If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
BNBB значи за да сме още по-точни производителността се измерва с това колко прави 1 рабтник за единица време - примерно час.Относно промишлеността ни ще ти кажа моите преки наблюдения какви са,тъй като аз също наблюдавам един определен сектор от близо - за да почне да просперира България и да изнася ни трябва лоби в европарламента и хора,които умеят да защитават интереси.За момента представителите ни пред европейските институции повече пречат на промишлеността,отколкото и помагат,защото се съгласяват с всичко,което се предлага.
Липсват свестни кадри да,но това се дължи единствено на сговненото ни образование.Просто времето минава и нещата се завъртат,а колкото и жалко да е моите набори (81,82,83 ) които сега трябва да подхващат нещата и да бутат нагоре хич ги няма ( говоря за масата ).
Така погледнато проблемите са до голяма степен социални,образователни ако искаш психологически ги наричай..апък това си дава отражение и върху икономиката - неизбежно е просто
Незнам колега
Аз съм в търговията и в момента даваме по високи заплати от това което може да си позволим , защото няма свястен персонал и е героизъм да си намериш работници -> високи разходи -> ниски печалби , а да видим какво ще стане?
Навлизаме в дълбока криза , но не всеки може да я види навреме.......
Мисля,че си прекалено черноглед В България тепърва толкова пари ще се изсипят,че е рано за кризи.Не ни приравнявай до Испания рано ни е още.
Парите ще се изсипят в джобовете на шепа хора , които веднага ще бъдат изнесени в чужбина
Двамата с тебе , нито ще ги видим , нито ще ги усетим.
Аз предлагам да анализараме не лихвата на еврото, а кви ще ги вършиме следващата седмица когато ФЕД ореже отново американската лихва. Според мене това ще отприщи нов импулс и със сигурност ще видиме 1,50.
А догодина ще мислиме ЕЦБ как ще се оправя с бакиите.
Не забравяйте че ако еврото чукне 1,50 актуален става въпросът дали ОПЕК няма да поиска петролът да се плаща в друга базова валута - като еврото например или пък с кошница от няколко валути. Но този въпрос ще го нищим чак февруари когато ОПЕК се съберат във Виена.
лихвата на еврото ще си остане непроменена, няма засега основания. Инфрацията е основен приоритет, забавеният икономически растеж не е проблем. Зокато има работа за европейците да си плащат заемите и данъците няма проблем. Но като имаш галопираща инфлрация какъвто и растеж да отчиташ това е по-тревожно и симпотамично за болна икономика. Като българската например. Това което става у нас си е преливане от пусто в празно. За целите на статистиката ичуждите инвестиции прокрамираме добър растеж, а не сме по-встрани от Германия, която има с пъти по-малка инфлация и забавен растеж. Не съм ли прав.
Не може да сравняваш Германия с България икономиките са на различен етап ..разликата е от небето до земята.Германия по експорт е номер едно,тука индустрията бумти и трещи и капацитетите са чудовищни,като ги сравняваш с България.
Крити, понеже следя индустрията ни, ще ти кажа че от две години произвеждаме толкова колкото през комунизма, само дето сега вземаме реални пари, а не преводни рубли. Сравнението с Германия бе за да дам за пример, че е по-добре да имаш удържана инфлация и забавен растеж, отколкото да отчиташ растеж изяден от инфлацията. Щото у нас се очаква инфрлацията с натрупването да е 11 - 12 на сто през януари 2008-ма. А растежът ни ще е не повече от 5. Това е най-добрият измерител реално какво остава в джоба на работника и инвеститора.
А това че заплатите са ниски го знае всяко хлапе, проблемът е че ние правиме икономика и растеж от сделки с добавена стойност - препродаваме вносни стоки с добри надценки, и то с пъти повече стоки, отколкото произвеждаме.
Бизнесът ни не иска да инвестира в по-малко енергоемки технологии. С комунистически машини иска да произвежда конкурентна стока. Другата причина е производителността на труда. Българинът бърка с това определение. Според рпаботника производителността е равна на отделеното време на работното място, но всъщност производителността мери колко прави една единица работник, а не колко време се труди. Бе въобще можем да си говорим с часове.
Но определено БГ икономиката се развива много добре и има потенциал да продължи да се развива.
Незнам колега
Аз съм в търговията и в момента даваме по високи заплати от това което може да си позволим , защото няма свястен персонал и е героизъм да си намериш работници -> високи разходи -> ниски печалби , а да видим какво ще стане?
Мисля,че си прекалено черноглед В България тепърва толкова пари ще се изсипят,че е рано за кризи.Не ни приравнявай до Испания рано ни е още.
Незнам колега
BNBB а това с икономиката от затворен тип ..малко не съм съгласен.Петролът откъде идва ? Ами всичките дрехи,играчки,телевизионни игри ? Ами филмите,които се прожектират по кината от къде идват ? Ами евтините японски коли ? Знаеш ли,че Тойота е номер едно по продажби и капацитети в момента ? Къде мислиш,че ги пласират тези коли ?
БЪлгария има дефицит,защото този борд ни държи лева изкуствено завишен,а самата ни промишленост няма необходимите технологии и know-how за момента да се конкурира с другите европейски държави при тези цени..ако стане евро/лев 3-4лв тогава нещата ще се променят.
Незнам колега
лихвата на еврото ще си остане непроменена, няма засега основания. Инфрацията е основен приоритет, забавеният икономически растеж не е проблем. Зокато има работа за европейците да си плащат заемите и данъците няма проблем. Но като имаш галопираща инфлрация какъвто и растеж да отчиташ това е по-тревожно и симпотамично за болна икономика. Като българската например. Това което става у нас си е преливане от пусто в празно. За целите на статистиката ичуждите инвестиции прокрамираме добър растеж, а не сме по-встрани от Германия, която има с пъти по-малка инфлация и забавен растеж. Не съм ли прав.
Не може да сравняваш Германия с България икономиките са на различен етап ..разликата е от небето до земята.Германия по експорт е номер едно,тука индустрията бумти и трещи и капацитетите са чудовищни,като ги сравняваш с България.
как мислите дали ЕЦБ може да свали лихвата днес и да стане много добре за мечките
ЕЦБ са им вързани ръцете -> не могат да режат лихвата,защото инфлацията расте и ако го направят ще я изпуснат.Не могат да вдигат лихвата,защото темповете на растеж се забавят и курсът на еврото е прекалено висок.Според мен няма да има изненади и ще я оставят непроменена
Да не забравяме че португалците , испанците и англичаните ги тресе ипотечна криза и ако се правят на заблудени скоро и цяла Европа
като BG е на първо място в списъка.Вчера четох в "Пари" че всеки 4 кредит бил над 100000 лева с надеждата на потребителите , че като им увеличат доходите кредита ще се стопи , но какво ще стане ако износа ни невърви заради ниския $ и неконкурентните цени.А какво ще стане ако икономиката закъса щото няма продажби .... А кокво ще стане ако петрола расте , разходите растат а приходите от продажби намаляват щото който не е куц вече е избягал от BG и населението се топи........А какво ще стане от това че производствата масово се изнасят в
Румъния......... и т.н
Като ни стане доларът единствения зор на българите значи сме се оправили
как мислите дали ЕЦБ може да свали лихвата днес и да стане много добре за мечките
ЕЦБ са им вързани ръцете -> не могат да режат лихвата,защото инфлацията расте и ако го направят ще я изпуснат.Не могат да вдигат лихвата,защото темповете на растеж се забавят и курсът на еврото е прекалено висок.Според мен няма да има изненади и ще я оставят непроменена
Да не забравяме че португалците , испанците и англичаните ги тресе ипотечна криза и ако се правят на заблудени скоро и цяла Европа
като BG е на първо място в списъка.Вчера четох в "Пари" че всеки 4 кредит бил над 100000 лева с надеждата на потребителите , че като им увеличат доходите кредита ще се стопи , но какво ще стане ако износа ни невърви заради ниския $ и неконкурентните цени.А какво ще стане ако икономиката закъса щото няма продажби .... А кокво ще стане ако петрола расте , разходите растат а приходите от продажби намаляват щото който не е куц вече е избягал от BG и населението се топи........А какво ще стане от това че производствата масово се изнасят в Румъния......... и т.н
ако, ако, ако. Не разрбрахте ли че еврозаната е икономика от затворен тип. Той петролът поскъпва реципрочно за всички икономики, дори за американците с това девалвиране на собствената им валута, колкото по-евтина валута - по-скъп петрол плащат. На България проблемът е дефицитът по текущата сметка, демек износът е с пъти повече от това, което произвеждаме и ни пречи на растежа, щато каквото изкараме като БВП отива за японски и европейски коли и телевизори. Но този проблем ще го има докато сме с ниски доходи. А и като се обновим масово с нова техника и коли дефицитът ще намалее, ама банките дават като луди кредити без обезпечение. а ипотчена криза тук е рано да се случи. докато Вуте има да продава земи и крави на село и купува като луд апартаменти в София, Пловдив, Варна и Бургас на дъщеря си цените ще продължават да растат. В момента в който апртаментите на строителите никой не ги поиска цените ще паднат, а от там банките ще предоговарят кредитите, които са раздали. Всеки който взе ипотека преди пет години вече се е предоговорил или рефинансирал на по-изгодни лихви. Същото ще стане и след пет години. Така, че по-спокойно с черните прогнози.
Скъпо евро, ама не си губиш активите. Американците имат фиктивен растеж, после като искат да засилят долара си пак ще са в рецесия. То си е спирала това.
Коментар