Първоначално изпратено от БАЦЕ
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Златото - Балон или не ?
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от exxs Разгледай мнение
Това ако стане, имаш едно пиене от мен. Такъв сценарий аз не виждам, ама изобщо.
Но пак подчертавам че това е една от възможните вероятности.
Ръст може да започне и само след слизане до 1150/ 1100.....
С две думи идеята ми е че очакваното Рали няма да започна преди да посети някой от описаните нива......1150 или ново дъно.
Коментар
-
За дефлацията колкото си прав, толкова и не си. Щом веднъж цикълът е започнал, златото през дефлацията ще мине като много горещ нож през замръзнало масло. Колкото и да е замръзнало маслото, просто няма шанс. За сега както казах в точка 3, определено имаме сериозни наченки на това, че цикълът е започнал, само трябва да скъса синджира, за да потвърди. А когато това стане, наистина смятам, че може със зяпнала уста да гледаме какво прави златото в дефлация. Между другото и точно в такъв сценарий, рискът от конфискация е най-сериозен.
Риск от конфискация в международен план е малко вероятен. Няма как да стане навсякъде и изведнъж. Но ако се опитат, то това няма как да стане с физическото.
Коментар
-
Първоначално изпратено от БАЦЕ Разгледай мнениеИменно такова е моето виждане....
Като даже ще добавя , че слизането под 1000 ще бъде толкова бързо , за толкова кратко време ,че просто ще изпълни техническата фигура която е започнало да отработва и.....веднага супер експлозивно ще потегли нагоре.
Практически, много малко хора ще съумеят да купят физическо злато на цена под 1000 долара
Всички ще чакат слизане и още, и още, и още а практически погледнато след това на месечна или седмична Графика ще бъде един "шип".
Коментар
-
Първоначално изпратено от Todor Sabev Разгледай мнение
Да много сме далече за да говорим за тотален крах на цивилизацията, аз също мисля че сме там някъде както ти описа в края на лятото. Мен ми е интересно на какви стойности са били имотите измерени в златото преди варварите да влязат Рим или в Костантинопол преди да бъде завзет от османците. Сигурно са се търгували на абсолютна безценица измерена в злато. Искам да отбележа че сме на вероятно на столетия или хилядолетия от такава ситуация. Пак ще повторя до сега САЩ не са обявявали банкрут, и новата им политика да подържат цената на активите на всяка цена , може да доведе до това. И отношението да отиде под единица. За спора с Баце и двамата може да се окажете прави. Това че златото не иска да направи ново дъно независимо от екстемнно възходящия тренд на акциите е силен сигнал за формиране на дъно при златото. Но при мощен дефлационен колапс , златото също може да бъде разпродадено, и да имаме ново дъно. Малко се повтарям
Вече писах 1000 долара е психологическа ниво и едновременно техническа подкрепа. Може за малко да я пробие и след това да обърне дългосрочно.
Със сигурност мога да ти кажа, че и в римската и гръцките цивилизации, средно надникът е бил 4-5гр. на ден, или 150гр. месечно. Върти ми се за хубави жилища в Рим, нещо от рода на 5-6кг, не повече. Злато не са виждали много хора по онова време.
Все пак не мисля, че е коректно това, че 150 унции сребро е било жилището в Рим, да прокламира, че ще стане същото. Не че няма, но когато говорим за такива мащаби от време, рамката на статистическата грешка /демек "приблизителното"/ е повече от един човешки живот, така че не си струва съвсем.
Аз за металите наистина мога да обобщя всичко важно за себе си в 3 изречения:
1. Съхранявали са стойност поне 2-3 хилядолетия, нищо дори не се доближава по това.
2. Ако златото и среброто станат пари отново, ще има грубо средно по унция сребро и унция злато за всеки човек на планетата.
3. Чисто технически, чертаят вероятен много дълъг и мащабен бичи цикъл следващите десетилетия. Ако пробием тези върхове от 2011 с "много голям ряз", както очаквам, това много силно ще затвърди очакванията, че следващите 30-40 години най-вероятно това ще е класът активи в светлината на прожекторите, с наистина невъобразими за момента таргети /щеше ли да ви повярва някой, ако 1950 му кажете, че Дау сега е 200 долара, но след 50 години ще е над 10 000 долара?/.
За дефлацията колкото си прав, толкова и не си. Щом веднъж цикълът е започнал, златото през дефлацията ще мине като много горещ нож през замръзнало масло. Колкото и да е замръзнало маслото, просто няма шанс. За сега както казах в точка 3, определено имаме сериозни наченки на това, че цикълът е започнал, само трябва да скъса синджира, за да потвърди. А когато това стане, наистина смятам, че може със зяпнала уста да гледаме какво прави златото в дефлация. Между другото и точно в такъв сценарий, рискът от конфискация е най-сериозен.
Преди малко бях в Тавекс, гледам предлагат някакъв абонамент. Кюлчета по 1 грам, 12 месеца = 12 кюлчета, +13то кюлче подарък, ако не прекъснеш нито един от месеците. Промоцията е интересна, защото с това 13то кюлче подарък, на практика го вземаш на спот или с 1-2% премия макс. Но за "абонамента" естествено искат ти личната карта и да я представяш всеки път през 12те месеца. Та пасувах..
Но и вида на промоцията е доста интересна...дали и те не са се усетили, че може би идва голямо движение и хората да се откажат да изкарат 12те месеца. Въпреки че и това няма логика...с тези еднограмови кюлчета, 40% ще са ти 25-30лв отгоре. Дийл-брейкъра за мен е анонимността. Не че и тук сме кой знае колко анонимни..но хайде.Last edited by exxs; 06.03.2018, 15:39.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Todor Sabev Разгледай мнение
Да много сме далече за да говорим за тотален крах на цивилизацията, аз също мисля че сме там някъде както ти описа в края на лятото. Мен ми е интересно на какви стойности са били имотите измерени в златото преди варварите да влязат Рим или в Костантинопол преди да бъде завзет от османците. Сигурно са се търгували на абсолютна безценица измерена в злато. Искам да отбележа че сме вероятно на столетия или хилядолетия от такава ситуация. Пак ще повторя до сега САЩ не са обявявали банкрут, и новата им политика да подържат цената на активите на всяка цена , може да доведе до това. И отношението да отиде под единица. За спора с Баце и двамата може да се окажете прави. Това че златото не иска да направи ново дъно независимо от екстемнно възходящия тренд на акциите е силен сигнал за формиране на дъно при златото. Но при мощен дефлационен колапс , златото също може да бъде разпродадено, и да имаме ново дъно. Малко се повтарям
Вече писах 1000 долара е психологическа ниво и едновременно техническа подкрепа. Може за малко да я пробие и след това да обърне дългосрочно.
Като даже ще добавя , че слизането под 1000 ще бъде толкова бързо , за толкова кратко време ,че просто ще изпълни техническата фигура която е започнало да отработва и.....веднага супер експлозивно ще потегли нагоре.
Практически, много малко хора ще съумеят да купят физическо злато на цена под 1000 долара
Всички ще чакат слизане и още, и още, и още а практически погледнато след това на месечна или седмична Графика ще бъде един "шип".
Коментар
-
Първоначално изпратено от exxs Разгледай мнениеБАЦЕ, аз като говоря за някакви времеви хоризонти, държа да уточнявам, че е ориентировъчно. Все още смятам, че 1285-1300 е подкрепа, която може и да не се пробие. Ако се пробие, действително може да се запътим към поне 1200, но по-скоро 1150-1180. Не мога да не призная, че ума ми не побира какви ще ги свърши долара при "моя" сценарий. Имайки предивд, че определено искам да видя поне 1.15 евро/долар, твоят сценарий би се вписал по-добре, но знаеш...всяка графика за себе си!
Тодор, коментирахме скоро за среброто през 15 век, анализирал съм го и по време на Римската и Гръцката цивилизации. Като цяло няма абсолютно нищо необичайно - покупателната способност посредните 22-23 века се е движила в границите и на последните 100 години. По-скоро сега сме в ниската част на рейнджа, така че има накъде да се повишава. И отново, дори и три-четири пъти да се повиши /което е ужасно много!/, основното предимство ще остане запазването във времената, в които почти всичко отива по дяволите.
Иначе за цивилизацията мисля, че още е рано да се тревожим. След тъмните години на средновековието, ренесансът слага началото на огромен цикъл на развитие на човешката цивилизация, а 19-20 век започва и акселерацията на тренда. Много, много, много трудно е да се определи къде се намираме точно, но по моя лична преценка, сме в късно лято/ранна есен.
Вече писах 1000 долара е психологическа ниво и едновременно техническа подкрепа. Може за малко да я пробие и след това да обърне дългосрочно.Last edited by Todor Sabev; 06.03.2018, 15:12.
Коментар
-
БАЦЕ, аз като говоря за някакви времеви хоризонти, държа да уточнявам, че е ориентировъчно. Все още смятам, че 1285-1300 е подкрепа, която може и да не се пробие. Ако се пробие, действително може да се запътим към поне 1200, но по-скоро 1150-1180. Не мога да не призная, че ума ми не побира какви ще ги свърши долара при "моя" сценарий. Имайки предивд, че определено искам да видя поне 1.15 евро/долар, твоят сценарий би се вписал по-добре, но знаеш...всяка графика за себе си!
Тодор, коментирахме скоро за среброто през 15 век, анализирал съм го и по време на Римската и Гръцката цивилизации. Като цяло няма абсолютно нищо необичайно - покупателната способност посредните 22-23 века се е движила в границите и на последните 100 години. По-скоро сега сме в ниската част на рейнджа, така че има накъде да се повишава. И отново, дори и три-четири пъти да се повиши /което е ужасно много!/, основното предимство ще остане запазването във времената, в които почти всичко отива по дяволите.
Иначе за цивилизацията мисля, че още е рано да се тревожим. След тъмните години на средновековието, ренесансът слага началото на огромен цикъл на развитие на човешката цивилизация, а 19-20 век започва и акселерацията на тренда. Много, много, много трудно е да се определи къде се намираме точно, но по моя лична преценка, сме в късно лято/ранна есен.Last edited by exxs; 06.03.2018, 13:53.
Коментар
-
Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнениедето се вика Лили Иванова със сигурност ще доживее до ниво 1 унция 1 ДАУ
за нас не е много ясно, но търпение му е майката.Last edited by Todor Sabev; 06.03.2018, 11:53.
Коментар
-
Графиката , качена от Тодор е 200 годишна. Трудно дава представа , какво ще е отношението м/у Dow и златото .в близките 1-2-3 години
За целта трябва да се слезе на по малък фрейм и да се анализира движението от август 2011 до сега
Както много пъти съм (постоянно) писал ....... Рали при златото НАГОРЕ ще има / респективно и Крах при индексите , което ще доведе минимум до съотношение - 2.00
Но преди това , както ПАК , непрекъснато пиша , ще има нов връх при Индексите и ново дъно ( или минимум слизане под 1150$) при златото
Това ще се отрази на ratio графиката Dow / Gold с покачване както съм показал . Предполагам до към 25 !
(графиката е по-подробното движение на последното покачващо движение от графиката на Тодор) ......
Last edited by БАЦЕ; 06.03.2018, 13:37.
Коментар
-
Аз пък мисля, че малко се изсилваш.
Дау/Злато не дава кой знае каква информация. Просто съотношение между два asset класа. Границите са ясно очертани: дъно 1 и връх към 40. Ориентирайки си горе-долу в много, много дългосрочните сетъпи на двата, тръгнали сме към дъното. В най-агресивния сценарий може да се види още следващото десетилетие, когато страйка на стоковите пазари удари. Дау от малко над 30К, едва ли ще намери подкрепа много над 10000. Много зависи златото какъв сетъп ще създаде тогава.Ако тези 18-36 месеца видим 2000-2200, както очаквам, след това година-две консолидация 1600-2200, докато фондовите си завършат цикъла, това ще означава че мощният крак за златото по време на рецесията ще е на север: до към поне 4000-5000. На практика този развой ни праща към съотношение 2-3, още следващите 5-7 години.
Аз лично за себе си смятам, че въобще не е за изключване дълговата криза и породената от това дефлация да натисне метала за малко, точно както стана 2008. Но дори да се случи, вероятно ще е просто коретивно движение във вече започналия силен бичи тренд, което до месеци-година ще е компенсирано: както, казах, точно както стана 2008г.
И все пак си струва да сме реалисти. От злато пари е ясно, че не се правят. Въпреки че вероятно предстоят много силни години /чакаме си потвърждението/, основната гигантска полза тук е, че бягаш от ресета. Защото какво от това, че си бил предприемчив, създал си нещо работещо, постигнал си добър стандарт и дори си пестил "в добрите години", ако на всеки 20-30-40 години все от някъде те "ресетват" - я рецесия, при която бизнеса/работно ти място изпадат в кома; я банкова ваканция; я инфлация; а ако имаш късмет - може и коктейл да получиш.
И да изветреят толкова бутилки шампанско.....
Коментар
-
Аз пък мисля, че малко се изсилваш.
Дау/Злато не дава кой знае каква информация. Просто съотношение между два asset класа. Границите са ясно очертани: дъно 1 и връх към 40. Ориентирайки си горе-долу в много, много дългосрочните сетъпи на двата, тръгнали сме към дъното. В най-агресивния сценарий може да се види още следващото десетилетие, когато страйка на стоковите пазари удари. Дау от малко над 30К, едва ли ще намери подкрепа много над 10000. Много зависи златото какъв сетъп ще създаде тогава. Ако тези 18-36 месеца видим 2000-2200, както очаквам, след това година-две консолидация 1600-2200, докато фондовите си завършат цикъла, това ще означава че мощният крак за златото по време на рецесията ще е на север: до към поне 4000-5000. На практика този развой ни праща към съотношение 2-3, още следващите 5-7 години.
Аз лично за себе си смятам, че въобще не е за изключване дълговата криза и породената от това дефлация да натисне метала за малко, точно както стана 2008. Но дори да се случи, вероятно ще е просто коретивно движение във вече започналия силен бичи тренд, което до месеци-година ще е компенсирано: както, казах, точно както стана 2008г.
И все пак си струва да сме реалисти. От злато пари е ясно, че не се правят. Въпреки че вероятно предстоят много силни години /чакаме си потвърждението/, основната гигантска полза тук е, че бягаш от ресета. Защото какво от това, че си бил предприемчив, създал си нещо работещо, постигнал си добър стандарт и дори си пестил "в добрите години", ако на всеки 20-30-40 години все от някъде те "ресетват" - я рецесия, при която бизнеса/работно ти място изпадат в кома; я банкова ваканция; я инфлация; а ако имаш късмет - може и коктейл да получиш.
Послепис
Според мен отношението на активите към златото в исторически план е най важното отношение изразяващо математически просперитета или регреса някоя цивилизация. Ако някой има исторически данни, моля да представи.Last edited by Todor Sabev; 06.03.2018, 12:54.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Todor Sabev Разгледай мнениеДо,, bertram,,
Коректната графика , друг път обсъждана в темата е отношението DJI GOLD. http://www.goldchartsrus.com/chartst...wGoldRatio.php Тя дава точна представа за силата на икономиката. Дали доходите изпреварват инфлацията, независимо. обезценяващия се долар, както и стойността на активите които също изпреварват инфлацията. Все пак говорим за възходящ цикъл не за странично изместени, както са отношенията между валутите. Графиката представена от теб е вярна , но манипулативна представена е от златния съвет и примерно в нея липсва швейцарския франк А това че DJI не може да бие златото спрямо 2000 година вече почити 20 години е силно притеснително относно мащабите на предстоящия мечи пазар. Отчетели ли индекса DJI понижение повече от 20 процента без преди това да е бил златото от 2000 година. Означава, че ще се развият процеси непознати от столетия. Поздрави
Дау/Злато не дава кой знае каква информация. Просто съотношение между два asset класа. Границите са ясно очертани: дъно 1 и връх към 40. Ориентирайки си горе-долу в много, много дългосрочните сетъпи на двата, тръгнали сме към дъното. В най-агресивния сценарий може да се види още следващото десетилетие, когато страйка на стоковите пазари удари. Дау от малко над 30К, едва ли ще намери подкрепа много над 10000. Много зависи златото какъв сетъп ще създаде тогава. Ако тези 18-36 месеца видим 2000-2200, както очаквам, след това година-две консолидация 1600-2200, докато фондовите си завършат цикъла, това ще означава че мощният крак за златото по време на рецесията ще е на север: до към поне 4000-5000. На практика този развой ни праща към съотношение 2-3, още следващите 5-7 години.
Last edited by exxs; 06.03.2018, 09:38.
Коментар
-
До,, bertram,,
Коректната графика , друг път обсъждана в темата е отношението DJI GOLD. http://www.goldchartsrus.com/chartst...wGoldRatio.php Тя дава точна представа за силата на икономиката. Дали доходите изпреварват инфлацията, независимо от обезценяващия се долар, както и цените на активите които също изпреварват инфлацията. Все пак говорим за възходящ цикъл не за странично изместени, както са отношенията между валутите. Графиката представена от теб е вярна , но манипулативна представена е от златния съвет и примерно в нея липсва швейцарския франк А това че DJI не може да бие златото спрямо 2000 година вече почити 20 години е силно притеснително относно мащабите на предстоящия мечи пазар. Отчетели ли индекса DJI понижение повече от 20 процента без преди това да е бил златото от 2000 година. Означава, че ще се развият процеси непознати от столетия. ПоздравиLast edited by Todor Sabev; 06.03.2018, 09:26.
Коментар
Коментар