Първоначално изпратено от съни(тя)
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Какво ще стане с еврото ако Гърция излезе от еврозоната?
Collapse
X
-
".......ти как си го представяш аз да пия узаки и да лежа по цял ден, а Ханс да бачка, като идиот и накрая Банката да ни финансира и двамата (ако изобщо ме финансира мен) на един и същ процент?!?!?........"
Първоначално изпратено от съни(тя) Разгледай мнениеТова е една от големите причини за засилващите се неравенства между Юга и Севера.
...........
Да, това е именно причината!
Коментар
-
Първоначално изпратено от съни(тя) Разгледай мнениеграм идея си нямаш от структурата на дълга и от начина на преоформянето му
същото и за бюджетните разходи през годините
и на мерките, почти стриктно следвани по подразбиране за отпускане на всеки транш
Виж к'ви дефицити са имали през тези 5 години преди плащане на лихвите
Намаленията на
заплати, пенсии, държавен сектор, БВП са факт, който и кредиторите признават
...щото, когато "цифрите говорят..."
увеличенията на безработицата и емиграцията на младите - също
Съответно, не знам защо ти реши, че виновни за кризата са политиките на икономии, наложени от Тройката, а не разхлабената фискална политика, водена в продължение на над едно десетилетие. Ако следваме твоята логика, то разхлабената фискална политика нямаше да доведе до необходимостта от спасителна програма.
Коментар
-
Първоначално изпратено от 4ervenasgan Разгледай мнениеЗа да има "общ облигационен пазар", трябва да има "ОБЩА икономическа и данъчна политика" в ЕС.
Иначе, ти как си го представяш аз да пия узаки и да лежа по цял ден, а Ханс да бачка, като идиот и накрая Банката да ни финансира и двамата (ако изобщо ме финансира мен) на един и същ процент?!?!?
От години е така.
Едни взимат държавни заеми на никакви лихви, други на 4-5 пъти по-високи.
Но изискванията за дефицити - еднакви!
Едните икономики се финансират почти без 'цена' и дават скъпи пари на другите, за да им купуват продукцията...
или да им приватизират евтино икономически важни отрасли
Коментар
-
Първоначално изпратено от Pivoley Разгледай мнениеАйде дай да се разберем първо. Ти твърдиш, че хем дългът е нараснал от 115% на 180% за 5 години, хем че били прилагани мерки за икономии. Сори, ама аз като го смятам през последните години дългът на Гърция е растял с по 13% годишно (като дял от БВП.). Демек, говорим за действително доста огромни дефицити. Та пак да питам, къде видя икономиите?
същото и за бюджетните разходи през годините
и на мерките, почти стриктно следвани по подразбиране за отпускане на всеки транш
Виж к'ви дефицити са имали през тези 5 години преди плащане на лихвите
Намаленията на
заплати, пенсии, държавен сектор, БВП са факт, който и кредиторите признават
...щото, когато "цифрите говорят..."
увеличенията на безработицата и емиграцията на младите - също
Коментар
-
За да има "общ облигационен пазар", трябва да има "ОБЩА икономическа и данъчна политика" в ЕС.
Иначе, ти как си го представяш аз да пия узаки и да лежа по цял ден, а Ханс да бачка, като идиот и накрая Банката да ни финансира и двамата (ако изобщо ме финансира мен) на един и същ процент?!?!?
Коментар
-
Първоначално изпратено от съни(тя) Разгледай мнениеДългът на Гърция нараства и абсолютно и номинално
Дълг/БВП от 115% става 180 % днес (допреди кризата е под 100)
Безработицата нараства от 9% на 29%, като младежката е около 60%
БВП се свива с 30%
Пенсиите са намалени с около 50%
Заплатите са намалени
Държавният сектор е намален
приватизирани са редица големи компании, макар и не всички от желаните от МВФ и ЕС
Кое от изброеното не си проумял досега, че говориш, че не прилагали строги мерки???
Коментар
-
Първоначално изпратено от DidoDinev Разгледай мнение....
Като си изпукал кредитите ще продаваш квото имаш и ще връщаш парите, кое не ти е ясно?
Кое не ти е ясно - не е ли нормално някой да иска да предоговори тези условия?
То е нормално и някой да си търси взетите заеми, когато страната е била окупирана от Германия, както и взетото злато от централната й банка, но други смятат темата за табу.
При това, не става въпрос за репарациите, а за взетите принудително заеми...
Ако те кефи практиката, наложена успешно в бананова България - частен длъжник да става роб на банката, тогава разбирам позицията ти...макар да не я приемам
Коментар
-
Първоначално изпратено от DidoDinev Разгледай мнениеИспания, Ирландия и Португалия си подобриха значително параметрите при спазване на "остеритетните" мерки. Другото е ала-бала на гърчолята, но проблемът си е само техен. А Америка и Франция е смешно да ги сравняваш с Гърция, няма никаква база за сравнение.
Впрочем, ако не ме домързи мога да направя сравнителен анализ на мерките в посочените от теб икономики и тези, наложени от ЕС и МВФ в Гърция.
Но има достатъчно материали из нета и сами да си го направите...
Единственото смешно нещо е, че почвам да звуча като адвокат на Гърция, нещо което е абсолютно далече от истината, защото имат много лоши практики и сектори за реформи, но крайните, особено злорадите коментари, често сляпо следвани от материали на медии без обширен поглед на ситуацията ме ...провокира да опонирам.
И да, отдавна писах тук, че мисля, че Гърция със собствена валута ще има тежък преход, но в средносрочен план и предвид отрасловата й икон. структура ще има шанс за силен икономически ръст, какъвто е имала и преди влизането си в ЕС( не го бъркайте с приемането на еврото)
Но, като че ли изспуснаха влака - най-добре би било да стане още през 2010та...или дори в края на януари, макар и с твърде големи жертви, но сега при ликвидираната си банкова система е вече ... план за силен Лидер и перфектен план. И двете липсват...при това липсват за цяла европа
В ЕС....тепърва заговарят за мерки за обща финансова система ... на Общата валута...
За общ облигационен пазар ... сещате ли се кои нямат полза?!
Коментар
-
Първоначално изпратено от съни(тя) Разгледай мнениеЕдно от последните настоявания на МВФ и ЕС за приватизация, освен летищата и пристанищата е да се приватизира гръцкия "НЕК"(ДАИ), т.е. друг национално приоритетен отрасъл ...
Българският опит дали да го използваме за сравнение...
Аз пак да попитам - Каква част в % от немската икономика е държавна?
Какво общо има държавната собственост в Германия с фалита на Гърция?
Като си изпукал кредитите ще продаваш квото имаш и ще връщаш парите, кое не ти е ясно?
Коментар
-
Едно от последните настоявания на МВФ и ЕС за приватизация, освен летищата и пристанищата е да се приватизира гръцкия "НЕК"(ДАИ), т.е. друг национално приоритетен отрасъл ...
Българският опит дали да го използваме за сравнение...
Аз пак да попитам - Каква част в % от немската икономика е държавна?
Коментар
-
Испания, Ирландия и Португалия си подобриха значително параметрите при спазване на "остеритетните" мерки. Другото е ала-бала на гърчолята, но проблемът си е само техен. А Америка и Франция е смешно да ги сравняваш с Гърция, няма никаква база за сравнение.
Първоначално изпратено от съни(тя) Разгледай мнениеРазбрах, че не харесваш конкретиката, но ...
Америка, Франция или коя точно си скапа социалните програми??
За фалита на физическите лица пред банковия олигопол ЛИ нещо имаш предвид?!
Но темата е Гърция и факлогията от статистиките показва:
След прилагане на мерките от Плана и Меморандума на Кредиторите, съответно 2010 и 2012та и т.н. "Опрощаване на дълг":
Дългът на Гърция нараства и абсолютно и номинално
БВП се свива с 30%
Заплатите са намалени
приватизирани са редица големи компании, макар и не всички от желаните от МВФ и ЕС
Кое от изброеното не си проумял досега, че говориш, че не прилагали строги мерки???
Ако липсваха изпълнения на горните мерки, МВФ отдавна да е спрял скъпите си кредити!!!
това може и да върви пред дядовците в махалата и бабите по селата....ама хайде малко коректност в ...икономически форум
БВП на двете страни също са несравними величини.
А и за нашия дълг, тенденцията при това управление е за увеличение...
Наистина не разбирам злорадството на голяма част от българите, че гърците щели да "си платят", щели да фалират....
Какво ВИ топли това, бе дружки?
Помислете какви биха били негативите за България, евентуално ползите от това.
Другото е ... помпане на мускули и избиване на комплекси ... мисля
Коментар
-
Първоначално изпратено от Pivoley Разгледай мнениеАз открих поне пет откровени лъжи в т.н. анализ на др. Волгин.
.................
Пета лъжа: „По-важното е, че една нормална държава може да се развива и без да прилага остеритетните мерки, без да съкращава заплати, пенсии и социални програми, без да приватизира до безкрай и изобщо без да се държи към собствените си граждани все едно са чужди военнопленници“ (само дето практиката показва, че икономиките прилагащи остеритетните мерки са далеч по-успешни на тези, които не ги прилагат).
Най-накрая една истина, ей така за разнообразие и малко баланс:
„добре, де, след като ние сме такива отличници, а гърците са такива двойкаджии, след като нашата държава цъфти, а тяхната се скапва, защо ние ходим да работим при тях, а не те при нас? Защо толкова българки са прислужници в гръцките домове, а никой не е чувал за гъркини, които да са домашни помощници в България? И дали в крайна сметка и тук не важи принципът, познат ни още от училище, където обикновено "отличниците" са скучни и никой не ги обича, докато "двойкаджиите" се радват на всеобщо одобрение и най-красивите момичета задължително се влюбват в тях?“
(Ами защото през последните 30 години гърците са дръпнали едни 320 млрд.евро държавен дълг, а ние едва 11-12 млрд.евро. Ако ние дръпнем такъв дълг, то и ние ще живеем като гърците, та и по-добре.)(само дето практиката показва, че икономиките прилагащи остеритетните мерки са далеч по-успешни на тези, които не ги прилагат).
Америка, Франция или коя точно си скапа социалните програми??
За фалита на физическите лица пред банковия олигопол ЛИ нещо имаш предвид?!
Но темата е Гърция и факлогията от статистиките показва:
След прилагане на мерките от Плана и Меморандума на Кредиторите, съответно 2010 и 2012та и т.н. "Опрощаване на дълг":
Дългът на Гърция нараства и абсолютно и номинално
БВП се свива с 30%
Заплатите са намалени
Ако липсваха изпълнения на горните мерки, МВФ отдавна да е спрял скъпите си кредити!!!
(Ами защото през последните 30 години гърците са дръпнали едни 320 млрд.евро държавен дълг, а ние едва 11-12 млрд.евро. Ако ние дръпнем такъв дълг, то и ние ще живеем като гърците, та и по-добре.)
БВП на двете страни също са несравними величини.
А и за нашия дълг, тенденцията при това управление е за увеличение...
Наистина не разбирам злорадството на голяма част от българите, че гърците щели да "си платят", щели да фалират....
Какво ВИ топли това, бе дружки?
Помислете какви биха били негативите за България, евентуално ползите от това.
Другото е ... помпане на мускули и избиване на комплекси ... мисля
Коментар
-
Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнениеайде пак...ти малоумен ли си?Седерастите, сините талибани, соросоидите и НПО простетата са безочливо нагла зомбирана сган!
Коментар
-
Първоначално изпратено от Pivoley Разгледай мнениеАз открих поне пет откровени лъжи в т.н. анализ на др. Волгин.
"За съжаление никак не е трудно да определим в коя от описаните две групи хора попадат българските преговарящи. И то при положение, че изобщо някой от големите си даде труда да преговаря с тях, а не им сведе директно поредните указания за изпълнение. Какво има да се преговаря с нашите хора - те винаги са съгласни и винаги се втурват да изпълняват задачите, даже преди господарите още да са ги формулирали. Подобно поведение няма нищо общо със защитата на националните интереси. Държейки се по този начин, управляващите превръщат държавата си в един обикновен протекторат, който дори не се ръководи от тях, а от някакви среднокалибрени брюкселски или вашингтонски чиновници, облечени в еднакво скучни костюми и говорещи еднакво скучни неща."Седерастите, сините талибани, соросоидите и НПО простетата са безочливо нагла зомбирана сган!
Коментар
Коментар