IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Златото - Балон или не ?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Делчо смока. Порови се в мненията ми от 2012 година, когато пишех, че златото е балон. Обеснявах какво е пари, парична политика, как се създават, защо златото не може да скочи (тогава беше 1700$). После се отказах. Каквото и да напишех се блъскаше в стена от неразбиране и подигравки. След като всички разумни аргументи не оказваха влияние ми стана интересно до кога ще ще се задържат очевидно грешните концепции. С времето ми стана ясно, че мотивацията няма нищо общо с икономиката. То и затова всеки опит за икономически разговор не върви. Затова ми е интересна психологическата мотивация на купуващите злато. Те са вече шеста година срещу тренда. Нещо подобно имаме в темата за подценени акции от страна на Сашко.
    Та в общи линии извода за перманентен страх някак си се появи. После се зачудих защо пропагандаторите на идеята за златото продължават да се страхуват и след като са си купили? Любопитно ми е. Аз съм доста любознателен човек. После си казвавам, че след като притежаването на злато не води до намаляване на страховете явно е лошо лекарство. Пък тези които нямат злато не се страхуват. Сега ми е любопитно кога привържениците на златото ще могат да дефинират защо го харесват. След като очакваният растеж не идва с години явно аргументите не са верни. Тогава остава или да се откажат от вярванията като грешни или да се посочат истинските причини.
    На мен ми е доста интересно как се формират вярвания. Колко са устойчиви. От една страна имаме перманентен страх а от другата пълен непукизъм. Чудно ми е как се живе когато човек постоянно се страхува и дали пълният непукизъм може да доведе до лоши резултати в даден момент. После се чудя кое е по-добро цял живот да се страхуваш и никога да не ти се случи нищо или да приемеш рисковете на света.

    Коментар


    • Първоначално изпратено от Hermes73 Разгледай мнение

      Мислиш ли че когато се появи рационалния страх в таргетираната от теб група цената на златото ще е същата???Личното ми мнение е че когато дойде момента на пречупване ситуацията ще е като при швейцарския франк .Кратко и брутално.
      Мн добре знам кога ще вляза в злато с по голям дял от портфейла с мн по нисък транзакшън костs. Aма в момента не виждам смисъл да се купува. Така де тва е само мое мнение може и да съм в грешка но историята до сега показва че не съм сгрешил в избора си да нямам злато

      Коментар


      • Първоначално изпратено от Hermes73 Разгледай мнение

        Мислиш ли че когато се появи рационалния страх в таргетираната от теб група цената на златото ще е същата???Личното ми мнение е че когато дойде момента на пречупване ситуацията ще е като при швейцарския франк .Кратко и брутално.
        Не мисля така. Хората с перманентен страх не могат да окажат влияние на цената. Те са винаги в злато, доколкото могат де. Цената може да се промени когато се появи обоснован страх. Такъв, който може да бъде обоснован логически и аргументирани а не чрез изначално личностни страхове. А обсонованият страх е временен. За краткият период когато има реални проблеми. Застраховката срещу икономически събития ще обере предлагането и ще надигне нищожно цената. Когато събитията се случат и няма повече повод за притеснение, тези хора ще продадат на публиката на високите цени.
        За мен света е едно чудесно място, но това е дълга тема.

        Коментар


        • Първоначално изпратено от Hermes73 Разгледай мнение

          Мислиш ли че когато се появи рационалния страх в таргетираната от теб група цената на златото ще е същата???Личното ми мнение е че когато дойде момента на пречупване ситуацията ще е като при швейцарския франк .Кратко и брутално.
          Да така е. За много кратко време цената на златото ще експлоадира. Но за разлика от франка само небето е стоп на златото. При такъв сценарий ще имаме зануляване на системата и по-този начин нов свят. Интересно обаче, че пазара през 99 та и 2000 та прецака всички англосаксонски банки, и сарафски банки, които се опитаха да унищожат златото изкарвайки всичко на тезгяха с цел тотална обезценка на метала.

          Коментар


          • Първоначално изпратено от Hermes73 Разгледай мнение

            Това само е потврждение на тезата ми за власта средоточена през вековете в малка група хора.Хора на златото и парите.
            Логично е винаги властта да е съсредоточена в малък брой играчи. Но бих добавил властта е съсредоточена в хората на познанието, които чрез него са придобили основната част от златото и парите. Тези които притежават информацията и технологията са хиляди крачки пред всички останали. Ако можеш да моделираш света по твой модел ти знаеш кое е печелившото в бъдеще и по този начин контролираш всичко. За да постигнеш обаче тези цели са ти нужни реални ресурси. Затова ресурсните войни са били и ще бъдат винаги най-жестоките и мащабните. Започва и войната за Арктика цял континент който разполага с уникални богатства.

            Коментар


            • Първоначално изпратено от intint Разгледай мнение

              Извинявай ама кои са ТЕ и какво ще им е влиянието в този дигитализиран свят
              Ми те Сащ имат най големия резерв от злато как така ги отписвате с лека ръка.
              Винаги в една държава има различни кръгове с различни интереси, които понякога се преплитат понякога се разминават. Наднационалните елити контролиращи ресурсите и капиталовите потоци управляват действително. Дори англосаксонците са врагове помежду си. Най хомогенната част САЩ и Британия макар и привидно най-близки съюзници воюват на тихия фронт от десетилетия като смъртни врагове.
              Дори в една малка, но реално много мощна държава Гърция различните елити имайки огромни различни иделогически виждания и визии за развитие и постоянно са във война помежду си.
              Да САЩ имат най-големият размер на златни резерви официално, но кой управлява реално тази държава?
              Еврейското лоби от Телавив или еврейското което е разположено в самата САЩ, Арабите които имат много силно лоби в тази империя, Елитите от старият свят, които са позиционирани в Лондон, но в действителност имат огромно влияние в политическият и икономическия живот на Новият Свят, Руското лоби???
              За една България, която не е никакъв фактор дори на Балканите не можеме еднозначно да отговориме кои са точно ТЕ???

              Коментар


              • Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнение
                Темата продължава да ми е интересна поради емоциите които движат участниците в нея. Феновете на златото преобладаващо описват един враждебен свят в който се случват ужасни неща. Той е плашещ и за тях златото е някаква форма на защита от него. Обаче се случва странен феномен. Те имат злато, но продължават да се страхуват както и преди да са го имали. Дали няма да е добра идея да се замислят от къде идват тези страховеи да ги неутрализират. "Противниците" на златото пък показват пълен непукизъм към тези страхове. Или ги нямат или се справят с тях по друг начин. В крайна сметка темата не е за златото и някаква икономическа обосновка на неговото притежание или непритежание а за личните страхове и тяхното отричане от определени групи хора. Между другото това прави темата още по-интересна, защото може да се наблюдават в реално време промените в емоциите и възгледите на определени групи от хора. Интересно ми е как ще се развива сблъсъка между перманентен страх, непукизъм и дали в даден момент няма да се появи група с рационален страх, която за краткото време, когато страховете са обосновани, си накупи злато.
                От време на време се появяваш в темата като някаква черна радиостанция и искрено ме забавляваш!

                Няколко неща!

                На първо място, говориш за някакво "рационално" мислене, което само по себе си като дефиниция ще бъде твърде странно ако към момента съвпада с личните ти възгледи и действия! Да не се окаже така, че рационалното мислене по принцип, се припокрива на 99,99...% с твоите действия и един вид, чистата форма на рационално мислене може да се види при теб! Ти да видиш!

                Второ, преди писа и за някакви "глупави" и "умни" пари, за някакви общаци! Искам да те попитам ти тука из форума, смяташ ли, че някъде има УМНИ пари? Умните пари като понятие се използва за много малка група свръхбогати инвеститори и инсайдери!
                В България "умни" пари, що се касае до световните пазари няма и НЕ може да има! Пишеш пълни глупости!
                Със сигурност някакъв фушляк, започнал с 10-20 хиляди долара, направил ги на 100 след 7 години бичи пазар, не може да е "умни" пари! Той е толкова умни пари, колкото и общака, който е повярвал на някакво мнение!

                На трето място, беше писал, че при поддръжниците на златото нямало аргументи за неговото поскъпване! Ми аз от тебе никакви аргументи в обратната посока не съм видял. Ти си тълковател на "психология" и "рационално" мислене! Май нещо беше писал и за някакъв суперцикъл при суровините и толкова. Ако ти врътна 10 поста назад в темата, колко аргументирани с икономически тези поста ще намеря???
                Аз ще ти кажа 0!

                Беше писал и за някакви страхове в низините или нещо подобно! Да не се окаже така, че интелектуалния ти пиедестал, всъщност не е толкова висок колкото си мислиш?

                Коментар


                • Но не мислиш ли, че здравият разум (т.е. недоверието във функционирането на съвремненното общество) докаран до край, означава да се купи ферма в някой затънтен ъгъл на планета и да се изгади изцяло самозадовяващо се домакинство.
                  Last edited by Misho ILIEV; 20.07.2017, 12:51.

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнение
                    Темата продължава да ми е интересна поради емоциите които движат участниците в нея. Феновете на златото преобладаващо описват един враждебен свят в който се случват ужасни неща. Той е плашещ и за тях златото е някаква форма на защита от него. Обаче се случва странен феномен. Те имат злато, но продължават да се страхуват както и преди да са го имали. Дали няма да е добра идея да се замислят от къде идват тези страховеи да ги неутрализират. "Противниците" на златото пък показват пълен непукизъм към тези страхове. Или ги нямат или се справят с тях по друг начин. В крайна сметка темата не е за златото и някаква икономическа обосновка на неговото притежание или непритежание а за личните страхове и тяхното отричане от определени групи хора. Между другото това прави темата още по-интересна, защото може да се наблюдават в реално време промените в емоциите и възгледите на определени групи от хора. Интересно ми е как ще се развива сблъсъка между перманентен страх, непукизъм и дали в даден момент няма да се появи група с рационален страх, която за краткото време, когато страховете са обосновани, си накупи злато.

                    Че това са някакви страхове си е лично твоя проекция. Обикновено в психиатрията под "проекция" се разбира как проектираме нашите страхове и недостатъци върху околните. Има си цяла наука за проекцията, та, ако бях на твое място щях сериозно да се замисля за самия себе си и как възприемам обкръжението, външната среда. Наблюдател ли си или участник?

                    Според теб проблемите за златните буболечки са изцяло субективни. Твоя воля господине, както е казал един класик.

                    Ако изместиш думата страх с думата здрав разум картината се променя. Не слагаме ръката си върху котлона не поради страх, а поради здрав разум. Не скачаме от шестия етаж пак по същата причина. Пак поради здрав разум не поставяме всички яйца в една кошница, а диверсифицираме и т.н. И т.н.

                    Здравият разум диктува алтернативи на изцяло електронния начин на съхраняване на богатството. Нищо повече, нищо по-малко.

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнение
                      Темата продължава да ми е интересна поради емоциите които движат участниците в нея. Феновете на златото преобладаващо описват един враждебен свят в който се случват ужасни неща. Той е плашещ и за тях златото е някаква форма на защита от него. Обаче се случва странен феномен. Те имат злато, но продължават да се страхуват както и преди да са го имали. Дали няма да е добра идея да се замислят от къде идват тези страховеи да ги неутрализират. "Противниците" на златото пък показват пълен непукизъм към тези страхове. Или ги нямат или се справят с тях по друг начин. В крайна сметка темата не е за златото и някаква икономическа обосновка на неговото притежание или непритежание а за личните страхове и тяхното отричане от определени групи хора. Между другото това прави темата още по-интересна, защото може да се наблюдават в реално време промените в емоциите и възгледите на определени групи от хора. Интересно ми е как ще се развива сблъсъка между перманентен страх, непукизъм и дали в даден момент няма да се появи група с рационален страх, която за краткото време, когато страховете са обосновани, си накупи злато.
                      Мислиш ли че когато се появи рационалния страх в таргетираната от теб група цената на златото ще е същата???Личното ми мнение е че когато дойде момента на пречупване ситуацията ще е като при швейцарския франк .Кратко и брутално.

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от Tkilata Разгледай мнение
                        Да оставиш непохарчени пари, когато си отидеш от този свят е безотговорно към самия теб. Особено, ако си вложил времето си и труда си.
                        Какви 900 години, какъв Рокфелер.
                        Те имат друго виждане за живота
                        Вся Власть Советам

                        Коментар


                        • Темата продължава да ми е интересна поради емоциите които движат участниците в нея. Феновете на златото преобладаващо описват един враждебен свят в който се случват ужасни неща. Той е плашещ и за тях златото е някаква форма на защита от него. Обаче се случва странен феномен. Те имат злато, но продължават да се страхуват както и преди да са го имали. Дали няма да е добра идея да се замислят от къде идват тези страховеи да ги неутрализират. "Противниците" на златото пък показват пълен непукизъм към тези страхове. Или ги нямат или се справят с тях по друг начин. В крайна сметка темата не е за златото и някаква икономическа обосновка на неговото притежание или непритежание а за личните страхове и тяхното отричане от определени групи хора. Между другото това прави темата още по-интересна, защото може да се наблюдават в реално време промените в емоциите и възгледите на определени групи от хора. Интересно ми е как ще се развива сблъсъка между перманентен страх, непукизъм и дали в даден момент няма да се появи група с рационален страх, която за краткото време, когато страховете са обосновани, си накупи злато.

                          Коментар


                          • Да оставиш непохарчени пари, когато си отидеш от този свят е безотговорно към самия теб. Особено, ако си вложил времето си и труда си.
                            Какви 900 години, какъв Рокфелер.

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от Hermes73 Разгледай мнение

                              В книгата си От нула до едно Питър Тийл разказва за една среща проведена в замък в Рим.Замъка бил собственост на една фамилия вече 900 години.На него му станало интересно как тази фамилия е запазила богатството си толкова време и попитал домакинята къде е тайната .Отговора бил следния-една трета в злато ,една трета в имоти и една трета в произведения на изкуството.Та злато не е лошо да имаш...........
                              Така,така...Изкарали са късмет,че замъка е в Рим,а не във Варшава...Щото,ако е бил във Варшава,появява се една Червена армия и отнася всичко, - и златото,и имотите, и замъка,и прозведенията на изкуството...Че и домакинята,и тя е щяла да намаже....Извод : Най-важното в тоя живот е човек да има късмет....
                              Last edited by retro_69; 20.07.2017, 01:24.

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от intint Разгледай мнение
                                Аха вече ми се изясни Трябва да побързате с покупката за златце и сребърце че току виж елитите утре им скимне някой друг експеримент да си направят с хората
                                В книгата си От нула до едно Питър Тийл разказва за една среща проведена в замък в Рим.Замъка бил собственост на една фамилия вече 900 години.На него му станало интересно как тази фамилия е запазила богатството си толкова време и попитал домакинята къде е тайната .Отговора бил следния-една трета в злато ,една трета в имоти и една трета в произведения на изкуството.Та злато не е лошо да имаш...........

                                Коментар

                                Working...
                                X