If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Това с мините ми стана доста интересно - пряко ли кореспондира с цената на златото, или има и други фактори? Понеже сме в мечи тренд, мисля да разпределя определена сума за 10 месеца и да купувам всеки месец, с цел добра средна цена. Не очаквам катаклизми, а "регуларизация" на цената спрямо равнищата на инфлация. Част от златото ще купя с долари, обменени приблизително на 1.60лв, така че се надявам да се получи нелоша сделка. Честно казано съм ограничен откъм други идеи за инвестиране в настоящата ситуация.
Основните фактори са цена на злато и разходи за добиване. Други важни фактори са колко са задлъжнели и какви залежи на метал имат в мините. В момента по рисковите с повече дългове и по висока цена на добиване се търгуват до 70%-90% от върховете през последните 2 години а по големите компании с нисък разход на 40%-60% от върха. Та обърне ли цената нагоре ще видим много добра доходност. По важно в момента е до къде още ще падат Но очаквам кратък бичи цикъл който ще е подобен на този през 2009- 2011 след като свърши спадът
Това с мините ми стана доста интересно - пряко ли кореспондира с цената на златото, или има и други фактори? Понеже сме в мечи тренд, мисля да разпределя определена сума за 10 месеца и да купувам всеки месец, с цел добра средна цена. Не очаквам катаклизми, а "регуларизация" на цената спрямо равнищата на инфлация. Част от златото ще купя с долари, обменени приблизително на 1.60лв, така че се надявам да се получи нелоша сделка. Честно казано съм ограничен откъм други идеи за инвестиране в настоящата ситуация.
Включи и крипто , там пазара е бърз . ETH , POLYGON . Доходност за две години ще е 2000- 3000 процента. Не е нужно да да участващ с големи проценти от портофейла. Също така е важно да го продадеш когата настане еуфорията За златните копачи ще трябва да почакаш 10 -20 години за тази доходност която частично ще бъде изядена от инфлацията, но пък там тренда ще е устойчив в дългосрочен план.
За копачите купувай тези скъпите с най - малък спад и които ,,рипат,, повече.
Не отричам че е добре човек да има малко физическо злато примерно 5%-10% от портфейла в случай на някакви крайни кризи като война или нова парична система. Друга е картината при мините където от спадове до 80% стигаме до ръстове от 300%-1000% и това без левиридж. Ако златото скочи в следващият цикъл 50%-60% ще има много подобни ръстове в сектора.
Но пък се влияе и от др. фактори като войни и прочее и както скочи февруари/март, ако човек се поддаде на паниката и се нашие баш на върха на топлийката (разбирай 2000$/oz) сега ще има бая да почака дори само да излезе на нула!
А ако войната в Украйна свърши скоро - по един или друг начин (и ако не сътворят някоя простотия в Тайван) може и под 1500 да го видим (макар, че аз лично под 1500 трудно го виждам, но никога не се знае)... ще видим и колко са напористи с лихвите.
Всякакви военни конфликти са възможни, може и сегашния малък конфликт Иран-Ирак да прерастне в нещо повече. Вообще, не са ли прекалено много възможностите за военни конфликти, че да пренебрегваме вероятността за някакъв скок на златото?
......Инфлацията от 2013 е много повече от 25%,което ще рече, че златото не е хедж срещу нея. А е така,защото цената му е изкуствено подържана ниска от Wll St с техните хартиени деривати. аз говоря от опит,и аз имах физическо злато ,но от тази пролет вече нямам
Но пък се влияе и от др. фактори като войни и прочее и както скочи февруари/март, ако човек се поддаде на паниката и се нашие баш на върха на топлийката (разбирай 2000$/oz) сега ще има бая да почака дори само да излезе на нула!
А ако войната в Украйна свърши скоро - по един или друг начин (и ако не сътворят някоя простотия в Тайван) може и под 1500 да го видим (макар, че аз лично под 1500 трудно го виждам, но никога не се знае)... ще видим и колко са напористи с лихвите.
Относно 10г. хоризонт, който си посочил, бих искал да споделя нещо реално. През 2013 закупих на около 1210$ физическо злато (като платих в тавекса 1866лв за унция).
Това е така защото си хванал бичия пазар едно и две и то основно, че си си купил с евра(лв),а не с долари.EUR/USD е паднал близо 30% за периода
Или половината ти печалба е от обезценка на еврото.Тези купили злато в Америка ,или където и да е с долари са спечелили около 25% само за периода минус разходите за сейф и минус спреда.Инфлацията от 2013 е много повече от 25%,което ще рече, че златото не е хедж срещу нея.
А е така,защото цената му е изкуствено подържана ниска от Wll St с техните хартиени деривати
И аз говоря от опит,и аз имах физическо злато ,но от тази пролет вече нямам
п.с Погледах в момента 6 месечна графика на GOLD/EUR и там виждам крещящ селл сигнал ....и че сме на мулти годишен връх тук.Предстои сериозна корекция надолу ,като време поне 6 до 24 месеца
Относно 10г. хоризонт, който си посочил, бих искал да споделя нещо реално. През 2013 закупих на около 1210$ физическо злато (като платих в тавекса 1866лв за унция). Даже си пазя касовите бележки все още.
В тази връзка бих искал да изразя мнение, че не съм загубил някаква съществена част от вложените хартийки, тъй като в момента цената на жълтото е около 3500лв.
Златото не е за дългосрочна инвестиция с цел печалба, а с цел съхранение на покупвателната способност.
За съжаление Имотите не стават за дългосрочна инвестиция, там си е чист хазарт.
А кое в момента не е хазарт като дългосрочна инвестиция? Освен ЗЗ друго не виждам.
Именно, не познавам инвеститор, който да се "набива" дългосрочно, при положение, че има добри средносрочни алтернативи. Повдигнах темата, защото тайминга при златото е от ключово значение за да е "рентабилна инвестиция", понеже няма пасивен доход от него. Затова и дадох пример с 10 годишния хоризонт. 100К инвестирани в един обикновен двустаен апартамент през 2012 за тези години е УТРОИЛ инвестицията си под формата на капиталова доходност + наеми.
Както се вижда обаче, при пазара на индексите и имотите положението вече не е розово, а отчитайки спада на златото през последните няколко месеца, предполага, че вече върви към подценяване. Тук разбира се идва въпроса и с потенциала. При текущите дисбаланси породени от инфлацията, смятате ли, че 3000$ е постижима цена?
Относно 10г. хоризонт, който си посочил, бих искал да споделя нещо реално. През 2013 закупих на около 1210$ физическо злато (като платих в тавекса 1866лв за унция). Даже си пазя касовите бележки все още.
В тази връзка бих искал да изразя мнение, че не съм загубил някаква съществена част от вложените хартийки, тъй като в момента цената на жълтото е около 3500лв.
Златото не е за дългосрочна инвестиция с цел печалба, а с цел съхранение на покупвателната способност.
За съжаление Имотите не стават за дългосрочна инвестиция, там си е чист хазарт.
Ако има долари. Може да има само CBDC-та долари, евро, левове и златото да е по 1000 или 10000 CBDC долара. Ако ти позволят да купиш с тях злато. Или ако продадеш за електронни пари злато, да ти изчзнат след 30 дена от сметката. Честито.
Общо взето, моето мнение е, че каквото и да случи, няма как да е като предните кризи и златото може да не ни спаси в пълна степен. Все пак то плюс апартаментите и земята винаги ще имат стойност, колкото и да изгубят от полезността си за акумулиране на благосъстояние. За разлика от фиатните пари, които утре могат да кажат, че ни ги обменят 10 към едно с електронните и само до 10.000 по сметка в централната банка. Даже ще ни обяснят, че заради краха на финансовата система това е спасението и ние ще се радваме. Физическо злато, апартаменти земеделска земя, за тези със спестяванията, поне малко да запазят. За тези без ще е по-трудно.
При добър вариант, златото също може да падне до 1500 при условията на дезинфлация. Рязко възтановяване на икономиката и пазарите ще натисне златато ако инфлацията не е заплаха.
Това ще се определи от това до къде ще се качват лихвите по американските трежъри и и кога ФЕД ще съумее да ги захлупи.
Според мен долара е ключов за златото. В момента всички маймуни са дълги в долари а като гледам графиката си му е време да върне повечко преди евентуално нов напън до към 0.90 за евро. Другата година очаквам по слаб долар и скок на суровините.
Много теми си засегнал. Според мен биткойн ще падне до към 10-12к и евентуално там да има по голям съпорт и да удари дъно. СП500 да клекне още 15-20%. Но дори и това да се случи нямам идея до къде може да падне златото. Може да е към 1500 в лошият вариант. Предполагам това ще се разиграе в следващите 3-4 месеца докато увеличават лихвите но в момента в който заговорят за по малко увеличение на лихвите и пазарът ще се хвърли да купува.
При добър вариант, златото също може да падне до 1500 при условията на дезинфлация. Рязко възтановяване на икономиката и пазарите ще натисне златато ако инфлацията не е заплаха.
Това ще се определи от това до къде ще се качват лихвите по американските трежъри и и кога ФЕД ще съумее да ги захлупи.
Технически крипто пазара дава някои сериозни сигнали. Първо върховете на Биткойн и Етериум ноември 2021 не завършиха с еспонената , а с леко покачване над предишният връх и нямаше масово влизане на нови учасници. Така не завършва бичи пазар специално при криптото. А защо намесвам крипто пазара . Крипто пазара може да се каже че водещ ,, индикатор,, за пазара на акции и имоти. Второ в момента индексите правят нови дъна спрямо юнските .Докато крипто пазара не ще да пробие дъната от юни. Ако дивергенцията сработи на тази времева рамка това е силен сигнал за обръщане както при крипто пазара така и при акциите.
Така беше и при предишните дъна 2015 , 2018, 2020. Това означава че сме в слаб стагфлационен цикъл който ще бъде последван от бум на пазарите както на акции крипто така на и имоти. За разлика от 80 тук цикъла ще е по кратък. След бума 2023 , 2024 , ще имаме по сериозен срив и рецесия не като сегашната .
Чак тогава златото ще се запъти към 3000.
По сходен начин и аз виждам, че нещата се ориентират към W-образна рецесия. Което означава, че сегашния спад ще бъде обърне, за нова атака към върха. Докъде ще стигне, предстои да видим...но в анализа ми липсва много важен фундаментален елемент - Парите. За да върне поне 50% от върха при индексите ще са нужни трилиони $, които на този етап биха напечатали само в условия на сериозна дефлация. Дефлация породена от задлъжнялост, която не може да бъде изчистена.
Бях го написал и в друга тема, но начина по който може да се развие сегашната криза няма да помогне дори на Рубини да изкара пари от нея. Поради причината, че рейнджа на W-то е огромен и непредвидим.
Но преди това ще се случат някои интересни неща противно на общо приетото към момента. Корекцията при акциите е към края си. Както и че инфлацията е на път да се овладее. Повечето инвеститори дори и големите очакват крах подобен на 2008 когато петрола преди това достигна 145 долара. Има някой неща които ме навеждат на мисълта че по скоро сме в началото на 80 -те . Политиката на ФЕД е подобна на тогава. Инвазията на Русия в Украйна, тогава инвазията на СССР в Афганистан.
Технически крипто пазара дава някои сериозни сигнали. Първо върховете на Биткойн и Етериум ноември 2021 не завършиха с еспонената , а с леко покачване над предишният връх и нямаше масово влизане на нови учасници. Така не завършва бичи пазар специално при криптото. А защо намесвам крипто пазара . Крипто пазара може да се каже че водещ ,, индикатор,, за пазара на акции и имоти. Второ в момента индексите правят нови дъна спрямо юнските .Докато крипто пазара не ще да пробие дъната от юни. Ако дивергенцията сработи на тази времева рамка това е силен сигнал за обръщане както при крипто пазара така и при акциите.
Така беше и при предишните дъна 2015 , 2018, 2020. Това означава че сме в слаб стагфлационен цикъл който ще бъде последван от бум на пазарите както на акции крипто така на и имоти. За разлика от 80 тук цикъла ще е по кратък. След бума 2023 , 2024 , ще имаме по сериозен срив и рецесия не като сегашната .
Покрай войната или ще има драматични събития в Руската федерация или ще има прозорец на споразумения и дипломация. Което също ще отвори пътя на пазарите на горе.
Лично аз залагам събитията да наподобват 89 година но както се вижда са съпроводени с насилие.
Нека към това тобавим и Рубини който отново вещае крах .
Много теми си засегнал. Според мен биткойн ще падне до към 10-12к и евентуално там да има по голям съпорт и да удари дъно. СП500 да клекне още 15-20%. Но дори и това да се случи нямам идея до къде може да падне златото. Може да е към 1500 в лошият вариант. Предполагам това ще се разиграе в следващите 3-4 месеца докато увеличават лихвите но в момента в който заговорят за по малко увеличение на лихвите и пазарът ще се хвърли да купува.
Именно, не познавам инвеститор, който да се "набива" дългосрочно, при положение, че има добри средносрочни алтернативи. Повдигнах темата, защото тайминга при златото е от ключово значение за да е "рентабилна инвестиция", понеже няма пасивен доход от него. Затова и дадох пример с 10 годишния хоризонт. 100К инвестирани в един обикновен двустаен апартамент през 2012 за тези години е УТРОИЛ инвестицията си под формата на капиталова доходност + наеми.
Както се вижда обаче, при пазара на индексите и имотите положението вече не е розово, а отчитайки спада на златото през последните няколко месеца, предполага, че вече върви към подценяване. Тук разбира се идва въпроса и с потенциала. При текущите дисбаланси породени от инфлацията, смятате ли, че 3000$ е постижима цена?
Лично аз очаквам златото на 2800-3000 през 2026.
Но преди това ще се случат някои интересни неща противно на общо приетото към момента. Корекцията при акциите е към края си. Както и че инфлацията е на път да се овладее. Повечето инвеститори дори и големите очакват крах подобен на 2008 когато петрола преди това достигна 145 долара. Има някой неща които ме навеждат на мисълта че по скоро сме в началото на 80 -те . Политиката на ФЕД е подобна на тогава. Инвазията на Русия в Украйна, тогава инвазията на СССР в Афганистан.
Покрай войната или ще има драматични събития в Руската федерация или ще има прозорец на споразумения и дипломация. Което също ще отвори пътя на пазарите на горе.
Лично аз залагам събитията да наподобват 89 година но както се вижда са съпроводени с насилие.
Нека към това тобавим и Рубини който отново вещае крах .
Коментар