IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Златото - Балон или не ?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Misho ILIEV Разгледай мнение

Много пъти съм казвал, че който иска да купува златото е по-добре да го вземе когато е евтино. А сега просто не е.
    При тенекето понятия като евтино/скъпо са много относително нещо.

Ще видиш колко е евтино ( и как може да хвърчи в тандем със зеления) например още другия месец ако повечето от тия половината "нерешили" всъщност вземат че пуснат вот за...

The biggest imponderable in the election is that polls say nearly half of voters — one recent poll put it at 43% — are still undecided. It’s not too far-fetched to conclude that many of these have in fact made up their mind to vote for Le Pen but don’t want to tell pollsters that.

Коментар

• Положението с лихвите може много лесно и бързо да се обърне. Трябва да се внимава. Ако реалната лихва върви нагоре не го виждам ралито при златото, което така или иначе е доста скъпо, исторически погледнато.

But some worry markets are looking complacent over Fed policy. Any sign of inflation gathering pace, and the labour market tightening further, may well spur a reassessment of the current view that the Fed will tighten policy just twice more this year. After all, in late February the bond market was not expecting a March move.
      Last edited by Misho ILIEV; 05.04.2017, 10:45.

Коментар

• Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнение

2007-ма ми се струваха и златото и среброто скъпи.... а то каква стана тя..
        И аз някъде тогава се оглеждах за златни синжири по заложните и тогава 100 грама бяха около 700лв а грам тогава почти никои не купуваше на 10 пари а 7-8 примерно....минало бешело дет са вика...аз физическо злато никога не съм притежавал под никаква форма и като гледам няма и да притежавам поради разбиранията ми за нещата
        Вся Власть Советам

Коментар

Ако вярвате в този наратив - тогава го взимайте това злато. В крайна сметка, от злато не може да се направи много по-надолу от -50%, при това подобни падове при златото стават в продължение на много години.

Както казва exx дали ще го взимате на 1250 или 1200 не е от значение.
          Last edited by Misho ILIEV; 04.04.2017, 23:37.

Коментар

Общо взето, ако пазарът беше изтълкувал Феда като по-ястребски и лихвите вместо да падат бяха тръгнали нагоре, нямаше да има "рали" при златото.

Много пъти съм казвал, че който иска да купува златото е по-добре да го вземе когато е евтино. А сега просто не е.
            това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции

Коментар

Общо взето, ако пазарът беше изтълкувал Феда като по-ястребски и лихвите вместо да падат бяха тръгнали нагоре, нямаше да има "рали" при златото.

Ако стане едно изненадващо световно мяу , няма да има голямо значение дали ни се струва скъпо сега, тогава ще ни е недостижимо, който разбрал разбрал , кака ще е вече омъжена.

Коментар

не важно дали златото е на 1000 или 1300$ .. важното е колко кила има закопани в мазата ... тука изпускаме същността на златния резерв..

с тези големи играчи на 'хартиения пазар' - мега банките и цб...да правим технически анализ е безсмислено.

Коментар

не важно дали златото е на 1000 или 1300$ .. важното е колко кила има закопани в мазата ... тука изпускаме същността на златния резерв..

с тези големи играчи на 'хартиения пазар' - мега банките и цб...да правим технически анализ е безсмислено.
                  Цената на физическото не е ли ориентирана около хартиеното ? Няма логика,но е факт. За нас това е цената в долари по курса към лева.

Коментар

• не важно дали златото е на 1000 или 1300$ .. важното е колко кила има закопани в мазата ... тука изпускаме същността на златния резерв..

това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции

Коментар

• Първоначално изпратено от Hermes73 Разгледай мнение

+++++++++++++++Добър анализ.Доста от нещата който написа в предходните месеци станаха.
                      Високо аналитичен пост, както винаги

Коментар

• Първоначално изпратено от exxs Разгледай мнение
                        Цитирам лично съобщение, като съм го писал с идеята да го ползвам и за пост. Не е най-професионалното нещо, но на фона на това, което виждам и училищната програма на племенника ми ще е по-адекватно писание за темата.

Здравей,
                        Преди всичко предлагам да си говорим на „ти”. Надявам се нямаш нищо против.

Второто ми уточнение е, че аз няма да съм съвсем кратък и причината е, че ще използвам този отговор като пост в темата, която си изчел, тъй като ще съдържа по-подробен ъпдейт за очакванията ми идните седмици. Правя го, защото и други хора, като теб, ми пишат, от което съдя, че все пак анализите ми на някого са полезни. Накратко, моля те да ме извиниш, ако съобщението ми не е съвсем персонално и съдържа информация, която може би не ти е нужна.

Уточненията са направени. Сега по същество…

Дали мисля, че е добро време да се купува физическо злато? Да, абсолютно! И всъщност имайки предвид хоризонта, за който обикновено се държи една такава позиция /около и над 10 години/, разлики от 40-50 долара са наистина незначителни, още по-малко към настоящия момент. По-надолу ще обясня защо. А относно това каква част от портфейла – това зависи изцяло от толерантността към риск и предпочитаният тип инвестиране като цяло. В никой случай обаче не препоръчвам повече от 35% от твоя net worth да е инвестиран в актив от един клас.
                        В последният си анализ за златото казах, че „трябва” да видим рали от 1200 иначе пазарът би станал наистина „грозен”. Е, виждаме ралито в момента. В една малко по-ранна прогноза пак в „Златото – балон или не” заявих „до края на март е твърде вероятно да сме около 1300, а през май да гъделичкаме върховете от 1360”. Уточних изрично, че времевият хоризонт е ориентировъчен, тъй като не мога да прогнозирам пътя, по който това ще стане. Засега има вероятност текущото рали да продължи именно до ок. 1300 и срокът за първата част от прогнозата да се изпълни само със седмица-две закъснение. Но ако трябва да бъда честен, структурата на самото рали предлага и друг развой на пазара, а именно: ралито може да приключи съвсем скоро /допускам ниво до ок.1270/ и да започне сериозна корекция, която може да ни доведе до нива до 1180-1185. Начална индикация за този развой е пробив на 1239. Макар и да не съм фен на корелациите, трябва да призная, че има още една причина да разглеждам този развой като съвсем реален – в темата „Валутни пазари – технически анализ” може да се види последната прогноза на колегата stamba – той е доста добре профилиран във форекс пазарите, докато за мен те са повече в периферията. Както и да е, имайки предвид успеваемостта му и анализа, който използва, склонен съм да взема предвид мнението му за започнало движение на еврото към паритета. Това добре би съвпаднало с евентуалния „мечи” развой на златото. Хубаво е да се обърне внимание на два момента:
                        1. Дори в този вариант, цената на златото в евро ще остана почти непроменена!
                        2. Няма да се изненадам, дори ако движението се състои, еврото да покаже по-голяма слабост, което в крайна сметка да доведе дори до лек ръст на цената в евро.
                        Така че с две думи песимистичната ми прогноза за идните седмици е: ненарстване или лек спад.

Тъй като едва ли ще имам нов пост скоро, ще използвам случая, за да кажа няколко думи и за индексите. В темата „Дау 20К – Навлизаме в опасна територия” могат да се видят постовете ми, в които абсолютно точно описвам ралито, което се случи по пътя към 21000. Прогнозата ми беше от нива от около 19600, като таргетът беше 20400-20500 да се достигне за много кратко време. Въпреки че очаквах да е мощно, ралито изненада дори мен завземайки 21000. Точно тогава в друг мой анализ заявих, че за мен ралито навлиза във финалната си еуфорична фаза и че във всеки момент може да започне корекция. От тогава сме 600 точки надолу. Какво смятам че предстои? В интерес на истината тук нещата в момента са по-трудни отколкото при златото. Макар да има шанс корекцията да е завършила и да сме по пътя към 22000, за мен това е малко вероятно в момента. Част от последните ми прогнози говоря за „плашещо, страшно и мълниеносно спускане” до ниво от ок 20000 като интензитетът може да е толкова голям, че да се тестват и малко по-ниски нива. Такова нещо очевидно още не сме видели. А това рали, което наблюдаваме в момента, може би е клопка за биковете – като такова го разглеждам към момента. Няма да се изненадам, дори ако ралито ни върне към направения връх или направи нов лек „лъжлив пробив” и гореописаната корекция да започне оттам. В крайна смета: тази корекция дългосрочно би била възможност за покупка или поне докато не се види пробив на 19000. Това би променило дългосрочните ми нагласи, но такъв засега не очаквам.

+++++++++++++++Добър анализ.Доста от нещата който написа в предходните месеци станаха.

Коментар

• Първоначално изпратено от Stone_Kold Разгледай мнение

Сега може да направи корекция на дневна а може и след пробив да коригирана около 1280 се намира диагонална съпротива добре изразена на седмична и дневна графика и може да отскочи от там но мисля че тази съпротива няма да е вечна и ще я прескочи и ще драпа към 1300
                          Да, на дневна може да тества 200дневната средна до 1234, но на седмична мине ли я,според мен няма да има вече връщане на тези нива и само нагоре ще е евентуално, с леки корекции предвид очертаващото се политическо и икономическо напрежение.

Коментар

• Първоначално изпратено от Дядо Коледа Разгледай мнение

Мед ти капе от устата, говори !
                            Сега може да направи корекция на дневна а може и след пробив да коригирана около 1280 се намира диагонална съпротива добре изразена на седмична и дневна графика и може да отскочи от там но мисля че тази съпротива няма да е вечна и ще я прескочи и ще драпа към 1300
                            Вся Власть Советам

Коментар

• Първоначално изпратено от Stone_Kold Разгледай мнение

Златото е нагоре и туй то не е препоръчително шортенето а на корекция пазаруваш и се возиш на ракетата хах
                              Мед ти капе от устата, говори !

Коментар

• Първоначално изпратено от 4ervenasgan Разгледай мнение
                                Ма аз това казвам бе пешо. Добре, че се отървахме от тия навлеци, та дръпнахме напред. Сега изгонихме от парламента и малкото останали дето пречеха на рахата на добруващите за просперитета на България герп, бекапе, десе и сие и ето на днес вече парното, газта, топлата вода поевтиняват. ....а и последно, след няколкогодишна сага, се оказа, че както и предполагахме, картел и монопол при горива и данъчни/акцизни складове няма...няма и да има. Пък и прокуратурата бди, не си играе.... на белот
                                Сганов не ме разсмивай....Тия дет ги изгонихме са още по големи разбойници по нищо не се различават от влезлите

Коментар

Working...
                                X