IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Златото - Балон или не ?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Някой ще каже ли кое е по добро за покупка/ запазва стойността си- кюлче или монета. И от къде се купуват? Тези глупости които ги разисквате тук и по другите теми не ме интересуват- с 5 лв ще купиш евро за 10000лв, па 3 пипса нагоре ще го продадеш и ще направиш голямата печалба
    Интересувам се единствено и само от физическо злато- и пак към кое да се насоча или според цената да карам

Коментар

• Майко мила, тука сте по бетер от синоптиците- на места ще превали, на места няма. Тук е ако отидем нагоре ще бъде с една единица, ако отидем надолу ще бъде с 0,5. И след това 90% от трейдърите губят пари- ами ще губят разбира се, като четат такива умници тук и по фирмите. Винаги съм се чудил някой дали си вярва като пише тези глупости

Коментар

• Така, сега дойде и моментът, в който оставям финалните си виждания за пазара на злато и индекси, такъв какъвто го виждам до края на годината.
        И понеже изглежда има хора, на които им е трудно да се ориентират във времевите хоризонти, за които говоря, ще изкажа първо кратко, точно и ясно как виждам съответните пазари като дългосрочен тренд и след това ще се фокусирам върху малко по краткосрочния аспект.

Започвам с първата част:
        Дау – докато не видя поне дневно затваряне под 19000, аз виждам потенциал за минимум 22000, като 22500 също е вероятен таргет.
        Злато – докато не видя дневно затваряне под 1185, виждам потенциал за достигане на върховете от миналия август /1360/ и вероятен техен пробив – а когато той се случи твърде вероятно е цялото това рали да ни вземе дъха и да превърне 2017та в топ 5 най-добрите години за златото в историята и може би в топ 3 за последните 30 години.
        Надявам се тази част беше достатъчна ясна.

Сега в същия ред ще опиша и на какво е вероятно да станем свидетели идните дни и седмици.
        Дау – както всички знаете вече сме във фазата на корекцията, за която говоря от доста време и която описвах доста пъти. Дали може да е свършила? Както вече казах – Да. Основен вариант ли е за мен към момента – Не. Всъщност пазарът идната седмица може да е доста динамичен. Вече изказах предположението си, че ни предстои поне още едно рязко спускане, което да изтества поне минимумът за край на корекцията, за който също говоря от доста време – 20300. Начален знак, че ни предстои още поне едно „изсулване” ще е пробив на 20690 с потвърждение пробив на 20650. Ако се разиграе, това вероятно ще е сладка част за трейд понеже по-скоро ще се случи бързо и стръмно, и ще позволи да се играе агресивно. Макар и да има шансове да пробием 20300 и дори 20000, това вече са по-опасни трейдове и дали ще се предприемат ще се решава на място според индикатори и други фактори. Все пак да не забравяме, че този пазар все още е бичи! А във връзка с новината – искам да кажа, че тъй като седмицата ще започне доста песимистично при развиване на гореописания сценарий, може да чуем и неприятни новини, сред които – промяна на статуквото на политически или икономически режими /импийчмънти, обявяването на приемането или разработването на закони от голяма значимост/, а и дори терористични актове. Всъщност да, пазарът е толкова силен барометър на обществените възприятия, че понякога рисува патерни, които могат да се съотнесат към определен вид събития. Засега аз се надявам, че ако спадът се разиграе, ще го обяснят с поредната Тръмп-простотия и няма да се случи нещо наистина лошо от порядъка на терористичен акт.
        В същото време, ако пазарът не потвърди с пробив на 20650, че е избрал пътят на по-дълбоката корекция, вероятностите да сме се запътили директо към тарегета от поне 22000-22500 ще се увеличат. Ще се потвърдят с дневно затваряне над 21000.
        Ако не е станало ясно – за мен по-вероятен към момента е първият сценарий, но ще изчакам цената да ми подскаже преди да играя агресивно, за който и да е от двата.

Злато
        Както вече стана ясно, вероятно е следващата седмица да ни предложи доста емоции. А когато има волатилност на фондовите пазари, златото рядко остава безразлично. Неизвестна е само посоката. Основният въпрос, който седи тук е дъното, за което писах 33 минути преди да се случи – дъното ли е всъщност или златото ще ни изтества нервната система на макс? Едно прекрасно потвърждение на това, че на 9ти Май сме видели дъното на пазара би било следното: нужно ни е нужно да направим връх над този от четвъртък /1264/ преди да пробием 1240. Това би било добро начало на процесът, който бих нарекъл „доопичане на питката”. За да я опечем напълно трябва да видим сравнително плитка корекция от този новосформиран връх /дори 1270 е достатъчно/, която да е прекъсната от силен импулс който да пробие върхът. Тогава вече мисля, че ще има фойерверки и дори 1294 няма да е пречка за особено дълго време. Описвам процеса пак в три стъпки:
        1. Нужен ни е връх над този от четвъртък преди да пробием 1240.
        2. След този връх ще последва корекция, която вероятно няма да е много дълбока. Подходяща ще е за покупки.
        3. Прекъсване на корекцията от горната точка, която пробива върха от точка 1 /1270-1275 или където там се случи/. При точка трета аз бих станал осезаемо по-агресивен.
        И нека все пак напомня, че ако пробием 1240 преди въпросния връх, може би златото ще ни мъчи още време в краткосрочен план, като няма да се изненадам да направи ново дъно под 1214, но над 1180-1185!
        И пак, ако не е станало ясно, силно предпочитам нещата да се случат по-скоро по начина описан в трите точки! Но пак казвам – аз се надявам, пазарът разполага!

Това беше от мен. Сега ще завърша коментара си и с някои забележки, които въобще не са по-маловажни!
        1. Гореописаното са моите убеждения КЪМ МОМЕНТА за това как ще се развият въпросните финансови инструменти.
        2. Всичко, което казвам е изцяло основано на ТА, без да се интересувам от новини, събития, макроикономически показатели и прочие.
        3. Единствената цел, поради която публикувам този, а и всички останали свои анализи, е именно доказването на тезата, че новините и фундамента не могат да окажат влияние на пазарите, тъй като те се движат от чисто емоционални импулси в определена зависимост, които ТА се опитва да разчете посредством ценовите движения.
        4. Това е мой финален коментар. Ако последва пробив на ключови подкрепи и пазарите решат да поемат съвсем в друга посока, не възнамерявам да отговарям на последвали нападки, обиди и прочие.
        5. Напомням още веднъж, че основна моя цел е прокламирането на ТА като един много мощен, но и подценяван инструмент за търгуване и инвестиране. В този контекст, ще се радвам, ако движенията се случат по сходен на описания начин, за да бъдат добавени към онзи списък от успешни прогнози. Това неизменно ще подсили още аргументите ми и ще направи дезинформирането с фундамент по-трудно, или поне се надявам. Ако нещата се развият по-съвсем друг начин, жалко за тези, които се колебаят или ще започнат да се колебаят в техническия анализ – нека се има предвид, че дори той съвсем не може да предложи 100% успеваемост.
        Last edited by exxs; 20.05.2017, 21:47.

Коментар

• Не, фенове са ти всички. Отчаяно те искат за клиент. Сега ме чака уволнение, ако не успея да те прикоткам. Но те подцених - твърде умен и хитър се оказа за мен. Ама не толкова умен, че да се сетиш, че съм от трейдъра - през цялото време да си мислиш, че съм в тавекс - срамота!

Сериозно сега за останалите - по-късно довечера ще напиша, вероятно за последно, очакванията ми за пазара тази година и малко по-подробно за седмицата и месеца. След това ще ви освободя от присъствието си за по-дълъг период от време. Истината е, че в кофти ръце ви оставям, но поне имахте шанс да разберете, колко кофти всъщност са.

Коментар

• Първоначално изпратено от exxs Разгледай мнение

Да, работя в трейдър.бг и ме командироваха тук.

Никого не карам да търгува - това да стане ясно. Моята цел беше да докажа, че пазарът не е манипулиран и не зависи от фундамента, а че ти две приказки не си казал на място. Направих го. За няколко месеца съм хванал достатъчно дъна - едното в рамките на ден-два до долар, а другото 38 минути преди да се случи. Отделно няма да споменавам за другите движения отново - знам, че не обичаш.
            Твоята злоба е доста явна. Аз към теб нямам нищо лично - просто мнението ми, че за последните си 100 мнения, нямаш две верни приказки - това е всичко.

И понеже, както казах, тук бях, за да набирам клиенти на трейдър.бг, внимавайте много какви договори подписвате, за да не ви излезе риск мениджмънта крив накрая!

Клиентът се задължава да заплати на БенчМарк Финанс всички загуби, лихви такси и разходи, разноски и задължения /настоящи и бъдещи, включително непредвидени такива/, претърпени от БенчМарк Финанс в резултат на отрицателни курсови или ценови разлики или пазарен гап, станали причина по сметката на клиента да бъде реализирано отрицателно парично салдо, заедно с натрупаната за периода до пълното им заплащане лихва.
            Предполагам, трейдър.бг много ме мрази и има защо
            Надявам се ти плащат за работата в събота и неделя

Първоначално изпратено от exxs Разгледай мнение
            Моята цел беше да докажа, че пазарът не е манипулиран и не зависи от фундамента, а че ти две приказки не си казал на място. [/I]
            Поласкан съм от усилията, които полагаш срещу мене

Коментар

• Да, работя в трейдър.бг и ме командироваха тук.

Никого не карам да търгува - това да стане ясно. Моята цел беше да докажа, че пазарът не е манипулиран и не зависи от фундамента, а че ти две приказки не си казал на място. Направих го. За няколко месеца съм хванал достатъчно дъна - едното в рамките на ден-два до долар, а другото 38 минути преди да се случи. Отделно няма да споменавам за другите движения отново - знам, че не обичаш.
              Твоята злоба е доста явна. Аз към теб нямам нищо лично - просто мнението ми, че за последните си 100 мнения, нямаш две верни приказки - това е всичко.

И понеже, както казах, тук бях, за да набирам клиенти на трейдър.бг, внимавайте много какви договори подписвате, за да не ви излезе риск мениджмънта крив накрая!

Клиентът се задължава да заплати на БенчМарк Финанс всички загуби, лихви такси и разходи, разноски и задължения /настоящи и бъдещи, включително непредвидени такива/, претърпени от БенчМарк Финанс в резултат на отрицателни курсови или ценови разлики или пазарен гап, станали причина по сметката на клиента да бъде реализирано отрицателно парично салдо, заедно с натрупаната за периода до пълното им заплащане лихва.

Коментар

Интересно ги интерпретираш нещата. Защо реши, че няма да е погобно защото, ще стигна до гишето пръв?
                Две думи: риск мениджмънт.

Проблемът тук е, че аз водя дебат основно с хора, които очевидно повече пишат отколкото търгуват. А интересното е, че ми пишат хора, които реално търгуват и то не с толкова малки суми, а не си позволяват да пишат друг. Те дали го признават или не, смятам, че по един или друг начин се влият от писанията ви - хората, които просто си пишат. Самият факт, че никой не разбра иронията на отговора ми "само си пиша, не търгувам" преди няколко седмици, категорично показва за какво иде реч.
                Ако смяташ, че си добър трейдър - пускай в реално верме. Всеки ще си прецени и може дори някои хора да те последват ако ги убедиш, че си добър.

А ти защо искаш хората да търгуват? Има ли това твое желание някакво (по възможност логическо) обяснение?

Коментар

• Интересно ги интерпретираш нещата. Защо реши, че няма да е погобно защото, ще стигна до гишето пръв?
                  Две думи: риск мениджмънт.

Проблемът тук е, че аз водя дебат основно с хора, които очевидно повече пишат отколкото търгуват. А интересното е, че ми пишат хора, които реално търгуват и то не с толкова малки суми, а не си позволяват да пишат друг. Те дали го признават или не, смятам, че по един или друг начин се влият от писанията ви - хората, които просто си пишат. Самият факт, че никой не разбра иронията на отговора ми "само си пиша, не търгувам" преди няколко седмици, категорично показва за какво иде реч.
                  Last edited by exxs; 20.05.2017, 18:23.

Коментар

• Първоначално изпратено от DELCHO SMOKA Разгледай мнение

Не знам защо си мислиш, че ако се случат катастрофически събития, които да доведът до капълдисването на златните ETFи, някой ще ти изплати чисълцата на монитора, които смяташ, че имаш при брокера?

Преди няколо години когато поскъпна франка, фалираха доста брокери и доста големи играчи не си видяха никога повече чисълцата от мониторите. И това от един нищо и никакъв ти пиклив франк! Дори нищо кой знае какво не стана в генерален план!

При един сериозен срив, освен, че самите борси ще пуснат кепенците, първото нещо което ще се случи е клиринговите къщи и останалите играчи на пазара и крайните брокери да спрат да се разплащат помежду си! Второто нещо, което ще се случи още в първите часове е масовата публика да се насочи към банките! Ти не знам къде се виждаш в цялата схема? Да си сред тези на които брокерите скорострелно ще им преведът нещо, което мен ме съмнява честно казано или тези, които ще са сред най-бързите на банковото гише, за да видят реален кеш в ръцете?

Не може когато купуваш CFD да си с презумцията, че реално взимаш реален актив, защото зад акциите стои истинска собственост и често дивидент, а зад CFD стои единствено спекулацията и някакъв ш*бан бас, без собственост и без дивидент!

Когато дойде момента двете да поемът по различен път както си го написъл, ти ще си просто жертва и ще си загубил парите си, подобно на лелчето от долния етаж, която простира дрехите си на терасата под теб! Когато дойде такъв момент няма да имаш никаква възможност да реагираш по какъвто и да е начин!
                    Между другото пред франка отново предстои сериозно движение този път надоле

Коментар

2. "Непреднамерена" - това "виртуално" злато на никой не му е по вкуса. В същото време доста повече хора са фенове на ETF и дори 3х, като те нямат особени разлики по между си. Всички могат да дадат фира във всеки един момент - ФАКТ! За това аз ги използвам само за търгуване. С други думи, ако утре се събудя и те са 0 - това няма да се отрази особено пагобно за мен. Но дотогава да мога да търгувам злато с 50 цента спред и 1:100 левъридж е предимство, от което не смятам да се отказвам, особено ако съм прав за годината, която ни предстои. И в допълнение - ако си мислите, че цената на физическото злато щеше да е съвсем различно, ако го нямаше "хартиеното", отново сте в голяма заблуда. Нещо подобно е като да твърдите, че цената на реална акция е по-ниска, защото може да се взема и на CFD с левъридж. Хората купуват "активът" с презумпцията, че купуват реалния актив. И докато не стане другояче, нещата ще са такива, каквито ги виждаме. Когато дойде момента, в който двете поемат по различни пътища, което отново ще е единсвено под влиянеие на обществениете възприятия, тогава има смисъл да се разделят едно от друго. За момента подобно усложняване е излишно и дори - грешно.
                      Не знам защо си мислиш, че ако се случат катастрофически събития, които да доведът до капълдисването на златните ETFи, някой ще ти изплати чисълцата на монитора, които смяташ, че имаш при брокера?

Преди няколо години когато поскъпна франка, фалираха доста брокери и доста големи играчи не си видяха никога повече чисълцата от мониторите. И това от един нищо и никакъв ти пиклив франк! Дори нищо кой знае какво не стана в генерален план!

При един сериозен срив, освен, че самите борси ще пуснат кепенците, първото нещо което ще се случи е клиринговите къщи и останалите играчи на пазара и крайните брокери да спрат да се разплащат помежду си! Второто нещо, което ще се случи още в първите часове е масовата публика да се насочи към банките! Ти не знам къде се виждаш в цялата схема? Да си сред тези на които брокерите скорострелно ще им преведът нещо, което мен ме съмнява честно казано или тези, които ще са сред най-бързите на банковото гише, за да видят реален кеш в ръцете?

Не може когато купуваш CFD да си с презумцията, че реално взимаш реален актив, защото зад акциите стои истинска собственост и често дивидент, а зад CFD стои единствено спекулацията и някакъв ш*бан бас, без собственост и без дивидент!

Когато дойде момента двете да поемът по различен път както си го написъл, ти ще си просто жертва и ще си загубил парите си, подобно на лелчето от долния етаж, която простира дрехите си на терасата под теб! Когато дойде такъв момент няма да имаш никаква възможност да реагираш по какъвто и да е начин!

Коментар

• Очевидно съм изостанал с модата и не съм разбрал, че вече дори имаме сложни подразделения на видовете манипулация. Харесва ми!!

1. "Преднамерена" - не знам какво и колко е четено по темата. Но ако някой си мисли, че Deutschebank са отговорни за мечия пазар на златото, отново е попаднал в клопката на дезинформацията. Факт е, че нещо са се мъчили да правят. Но тук говорим за десети процента и то в рамките на изключително ниска волатилност, и ТО за броени минути! Дотам могат да се прострат най-успешните опити!!

2. "Непреднамерена" - това "виртуално" злато на никой не му е по вкуса. В същото време доста повече хора са фенове на ETF и дори 3х, като те нямат особени разлики по между си. Всички могат да дадат фира във всеки един момент - ФАКТ! За това аз ги използвам само за търгуване. С други думи, ако утре се събудя и те са 0 - това няма да се отрази особено пагобно за мен. Но дотогава да мога да търгувам злато с 50 цента спред и 1:100 левъридж е предимство, от което не смятам да се отказвам, особено ако съм прав за годината, която ни предстои. И в допълнение - ако си мислите, че цената на физическото злато щеше да е съвсем различно, ако го нямаше "хартиеното", отново сте в голяма заблуда. Нещо подобно е като да твърдите, че цената на реална акция е по-ниска, защото може да се взема и на CFD с левъридж. Хората купуват "активът" с презумпцията, че купуват реалния актив. И докато не стане другояче, нещата ще са такива, каквито ги виждаме. Когато дойде момента, в който двете поемат по различни пътища, което отново ще е единсвено под влиянеие на обществениете възприятия, тогава има смисъл да се разделят едно от друго. За момента подобно усложняване е излишно и дори - грешно.

Към моя приятел, с добри чувства ти казвам, че имаш нужда да си починеш малко. Съвсем си излязъл от кондиция и вече страшни ги бълваш. Сега пък фундаменталист станах. Ето първото определение, на което попаднах:
                        Фундаменталният анализ се базира основно на макроикономическите условия и тенденции, както и на новините, свързани с глобалната икономика или с конкретна компания. Промени в икономиката на търгуващи помежду си страни, политически избори, природни бедствия, законодателни решения, както и редица други фактори оказват своето влияние...
                        Това може да е всеки друг, но не и аз! Това, драги, си ти!
                        Last edited by exxs; 20.05.2017, 17:26.

Коментар

• Примерно средното p/e, p/b или ROE за някакъв период, просто показват исторически емоциите и очакванията на хората. Но тъй като тези емоции и очаквания не се случват във вакуум, фундаменталният анализ гледа кои са релевантните фактори и как те влияят на човешките очаквания и оценки (емоции).

Коментар

Аз не харесвам "думата" балон, това е просто един "късметлийски" актив, който се е превърнал в обект на последната "лудост" на хората. Както едно лале е струвало колкото средностатистическа къща в Амстердам или когато хората с кеф са си купували акции на Yahoo с P/E 3500.
                            Гледам и ти си фен на фундаменталния анализ

(Между другото, фундаментът е отчасти емоциите/очакванията на хората. И отчасти историческа статистика за тези емоции и очаквания.)
                            Last edited by Misho ILIEV; 20.05.2017, 16:00.

Коментар

Такаа, какво разбрах аз за няколко месечното ми пребиваване тук.

Псевдоeлитът а.к.а емитентът гледа как да прецака масовия човек. Става особено нагъл през последните години, и единственият начин да се предпазим е със злато и ценни метали. Ама някак точно през тези последни 5-6 години златото е на половина, а среброто на 1/3 от стойността си преди това. Разбира се, имаме обяснение и за това - хайде, всички да извикаме: М А Н И П У Л А Ц И Я!!
                              Така купуваме злато и сребро, защото в един момент явно очакваме манипулацията да спре и да се случи и аз не знам какво, но явно ще да е нещо велико. Само не знам какво правим ако манипулацията продължи още 15 години - щом може 5, сигурно може и още 15? Или пък може би има закон за продължителността на манипулацията, редом с този на относителността и гравитазията.
                              От другата страна на златото пък седи човека, на който пък просто златото му се струва скъпо. Точка. Скъпо му е, бе! Теорията е проста и семпла, не включва манипулации и сложни конспиративни теории - не се различава особено от автора й.
                              Първа сериозна грешка е да се смесва понятието МАНИПУЛАЦИЯ с понятието КОНСПИРАЦИЯ, като тъждествени! Не е необходимо да имаме конспирация, за да имаме манипулация!

Има 2 вида манипулации на пазара на злато в частност!

1 ПРЕДНАМЕРЕНА, при която DB, официално признава опити за мнипулации заедно с други банки, пред разследващите банката органи, като в случая имаме реални показания на банкери, а не някакви догатки или слухове от хората!

2 НЕПРЕДНАМЕРЕНА такава, при която дериватното търгувано "злато" превишава 50-100 пъти обемите на реалноизтъргуваното физическо злато с доставка. В този случай манипулацията е непреднамерена, но КАТЕГОРИЧНА, защото на практика се търгува несъществуващ актив, който се купува, заради вярата в стойността на реалния физичен актив(ЗВУЧИ БЕЗУМНО НО ФАКТ, това е като да платиш за виртуална кифла, която да я купуваш заради нейната хранителна стойност във физическия свят )! В случая говорим просто за едни облози и нищо повече! Дали да си купиш ДЕРИВАТ или физическо злато, се определя от това, че ти вярваш, че си по-бърз каубой от другите и ще си тръгнеш от играта, докато все още има някой, който иска да играе комар и да ти посрещне. Като преди това ти си спестил разходите от физически спред и тези за физическо съхранение! Които облози ще вървят само до момента, до когато губещата страна успява да си плаща загубите. В момента когато губещата страна изпадне в невъзможност за посрещане на загубите. ОБЛОЗИТЕ ПРИКЛЮЧВАТ! Това смятам, че ти отговаря на въпроса, докога така наречената манипулация ще може да се случва.

И в двата случая имаме факти за манипулация, няма нищо скрито или такова, което да причислим към някаква конспирация! Те нещата са прости в своята същност!

Относно тайминга, дори и тези които са прави за голямото БАМ, могат единствено само да предполагат. Няма ясно фиксирана дата! Няма как и някой да фиксира дата. Хората, които се облагодетелстват от текущото положение, ще се опитват да отлагат докато могат! Това е в човешката природа! Хитлер е разбрал, че губи много преди края на войната, но е отлагал и се е свивал до последно. До падането на самия Берлин! Римската империя е отлагала, до падането на столицата Рим! Фактологията е показвала неизбежността и на двете неща, но са стискали до последно!
                              Закона за продължителността на мнипулацията ако не го знаеш, да ти го кажа! Кучето стиска кокала до тогава, докато може! Прост закон на природата е това!

Да, наистина ще се случи нещо велико, защото валутни обезценки, фалити на държави и рухването на империи, са се случвали изключително често в изминалата история, НО днес ние за първи път имаме глобална финансова система доминирана от електрония "кеш" и за първи път в човешката история имаме дериватна система, която надхвърля като стойност 500-1000-10 000 пъти стойността на реалните физически активи като злато или съдружието в реални юредически субекти, под формата на акции!

Зрелището се очертва да бъде наистина впечатляващо!

Коментар

Такаа, какво разбрах аз за няколко месечното ми пребиваване тук.

Псевдоeлитът а.к.а емитентът гледа как да прецака масовия човек. Става особено нагъл през последните години, и единственият начин да се предпазим е със злато и ценни метали. Ама някак точно през тези последни 5-6 години златото е на половина, а среброто на 1/3 от стойността си преди това. Разбира се, имаме обяснение и за това - хайде, всички да извикаме: М А Н И П У Л А Ц И Я!!
                                Така купуваме злато и сребро, защото в един момент явно очакваме манипулацията да спре и да се случи и аз не знам какво, но явно ще да е нещо велико. Само не знам какво правим ако манипулацията продължи още 15 години - щом може 5, сигурно може и още 15? Или пък може би има закон за продължителността на манипулацията, редом с този на относителността и гравитазията.
                                От другата страна на златото пък седи човека, на който пък просто златото му се струва скъпо. Точка. Скъпо му е, бе! Теорията е проста и семпла, не включва манипулации и сложни конспиративни теории - не се различава особено от автора й.

И като сме почнали, да кажа какво се разбра и за долара. Мисля, че трябва да направят поредица "Умирай трудно" за долара, но трябва да е в доста повече части. Този дорап умира от поне 2010 на насам, като почнаха QEтата с хеликоптерните пари. А той пък вместо да умира, взе че направи рали от 50% за този 10-годишен период. Чудна работа ей. А сега пък, като най-накрая почтаха да вдигат FFR и вместо да предстоят най-щурите му години, той взе, че направи многогодишен връх.

И за финал, черешката на тортата - Биткойн е новият safe haven. Ето, написах го, но ми се плаче. Не мога да повярвам какви уникални ама уникални, сериозно ви казвам У Н И К А Л Н И тъпотии измислят и ви пускат отгоре, за да опяснят, защо нещо расте, а тук изглежда като само да се приема и предава на останалите. Без грам мисъл да се възложи върху определения информационен фрагмент. Но щом са казали шефовете отгоре - Биткойн е safe haven, прието!
                                А малко по-сериозно, Bitcoin по нищо не се различива от това, което сме виждали много пъти. Не е по различен нито от лалетата в Холандия преди 5 века, нито от .ком компаниите преди 15 години. Аз не харесвам "думата" балон, това е просто един "късметлийски" актив, който се е превърнал в обект на последната "лудост" на хората. Както едно лале е струвало колкото средностатистическа къща в Амстердам или когато хората с кеф са си купували акции на Yahoo с P/E 3500.

А най-забавната част е, че се води дебат дали пазарите са рационални а.к.а фундаментални творения или са подчинени изцяло на емоциите на хората и съответно е нужен по-нестандартен подход в опитите да се разчетат. А още по-забавно е, че вторите са аутсайдерите. Но както казва Йовков, "Чуден свят се навъдил"
                                Държал ли си някога СОБСТВЕНА златна монета или кюлче в ръката си?

Коментар

Working...
                                X