IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Златото - Балон или не ? (архив до 12.07.2012 г.)

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от IvanG Разгледай мнение
    Аз не мисля, че човек със знания и опит може да твърди сериозно, че няма ли ново навлезли пари в системата, няма кой да купи продукцията. Ми да му припомня 1990 когато всички имаха средства да купуват а никъде нямаше месо по магазините
    Ти си седни на задника и не пречи на дискусията.

П.П. Имаш желание, но все още ти липсват възможности.

Коментар

• Първоначално изпратено от Alan20 Разгледай мнение
      Я ! Взе полека да зацепваш за какво иде реч. Ако няма злато с което да ти платят, ще ти платят с ябълки, круши, свирка или дупе. Все тая - търсенето и предлагането са система на скачени съдове. Както и платежната/паричната система.

Все пак в ерата на златният стандарт, не всеки е плащал със злато. Имало е и сребърни, бронзови и медни монети. Диамантите и тогава са били със същият блясък, а свирките се котират още преди да е бил измислен какъвто и да е било стандарт

Така, че няма затворена система. Човек така е устроен, че като види дебелият и да започне да мисли. Точно тогава става изключително рационален, находчив и прагматичен.
      Тогава за какъв Златен стандарт говорите?!?!? Вие визирате родовообщинния строй, в който циганите съществуват в последните години.

Ако нямам диаманти, злато, камъчета, тогава ще си плащам за свирката/хляба с децата си ли?!?!

Коментар

• Първоначално изпратено от anon6706 Разгледай мнение
        Не се забатачвам. Кажи ми в системата от 2 индивида (щото тя сега е такава плюс печатането на пари от централните банки) - депозитар и кредитополучател ще получиш работеща икономика.

На Майстора идеята е да се премахне 3-то звено - печатането на пари, т.е. вливане на свеж паричен ресурс.
        В системата от 2-ма индивида, в един момент единият ще утрепе другият за да бъде всичко негово. В система с 2-ма индивида няма правила, а диктатура, като по-силният променя и налага своите правила на по-слабият. Примерът никак не е уместен и поради тази причина избягвах да го коментирам.
        www.finance5.bg

Коментар

Анона е човек със знания и опит. От него има какво да се научи. Но в случая според мен след като се е объркал, в него надделява егото и за това продължава да се забатачва в този спор.

Мастъра също е човек от който също има какво да се научи, въпреки крайнолевите му позиции. Но това си е негово виждане. Поне на мен не ми пречи, въпреки, че на моменти малко повече ме дразни. Но аз пък съм с доста десни убеждения
          Аз не мисля, че човек със знания и опит може да твърди сериозно, че няма ли ново навлезли пари в системата, няма кой да купи продукцията. Ми да му припомня 1990 когато всички имаха средства да купуват а никъде нямаше месо по магазините
          I don't call equity bulls 'cockroaches.' Do you understand?

Коментар

Ама нали банкерът, при златния стандарт, ще може да си плати за подстригването от тези 2% разлика между лихвите на кредитите и депозитите. Когато в системата няма вливане на нови количества парични средства (както е сега в паричната система - печатането), как банкерът ще си плати подстригването, без ново злато, което е навлязло в разплащателната система?

Ти може да си вадиш камъчета, перли, диаманти, нефт или каквото ти душа сака, но няма ли новонавлязло злато в системата - няма кой да ти ги купи. Е, може срещу една свирка една дама да получи диамант, но вече не говорим за златен стандарт, а за разменна икономика.

От теб поне очаквах трезви аргументи.
            Я ! Взе полека да зацепваш за какво иде реч. Ако няма злато с което да ти платят, ще ти платят с ябълки, круши, свирка или дупе. Все тая - търсенето и предлагането са система на скачени съдове. Както и платежната/паричната система.

Все пак в ерата на златният стандарт, не всеки е плащал със злато. Имало е и сребърни, бронзови и медни монети. Диамантите и тогава са били със същият блясък, а свирките се котират още преди да е бил измислен какъвто и да е било стандарт

Така, че няма затворена система. Човек така е устроен, че като види дебелият и да започне да мисли. Точно тогава става изключително рационален, находчив и прагматичен.
            www.finance5.bg

Коментар

Анона е човек със знания и опит. От него има какво да се научи. Но в случая според мен след като се е объркал, в него надделява егото и за това продължава да се забатачва в този спор.
              Не се забатачвам. Кажи ми как в системата от 2 индивида (щото тя сега е такава плюс печатането на пари от централните банки) - депозитар и кредитополучател ще получиш работеща икономика.

На Майстора идеята е да се премахне 3-то звено - печатането на пари, т.е. вливане на свеж паричен ресурс.

Коментар

• Първоначално изпратено от IvanG Разгледай мнение
                Според мен Анона е някой автор на грешен учебник, който нарочно отказва да приеме истината

Мастъра също е човек от който също има какво да се научи, въпреки крайнолевите му позиции. Но това си е негово виждане. Поне на мен не ми пречи, въпреки, че на моменти малко повече ме дразни. Но аз пък съм с доста десни убеждения
                www.finance5.bg

Коментар

Ми в твоя пример със 100 човека, ще си платиш, защото и банкера си плаща за подстригване и бръснене. И ако няма кой друг да го остриже, ще цъфне при теб(придържам се стриктно към примерът ти).
                  А в този спор съм вникнал и привикнал от години. Това за което спорите се казва добавена стойност. Но ти се запънал за физическото злато и си търсиш и питаш от къде аджеба ще дойдат 2% от горе , когато е добито на 100% и няма друго.
                  Ами в живота има далеч повече "ценности" които стават за размяна. Просто тежеста на дадена стока или суровина/ресурс ще е с по-голяма или по-малка тежест спрямо еденица злато. А те могат да бъдат безброй много - перли, мидени черупки, мъниста или речни камъчета - просто въпрос на възприятия, търсене и предлагане
                  Ама нали банкерът, при златния стандарт, ще може да си плати за подстригването от тези 2% разлика между лихвите на кредитите и депозитите. Когато в системата няма вливане на нови количества парични средства (както е сега в паричната система - печатането), как банкерът ще си плати подстригването, без ново злато, което е навлязло в разплащателната система?

Ти може да си вадиш камъчета, перли, диаманти, нефт или каквото ти душа сака, но няма ли новонавлязло злато в системата - няма кой да ти ги купи. Е, може срещу една свирка една дама да получи диамант, но вече не говорим за златен стандарт, а за разменна икономика.

От теб поне очаквах трезви аргументи.
                  Last edited by anon6706; 18.01.2012, 22:12.

Коментар

Къде видя да се пише/говори за монети? Спора е от друго естество.
                    Според мен Анона е някой автор на грешен учебник, който нарочно отказва да приеме истината

Коментар

• Първоначално изпратено от Moesia Разгледай мнение
                      Хм. Що ми се струва, че спорите за нещо измислено от кралете много преди нас. Намалявате златото в монетите и готово.
                      Къде видя да се пише/говори за монети? Спора е от друго естество.
                      www.finance5.bg

Коментар

• Хм. Що ми се струва, че спорите за нещо измислено от кралете много преди нас. Намалявате златото в монетите и готово.

Коментар

Петре, я се опитай с берберски услуги да си платиш дълга към някоя банка.

От къде и ти изникна, без да си вникнал в спора?
                          Ми в твоя пример със 100 човека, ще си платиш, защото и банкера си плаща за подстригване и бръснене. И ако няма кой друг да го остриже, ще цъфне при теб(придържам се стриктно към примерът ти).
                          А в този спор съм вникнал и привикнал от години. Това за което спорите се казва добавена стойност. Но ти се запънал за физическото злато и си търсиш и питаш от къде аджеба ще дойдат 2% от горе , когато е добито на 100% и няма друго.
                          Ами в живота има далеч повече "ценности" които стават за размяна. Просто тежеста на дадена стока или суровина/ресурс ще е с по-голяма или по-малка тежест спрямо еденица злато. А те могат да бъдат безброй много - перли, мидени черупки, мъниста или речни камъчета - просто въпрос на възприятия, търсене и предлагане
                          www.finance5.bg

Коментар

Все още не съм взел отношение по квалификацията ти..., но ще пробвам с по-елементарен пример:

Приемаме, че целият свят е от население 100 човека, които живеят в едно село. Едни гледат чушки, други домати, правят компютри, трети учат децата и т.н.
                            Цялото злато е изкопано и то е 100 кг. и се намира в селската банка. Повече злато няма под земята, в реките или в населението.

От тези 100кг. 1 кг. е твой (ти си местния чорбаджия) и си го оставил в банката на 2% годишна лихва, т.е. банката е задължена всяка година да ти добавя по 20 гр. злато или златен сертификат в сейфа.

Идвам аз, местния бедняк и искам заем за 1 година от 1 кг. злато или сертификат, за да започна местен бизнес с подстригване на селяните, между които си и ти. Банката ми казва, че ще ми даде 1 кг. злато на 4% годишна лихва. Т.е. в края на годината, аз трябва да съм върнал 1 кг. и още 40гр. злато или сертификат за него.

Кажи ми ти, умно парче - от къде ще намеря тези 40 грама?
                            Ако може аз да ти отговоря ,защото Мастера се прави на умряля лисица. Краткосрочно всички ще се радват, особенно ако са с равен старт, до момента при който някои от тях останат без този 1 кг злато. Тоест започват да се зараждат дисбаланси. Вече Мастера има почти 2 кг злато, като е присвоил от приятеля си килограма заради лоша бизнес стратегия (защо почти 2кг - защото е платил данъци). Вече се радват само Мастера и още няколко като него, другите просто живеят. Средносрочно дисбалансите се задълбочават. Мастера вече има почти 9 кг. злато ( почти защото е платил някакви данъци ). Той е много доволен, както и другите 9. Губят се 10 кг злато, къде са? В кметството разбира се. В кметството не са доволни, умуват, не може, а не и редно Мастера да има злато колкото тях. Въвеждат глобален данък за транзакциите. Мастера все още е доволен, но има съмнения. Вече има 20 кг злато и си пие кафето с другите двама, които имат по 20 кг. Другите продължават да живеят и да се плодят (какво друго да прави човек кото си няма собственно злато) Мастера играе голф с другия на местната морава , имат по 20 кг злато ,третия не го харесват вече ,не му се играе голф ,има нездрав вид, много нощи не е мигнал , умува как да си запази златото , толкова много неща трябва да се платят , трябва да се окоси голф игрището , работника не иска да коси ( и да коси и да не коси пак си нямал злато , по добре да си стоял при децата и жената , поне тя може би ще му пуснела - му казал . Какъв неблагодарник ) Дългосрочно: Мастера вече не играе голф ,то няма и с кого , само той има 1 кг злато , другите нямат нищо , 99 кг злато са на кметството ,моравата също , седи и умува , все пак е по богат от другите , вече няма никакви съмнения , тази система е скапана , трябва да се направи нещо .Със 0.5 кг злато той събира хората в кръчмата и ги черпи с ракия ,казва им че системата е скапана че живеят зле , но има изход от ситуацията ,в кметството има 100кг злато и трябва само да си го вземат и да си го разделят по равно .На Мастера се падат 0.5 кг злато , защото населението вече е 200 човека .Докато мастера е правил злато работника е правил деца + дела на жена си взима 2 кг. Няма нищо Мастера е търпелив и хладнокръвен ,що злато е преминало през ръцете му. Освен това има една морава от която би станало чудесно голф игрище .

Коментар

• Първоначално изпратено от hemilio Разгледай мнение
                              Лошо няма разбира се ,просто търпение му е майката.
                              Бързата работа срам за майстора!
                              А и аптренда много по лесно се обръща на дауннтренд,отколкото обратното,или се бъркам
                              Когато мога да си го позволя,не е страшно,даже още малко и ще ги скъся още веднъж
                              Точно обръщането не се различава, но движенията после са различни както по-време така и по-волатилност. Ако приемаш съвети - намери си бичи пазар и играй само дълги

Коментар

• Лошо няма разбира се ,просто търпение му е майката.
                                Бързата работа срам за майстора!
                                А и аптренда много по лесно се обръща на дауннтренд,отколкото обратното,или се бъркам
                                Когато мога да си го позволя,не е страшно,даже още малко и ще ги скъся още веднъж
                                Ако един проблем може да се реши с пари,той не е проблем-той е разход.

Коментар

Working...
                                X