IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Златото - Балон или не ? (архив до 12.07.2012 г.)

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• " но въпреки това ми се струва меко казано налудничЕва цената му в момента."
    Ми да ,налудничава е и сега и в миналото и винаги ще бъде. Метал някакъв ,не става за нищо ,нито за копие, нито за нож става ,а и модата на златните зъби отмина.Налудничава , когато се вдига ,такава и когато пада и гроздето едно кисело,кисело....
    ...и тези тъпаци от Клондайк взеха та застроиха цяла Америка ,а и тя за нищо не става ..!

Коментар

• Първоначално изпратено от sel4o Разгледай мнение
      А дали след 200 години хората няма да се смеят на следното:
      Преди няколко века с една луковица от лале се е купувала къща в Амстердам, след това същата къща са имали глупостта да я продадат срещу един стек хартия на която някакви тарикати изписали символа $ ..................а през цялото това време просто е можело да поискат еквивалента и в злато - единственото разплащателно средство, което е просъществувало от създаването на цивилизацията до сега и през всичкото това време е имало стойност
      Възможно е, но аз не защитавам тезата човек да държи пари! Казвам, че те трябва де си инвестират в неща, които печелят още активи /акции чрез дивиденти, имоти чрез наеми и т.н./

Коментар

• Първоначално изпратено от първи стъпки Разгледай мнение
        Аз разсъждавам като Берт и не ангажирам никого с мнението си. Ще се опитам въпреки това да се обоснова, защо мисля така.
        1. Самата идея актив да ми носи пасиви, а не други активи ми се струва извратена. Имам предвид, че за златото трябва да му плащаш трезор без никой да може да ти каже какво ще се случи с него.
        2. Бях чел някъде, че има реалното приложение само за 3-4% златото /т.е. ако всички нужди на човечеството за него се задоволят, ще останат едни 96-7% напълно ненужни практически/. Не ми се мисли какво би станало ако големите финансисти погледнат към друга "сигурна" система.
        3. Това, че нещо струва или е струвало 10 единици, съвсем не значи, че тази цена ще се задържи във времето. Като пример ще дам цената на 1 луковица /семе/ от лале. Преди няколко века една такава е струвала повече от къща, в центъра на Амстердам! Не казвам и че със златото ще стане така, или поне е малко вероятно да се случи в нашите животи, но въпреки това ми се струва меко казано налудничева цената му в момента.

- Дивидентът, който ти носи е директно от Централната Банка. Всяка нова ликвидна инжекция created out of a thin air се отразява в цената. Съхраняването му е твоя отговорност.
        - 'Големите финансисти' могат само да гледат. Пазарът налага истинския medium of exchange. Никой не е заповядъл никога златото да е такова каквото винаги е било. Пазарът сам го е наложил защото е удоволетворявало нуждите на търговия.
        - В момента една къща струва един кашон хартия. Феноменът в Амстердам е бил, че там са приели medium of exchange да бъдат тези семена, тъй като са били достатъчно разпространени и познати на всички да улеснят търговията Естествената сила на пазара е дефлационната т.е. във времето цената на актива намаля щото той се амортизира. Както на колите, телевизорите, телефоните, къщите, земята. Собственика може да влага средства да подържа цената им висока...
        I don't call equity bulls 'cockroaches.' Do you understand?

Коментар

Аз разсъждавам като Берт и не ангажирам никого с мнението си. Ще се опитам въпреки това да се обоснова, защо мисля така.
          1. Самата идея актив да ми носи пасиви, а не други активи ми се струва извратена. Имам предвид, че за златото трябва да му плащаш трезор без никой да може да ти каже какво ще се случи с него.
          2. Бях чел някъде, че има реалното приложение само за 3-4% златото /т.е. ако всички нужди на човечеството за него се задоволят, ще останат едни 96-7% напълно ненужни практически/. Не ми се мисли какво би станало ако големите финансисти погледнат към друга "сигурна" система.
          3. Това, че нещо струва или е струвало 10 единици, съвсем не значи, че тази цена ще се задържи във времето. Като пример ще дам цената на 1 луковица /семе/ от лале. Преди няколко века една такава е струвала повече от къща, в центъра на Амстердам! Не казвам и че със златото ще стане така, или поне е малко вероятно да се случи в нашите животи, но въпреки това ми се струва меко казано налудничева цената му в момента.
          А дали след 200 години хората няма да се смеят на следното:
          Преди няколко века с една луковица от лале се е купувала къща в Амстердам, след това същата къща са имали глупостта да я продадат срещу един стек хартия на която някакви тарикати изписали символа $ ..................а през цялото това време просто е можело да поискат еквивалента и в злато - единственото разплащателно средство, което е просъществувало от създаването на цивилизацията до сега и през всичкото това време е имало стойност

Коментар

• Първоначално изпратено от IvanG Разгледай мнение
            Как да разсъждават ??

Преди 200 годин унция злато купува 15 бушела жито, пред 20 - 150, преди 2 - 400. Техническия прогрес увеличава стойността на парите във времето. Защо след още 20 години да е по-различно ??

Коментар

Поздравление за коментара! Наистина ми е странно как всички хора не разсъждават така, но всъщност това увеличава печалбата на другите.
              Как да разсъждават ??

Преди 200 годин унция злато купува 15 бушела жито, пред 20 - 150, преди 2 - 300. Техническия прогрес увеличава стойността на парите във времето. Защо след още 20 години да е по-различно ??
              Last edited by IvanG; 03.03.2012, 20:31.

Коментар

• Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнение
                Основната теза на златопоклонниците е, че златото не е хартия и не се печат. Спорът обаче трябва да се води на тема "злато VS активи (имоти, акции...и тн)

Да предположим, че много бачкате и имате заделени 1000 пари

1 .Вариант - ставате златопоклонник форевър като фори. Купувате си 1000 жълтици и ги скривате в мазата. Приемете,че това е всичкото ви имане. Друго няма. Пенсионирате се и се отдавате на заслужен отдих. Времето си тече, разходите текат и те. Златото което сте скрили в мазата и треперите някой да не ви го вземе си седи мирно и кротко..за съжаление жълтиците са си точно 1000 и не се размножават. И идва денят в който портмонето ви е празно. Взимате една от ценните си жълтици и я продавате срещу хубава сума пари (златото е станало много скъпо в хартиени пари). Ядете, пиете на корем и плюете във форума златните скептици. И така животът си тече. Ако сте си направили сметката, че 20 жълтици ви стигат за година то имате хоризонт 50 години да се радвате на песните на Лили Иванова (на живо)..
                В един хубав ден отивате при всевишния и всичко свършва. За децата ви остава едно полупразно гърненце жълтици да им се радват.
                Тук обаче има един тънък момент - всички заслепени от последния ръст на златото (2006-2012) смятате, че то винаги изпреварва инфлацията и че златото инфлация не го лови. Според вас днес и след 10 години ще си живеете добре точно с 20 жълтици на година....

2. Вариант : Купувате си 500 акции за 500 пари от да речем 10 компаниики , които са с перспектива за развитие и ДАВАТ ДИВИДЕНТИ. + земя или имот за още 500 пари, които дават наем или рента или жито/домати/краставици/.. Тук избора е труден защото акциите и имотите за разлика от жълтиците са много и най-различни по няколко параметри.
                Идва денят в който ще се пенсионирате. Активите, които сте купили (акции и имоти) са се доказали исторически, че бият инфлацията - демек инвестицията ви е поне непокътната. В същото време обаче дивидентите,реантата, наемите си текат и даже ви хранят преди да сте се пенсионирали.
                Ставате пенсионери и се отегляте да се радвате на живота. Дивидентите и наемите ви стигат да сте добре, а капиталовите печалби 'предпазват' вашите първоналчални инвестиции от загуба на стойност, че ДАЖЕ ги увеличават.

Един хубав ден наследниците ви получават 1000 пари измерени с инфлация * коефициент в зависимост от това дали сте го чували петела или сте купували (примерно холдинг пътища и оцк)....

Рисковете са ясни - лош избор на активи.

------------------------------------------------------------------------------------------------------
                Като заключение .. изводът за мен е следния - ако гледате на златото като дългосрочна инвестиция, а не като убежище в условия на криза (мечия пазар е средно 1/4 от продължителността на бичия) - то ВИЕ нямате сърце за инвестиране и просто спестявате с надеждата, че златото ще бие инфлацията.
                От 1980 г. до 2000 г., златото загуби повече от четири пъти от покупателната си способност. По време на катастрофата от 2008 г., то падна почти една трета - така, че мантрите на фори и компания са приказки на хора, които на база 5 години криза правят предположения за десетки години напред.

Има хора, за които кризата никога няма да премине - тя е в главите им. Такива хора, за да спят спокойно трябва да имат физическо злато зашито във възглавницата, НО важното е да се чустват добре.

И двата варианта са ОК.. важното е пари да има.
                Бъдете здрави и успешни.

ПП очаквам интересни движения при златото идните месеци, но подчертавам няма позиция (нито къса нито дълга)
                Поздравление за коментара! Наистина ми е странно как всички хора не разсъждават така, но всъщност това увеличава печалбата на другите.

Коментар

• Първоначално изпратено от dosadnik Разгледай мнение
                  Така че, your argument is invalid
                  Cool story, bro!

Коментар

• Първоначално изпратено от dosadnik Разгледай мнение
                    Единия ми дядо, като интелигентен градски човек е купувал по царско време акции - едни големи хартии, шарени, с държаните марки , за по 500, 1000 лева, имаше на банки, някаква тютюнева компания , абе 5-6 различни дружества от 40те години на миналия век. Красива работа, само дето в момента официалната им стойност е 0 лева, неофициалната в някой антиквариат вероятно 10тина лева на хартия. Другия ми дядо, като по прост, селски човек е събирал в една кесийка златни франкове, сребърни рубли, има и една кехлибарена броеница . Ако закъсам сега за пари, винаги мога да ги продам и ще имам поне за храна - а акциите, освен да си ги сложа в рамка, друга полза от тях няма. Така че, your argument is invalid
                    А като са обезличили стойността на акциите на единия ти дядо с национализацията, другият не беше ли чул че трябва да си предаде златото доброволно

Коментар

Основната теза на златопоклонниците е, че златото не е хартия и не се печат. Спорът обаче трябва да се води на тема "злато VS активи (имоти, акции...и тн)

1 .Вариант - ставате златопоклонник форевър като фори. Купувате си 1000 жълтици и ги скривате в мазата. Приемете,че това е всичкото ви имане. Друго няма. Пенсионирате се и се отдавате на заслужен отдих. Времето си тече, разходите текат и те. Златото което сте скрили в мазата и треперите някой да не ви го вземе си седи мирно и кротко..за съжаление жълтиците са си точно 1000 и не се размножават. И идва денят в който портмонето ви е празно. Взимате една от ценните си жълтици и я продавате срещу хубава сума пари (златото е станало много скъпо в хартиени пари). Ядете, пиете на корем и плюете във форума златните скептици. И така животът си тече. Ако сте си направили сметката, че 20 жълтици ви стигат за година то имате хоризонт 50 години да се радвате на песните на Лили Иванова (на живо)..
                      В един хубав ден отивате при всевишния и всичко свършва. За децата ви остава едно полупразно гърненце жълтици да им се радват.
                      Тук обаче има един тънък момент - всички заслепени от последния ръст на златото (2006-2012) смятате, че то винаги изпреварва инфлацията и че златото инфлация не го лови. Според вас днес и след 10 години ще си живеете добре точно с 20 жълтици на година....

2. Вариант : Купувате си 500 акции за 500 пари от да речем 10 компаниики , които са с перспектива за развитие и ДАВАТ ДИВИДЕНТИ. + земя или имот за още 500 пари, които дават наем или рента или жито/домати/краставици/.. Тук избора е труден защото акциите и имотите за разлика от жълтиците са много и най-различни по няколко параметри.
                      Идва денят в който ще се пенсионирате. Активите, които сте купили (акции и имоти) са се доказали исторически, че бият инфлацията - демек инвестицията ви е поне непокътната. В същото време обаче дивидентите,реантата, наемите си текат и даже ви хранят преди да сте се пенсионирали.
                      Ставате пенсионери и се отегляте да се радвате на живота. Дивидентите и наемите ви стигат да сте добре, а капиталовите печалби 'предпазват' вашите първоналчални инвестиции от загуба на стойност, че ДАЖЕ ги увеличават.

Един хубав ден наследниците ви получават 1000 пари измерени с инфлация * коефициент в зависимост от това дали сте го чували петела или сте купували (примерно холдинг пътища и оцк)....

------------------------------------------------------------------------------------------------------
                      Като заключение .. изводът за мен е следния - ако гледате на златото като дългосрочна инвестиция, а не като убежище в условия на криза (мечия пазар е средно 1/4 от продължителността на бичия) - то ВИЕ нямате сърце за инвестиране и просто спестявате с надеждата, че златото ще бие инфлацията.
                      От 1980 г. до 2000 г., златото загуби повече от четири пъти от покупателната си способност. По време на катастрофата от 2008 г., то падна почти една трета - така, че мантрите на фори и компания са приказки на хора, които на база 5 години криза правят предположения за десетки години напред.

Има хора, за които кризата никога няма да премине - тя е в главите им. Такива хора, за да спят спокойно трябва да имат физическо злато зашито във възглавницата, НО важното е да се чустват добре.

Бъдете здрави и успешни.

ПП очаквам интересни движения при златото идните месеци, но подчертавам няма позиция (нито къса нито дълга)
                      Единия ми дядо, като интелигентен градски човек е купувал по царско време акции - едни големи хартии, шарени, с държаните марки , за по 500, 1000 лева, имаше на банки, някаква тютюнева компания , абе 5-6 различни дружества от 40те години на миналия век. Красива работа, само дето в момента официалната им стойност е 0 лева, неофициалната в някой антиквариат вероятно 10тина лева на хартия. Другия ми дядо, като по прост, селски човек е събирал в една кесийка златни франкове, сребърни рубли, има и една кехлибарена броеница . Ако закъсам сега за пари, винаги мога да ги продам и ще имам поне за храна - а акциите, освен да си ги сложа в рамка, друга полза от тях няма. Така че, your argument is invalid

Коментар

• ЕТО НЕЩО ПО СКЪПО ОТ ВАШТО ЗЛАТО
                        http://vbox7.com/play:8e567f18&al=2&vid=6186923
                        СЛАВА на ГЕРОИТЕ
                        Анализи EUR/USD

Коментар

Златото си го лови инфлацията, както и олиото, захарта, боба, яйцата /най-актуално/, брашното, бензина, газта, въглищата и дървата. Всичко изброено го лови инфлацията, като винаги поскъпва

П.П. Твоят вариант 2 аз го ползвам 20 години и много си ме кефи, но вече малко и диверсификацийка така да се каже......

Коментар

• Основната теза на златопоклонниците е, че златото не е хартия и не се печат. Спорът обаче трябва да се води на тема "злато VS активи (имоти, акции...и тн)

Бъдете здрави и успешни.

Last edited by bertram; 03.03.2012, 18:40.
                            това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции

Коментар

• Първоначално изпратено от ивайло русев Разгледай мнение
                              При първото рязко покачване на петрола сещаш се как ни се обясняваше от специалисти как пика на залежите е отминал добива се оскъпявал,технологичните разходи скачат и какви ли не апокалиптични доводи покрай щатските приключения в Ирак.И за златото ще се появят беловласи професори ,които с излъчване на Дядо Коледа ще облъчат масите за да добавят щипка паника към картинката.
                              Ами дали не е така? Ти в кола не наливаш ли? Времето от което камионджиите изливаха останалият им повече бензин в основите на строежите преди около 30 години, вече ми се струва, че е било по време на палеозоя
                              За дериватите си прав, но за черното и жълтото злато не мисля.

Коментар

• При първото рязко покачване на петрола сещаш се как ни се обясняваше от специалисти как пика на залежите е отминал добива се оскъпявал,технологичните разходи скачат и какви ли не апокалиптични доводи покрай щатските приключения в Ирак.И за златото ще се появят беловласи професори ,които с излъчване на Дядо Коледа ще облъчат масите за да добавят щипка паника към картинката.

Коментар

Working...
                                X