IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Зърнени Храни България (ZHBG)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• ........neznam az sym mnoo za T43....

..............ama na BFB niama sektori....

........ili vsi4ki nagore ili vsi4ki nadolo

.....<da se ima v predvid 4e imam akcii>

Коментар

• Явно за 'храните' или добро или нищо
      Реколтата е добра и се надявам да видим добър бизнес и тук.
      все пак трябва някога и да излезем от позицията
      Колеги, вярвате ли, че за второто полугодие могат да направят 20 млн, за да изпълнят плана? Струва ми се доста амбициозно...

Коментар

• SoKoLov,бях там,видях,чух,споделих.Прочети написаното в темата в 21.14 на о1.07.2008. Спокойствие и успехи!

Коментар

• НАЧАЛО » НОВИНИ » ИНТЕРВЮ8 юли 2008 | 17:37
          Европа да се отърве от петролната си зависимост, призовават производители на биогорива
          Татяна Димитрова, 8 юли 2008 12:08

Докато политиците в онази част на света, която няма залежи от петрол, молят колегите им от богатите на нефт страни да увеличат добивите, за да спаднат цените, учени и икономисти настояват да се намали зависимостта ни от „черното злато”. Това беше една от най-обсъжданите теми на форума в Талберг, Швеция, където беше и екип на Дарик. Оказа се, че за 10 години в Швеция са построени 100 бензиностанции за биодизел. Само за последните 3 месеца са изградени още 100, разказва пред Дарик Пер Карстед, изпълнителен директор на една от водещите компании за производство на етанол в Швеция.

- Свидетели сме на изключително високи цени на петрола, но политиците мислят как да се увиличи доставката на петрол на пазара, за да се понижат цените, а не как да се намали зависимостта ни от този продукт?

- Има две основни причини да намалим зависмостта си от петрола. Преди всичко това е климатичният хаос, който е по-голям, отколкото си мислим. Ние трябва бързо и драматично да намалим зависимостта си от нефта. Говорейки за транспорта – 97% от енергията в Европа е базирана на петрол. Втората причина – петролът е на свършавне. Виждаме, че при покачването на цените на бензина и дизела, хората започнаха да протестират. Те смятат, че политиците трябва да направят нещо, за да редуцират цените. Те не могат. Рискът е голям ако чакаме твърде дълго докато развием заместващи енергийни източници. Тогава ще настъпи хаос, а хаосът води до анархия. И ако се стигне до анархия, не мисля че имаме концепция за дългосрочни решения. Така че има две основни причини да минем на биодизел – да намалим емисиите въглероден двуокис в атмосферата и да се предпазим от хаос.

- В същото време на пръв поглед изглежда по-скъпо да разработваме нови технологии и горива отколкото да плащаме високата цена на петрола...

- Да, но ако погледнем кои са големите производители на биодизел, то се вижда, че това производство може да става на доста по-ниска цена отколкото е пазарната стойност на петрола. А източноевропейските страни имат огромен потенциал да отглеждат култури за биодизел върху неизползваните си земи. В началото, когато няма инфраструктура, да, производството е скъпо, но с развитието на даден сектор, цената пада. Бразилия, например, работи по въпроса от 35 години, те намалиха драстично разходите си. Аз лично съм убеден, че независимо каква е цената на петрола, ще има голям недостиг в обозримо бъдеще и шофьорите във вашата страна ще са готови на всичко, за да имат гориво, с което да карат колите си. Така, че не е въпрос на цена вече, а на наличност. Африка, Южна Америка и Източна Европа имат голям потенциал. Но въпросът е да се прави по екологичен и устойчив начин – петролът не може да бъде такъв начин, природния газ – също, въглищата – и те. Но биогоривата могат. Тоест това, което трябва да направим, е да впрегнем познанията и ресурсите си, да направим нещата по правилния начин.

- Това обаче означава да използваме храни, за да произвеждаме гориво...

- Да, има такава връзка. Като например царевицата, която се използва за храна на добитъка. През последните години обаче имаме значителен излишък на зърно, което беше голям проблем. 50% от бюджета на ЕС беше използван, за да се намали това свръхпроизводство или да се ликвидира, с което нанесохме удар на африканските държави. Така, че в момента имаме недостиг на природни ресурси, а не на плодородна земя. Реално няма и недостиг на храна по света. Там, където хората гладуват, е защото нямат пари да си купят храна. Сега сме свидетели на нарастване цените на храната, което пък ще даде възможност на тези държави, чието богатство изцяло зависи от земеделието, да повишат стандарта си на живот.

- Смятате ли, че съществуващата обща политика в ЕС е адекватна на ситуацията, в която се намираме?

- Подобно на САЩ и Япония и ЕС се намира в „дълбоки води”. Тук, в Европа, нашата транспортна система е тотално зависима от петрола. Този сектор използва 97% петрол, а ние нямаме. Ние внасяме 70% от него. Изследванията показват, че в следващите години ще внасяме 90% от нужните ни количества. Ние внасяме от Русия, която очевидно използва това, за да демонстрира сила , внасяме от Средния Изток, който е в голяма степен източник на нестабилност, от Нигерия – също, от Венецуела – която използва това за политически инструмент. Така че петролната зависимост на транспортната ни система е изключително уязвима от външни фактори. От тази гледна точка политиката на ЕС е изключително уязвима. Трябва да редуцираме консумацията и да използваме най-добрите технологии, за да увеличим дела на енергията от възобновяеми източници. Това е не само от гледна точка на опазване на околната среда, но и от гледна точка на изчерпването на запасите от петрол. Това също ще намали зависимостта на голяма част от света от друга много по-малка част, която обаче притежава тези ресурси. Защото сега сме поставени в ъгъла и сме изнудвани политически. В този смисъл нашето влияние върху процесите, които искаме да контролираме, непрекъснато ще намалява. Така че ние правим твърде малко, то става много бавно и в същото време ни липсва перспектива.

Коментар

• http://pazari.dnevnik.bg/show/523658/
            това е добра новина :-))
            Според мен още в третото тримесичие ще може да се види ефекта от добрата реклта в БГ :-))
            Все пак ZHBG не е само предприятие на производство на биодизел, което ми напомня, че завода трябва да стартира до края на месеца и той би дал приноса си към 3Q.
            Успех на всички :-)

Коментар

• и сега някой ходи на ОСА,и ако да може да сподели,какво ги е питал....
              щото тука има много въпроси ми се струва без отговор като в затъмнение сме нещо....

Нямат ли отдел за връзки с инвеститорите или и това нямат ......'

не е препоръка....

Коментар

• Първоначално изпратено от ATILA
                Само са вижте бледоликите какви сте цървули за 5 лв да са циганейте а после ми инвестирайте на борсата Кък не ва е срам не знам За 5 лв стаа въпрос .
                Ташунко, приятелю!

Те не смеят да ти изпратят пари, защото та обичат!

Защото знаят, че веднага ще грабнеш бутилката с Огнена вода! И ще се гмурнеш в саморазсипията....

Един вид те пазят от теб самия! За да си щастлив и пълноценен с твоите индиянки!

Ава Хуне нъл знайш индианската поговорка: "Пиян индианец весела шатра " А бледоликите не ми изпращат пари щот си продаоха бумажките на ниското и ся са оглеждат и не знаят ко да праят хихихи.

Коментар

• Чичо, трудно ще научиш каквото и да е за стоковите борси от българската, защото тя съществува само проформа. Бих бил очуден ако наистина намериш възможност за подобни на описаните от теб спекулации. Иначе наистина световните пазари са леко депресиращи, защото са някак безлични, но това е идеята за борса. Успехи и на теб.

Коментар

• Първоначално изпратено от jays
                    http://news.bbc.co.uk/1/hi/business/7493789.stm

....imam akcii na T43 ...i na ZHBG imam xixiix
                    Да си гледат в собствената паница африканските лидери и да не дават много акъл с какво да си караме колите. Не им стигат помощите, които всяка година им даваме от ЕС, ами и ще ни казват какво да правим - храни куче да те лае...

Впрочем ясно е на кой не му утърва ЕС да намали и да диверсифицира вноса на петрол...
                    "Only when the dusk starts to fall does the owl of Minerva spread its wings and fly."

Коментар

• Бла-бла,въпросът ти е логичен и правилен.

Признавам , малко тъпичко от моя страна.Ама жеггаааа...

- Първо не с борсата в Буда , а с ССБ - и точно разликата в цените между двете е спекулативното.
                      - Преди години обикалях ИП и нещо не намерих подобна услуга, или условията не бяха добри -не помня, но ще проверя пак.
                      - Не ми се търгува нещо на другия край на света.(депресирам се от идеята за търговия по м-унар. борси - както пише ХХХХХ - не съм научил родната, пък да се точа на световната)

успехи

Коментар

• http://news.bbc.co.uk/1/hi/business/7493789.stm

....imam akcii na T43 ...i na ZHBG imam xixiix

Коментар

• Само са вижте бледоликите какви сте цървули за 5 лв да са циганейте а после ми инвестирайте на борсата Кък не ва е срам не знам За 5 лв стаа въпрос .
                          Ташунко, приятелю!

Те не смеят да ти изпратят пари, защото та обичат!

Защото знаят, че веднага ще грабнеш бутилката с Огнена вода! И ще се гмурнеш в саморазсипията....

Един вид те пазят от теб самия! За да си щастлив и пълноценен с твоите индиянки!

Коментар

• Първоначално изпратено от psycoholic
                            Първоначално изпратено от Nice Man
                            нещо не върви търговията днес тук, защо така ?
                            Ташунко не си е дал прогонозата ;-)

Ми прогнозата ми е същата Бавно ще падате на долу Само мноооо добри новини моат ви спрат низходящото движение ) И никой до сега не ми е поискал банковата ми сметка да ми прати 5 лв как се разбрахме.Само са вижте бледоликите какви сте цървули за 5 лв да са циганейте а после ми инвестирайте на борсата Кък не ва е срам не знам За 5 лв стаа въпрос .

Коментар

• Първоначално изпратено от 4i40
                              Имам въпрос към МАЖОРИТАРЯ - щях да го задам на ОС, но след като киснах 15мин пред сградата и никой нищо не знаеше... егати организацията...си тръгнах.
                              Та въпроса ми е :
                              Имате ли идея за продажба на "Стокови записи на зърно".
                              Ако не съм точен с въпроса, пояснявам - отивам в клон на ЦКБ и си купувам 1т пшеница по курс продава на банката, обвързана с борсата в Будапеща(+,- 5%).След 3м отивам на същото гише и продавам..

При тази криза на нови продукти за събиране на ресурс, не мисля,че идеята е лоша(и пак я давам без пари).
                              И стига с тези заводи за биодизел, че ще получите разстройство...

успехи
                              Ако толкова искаш да търгуваш зърно просто си отвори сметка при брокер, който ти дава достъп до фючърси на световните стокови пазари. Защо толкова държиш да минаваш през ЦКБ и да плащаш + 5 % ?

Коментар

• Имам въпрос към МАЖОРИТАРЯ - щях да го задам на ОС, но след като киснах 15мин пред сградата и никой нищо не знаеше... егати организацията...си тръгнах.
                                Та въпроса ми е :
                                Имате ли идея за продажба на "Стокови записи на зърно".
                                Ако не съм точен с въпроса, пояснявам - отивам в клон на ЦКБ и си купувам 1т пшеница по курс продава на банката, обвързана с борсата в Будапеща(+,- 5%).След 3м отивам на същото гише и продавам..

При тази криза на нови продукти за събиране на ресурс, не мисля,че идеята е лоша(и пак я давам без пари).
                                И стига с тези заводи за биодизел, че ще получите разстройство...

успехи

Коментар

Working...
                                X