Първоначално изпратено от ghettoff
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Златото - Балон или не ? (архив до 8.04.2016 г.)
Collapse
Заключена.
X
X
-
-
Първоначално изпратено от ghettoff Разгледай мнениеВиж, има сблъсък на идеологии относно това, кое е пари и кое има стойност...До новите собственици на INVESTOR.BG - не притежавам никакво злато, сребро, депозити и акции.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Forex Master Разгледай мнениеСамо един безкрайно наивен и едновременно неграмотен човек, може да си мисли че ЦБ-тата ще печатат пари ако не им трябват пари!
Коментар
-
Първоначално изпратено от ghettoff Разгледай мнениеВиж, има сблъсък на идеологии относно това, кое е пари и кое има стойност. Най-вече с началото на поголовното и неконтролеруемо печатане на пари световната монитарна политика навлезе в непозната територия. Започна се през 1971 с напускането на златния стандарт от страна на емитента на световната резервна валута и стигна пика след 2008 г., когато стартираха "програмите за вливане на ликвидност". Именно затова не могат да се правят паралели между 1980 г. и сега. Сега не знаеш какво ще последва, защото историята не познава пример, а икономиката не може да обясни еднозначно. Затова е хубаво да не се изказваш като крайна инстанция. Феновете на златото били глупави и не можели да приемат загубите си, виж пък феновете на акциите били умните и т.н. Това, което днес изглежда по един начин, утре може да изглежда по друг.
Коментар
-
защо увеличения размер на активите на централните банки няма да доведе до инфлацияСедерастите, сините талибани, соросоидите и НПО простетата са безочливо нагла зомбирана сган!
Коментар
-
Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнениеФеновете на златото и до ден днешен не разбират какво е пари, как се създава парична маса, защо увеличения размер на активите на централните банки няма да доведе до инфлация и други подобни. Очакванията им за финансов апокалипсис във САЩ само се отлагат във времето до безкрай. За тяхна изненада златото не расте, борсите не се сриват. Отричането на истината продължава и докато не видим капитулации и приемане на загубите нищо не е свършило.
Аз лично заемам неутрална позиция, като по убеждение клоня към феновете на златото. Печеля в хартиени пари и основните ми инвестиции са в бизнес, който изкарват хартиени пари. От понеделник държа в кеш точно толкова, колкото и в злато. Единствената разлика е, че всеки свободен кеш (докато низходящият тренд не спре) ще бъде инвестиран в други инструменти, а не в злато. Най-умният е този, който е подготвен за всички варианти.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Gold Zombie Разгледай мнениеРазсъжденията ти са коректни... за 80-те години
Коментар
-
Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнениеОт около месц наблюдаваме ...До новите собственици на INVESTOR.BG - не притежавам никакво злато, сребро, депозити и акции.
Коментар
-
От около месц наблюдаваме с един приятел спада при цветните метали и се чудехме каква е причината. Fortis твърдеше, че пада зърното по световните борси. Петрола също не се справя особено добре, а тези дни златото и среброто направо се исипаха. Същевременно финансовите пазари се справят блестящо. В САЩ си правят рекорди за всички времена. Обикновенно най-простото обяснение е най-вярно. Според мен наблюдаваме тотална промяна на дългосрочната парадигма. Всички знаем, че има по дълги бизнес цикли при които се редува бичи и мечи пазар на суровините и финансовите активи. През 1980 се случи такава промяна. Стоките влязоха за 20 години в мечи пазар. Златото се срина, петрола върна назад а акциите имаха много силен бичи пазар. През 2000 се спука дотком балона и всичко се промени. Финансовите активи влязоха в мечи пазар а къмодитис започнаха да се надуват. Това продължи доста време. Според мен в момента се случва точно тази промяна, която се е случила през началото на осемдесетте години. Обикновенно стоките падат бързо за около 2 години и после имат около 15 странично движение. Мисля че ще се повтри същия сценарий. Тогава златото пада за 2 години от 800 на 250 долара и му трябва 28 години да стигне предния връх. Добавяйки алтернативната доходност, кочто е можела да бъде постигната през американски ДЦК дори и в момента не сме достигнали предните върхове. Гледам внимателно какво настроение цари в участниците на пазара на физическо злато. Навсякъде има отричане на събитията и отказ да се приемат загите. Повсеместно цари философията "стискане му е майката", "докато не съм продал не съм загубил". Тази психология сочи, че дъното е много далеч. Не мога да преценя дали и в чужбина е същото като в България, но съм склонен да го вярвам. От няколко дни рафинериите си вдигнаха процента надбавка върху цената на златото. Според вас каква е причната? Аз се колебая между два варианта. Първия е, че искат да прехвърлят загубите си върху клиентите а втория е, че трябва да се разпределят фиксираните разходи върху по-малък обем продажби.
Коментар
-
Ето как е започнало всичко в петък, 12 април. При цена от около $1560 тогава, голяма поръчка продава за $6 милиарда от инвестиционна банка е предизвикала каскада от порчки продава за още 15 милиарда от инвестиционни банки и хай-фрикуенси трейдъри, които засилват пазара надолу и активират стоповете и маржин коловете на хедж фондовете.
http://www.marketoracle.co.uk/Article39964.html
Коментар
-
Първоначално изпратено от benassi Разгледай мнениеТоест не се ангажираш да дадеш прогноза (краткосрочна/дългосрочна), или си СИГУРЕН че ще пада още ?
Както виждаш, имало е "доброжелател", който е тръгнал нещо да ми спори и съответно ме е отказал да пиша по-нататък.
Успех.
П.П. В момента е трудно да се дават прогнози, защото имахме брутално движение и трябва да се успокои пазара.
Last edited by anon6706; 17.04.2013, 03:31.
Коментар
-
Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнениеЦивилизацията може да просперира както си иска. Въпроса е в годините на промяна. Какво мислиш че ще стане ако САЩ влезат в хиперинфлационна спирала. Да не мислиш че ще си стоят и ще си кютат и ще чакат да мине. Ако САЩ влезе в такова нещо и европа ще влезе, също както и Китай. И как мислиш че ще се развият нещата.
Ще използват всичкото оръжие което имат за да вземат всичко което искат. И като се вдигне дима след няколко години, няколко хилядолетия след това основните сечива на хомо сапиенс ще бъдат камъни и дърве.
За мен златото и среброто са засраховка, дано никога не ни потряват.
Иначе аз също съм оптимист, надявам се война да няма.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Shemata Разгледай мнениеКолега ,
не мога да знам! Нали разбираш, че не съм гений!
Аве половината ербап тука, златото било на спад, ама не им стиска да купят къси и ослужват като мишки в трици и разпъват лукуми
Коментар
-
Първоначално изпратено от anon6706 Разгледай мнениеТук витае настроение, което беше характерно за Оптимизма на БФБ към края на 2008-ма.
И най-важното - никой от биковете на златото не си задава важния фундаментален въпрос: Защо златото не расте и не само не расте, но и пада главоломно.
И всичко това при наличие на огромен геополитически риск.
1. Иран
2. Северна Корея
3. Гърмят бомби в САЩ.
За икономическия фундамент няма да ви питам, защото той е непознат за повечето от вас.
Коментар
-
Първоначално изпратено от verimg Разгледай мнениеКакво ще стане с оцелелите кредитополучатели тогава? В натура ли ще плащат?
Коментар
Коментар