IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Златото - Балон или не ? (архив до 8.04.2016 г.)

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от ghettoff Разгледай мнение
    Феновете на златото били глупави и не можели да приемат загубите си, виж пък феновете на акциите били умните и т.н.
    Не си ме разбрал правилно. Твърдя, че нямаме дъно и спада ще продължи до момента когато инвеститорите в злато си признаят грешката и се разпродадат. Следвщите стратегията "стискане му е майката" ще оформят дъното след около година и половина две. Тогава ще започнат да приемат истината. Настроенията на пазара на физическо злато напомнят тези на пазара на акции от началото на 2008 година. Затова обичам да се шегувам, че призрака на "Зърнени храни" броди по златните пазари.

Коментар

Виж, има сблъсък на идеологии относно това, кое е пари и кое има стойност...
      Въпросът има и още едно измерение - морално. Според другият лагер в тази тема е ОК масовката да бачка и да спестява цял живот в "истински" пари, с които банда престъпници, могат да се сдобият за секунда с едно натискане на копче. За това наричам тази банда 'световните илюзионисти', защото масовката им вярва, че няма нищо нередно в тази система.
      До новите собственици на INVESTOR.BG - не притежавам никакво злато, сребро, депозити и акции.

Коментар

• Първоначално изпратено от Forex Master Разгледай мнение
        Само един безкрайно наивен и едновременно неграмотен човек, може да си мисли че ЦБ-тата ще печатат пари ако не им трябват пари!
        С теб сме спорили много за златото. Можеш ли да ми кажеш защо след като съм "един безкрайно наивен и едновременно неграмотен човек" се оказвам прав.

Коментар

Виж, има сблъсък на идеологии относно това, кое е пари и кое има стойност. Най-вече с началото на поголовното и неконтролеруемо печатане на пари световната монитарна политика навлезе в непозната територия. Започна се през 1971 с напускането на златния стандарт от страна на емитента на световната резервна валута и стигна пика след 2008 г., когато стартираха "програмите за вливане на ликвидност". Именно затова не могат да се правят паралели между 1980 г. и сега. Сега не знаеш какво ще последва, защото историята не познава пример, а икономиката не може да обясни еднозначно. Затова е хубаво да не се изказваш като крайна инстанция. Феновете на златото били глупави и не можели да приемат загубите си, виж пък феновете на акциите били умните и т.н. Това, което днес изглежда по един начин, утре може да изглежда по друг.
          Говоря за промяна в дългосрочни цикли. От 1971 до 1980 имаш бичи пазар при къмодитис и мечи при финансовите активи. От 1980 до 2000 имаш бичи при финансовите активи и мечи при стоките. През 2000 със спукването ан дотком балона се промени отново цикъла. Финансите влязоха в мечи а стоките в бичи. През последната година се случваше новата промяна. Според мен след това което се случи последния месец тя е неоспорима. Обикновенно минава време за да стане ясно кога точно се е случило. Със Форекс мастер имахме спорове преди повече от година какво представлява количественото улеснение и как влияе въху паричната маса и инфлацията. Радвам се, че се оказах прав. Можеш да се поровиш назад във времето как сме спорили. От едната страна бяхме двамата с Равновесие а от другата Форексмастера и последователи. Интересно четиво е.

Коментар

• защо увеличения размер на активите на централните банки няма да доведе до инфлация
            Само един безкрайно наивен и едновременно неграмотен човек, може да си мисли че ЦБ-тата ще печатат пари ако не им трябват пари!
            Седерастите, сините талибани, соросоидите и НПО простетата са безочливо нагла зомбирана сган!

Коментар

• Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнение
              Феновете на златото и до ден днешен не разбират какво е пари, как се създава парична маса, защо увеличения размер на активите на централните банки няма да доведе до инфлация и други подобни. Очакванията им за финансов апокалипсис във САЩ само се отлагат във времето до безкрай. За тяхна изненада златото не расте, борсите не се сриват. Отричането на истината продължава и докато не видим капитулации и приемане на загубите нищо не е свършило.
              Виж, има сблъсък на идеологии относно това, кое е пари и кое има стойност. Най-вече с началото на поголовното и неконтролеруемо печатане на пари световната монитарна политика навлезе в непозната територия. Започна се през 1971 с напускането на златния стандарт от страна на емитента на световната резервна валута и стигна пика след 2008 г., когато стартираха "програмите за вливане на ликвидност". Именно затова не могат да се правят паралели между 1980 г. и сега. Сега не знаеш какво ще последва, защото историята не познава пример, а икономиката не може да обясни еднозначно. Затова е хубаво да не се изказваш като крайна инстанция. Феновете на златото били глупави и не можели да приемат загубите си, виж пък феновете на акциите били умните и т.н. Това, което днес изглежда по един начин, утре може да изглежда по друг.

Аз лично заемам неутрална позиция, като по убеждение клоня към феновете на златото. Печеля в хартиени пари и основните ми инвестиции са в бизнес, който изкарват хартиени пари. От понеделник държа в кеш точно толкова, колкото и в злато. Единствената разлика е, че всеки свободен кеш (докато низходящият тренд не спре) ще бъде инвестиран в други инструменти, а не в злато. Най-умният е този, който е подготвен за всички варианти.

Коментар

• Първоначално изпратено от Gold Zombie Разгледай мнение
                Разсъжденията ти са коректни... за 80-те години
                Не мисля така. Споделям ги във форума от година и половина. До момента единствената разлика спрямо очакванията ми е, че събитията се случиха малко по-късно. Когато на даден пазар господстват дълбоко погрешни идеи е незибежно те да се провалят. Малко трудно е да се прецени точнич тайминг на промяната защото човешката глупост е трудна за изчисляване. Аргументите за скок на златото бяха изначално грешни. Феновете на златото и до ден днешен не разбират какво е пари, как се създава парична маса, защо увеличения размер на активите на централните банки няма да доведе до инфлация и други подобни. Очакванията им за финансов апокалипсис във САЩ само се отлагат във времето до безкрай. За тяхна изненада златото не расте, борсите не се сриват. Отричането на истината продължава и докато не видим капитулации и приемане на загубите нищо не е свършило.

Коментар

• Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнение
                  От около месц наблюдаваме ...
                  Разсъжденията ти са коректни... за 80-те години
                  До новите собственици на INVESTOR.BG - не притежавам никакво злато, сребро, депозити и акции.

Коментар

• От около месц наблюдаваме с един приятел спада при цветните метали и се чудехме каква е причината. Fortis твърдеше, че пада зърното по световните борси. Петрола също не се справя особено добре, а тези дни златото и среброто направо се исипаха. Същевременно финансовите пазари се справят блестящо. В САЩ си правят рекорди за всички времена. Обикновенно най-простото обяснение е най-вярно. Според мен наблюдаваме тотална промяна на дългосрочната парадигма. Всички знаем, че има по дълги бизнес цикли при които се редува бичи и мечи пазар на суровините и финансовите активи. През 1980 се случи такава промяна. Стоките влязоха за 20 години в мечи пазар. Златото се срина, петрола върна назад а акциите имаха много силен бичи пазар. През 2000 се спука дотком балона и всичко се промени. Финансовите активи влязоха в мечи пазар а къмодитис започнаха да се надуват. Това продължи доста време. Според мен в момента се случва точно тази промяна, която се е случила през началото на осемдесетте години. Обикновенно стоките падат бързо за около 2 години и после имат около 15 странично движение. Мисля че ще се повтри същия сценарий. Тогава златото пада за 2 години от 800 на 250 долара и му трябва 28 години да стигне предния връх. Добавяйки алтернативната доходност, кочто е можела да бъде постигната през американски ДЦК дори и в момента не сме достигнали предните върхове. Гледам внимателно какво настроение цари в участниците на пазара на физическо злато. Навсякъде има отричане на събитията и отказ да се приемат загите. Повсеместно цари философията "стискане му е майката", "докато не съм продал не съм загубил". Тази психология сочи, че дъното е много далеч. Не мога да преценя дали и в чужбина е същото като в България, но съм склонен да го вярвам. От няколко дни рафинериите си вдигнаха процента надбавка върху цената на златото. Според вас каква е причната? Аз се колебая между два варианта. Първия е, че искат да прехвърлят загубите си върху клиентите а втория е, че трябва да се разпределят фиксираните разходи върху по-малък обем продажби.

Коментар

• Ето как е започнало всичко в петък, 12 април. При цена от около $1560 тогава, голяма поръчка продава за $6 милиарда от инвестиционна банка е предизвикала каскада от порчки продава за още 15 милиарда от инвестиционни банки и хай-фрикуенси трейдъри, които засилват пазара надолу и активират стоповете и маржин коловете на хедж фондовете.
                      http://www.marketoracle.co.uk/Article39964.html

Коментар

• Първоначално изпратено от benassi Разгледай мнение
                        Тоест не се ангажираш да дадеш прогноза (краткосрочна/дългосрочна), или си СИГУРЕН че ще пада още ?
                        Долното ми е един вид средносрочна прогноза и е дадена на 28.02.2013г. и нива около 1600.. Аз не "пукам" всеки ден златото и не давам прогнози "по желание".

Както виждаш, имало е "доброжелател", който е тръгнал нещо да ми спори и съответно ме е отказал да пиша по-нататък.

Успех.

П.П. В момента е трудно да се дават прогнози, защото имахме брутално движение и трябва да се успокои пазара.

Last edited by anon6706; 17.04.2013, 03:31.

Коментар

• Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
                          Цивилизацията може да просперира както си иска. Въпроса е в годините на промяна. Какво мислиш че ще стане ако САЩ влезат в хиперинфлационна спирала. Да не мислиш че ще си стоят и ще си кютат и ще чакат да мине. Ако САЩ влезе в такова нещо и европа ще влезе, също както и Китай. И как мислиш че ще се развият нещата.

Ще използват всичкото оръжие което имат за да вземат всичко което искат. И като се вдигне дима след няколко години, няколко хилядолетия след това основните сечива на хомо сапиенс ще бъдат камъни и дърве.
                          Искренно се надявам да си прав. Готов съм колкото и малко да съм купил да го загубя на 100% само да се размине кризата. Лошото е, че според мен единствения начин САЩ да не влезнат в хиперинфлация е да обявят фалит.
                          За мен златото и среброто са засраховка, дано никога не ни потряват.

Иначе аз също съм оптимист, надявам се война да няма.

Коментар

• Първоначално изпратено от Shemata Разгледай мнение
                            Колега ,

не мога да знам! Нали разбираш, че не съм гений!
                            Предполагам следващите ти къси ще са пак като стигне 1580 $. (не по-рано)

Аве половината ербап тука, златото било на спад, ама не им стиска да купят къси и ослужват като мишки в трици и разпъват лукуми

Коментар

• Първоначално изпратено от anon6706 Разгледай мнение
                              Тук витае настроение, което беше характерно за Оптимизма на БФБ към края на 2008-ма.

И най-важното - никой от биковете на златото не си задава важния фундаментален въпрос: Защо златото не расте и не само не расте, но и пада главоломно.
                              И всичко това при наличие на огромен геополитически риск.

1. Иран
                              2. Северна Корея
                              3. Гърмят бомби в САЩ.

За икономическия фундамент няма да ви питам, защото той е непознат за повечето от вас.
                              Тоест не се ангажираш да дадеш прогноза (краткосрочна/дългосрочна), или си СИГУРЕН че ще пада още ?

Коментар

• Първоначално изпратено от verimg Разгледай мнение
                                Какво ще стане с оцелелите кредитополучатели тогава? В натура ли ще плащат?
                                Хахаха, на кой ще му пука за кредити. най-важното нещо ще е да обереш максимално бързо най-близкия супермаркет.

Коментар

Working...
                                X