IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Златото - Балон или не ? (архив до 12.07.2012 г.)

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
    Мисля че марксистката икономическа доктрина отдавна е мъртва. А за мъртвите или добро или нищо. Аз предпочитам нищо.
    Ама тя и другата нещо запече?

Коментар

Производителността на труда в развития свят нараства средно с около 1% , в Азия без Китай процента е 3-4%, а в Китай е двойно на това.
      Може ли да ми обясниш на мен, като на прост и неграмотен човек, как така нараства произвоздителността на труда? Щото аз виждам народ, на който не му се бачка, пък на всякъде ми тръбят за нарсатване на производителността? Ама моля те без мантри и теорри от сорта на - ами преди един очвечец произвеждал части за 500 кинта, ама сега, понеже е инфлация и цената на джилйезуту се дигна се вдигна, прозивежда за 600 кинта и значи производителността му е нарсанла с 20%. Защото според мен няма никакъв ръст на производителността, апросто ръст на инфлацията, съчетан с нови технологии - нали любимият приемр е как преди 20 човека с кирките копали 5 дена, за да изкопат един ров, а сега една фадрома и един човек го изкопват за 2 часа.

Преди 2 години с асен 1975 (бахти чак му пиша вярно името) спорихме за тези неща - вадих му данни за това как инфлацията в сащ е манипулирана, как всъщност т.нар. производителност е само ръст на инфлацията и т.н., но той не каза нищо смислено, освен че златото е балон и трябва да адне на 300 кинта. Е, не падна, сега новите скъсяващи го чакат на 600 - дет се вика има ъп от 100% само за 2 години

П.С. Между другото не знам отде ги вадите числата за себестойността на една унция злато от 300 долара, ама завчера четох едно интревю на шефката на отдел злато в българската фибанка (не е налично онлайн, ако искаш мога да изровя къде и кога съм го чел), в което тя твърдеше, че себестойността на златото от мините е 1100 долара и реално балон няма....
      Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

Коментар

Да за това говорех, за пълната ти неграмотност в областта на историята.
        Е, ти нали грамотно понясяш загубите си от акции. За всяка загуба си имаш грамотно историческо и икономическо обяснение

Коментар

• Първоначално изпратено от inokentii Разгледай мнение
          Ахааааа, ясно. Значи нямаш смислено обяснение на този въпрос. Така си и мислех. Мерси

Тази измислица за изтребването е прекрасен пример за фикция. Благодаря, ще го използвам
          Да за това говорех, за пълната ти неграмотност в областта на историята.

Коментар

Няма да ми е лесно защото ти липсват основни познания по история и икономика. И проявяваш забележителен толеранс към изтребването на нации сравнявайки го със свръхзатластяването. И тъй като не ми се занимава да пиша дълги постове просто не мисля да се занимавам с това
            Ахааааа, ясно. Значи нямаш смислено обяснение на този въпрос. Така си и мислех. Мерси

Тази измислица за изтребването е прекрасен пример за фикция. Благодаря, ще го използвам

Коментар

• Първоначално изпратено от citizen_bg Разгледай мнение
              Още един аргумент в полза на златния стандарт.
              Повишаването на производителността на труда неминуемо води до намаляване на стойността на единица произведен продукт. Основната идея на стойността – пропорционална на количеството вложен труд, колкото и да не им харесва на "капиталистите"- искащи да работят колкото другите(като количество време), а да печелят/потребяват много повече. (Много опростено казано, но общо взето ясно за разбиране.)
              Необходим е еталон на стойност и регулатор на производството и търговията. Не може да се произвежда неограничено и да се разчита на неограничена печалба. На кого ще се продава? На марсианците?

Тук си уцелил, но много станаха тарикатите желаещи да са на +, а тези които са на -, са неплатежоспособни. Няма РАВНОВЕСИЕ!
              Мисля че марксистката икономическа доктрина отдавна е мъртва. А за мъртвите или добро или нищо. Аз предпочитам нищо.

Коментар

Защо точно на 15 см? Това да не са някакви размери?

Равновесие, ако се постараеш да отговориш на въпроса ми, а не да го избягваш, ще видиш, че уж очевидното няма да ти е лесно Както искаш
                Няма да ми е лесно защото ти липсват основни познания по история и икономика. И проявяваш забележителен толеранс към изтребването на нации сравнявайки го със свръхзатластяването. И тъй като не ми се занимава да пиша дълги постове просто не мисля да се занимавам с това

Коментар

Производителността на труда в развития свят нараства средно с около 1% , в Азия без Китай процента е 3-4%, а в Китай е двойно на това. В същото време добива на злато остава относително постоянен. По този начин за да се поддържа златен стандарт цената всъщност ще е потискане на растежа, и то под потенциалния ръст на производителността на труда. което прави златния стандарт абсолютната глупост. Самото въвеждане на златен стандарт веднага ще убие всякакъв икономически растеж в зоните в които бива въведен.
                  Още един аргумент в полза на златния стандарт.
                  Повишаването на производителността на труда неминуемо води до намаляване на стойността на единица произведен продукт. Основната идея на стойността – пропорционална на количеството вложен труд, колкото и да не им харесва на "капиталистите"- искащи да работят колкото другите(като количество време), а да печелят/потребяват много повече. (Много опростено казано, но общо взето ясно за разбиране.)
                  Необходим е еталон на стойност и регулатор на производството и търговията. Не може да се произвежда неограничено и да се разчита на неограничена печалба. На кого ще се продава? На марсианците?

Никой с акъла си няма да сложи такава спирачка на икономиката си.
                  Тук си уцелил, но много станаха тарикатите желаещи да са на +, а тези които са на -, са неплатежоспособни. Няма РАВНОВЕСИЕ!

Коментар

• Защо точно на 15 см? Това да не са някакви размери?

Равновесие, ако се постараеш да отговориш на въпроса ми, а не да го избягваш, ще видиш, че уж очевидното няма да ти е лесно Както искаш

Коментар

• Първоначално изпратено от съни(тя) Разгледай мнение
                      да, И това е част от големия проблем - затова се наизмислиха стотици финансови продукти и дериват на деривата...
                      Но и свръх производството имаше нужда от свръх потребление

Имате ли идея какво става с ДСК - Доминик Строс Кан, след като си тръгна от МВФ-то, последно май беше преди месец, когато четох нещо за него покрай скандала...Той имаше добри идеи за световните финанси.
                      има забрана, да не се
                      доближава на по-малко
                      от 15м от всичко женско
                      освен жена си
                      /тя не се оплаква/

Коментар

Да бе, а сега въобще няма постоянни войни за подчиняване на икономики и източници на суровини, хе хе

Кажи ми каква е ползата за човечеството от прекомерния растеж, който не може да се контролира и води до кризи, бунове и т.н.? Да не говорим за психическите и сърдечни заболявания.....или за свръхзатлъстяването, което е пак продукт на икономическия растеж.
                        Ако не разбираш отговорите на въпросите ти, слагай всичко в злато. Всичко което получиш ще си си го заслужил напълно

Коментар

• Да бе, а сега въобще няма постоянни войни за подчиняване на икономики и източници на суровини, хе хе

Кажи ми каква е ползата за човечеството от прекомерния растеж, който не може да се контролира и води до кризи, бунове и т.н.? Да не говорим за психическите и сърдечни заболявания.....или за свръхзатлъстяването, което е пак продукт на икономическия растеж.

Коментар

Не е така. Основните човешки иновации са станали по времето на златния стандарт.
                            Останалото след това е мания за свръхпроизводство и свръхпечалба

Но явно няма как да овладеем свръхпроизводството и негативите му. Особено без златния стандарт.
                            Производителността на труда в развития свят нараства средно с около 1% , в Азия без Китай процента е 3-4%, а в Китай е двойно на това. В същото време добива на злато остава относително постоянен. По този начин за да се поддържа златен стандарт цената всъщност ще е потискане на растежа, и то под потенциалния ръст на производителността на труда. което прави златния стандарт абсолютната глупост. Самото въвеждане на златен стандарт веднага ще убие всякакъв икономически растеж в зоните в които бива въведен. Тъй като азиатските икономики по никакъв начин не могат да си позволят да въведат тази глупост, защото за 20 години ще им се наложи да изкупят цялото добито някога по света злато, то ако развития свят въведе златен стандарт след 20 години САЩ ще се опитва да достигне стандарта на Китай, а не обратното.

Толкова ли ме не можете да схванете че приказването за въвеждане на златен стандарт е само и единствено манипулация. Никой с акъла си няма да сложи такава спирачка на икономиката си. Златния стандарт може да работи само в една ситуация. При постоянни войни, където с репарации и откровено мародерство да се добива екстра злато - както е било през по-голяма част от човешката история.

Коментар

• Първоначално изпратено от Vola.X Разгледай мнение
                              Бе какъв златен стандарт бе човек, как пък и защо ще ограничавате световна продукция, + световната иновация с някакъв добив на някакъв метал !?!? Налупали сте се в злато и си говорите тука, колкото, да тикате нагоре тоя куц (БУЛ)шит
                              Не е така. Основните човешки иновации са станали по времето на златния стандарт.
                              Останалото след това е мания за свръхпроизводство и свръхпечалба

Но явно няма как да овладеем свръхпроизводството и негативите му. Особено без златния стандарт.

Коментар

• Първоначално изпратено от Гари Разгледай мнение
                                Човекът започна да приказва за край на долара като резервна валута и за нов златен стандарт и веднага го разкараха. Спор няма - започнеш ли да поддържаш такива идеи, веднага ставаш мишена за всички правителства и централни банки. И ще ти видят сметката. Изводите всеки да си ги прави.
                                Бе какъв златен стандарт бе човек, как пък и защо ще ограничавате световна продукция, + световната иновация с някакъв добив на някакъв метал !?!? Налупали сте се в злато и си говорите тука, колкото, да тикате нагоре тоя куц (БУЛ)шит
                                Last edited by Vola.X; 16.08.2011, 23:31.
                                Реалната част на всяка кратна нула на дзета-функцията е ½.

Коментар

Working...
                                X