IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Меком АД (MKX / MEKOM)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Hakkinen Разгледай мнение
    До 9 Декември трябва да подадеш заявка за да ти бъдат блокирани правата. Плащане до тази дата не е необходимо. 3 Януари е крайният срок да внесеш пари в сметката си при твоя ИП или директно да преведеш по посочената в проспектите банкова сметка.
    благодаря
    и на SubZero ,

не знам защо, моят ИП днес ме уверяваше че крайната дата за плащането е преди аукциона - 13 декември

Коментар

• Уважаеми г-н Василев,

Как бихте коментирали този анализ (Акции на "Меком" АД? Не, благодаря!):

http://plamender.blog.bg/biznes/2010...godaria.644820

и по-конкретно от него:

"как бихме могли да обясним „устойчиво” растящия отрицателен паричен поток от оперативна дейност (-984, -1 281, -2061 хил. лв. съответно за 2007, 2008 и 2009г.) Към края на първата половина на 2010г. е положителен в размер на 236 хил. лв., но паричния оборот се срива с над 73% (26 509 хил. лв. и 7 025 хил. лв. постъпления от клиенти, съответно за шестмесечието на 2009 и 2010г.) Тези хронични кешови дефицити са били покривани най-вече от емисия на дълг и напоследък от продажба на нетекущи активи. Без да анализирам причините за това, изниква въпросът – ако тази тенденция (през последните 4г.) се запази, с какви пари ще се плащат бъдещите „гарантирани” дивиденти – с емисия на дълг или продажба на ДМА?"

"На страница 82 от регистрационния документ на емисията се вижда, че заемите не са много дългосрочни. Към 31.03.2010г. те са общо 39 260 хил.лв. над 80% от които са с падежи тази и следващата година. Например заема (кредитна линия) от ОББ в размер на 9,700,000 EUR се води за дългосрочен, но падежа му е на 31.07.2011г. Консултантът знае ли как ще се рефинансира този заем?"

"Към 31.06.2010г. балансовата му стойност е 82 620 хил. лв. Интересното е, че по-голямата част от него (50 183 хил. лв.) се е формирала чрез апорт на акции и дялове, оценени през 2007г. – годината, в която ударно се надуваха „балони”. Познавайки добре практиката на вещите лица у нас както и предвид на годината, в която е правена оценката, бих дисконтирал така оценения собствен капитал многократно. Като за начало бих го намалил с 25 219 хил. лв. „търговска репутация”.
      Излиза, че делът на “истинския” (mark-to-market) собствен капитал не е толкова голям, колкото си мисли консултантът, т.е. капиталовата структура е много по-рискова от тази, която ни се представя. Ако изчислим и пазарните съотношения с коригиран собствен капитал (счетоводна стойност на една акция) предлаганите акции няма да изглеждат толкова „секси”. Съотношението P/B ще клони към 1-ца, което е доста над харесваното ниво от 0.5 от хората от Експат."

Благодаря предварително!

Коментар

• Първоначално изпратено от Teodor Iv Разгледай мнение
        колеги, може ли малко пояснения

"...начална дата за прехвърляне на правата: 08.11.2010 г.;
        - крайна дата за прехвърляне на правата: 09.12.2010 г.;
        - дата на аукциона по чл. 112б, ал. 7 от ЗППЦК: 15.12.2010 г.;
        - начална дата за записване на акциите: 08.11.2010 г.;
        - крайна дата за записване на акции от увеличението: 03.01.2011 г.;.."

как да го разбирам
        9 декември ли е крайният срок за плащане на правата, а 3 януари за закупените от аукциона, така ли е ?
        До 9 Декември трябва да подадеш заявка за да ти бъдат блокирани правата. Плащане до тази дата не е необходимо. 3 Януари е крайният срок да внесеш пари в сметката си при твоя ИП или директно да преведеш по посочената в проспектите банкова сметка.
        "The most valuable commodity I know of is information." Gordon Gekko

Коментар

• Първоначално изпратено от Teodor Iv Разгледай мнение
          колеги, може ли малко пояснения

как да го разбирам
          9 декември ли е крайният срок за плащане на правата, а 3 януари за закупените от аукциона, така ли е ?
          Не си се изразил правилно, но както и да е.
          09.12. е крайния срок за подаване на заявка за упражняване на правата. След това, тези права, които останат неупражнени, ще бъдат продадени на аукциона по л. 112б, ал. 7 от ЗППЦК. И след това тече последния срок за записване - до 03.01.2011

Коментар

• изпитвам страхотно задоволство, че форумът отново заработва на нормални обороти поздрави на всички за дискусията, която става тук, както и лично на г-н Василев, че отделя от времето си за аргументация и изсветляване на неяснотите относно новата емисия.

като отявлен пазарен участник, е хубаво да уважим и Пламен Дерменджиев за тази публикация

http://www.investor.bg/news/article/109264/363.html

"Акции на "Меком" АД? Не, благодаря!"

Поздрави и успех
            http://vbox7.com/play:6b57c30dca

Коментар

• колеги, може ли малко пояснения

как да го разбирам

Коментар

• Уважаеми г-н Цонев,

Моля, уточнете какви въпроси имате по счетоводните отчети. Едва ли форумът е място за много детайлни счетоводни анализи. Разбира се, че сме ги чели и има кого да попитаме, ако нещо е важно.

В нашата презентация (може да я видите на сайта ни www.expat.bg) на няколко от слайдовете има цифри за ROE, ROA, няколко маржа на печалба и др.

Не разбирам какво искате да кажете с това да определим цена 2 лева на акция. Ние сме определили 1 лев, колкото е номиналната стойност и на двата класа акции. Има и конверсия при съотношение 1:1.

Желая успех.
                Поздрави, Николай

Коментар

• "Износът" за Турция и Русия всъщност реекспорт ли е?

И доколко този бизнес е sustainable ?
                  За да има по-конкретен отговор - какъв е % на реекспорта в така наречения "износ" в посока Русия и Турция ?
                  Last edited by office; 03.12.2010, 15:22.

Коментар

• NikolayVassilev
                    1) Не отговарям за предишната емисия. Не сме я правили ние. Между другото, цялата борса е спаднала многократно за 3 години и Меком е просто като всички останали.

2) Ако дивидентите не се плащат (не смятам, че няма да се плащат), това не е фалит по смисъла на Търговския закон. Темата е дълга и съм сигурен, че сте добре информиран/а за нея.

3) За полето Платени дивиденти в ОПП сега питаме компанията.

4) За репутацията в момента нямам коментар. Вие знаете счетоводно откъде идва това.

5) Смятам, че през 2011 г. счетоводните печалби ще са достатъчни, за да изплащат привилегирования дивидент. Откъде съвсем точно ще дойдат парите е въпрос на текущ финансов мениджмънт.

6) Датският проект трябва да е печеливш. Иначе няма смисъл да го правят.
                    Извинявайте, че се намесвам г-н Василев, но не можах да се стърпя:

1. Чели ли сте счетоводните отчети на Меком АД? По горе изложените отговори- се съмнявам.

2. В чия полза е да се прави такъв странен "маркетинг на финансово посредничество" от типа "след нас и потоп" ? В полза на можоритаря, на инвеститорите или на българския капиталов пазар и останалите му посредници?

3. Каква е нормата на възвръщаемост на една кладница или месопреработващо предприятие?

4. Защо не определихте 2 лева емисионна цена и 36% дивидент?

Поздрави
                    Last edited by Цветалин Цонев; 03.12.2010, 14:06.

Коментар

• Първоначално изпратено от NikolayVassilev Разгледай мнение
                      Уважаеми "EquityPrivate",

Благодаря и аз още веднъж за коментарите.

"Н" и "EquityPrivate", може би си струва да се запознаем?

Поздрави, Николай
                      Всъщност сме се запознавали на едно събиране преди години в българското посолство във Великобритания. "Н" също беше там, ако не се лъжа.
                      Говорихме си за наш общ работодател, макар и да сме работили там по различно време. Обаче все още пазят equity research писан през 1998-99 за български фирми в базата данни

Коментар

• Първоначално изпратено от EquityPrivate Разгледай мнение
                        Не виждам общото между написаното от мен и това, което си отговорил.
                        Колкото до препоръки, не си спомням да съм правил такива.
                        Пускал съм модели като част от ДД, не съм принуждавал или препоръчвал на който и да било да купува каквото и да било. Та, нещо си се объркал.

ОК, Мр, Каолин на 30 лева!
                        Човек се учи докато е тъп!

Коментар

• Коментари за Меком АД

Уважаеми участници във форума,

Опасявам се, че няма да мога да отговарям по няколко пъти на ден на всички коментари по много теми. Все пак:

1) Всички знаете какво са обикновени акции, привилегировани акции, облигации и т.н. Вече написах какво мисля по тази тема. Може би ще ви е интересно да прочетете моя статия "Is Leverage Good?", т.е. "Добра ли е задлъжнялостта?" (на български и английски), публикувана в 4-то издание на Експат Компас. На уебсайта: www.expat.bg отидете долу на Експат Компас, отворете 4-ти брой.

За мен привилегированите акции са част от собствения капитал, а не от дълга.

Уважаеми "Н",

1) Не отговарям за предишната емисия. Не сме я правили ние. Между другото, цялата борса е спаднала многократно за 3 години и Меком е просто като всички останали.

2) Ако дивидентите не се плащат (не смятам, че няма да се плащат), това не е фалит по смисъла на Търговския закон. Темата е дълга и съм сигурен, че сте добре информиран/а за нея.

3) За полето Платени дивиденти в ОПП сега питаме компанията.

4) За репутацията в момента нямам коментар. Вие знаете счетоводно откъде идва това.

5) Смятам, че през 2011 г. счетоводните печалби ще са достатъчни, за да изплащат привилегирования дивидент. Откъде съвсем точно ще дойдат парите е въпрос на текущ финансов мениджмънт.

6) Датският проект трябва да е печеливш. Иначе няма смисъл да го правят.

Уважаеми "EquityPrivate",

Благодаря и аз още веднъж за коментарите.

"Н" и "EquityPrivate", може би си струва да се запознаем?

Поздрави, Николай

Коментар

• Първоначално изпратено от Тиква Разгледай мнение
                            Да, Куроператоре, помниме как 2007 пускаше анализи на бъзик и после се смееше на глупаците накупили надути акции! Та, аз бих бил много предпазлив по отношение точно на твоите препоръки!
                            Не виждам общото между написаното от мен и това, което си отговорил.
                            Колкото до препоръки, не си спомням да съм правил такива.
                            Пускал съм модели като част от ДД, не съм принуждавал или препоръчвал на който и да било да купува каквото и да било. Та, нещо си се объркал.

Коментар

• Първоначално изпратено от EquityPrivate Разгледай мнение
                              Да, тук вече минаваме в теория на конспирациите.
                              Сега очаквам някой да каже, че тия 14млн. лв ги набират, за да ги набият в БФБ.

Да, Куроператоре, помниме как 2007 пускаше анализи на бъзик и после се смееше на глупаците накупили надути акции! Та, аз бих бил много предпазлив по отношение точно на твоите препоръки!
                              Човек се учи докато е тъп!

Коментар

• Първоначално изпратено от Тиква Разгледай мнение
                                А, има и по-елегантен вариант -> с набраният ресурс се хеджира спрямо инфлация с чужди (неевропейски) валути и т.н.... след срив на ервото (и лева респективно) могат да ти дадат и 30% дивидент :-)
                                Да, тук вече минаваме в теория на конспирациите.
                                Сега очаквам някой да каже, че тия 14млн. лв ги набират, за да ги набият в БФБ.

Коментар

Working...
                                X