, ще расте, а също и стойността на златото, което ще стои, като гарант за кредита, ако нещо се обърка!
                                ​​​​​​
                                Доходността от наем ще покрива около 70- 80% от вноската по кредита. Мисля, че не е лоша схема.
                                ,,Доходността от наема ще покрива 70 -80 процента от вноската,,

                                Това е сметка без кръчмар.

                                Тази смета е за лихва по заема 2,8 процента. Как мислиш дали при висока реална инфлация 30 процента лихвата по 30 годишната ипотека ще е остане на тези нива дълго време.
                                В момента лихвата по 10 годишният Български дълг е на нива 4.3. Тази ненормална ситуация означава две неща . Или влизаме в Еврозоната и лихвата на държавният дълг спада или влизането в Еврозоната се отлага и лихвите по ипотеките отиват на майката си, над нивата на държавният дълг които оделно могад да скочат още.Виж колко са лихвите по ипотеките например но в съседна Румъния. В някой европейски страни извън зоната ,ГПР по заемите са двуцифрени.
                                Така че по добре изчакай да видиш ситуацията относно влизането в зоната.
                                Last edited by Майстора233; 07.08.2023, 08:53.

                                Коментар

                                Working...
                                X