IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Златото - Балон или не (2) ?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Масовия човек не разбира как като феномен, точно се заражда инфлацията и по-специално галопиращата такава!

    Не само ЦБ могат да увеличават паричната маса! Това могат да правят и банките, когато мултиплицират депозитната база през кредити!
    Огромни ифнлационни шокове обаче, сме нямали през кредитно увеличение на паричната база от търговските банки! В нормални години! Дори и такива с икономически бумове и свръхкредитиране!

    Инфлационните шокове, винаги са се зараждали там, където основния монополист в паричното предлагане е започвал да харчи пари, които не са обезпечали със стопанска активност, а новонапечатани от ЦБ, за целите на горепосочения! Това са правителствата!

    Днес именно правителствата са тези, които ще харчат безмерно, а ЦБ им обещават да ги кредитират до дупка!
    От тук на сетне, дали може да имаме различен от венецуелския сценарий? Аз мисля, че не!

    Коментар


    • майк спира се движението на кеша.
      Има много кеш ама той е мъртъв - седи по сейфове, бункери, недовършени строежи, проекти и забележи ЗЛАТО.
      Отдавна златото си загуби значението на остров на стабилност - една лъскава дрънкулка с която се спекулира също както и с всяка акция
      Нямам доверие в НИЩО и НИКОЙ

      Коментар


      • Първоначално изпратено от LaCosta Разгледай мнение

        Е как така до преди 2 месеца джобовете им бяха дълбоки, пък сега станаха плитки? И как така някои хора още с появата на вируса се сетиха, че джобовете масово ще започнат да стават плитки, а други дънеха непрестанно "Иде огоромно печатане!"

        Ще кажем туй дето го предсказваме от как се появи вируса - иде стандартна ДЕФЛАЦИЯ, защото:
        1. Отварят се огромни нови финансови нужди!
        2. НАМАЛЯВА КЕША.
        3. Като нямаш кеш не ти е до злато. От самото начало ти пиша, че златото върви добре нагоре при две предпоставки - наличие на страх и наличие на свободни спестявания /при една работеща икономика/. Страхът остава, ама спестяванията започват да намалят и са нужни и на държавите, и на корпорациите, и на хората!
        Правителството на България що ще тегли 10 млрд лева ЗА СЕГА заем?

        Който не разбира икономическата логика, ще трябва да изчака да се реализират процесите, за да прозре какво се случва. А трети няма да разберат дори и след време какво се е случило.
        Имаш право на своето виждане и аргументи, НО С АБСОЛЮТНО НИЩО ОТ НАПИСАНОТО НЕ СЪМ СЪГЛАСЕН!!!
        Нека четящите де преценят валидността на твоите и моите аргументи, всеки сам за себе си!

        Относно Русия, то нормално при новата ситуация, не само при петрола, но и идващата икономическа криза, да ги изправи пред огромна икономическа дупка, като всички останали!
        Ако САЩ печатат долара, то Русия печата единствено рублата! Русия купува злато на международни цени, а не с нещо, което като САЩ може да си го създаде, просто с бутон на клавиатурата! Да, може да си напечата рубли колкото иска и с тях да си купи долари, но тогава ще поеме удара, от това си действие, върху вътрешната си финансова система, както и от вън! Мисля, че е ясно! Това е съотносимо и за покупките и на злато, на международни цени от диларите!

        1. Огромните финансови нужди ще се решат през печатане на централните банки, които на пожар ще спасяват както стопанствата си, така и финансовите си системи!
        2. Кеша не намалява! Той се пренасочва! Дупките във финансовата система ще бъдат пълнени от ЦБ!
        3. Говориш ми сякаш непрекъснато за някаква бедняшка история, как все едно пазара на злато са някакви работници, които останали без работа спират да купуват злато. Пзара на злато са богатите, такива като Екълстоун, които са с акциите, които държат активите и те са тези, които ще бъдат СВРЪХФИНАНСИРАНИ от банките, а с някаква част от парите, те ще купят и злато! Работника и да няма какво да яде, няма кой да го чака да е пазар!

        Примера ти с България не е на място по много причини! На първо място тя е в БОРД! За разлика от ЕЦБ и ФЕД, тук не може да се печата! На второ място, заявлението за теглене на заем от 10 милиарда, е само в условие, че той се реализира на нормални лихви и тн...Възможно е да няма вътрешен пазар за този заем. Другия вариант е солидарност от ЕЦБ и покупката му на всяка цена. ТОВА НЕ НАМАЛЯ КЕША! Увеличава възможността държавата да си харчи едни "инфлационни" пари! По същия начин харчи и Венецуела! Едни пари, които не са изкарани от икономиката! Правителството решава, че ги има и ги пуска в обръщение! Тук това нявярно ще свърши ЕЦБ! Само, че през "инфлационно" евро! ЕЦБ няма да може да купува директно ДЦК, но може да финансира тукашните банки, които отново да са "вътрешен" пазар, с външни пари!

        Икономическата логика към този етап може да бъде само на теоретична база! Ще видим, кой ще познае! Казваш ми, че аз съм АБСОЛЮТЕН към тезите си, но с последното ти изречение, доста ме задминаваш! Предстои да видим, кой ще се окаже прав!
        Last edited by Mike Florida; 31.03.2020, 20:19.

        Коментар




        • Какво е различното този път?

          Вечният въпрос, ще бъде ли различно този път? ДА, до някъде ще бъде различно!

          Какво по-точно! На първо място, различното е, че капиталовия пазар, слабо се вълнува от реалната икономика!
          Защо това е така! Това е така, защото за разлика от миналото където всяко едно акционерно участие, в пряка степен се е определяло от получаването на дивидент, то сега това не е така! В миналото акционерното участие е пряко свързано с получаването именно на този дивидент. Така погледнато, очакванията за девидента, са определяли насоката на дадена акция спрямо друга, а дивидента, който е трябвало да бъде разпределен, в пряка степен е кореспондирал с реалната икономика!
          Днес огромната част от компаниите имат единствено формална дивидентна политика, което ще рече, че всеки инвеститор, разчита преди всичко на капиталов растеж, а не на плодовете на реален бизнес! Това не би било толкова фатално, стига капиталовия растеж, да отразява реалните бизнес перспективи пред едно дружество! На практика обаче, капиталовия растеж е плод преди всичко на обратни изкупувания, спекулации на банки, които в рамките на нулеви лихви, не могат да печелят от нормална кредитна политика и пенсионни фондове, които в "длъжността" си да осигуряват доходност, на практика са "имунизирани" от това да имат адекватно поведения спрямо така наречения "Moral hazard"!

          Намалянето на лихватата от страна ЦБ, веднага активизира покупките на банки и ПФ, по горепосочените причини! Buybacks, също се активизират, защото когато една компания може да се финансира на почти нулеви нива, то тя навярно ще използва част от ресурса, който има за обратни изкупувания!

          Не случайно, при катастрофалните перспективи и настоящата ситуация, вместо да имаме срутване на борсата, ние имаме близки до рекордните нива, и меко казано странно поведение на индексите! Това е така, защото на никой не му пука за реалната икономика, на никой не му пука, за това какви биха били финансовите резултати след година! Единственото, което има значение е активизирането на банките и ПФ. Абсурда в дадената ситуация, е че банките ще станат още по-активен купувач на капиталовия пазар, просто защото ще останат много по-малко здрави бизнеси, на които да могат да се отдават кредити!

          Какво ще се случи според мен!

          Мисля си, че различното този път ще бъде това, че капиталовите пазари, до последно ще отказват да признаят тежкото положение, в което се намират икономиките! Първите серозни спадове, ще дойдат едва когато започнат масови фалити, а финансовата система, не започне да бъде спасявана! Преди това, самите пазари ще бъдат ролер костер, като движенията нагоре и надолу, ще следват едно след друго!
          По всяка вероятност, златото ще започне да се държи все по-устойчиво, защото някаква част от участниците ще започнат да осъзнават, че хаосът тепърва предстои! Това обаче е постепенен процес! Над 7 години, пазара е ракета, а това след себе си е довело, до много голяма "бича енерционност", която не само е факт на психологическо ниво, но и поради гореизборените фактори, участниците смятат, че винаги ще са "по-бързи" и "по-добри" от останалите на пазара! Един вид, докато големите банки и ПФ ни осигуряват печалби на пазарите, защо да не останем! В крайна сметка, ние сме "по-умни", ще се усетим на време и ще "избягаме"! Дали???
          Със засилване на интензивността на този хаос, златото ще започне да показва, най-добрите си страни! ЦБ ще го ускорят на 5та, с безмерното печатане, в което едва ли някой се съмнява вече!

          Коментар


          • Първоначално изпратено от LaCosta Разгледай мнение

            Който не разбира икономическата логика, ще трябва да изчака да се реализират процесите, за да прозре какво се случва. А трети няма да разберат дори и след време какво се е случило.
            И аз приветствам това че повечето не са в час, иначе ако масата разбира какво се случва и действа адекватно на борсата, аз трябва да съм обратно.
            Русия не е фактор нито на Comex нито в Лондон, важни са Хамериканските QE - тa, изявленията на ФЕД, състоянието на долара, банките, фирмите, безработицата
            2010 нямаше никакъв страх, а само QE и тогава златото започна да катери върховете

            първо QE -то щеше да е само едно, сега ще е четвърто
            първо ще дадат на всеки чек за хилядарка, после пак
            Last edited by benassi; 31.03.2020, 19:28.

            Коментар


            • Първоначално изпратено от LaCosta Разгледай мнение
              Това, което си написал за вируса, е така, но то не променя написаното от мен - достигнат пик в процента новозаразени, в скоростта на заразяване.

              Вирусът няма да спре да се разпространява лятото, а само ще забави разпространението си. Виж какво се случва в южното полукълбо. А и учените потвърждават, че вирусът е активен, по-слабо, но остава активен, и при 50 градуса.

              Колективният имунитет си остава за сега само една хипотеза, при положение, че има сериозни опасения, че при този вирус не се изгражда личен имунитет.
              лаКоста, този вирус има 138 щама мисля, няма да се добива имунитет, колкото и грипа дето има 342 щама, имунитет и ефективни ваксини - йок
              Италианците са се омотали в лъжи, немалявщина и липса на маски, дрехи, персонал, AirCon система в болниците не се сменят нито изключват
              Китайците затвориха пак кината си и всички влизащи в страната са в карантина 14 дни дето сами си я плащат.
              отделно тия от Ухан не ги искат на работа в съседния град, то не че и поръчки от Запада има
              съседните страни напредват с бройките, даже и Италия да си поеме дъх, какво, да не би още месеци могат да си позволят всички да са със карантини и затворени граници .....

              Коментар


              • Първоначално изпратено от Mike Florida Разгледай мнение
                Най-големият купувач на злато спира с покупките

                Тука много биха казали, че това се дължи на скъпото злато и факта, че са акумулирали достатъчно!

                Аз бих казал, че това се дължи на ПЛИТКИТЕ ИМ ДЖОБОВЕ и факта, че масовата част от руските банки ще трябва да бъдат финансирани, в чуждестранна валута, при сриващи се цени на нефта и очертаваща се дълбока рецесия в икономиката!
                Е как така до преди 2 месеца джобовете им бяха дълбоки, пък сега станаха плитки? И как така някои хора още с появата на вируса се сетиха, че джобовете масово ще започнат да стават плитки, а други дънеха непрестанно "Иде огоромно печатане!"

                Ще кажем туй дето го предсказваме от как се появи вируса - иде стандартна ДЕФЛАЦИЯ - спад на цените на петрола, златото, акциите, облигациите и на много реални стоки и услуги /с изключение на храните и лекарствата/ защото:
                1. Отварят се огромни нови финансови нужди!
                2. НАМАЛЯВА КЕША.
                3. Като нямаш кеш не ти е до злато. От самото начало ти пиша, че златото върви добре нагоре при две предпоставки - наличие на страх и наличие на свободни спестявания /при една работеща икономика/. Страхът остава, ама спестяванията започват да намалят и са нужни и на държавите, и на корпорациите, и на хората!
                Правителството на България що ще тегли 10 млрд лева ЗА СЕГА заем?

                Който не разбира икономическата логика, ще трябва да изчака да се реализират процесите, за да прозре какво се случва. А трети няма да разберат дори и след време какво се е случило.
                Last edited by LaCosta; 31.03.2020, 19:18.

                Коментар


                • Това, което си написал за вируса, е така, но то не променя написаното от мен - достигнат пик в процента новозаразени, в скоростта на заразяване.

                  Вирусът няма да спре да се разпространява лятото, а само ще забави разпространението си. Виж какво се случва в южното полукълбо. А и учените потвърждават, че вирусът е активен, по-слабо, но остава активен, и при 50 градуса.

                  Колективният имунитет си остава за сега само една хипотеза, при положение, че има сериозни опасения, че при този вирус не се изгражда личен имунитет.

                  Коментар


                  • Най-големият купувач на злато спира с покупките

                    https://money.bg/economics/nay-golem...pokupkite.html

                    Ръшняците спират с покупките!

                    Тука много биха казали, че това се дължи на скъпото злато и факта, че са акумулирали достатъчно!

                    Аз бих казал, че това се дължи на ПЛИТКИТЕ ИМ ДЖОБОВЕ и факта, че масовата част от руските банки ще трябва да бъдат финансирани, в чуждестранна валута, при сриващи се цени на нефта и очертаваща се дълбока рецесия в икономиката!

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от LaCosta Разгледай мнение

                      Ще си позволя да споделя и още едно усещане - последните 2-3 дни май преминахме пика на пандемията в Европа - ежедневният ръст на заболелите спада до към 5-10% и вероятно след 2-3 седмици новозаболелите ще са почти символично количество. Тогава ще започне и постепенно разхлабване на мерките и възстановяване работата на рафинериите и златните потоци по света.
                      Бъркаш нещата!

                      Има 2 типа пикове!

                      Единия пик е при познатите ни грипни епидемии, където няма карантини, една голяма част от населението го прекарва и вируса спира да се разпространява, поради придобит имунитет сред масата 40-70%! Сега случая не е такъв!

                      Сега може да имаш пик, само в условия на карантина! Това ще рече, че ти достигаш ПИК, само ако запазиш карантината. Този пик е такъв, само в рамките на карантина! В момента, в който махнеш карантината, ако природните усливия, не са се променили, в степен, че вируса да не може да се предава(същинско лято), то с първото разхлабване, разпространението на заразата ще тръгне масово!

                      В Китай все още имаш пълна блокада, на Ухан, а 99% са с маски навсякъде! В момента, в който Италия разпусне карантината, цялата страна ще пламне тотално, защото няма да има никаква преграда пред разпространението на вируса! В Италия има ПИК, в рамките на социално ограничение! В момента, в който масите започнат да се срещат, всеки заразен ще зарази още 50..... само след 21-28 дена ще настане тотално мазало! Карантината е предопределила навярно 10% от населението да са го прекарали. Имаш 90% останало население, а за групов имунитет е необходимо 50-70% прекарали! Махне ли се карантината, останалите 90% ще пламнат. Няма какво да спре вируса, ако нищо не спира контактите!

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от LaCosta Разгледай мнение
                        Изглежда като в следващите дни да иде значителен ръст при златото.
                        Отделно май фондовите пазари намериха също своето дъно за сега.
                        Горното го написах на 23 март, 19,16 часа при злато 1 555 долара и Дау 18 530 пункта, тогава доста хора не бяха съгласни с това твърдение.

                        Ще си позволя да споделя и още едно усещане - последните 2-3 дни май преминахме пика на пандемията в Европа - ежедневният ръст на заболелите спада до към 5-10% и вероятно след 2-3 седмици новозаболелите ще са почти символично количество. Тогава ще започне и постепенно разхлабване на мерките и възстановяване работата на рафинериите и златните потоци по света.
                        Като се има предвид, че Азия в общи линии също вече прехвърли пика /с изключение на Индия/, може да се обобщи, че повече от половината население по света достигна тези дни пика, най-бързото нарастване и от тук нататък процентът новозаразени постепенно ще спада.

                        Коментар


                        • Ако към Земята лети астероид, то навярно най-добрия актив ще бъдат консервите! На който изобщо му се оцелява при този сценарий, де!
                          и без това да стане... предвиждам г-н Николаев да лети към Бургас със тъмно Мондео и унцийките у багажника това лято към края ....
                          Майк, фордовете не ги тача тооооолкоооова много като тебе .....
                          Last edited by benassi; 31.03.2020, 18:46.

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от Big Brother 666 Разгледай мнение
                            краткосрочно - слизане на цената на графиката поне до 1380
                            дългосрочно - след гореописаното движение , пробив на върха до към 2300 долара за унция .
                            ето ме и мен отново ...А де.....кой да ти каже .............от ТЕХ ??
                            Иначе, не можеш да си изккривиш душата, че АЗ не го казВах.......... Много. пъти...
                            Макар,че 1410 за мен е по-вероятно като дъно ...

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от Big Brother 666 Разгледай мнение
                              Ето ни и парадокс
                              Това отдолу е обида . Защото Бертрам е един прост потребител , като мен .
                              Няма как да докаже , кой е многоников и кой не .
                              Но тъй като е изтрито , няма как да се изтрие като '' обида ''
                              Карай , аз съм ларж човек .
                              Но дали пък многоников не е Бертрам ? Кой знае

                              По темата , лично аз очаквам същото като Корективния :
                              краткосрочно - слизане на цената на графиката поне до 1380
                              дългосрочно - след гореописаното движение , пробив на върха до към 2300 долара за унция .
                              Не разглеждам вариант с 5000 $ 10000$ и т.н. нагоре .

                              пп Това че сме в една посока с вълновика , леко ме успокоява , защото обвинението на колегата бертрам се обезмисля по начина по които иска да го вмени - че някой си играе да си прави никове , за да може с единия нагоре с другия - надолу и все прав

                              ппп Канадския долар става интересен , но , не е по темата
                              А има ли шанс да расте от тук без да ходи още надолу

                              Коментар




                              • По темата , лично аз очаквам същото като Корективния :
                                краткосрочно - слизане на цената на графиката поне до 1380
                                дългосрочно - след гореописаното движение , пробив на върха до към 2300 долара за унция .
                                Не разглеждам вариант с 5000 $ 10000$ и т.н. нагоре .

                                пп Това че сме в една посока с вълновика , леко ме успокоява , защото обвинението на колегата бертрам се обезмисля по начина по които иска да го вмени - че някой си играе да си прави никове , за да може с единия нагоре с другия - надолу и все прав

                                ппп Канадския долар става интересен , но , не е по темата
                                Last edited by aleks262; 31.03.2020, 16:20.

                                Коментар

                                Working...
                                X