IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Спешно да се сложи край на валутния борд !!!

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от IVO_
    Първоначално изпратено от Valuator
    Иво, явно проблемите на Кремиковци ти откриват нови хоризонти
    Само не бързай да се вземаш много насериозно
    И внимавай с расизма - това е най-бързия начин да си съсипеш репутацията
    Със спирането на Кремиковци ще умре една голяма част от мен ! Днес ми стана ясно , че нещата са необратими и ми стана много болно ! Не ми отива да плача , но дълбоко в себе си пролях много сълзи ! Дълго ни лъгаха , кой ли не ни лъга и все се надявах , че нещо може да се спаси ! Стана много бързо и грубо ! Някой се продаде , на някой му платиха - направиха сделка ! Това е жесток удар по много хора и техните семейства!Тяхната съдба ще е много тежка ! Аз лично се чувствам ужасно и разконцентриран да върша каквото и да било ! Друга работа няма да си търся , защото нямам желание ! Спирам да си плащам вноските по заемите и ми е все едно какви ще са последствията ! Направо нямам стимул за живот ! Вече всъщност съм труп , защото убиха вярата , надеждата и любовта , които имах в себе си ! Сега е празно и кухо ! Никой не обвинявам и никой няма да наказвам ! Има си съдба за тези неща ! Аз се оттеглям .....
    Я се вземи в ръце!
    Няма непоправими неща, Иво.
    Кураж и късмет.

Коментар

• Първоначално изпратено от x_etra
      Погледни в договора си за кредит, дали няма клауза за превалутиране при форсмажорни обстоятелства, че да не се хабиш...
      Има го със сигурност в Общите Условия на банката, които се променят най-лесно, без и да знае кредитополучателя.

Булбанк първи го въведоха това.

Така че мърдане няма и това стана с благословията на управляващите, за да са затапени тези с големи кредити в лева, които по едно време мислеха, че '97 може да се повтори

Коментар

Със спирането на Кремиковци ще умре една голяма част от мен ! Днес ми стана ясно , че нещата са необратими и ми стана много болно ! Не ми отива да плача , но дълбоко в себе си пролях много сълзи ! Дълго ни лъгаха , кой ли не ни лъга и все се надявах , че нещо може да се спаси ! Стана много бързо и грубо ! Някой се продаде , на някой му платиха - направиха сделка ! Това е жесток удар по много хора и техните семейства!Тяхната съдба ще е много тежка ! Аз лично се чувствам ужасно и разконцентриран да върша каквото и да било ! Друга работа няма да си търся , защото нямам желание ! Спирам да си плащам вноските по заемите и ми е все едно какви ще са последствията ! Направо нямам стимул за живот ! Вече всъщност съм труп , защото убиха вярата , надеждата и любовта , които имах в себе си ! Сега е празно и кухо ! Никой не обвинявам и никой няма да наказвам ! Има си съдба за тези неща ! Аз се оттеглям .....
        Колега, затова ли така настойчиво пропагандираш падане на борда, за да се обезценят задълженията по кредитите ти ? Много е наивно...

Погледни в договора си за кредит, дали няма клауза за превалутиране при форсмажорни обстоятелства, че да не се хабиш...

Съчувствам ти, обаче га яде кюфтаците, хубаво ти беше, нали...

Не вярвам да има политици, които да си направят харакири /във всеки смисъл на думата/, като суспендират валутния борд.

Коментар

• Уорън Коутс: Банките в България се намират в много добро положение
          28.10.2008 13:20
          От: Андрей Любенов
          a.lubenov@investor.bg

Сега банките в България се намират в много добро положение, а „аз се радвам, че правителството само се готви да увеличи ликвидността и да изготви мерки за предпазване на финансовата система“, заяви Уорън Коутс, един от архитектите на валутния борд у нас. Пред представители на бизнеса той направи кратък очерк на случващото се на международните пазари и състоянието на валутния борд в България.

Според Коутс въвеждането на валутния борд е било най-правилното решение за страната ни. „Валутният борд има силни и слаби страни, той не е перфектен, но за България беше точното решение. Той наложи сериозна дисциплина и ограничения при даването на заеми в страната. Фактът, че България се радва на високо доверие доведе до сигурност и сериозна програма на БНБ да изгради необходимите правила за укрепване на банковата система“.

В момента сме свидетели на две паралелни явления в икономиката, смята Коутс. По думите му едното е нормалната рецесия, каквато по думите му се наблюдава във всички икономики на всеки 4-5 години и се определя като нормален бизнес цикъл. В тази насока неговото мнение, е че в никакъв случай не трябва да се пречи на нормално протичащите процеси на пречистване на пазара от неефективните агенти.

Вторият процес, който протича в света, е финансовата криза. Тя, от своя страна, има потенциала сериозно да навреди на корекциите, които се наблюдават в процеса на рецесия и влошаване на икономическите условия. Рисковете са свързани с това, че се отнема една от основните роли на икономиката - онези, които искат да поемат рискове да го правят за своя сметка. Според него в нормална ситуация едни поемат по-високи риск, гонейки печалби, други - не, като по този начин икономиката се развива и става по-добра. В такава ситуация държавата не би трябвало да се намесва в общата динамика на процеса. По отношение на финансовата сфера онези финансови институции, които са поели големи рискове, сега трябва да си носят последствията.

Проблемът в настоящата ситуация е свързан именно с финансовата система, което заплашва силно реалната икономика. Нормалните процеси не могат да бъдат оставени да протичат без намеса, защото би се стигнало до далеч по-големи трудности. Като илюстрация на думите си Коутс посочи ипотечната система на САЩ.

Специалистът заяви, че в САЩ непрекъснато фалират банки, което е довело до разработване на пакет от мерки, който се прилага при банкрута им. За други институции обаче не били създадени механизми, с които да се предотвратят негативните ефекти от провалите им. Така например при очаквания провал на ипотечния пазар това би имало въздействие върху цялата финансова и банкова система, а в такава среда „не могат да бъдат допуснати мащабни фалити“.

Това е причината за намесата на САЩ и останалите водещи държави във финансовата система – за успокояване на пазарите и възстановяване на нормалното функциониране на кредитните пазари. Това са необходимите мерки, но те носят у себе си риск. Сегашните мерки трябва да бъдат временни, тъй като „гарантирането на кредитните линии създава огромни рискове, които могат да превърнат ипотечната криза в незначително малко явление на фона на потенциалната опасност“. Тези рискове са свързани с безразсъдно поведение и поемането на нови рискове. Следователно трябва да се направи така, че правителството да се оттегли в правилния момент и да остави пазара да се развива сам, смята Коутс.

Основният проблем за случващото се на финансовите пазари в момента е свързан с големия брой просрочени и необслужвани ипотечни заеми. Случващото се обаче може да бъде приписано и на държавата – с дългогодишната си политика за насърчаване на хората да притежават домовете си, което е довело дори до кредити за неплатежоспособни потребители.

„Създаването на Freddie Mac и Fannie Mae беше именно с тази цел – стимулиране на гражданите да притежават собствено жилище“, каза Коутс. „Занижаването на стандартите доведе до разрастване на рисковете и създаване на нови рискове, които се пренесоха върху глобалната икономика. Това означава, че трябва да се внимава къде трябва да минава границата на сътрудничеството между пазара и правителството“.

Каквито и мерки да се приемат в момента, те не трябва да пречат на фундаменталните промени, които трябва да бъдат направени във водещите икономики, каза още специалистът. Например в САЩ домакинствата не спестяват, а имат много дългове. За тази негативна тенденция вина имат както американските власти, така и останалите държави, смята Коутс.

Коментар

• Момчета оставете борда на мира!!!Имам кредит в CHF...

Коментар

• Аз отдавна съм един от големите врагове на валутният борд и си имам мойте мотиви за това - всъщност не виждам нищо лошо от това борда да падне.
              Въпреки това към момента аз не виждам голяма заплаха за валутният борд - стига правителството да не се изложи със следващият бюджет. ека да предположим че кризата се задълбочи - опасноста за борда би дошла от отрицателният ни търговски баланс, който досега се компенсираше с чуждит инвестции. Но дори ако приемем, че парите нямат стойност освен като покупателна сила, възниква следващият “проблем”: “Ако вносът на стоки и услуги надвишава износът на стоки и услуги плюс нетните инвестиции, тогава постепенно чуждата валута ще свърши”. Но дали това само по себе си е “проблем”?
              Според мен не толкова голям стига правителството да компенсира спада на чужди капитали със инвестиции в публични блага и особено инфраструктура - това ще компенсира потоците, ще подхрани икономиката и същвременно няма да пмпи инфлацията.
              Изводът е един за мен - правителството вместо да харчи предизборно да започне да строи пътища и прочие та дори и да не и трябват хехе

Коментар

• Само да отбележа, че расизма вреди на интуицията и то много, а интуицията е важна при инвестирането ...

Коментар

• Ето за най-ВЕЛИКАКАТА Русия!

Централната банка на Русия ще търгува на фондовата борса27.10.2008 17:49

На централната банка на Русия се разрешава да взима участие в търгове на фондови борси и на други организирани търгове на пазара на ценни книжа, съобщи Интерфакс.

Това се казва в подписани днес промени на Закона за централната банка от президента на Русия Дмитриий Медведев.

Централната банка на Русия ще може да извършва покупко-продажба на държавни облигации, полици и други държавни ценни книжа, както и други ценни книжа, определени с решение на Съвета на директорите на банката, при условията на търговията на фондовите борси.

С влизането в сила на посочения закон централната банка на Русия за пръв път в историята си излиза като участник на откритите фондови пазари за търговия с ценни книжа.

Не ПЛЮЙТЕ БОРДА , А СЕ МОЛЕТЕ ДА ИЗДЪРЖИ!!!ЧЕ ТУК ПАРИ НЯМА!!!

Коментар

Иво,
                    Не допускай нито за миг паниката да те обсеби! Така няма да си помогнеш!
                    Утре, вдругиден ще ти бъде тежко, но ще видиш и други възможности.
                    Ако се поддадеш на отчаяние, няма да можеш да ги забележиш!
                    Ако си жив и здрав, ще намериш пътя! Всичко ще се нареди.
                    Помисли колко хора са като теб, но с по-малко възможности. Всички ли се отказват?
                    Животът е борба, разбрал си го. Не се отказвай, не се предавай!
                    Има хора около теб, които те обичат и се нуждаят от теб и от твоята морална сила! Бори се заради тях!
                    Жив и здрав бъди!

Коментар

• Първоначално изпратено от Valuator

Коментар

• След фалита на Исландия UK умни глави и некакви си датски тарикат-спекуланти (Danske bank) се изказваха как БГ ще фалира, борда ще падне ....

в UK национализираха повечето големи банки, че иначе фалит, НАЛИ ?

а какво стана с Дания (добре че е ЕЦБ , че иначе фалит, НАЛИ ?):
                        http://www.investor.bg/?cat=6&id=70680

Тц......, а в БГ нещо борда не мърда ?!?!??!!?

Коментар

• Напълно ясно е че ако се махне борда в бг ще настъпи пълна икономическа катастрофа но въпреки това гласувах с "ДА". Дано настоящата криза е достатъчно голяма че да накара хората да се вдигнат и да изтребят всичките ченгета, мафиотчета, банкерчета и темподобна сган. Това е трябвало да се случи още 1989 година! Ако не се случи сега, след 15 години БГ пак ще е на същото дередже.

П.С. Бъдете оптимисти! http://fishki.net/comment.php?id=43107

Коментар

• Иво, явно проблемите на Кремиковци ти откриват нови хоризонти

Коментар

• Първоначално изпратено от Kalo
                              Негър в бобслей на олимпиадата видях. Най-богатите спортисти вече от десетилетия са негри. Негър във Формулата. Негър в немския национален. Негър в руския национален. Негър в българския национален. Негър президент в щатите. Кво остана? Негър Физик Нобелов Лауреат?
                              негър космонавт пратиха ли или са пропуснали абе да живеят негрите! кво толкова се дразним, нека са обичат хората, стига вече с тая негрофобия

Коментар

• Негър в бобслей на олимпиадата видях. Най-богатите спортисти вече от десетилетия са негри. Негър във Формулата. Негър в немския национален. Негър в руския национален. Негър в българския национален. Негър президент в щатите. Кво остана? Негър Физик Нобелов Лауреат?

Коментар

Working...
                                X