IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Оптимизъм на БФБ !!!

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от Med.sestra
    Първоначално изпратено от Императорът
    Хе-хе - какъв убав млад гувичник... Става весело във форумът, отпуснаха ни се сърцата с краят на корекцията... :-)
    Притеснил ли се беше?
    Не, сестричке, аз не... виждал съм доста по-големи корекции, бях сигурен, че тази е обречена. :-)
    Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

    Коментар


    • пич които е вложил повече пари на този пазар няма да прави елементарни изчисления след тази корекция, така че конкуртенцията на мозъци расте.

      Коментар


      • Все си мисля не може ли да се заведе и едно дело срещу манипулаторите на пазара, а също и за бездействие на регулаторните органи (има ли юристи във форума). Възможностите за въздействие са в ръцете на КФН, ако няма достатъчно механизми, да приемат допълнителни. А не да ръсиш неадекватни разсъждения с морални категории и т.н. общи приказки - има дружества с П/Е под 20, под 30, под 40 и над 50 и нагоре.

        Коментар


        • Първоначално изпратено от Императорът
          Хе-хе - какъв убав млад гувичник... Става весело във форумът, отпуснаха ни се сърцата с краят на корекцията... :-)
          Притеснил ли се беше?

          Коментар


          • Коментар на съобщението на БАЛИП
            Автор Кирил Трифонов
            понеделник, 05 ноември 2007


            За коментар на писмото на Българската Асоциация на Лицензираните Инвестиционни Посредници (БАЛИП), изпратено до медиите в четвъртък, 01 ноември 2007 година, потърсихме Владимир Малчев, Инвестиционен консултант в ИП „Бул Тренд Брокеридж” ООД.



            Според вас съществува ли дисбаланс на българския капиталов пазар?



            Да говорим за дисбаланс, трябва да кажем кога на пазара е имало баланс. Това очевидно е крайно субективно и не се подава на оценка чрез проста математика. Ако се ограничим до това да направим оценка на темповете на растеж на предлагането и търсенето на капиталовия пазар, това сравнително лесно с достъпна публична информация, може да се направи. Авторите на писмото до медиите, което разбуни духовете в последните дни, не е ясно дали са направили такива изчисления. Пазарът се напуска от някои значими компании като БТК, ДЗИ, Сибанк и т.н., но пък публичен статут придобиват доста нови компании, които заедно със значителните увеличения на капитала, които текат в момента ще задоволят до голяма степен свободния ресурс. Друг е въпросът има ли въобще смисъл в това да се измерва баланса на пазара. Аз съм научен да вярвам в пазарните механизми, а определено мисля, че те се задействаха вече. Имам предвид, че след като стана ясно че БФБ е място, на което от една страна може да се инвестира ресурс и да се изкарва доход от това, сега дойде времето, в което бизнесът реши да потърси този ресурс. Факт е, че впечатляващ брой компании са в процес на придобиване на публичен статут. Като казвам всичко това, не изключвам възможността да се обърнем към държавата и контролните органи в частност да кажат какъв е балансът и да ни го наложат по подходящия начин. Явно има и такъв подход към проблема.



            Надценени ли са дружествата търгувани на БФБ? Има ли някой вина затова?



            Личното ми мнение е, че такива дружества има, но не намирам смисъл да търся виновници затова. Отношение по този въпрос най-лесно се взема като продаваш или не купуваш такива дружества, които смяташ за надценени и обратното с тези, които оценяваш като подценени. В крайна сметка нали това е смисълът на пазара, не можем всички да мислим еднакво.



            Как ще коментирате препоръките на БАЛИП към КФН?



            Подпрепям по принцип становището, че е необходимо облекчаване на процедурите за провеждане на IPO и далеч по-ясно дефиниране на манипулациите на пазара, защото към момента те са неясни и непрактични за българските условия. Наивно е да се смята, че листване на пакети от държавни компании на борсата ще стане с писане на писма до КФН от страна на БАЛИП. Ще трябва цялата общност -БФБ, ЦД, КФН, инвестиционните посредници и управляващите дружества да поискат единно и да лобират пред държавата в лицето на правителството да прогледне за съществуването на капиталовия пазар, както това направаха управляващите в много близки до нас страни. Интрадей търговия, къси продажби и маржин търговия, деривати са все елементи на един развит капиталов пазар, така че и тук трябва да се търсят ефективни мерки.



            Как може да се предотврати огромно презаписване при IPO, като това на „Трейс Груп Холд” АД?



            Мениджърът на едно IPO и един емитент задължително трябва да имат правото да избират как да стане пласирането на една емисия. Дали дребните инвеститори или институционалните инвеститори да са привилигеровани е въпрос на избор. При Трейс Груп явно се е търсило максимално разпръскване на емисията сред индивидуални играчи. Не виждам какъв е проблемът в това. При Каолин облагодетелствани бяха институционалните играчи.

            Как може да се предотврати огромно презаписване на бъдещи емисии – ами всеки един мениджър на емисия може да го направи като включи определени текстове в проспекта. Ако КФН въведе рестрикции по въпроса, пак ще има поставени в по-неизгодна ситуация, това е сигурно. Така че според мен е най-добре нещата да се оставят в ръцете на мениджърите и емитентите.

            Интересното е, че в последните дни се призовава КФН да санкционира т.нар. „кухи поръчки” при IPO на „Трейс Груп Холд” АД. Въпросът е, че надзорът няма никакво правно основание затова. Вероятно за в бъдеще от индивидуалните инвеститори ще се изисква покритие на заявките за участие в IPO под някаква форма – парични средства, ликвидни активи, банкови гаранции и т.н.



            Необходими ли са по строги правила за КИС относно това, в кои дружества да инвестират и относно методите на преоценка на активите?



            Моето мнение е, че БАУД е организация, която може сама да регулира пазара на КИС и тук няма нужда решението да се оставя в ръцете на КФН. Предложенията за евентуални промени трябва да дойдат от самите управляващите дружества.



            Как ще коментирате констатациите в писмото на БАЛИП към КФН?



            Именно това разбуни духовете в последните дни и аз мисля, че тези констатации са много несериозни. По отношение на P/E показателя за повечето компании, направената констатация първо е невярна, второ това е най-лесно манипулирания показател от емитентите и примери в тази посока колкото искаш.



            Другата констатация за прекалената активност на някои емитенти по отношение на публичността. Отново крайно несъгласен съм с нея. Първо, дълго време се оплаквахме, че нашите емитенти са непублични, сега много бързо стигаме до обратната теза. Втория проблем в тази констатация - авторите на писмото предпоставят, че пазарът е некомпетентен, едва ли не глупав и лесно се хваща на постоянния поток от положителни новини за дадени емитенти. Да обвиняваш пазара е комично, още повече че фактите показват, че публиката не се влияе така лесно.



            Останалите констатации за рекламната дейност на КИС, манипулиране на цените с цел преоценка са директна атака срещу конкурентите от страна на авторите на писмото. Това няма как да се оцени по друг начин освен като неколегиално, още повече, че управляващите дружества си имат организация, в която тези проблеми могат да бъдат обсъдени и решени.



            Постигна ли в крайна сметка своите цели писмото на БАЛИП?



            Зависи какво е целяло това писмо, затова може да потърсите авторите му. В крайна сметка водещите икономически медии излязоха със стряскащи заглавия за възможен апокалипсис на БФБ – може би това ще си остане единственият ефект от писмото. Ако е така много жалко. Дано все пак започналата дискусия доведе до някакви положителни промени в пазара като цяло.







            Пълният текст на съобщението на БАЛИП:



            "ИНФОРМАЦИЯ ЗА МЕДИИТЕ



            1 ноември 2007 г.



            БАЛИП предупреждава КФН за обезпокоителен дисбаланс на капиталовия пазар и призовава за санкциониране на манипулации на пазара с финансови инструменти



            Българската асоциация на лицензираните инвестиционни посредници (БАЛИП) отправи писмено предложение към Комисията за финансов надзор (КФН) за предприемане на сериозни мерки, чрез които да се преодолее очевидния дисбаланс между обема предлагани за търговия книжа на капиталовия пазар и свободен ликвиден ресурс, склонен към такъв род инвестиции, който води до обезпокоителната тенденция за надценяване на компаниите на Българска фондова борса.



            В писмо до КФН от 31 октомври 2007 г. БАЛИП посочва, че ръстът на цените на ограниченото предлагане от публични компании придобива обезпокоителни размери. Общността на инвестиционните посредници обръща внимание на регулаторния орган към някои тревожни тенденции, които се отразяват манипулативно на пазара и следва да предизвикат сериозна инициатива в регулацията. Интересът към първичните публични предлагания се преекспонира чрез пропуски в процедурите, като в последния случай с IP0-то на Трейс Груп Холд се стигна до мащаби на истерия. Стойностите на съотношението между цена на акцията и печалбата от нея (коефициент P/E) за много от позициите към юни 2007 г. вече са екстремни - трицифрени и дори четирицифрени. Средните коефициенти цена/възвращаемост при основните индекси на БФБ към края на октомври 2007 г. варират от 30 при SOFIX до над 185 при BG40. Сред инвестиционната общност съществува убеждение, че някои цени на нисколиквидни дружества са поддържани манипулативно с цел преоценка на портфейли и изкуствено завишаване на резултати, като това се допуска дори от колективни инвестиционни схеми, които са в санкция от регулаторния орган. Екстремни крайности се забелязват и при провеждането на добра корпоративна политика от компаниите на борсата: от пълно пренебрежение към задълженията си за прозрачна и публична информация до прекалено насищане с „добри новини”, които подвеждат непрофесионалните инвеститори на пазара. Очевидно е засилването на манипулативната роля в рекламната дейност на публични компании и взаимни фондове, които акцентират върху постигнати резултати за минали периоди при отсъствието на еквивалентни послания, че постигането им в бъдеще не е толкова сигурно.



            „Считаме, че КФН като регулаторен орган, който следва да реагира в интерес на всички участници на пазара, има нормативно дадената възможност да следи и санкционира пазарните злоупотреби с финансови инструменти, вкл. манипулирането на пазара на финансови инструменти, така че да осигури еднакви условия за всички участници на пазара” – посочва писмото на БАЛИП до регулаторния орган, като уточнява конкретни механизми, които следва да бъдат прилагани от КФН за преодоляване на негативните ефекти от нездравословния дисбаланс на пазар.



            За контакт с БАЛИП:

            Камен Колчев, Председател на УС на БАЛИП

            Коментар


            • Хе-хе - какъв убав млад гувичник... Става весело във форумът, отпуснаха ни се сърцата с краят на корекцията... :-)
              Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

              Коментар


              • Първоначално изпратено от botzi
                Виктор Папазов: Без пазар на деривати поне още 2 години
                Гергана Михайлова | 7 ноември 2007 11:05 http://www.lev.bg/view_article.php?article_id=12161
                Г-н Папазов, какво е вашето определение за случващото се на борсата?
                ... Аз мисля, че е много погрешно и неправилно когато хората, които се занимават с управление, регулиране на пазара, както и различните асоциации, започнат да правят такива непредпазливи изказвания. Това би могло да се изтълкува като манипулиране на пазара и аз не съм убеден дали някои от хората, които казват колко надценен е пазарът, всъщност не са заинтересовани той да коригира надолу, за да могат да заемат позиции на доста по-ниски цени.
                Това, че може би акциите на няколко дружества са надценени, не означава, че целият пазар е надценен. Лично аз не приемам приказките за балон и за мен това говорене е безотговорно. ..
                Превод в ефир: БАЛИП, Камен Колчев и Апостол Апостолов изманипулираха пазара.

                Коментар


                • Първоначално изпратено от prascho

                  ето ви зелено стига ревахте[/quote]

                  АААААА, ето го батко!!! :-)))))
                  За салатка ли си бил?
                  Абе, къде е батко бе?

                  Коментар


                  • Виктор Папазов: Без пазар на деривати поне още 2 години
                    Гергана Михайлова | 7 ноември 2007 11:05 http://www.lev.bg/view_article.php?article_id=12161
                    Г-н Папазов, какво е вашето определение за случващото се на борсата?
                    Според мен това е малко предизвикана паника и не ми харесва начина, по който се случва. Когато всички започнат да говорят,случва. Когато всички започнат да говорят, че има балон, че цените са надценени, естествено, че ще последва спад на пазара. Когато авторитетни личности на този пазар излизат и коментират как били надценени акциите, хората се паникьосват и цените започват да падат. Въпросът е дали е оправдано или не. Аз мисля, че е много погрешно и неправилно когато хората, които се занимават с управление, регулиране на пазара, както и различните асоциации, започнат да правят такива непредпазливи изказвания. Това би могло да се изтълкува като манипулиране на пазара и аз не съм убеден дали някои от хората, които казват колко надценен е пазарът, всъщност не са заинтересовани той да коригира надолу, за да могат да заемат позиции на доста по-ниски цени.
                    Това, че може би акциите на няколко дружества са надценени, не означава, че целият пазар е надценен. Лично аз не приемам приказките за балон и за мен това говорене е безотговорно. Сигурно има дружества, чиито акции може би са отишли твърде нависоко, но не се наемам да коментирам кои са те.
                    Имате ли очаквания, че пазарът скоро ще се нормализира?
                    Аз не виждам нито една причина, поради която пазарът да се срине. За момента икономиката върви достатъчно добре, няма никакви причини за драми.
                    Кога Българската фондова борса ще бъде готова за пазар на деривати?
                    За да има дериват, трябва да има достатъчно ликвиден базисен актив. Трябва и подходяща инфраструктура. Лично аз не виждам пазарът на деривати да стартира в следващите една-две години. Освен това трябва да има и Клирингова къща, а не виждам кой ще я организира и как ще организира такъв пазар, това е много скъпо нещо.
                    До половин година се очаква да заработи новата платформа XETRA. Какво ще промени тя за инвеститорите ?
                    XETRA, която се ползва от Дойче бьорзе, ще доведе до една стабилна и надеждна система за търговия. Второ, при желание, всички челнове на XETRA и Дойче Бьорзе биха могли да търгуват на българския пазар с минимални усилия. Обратното също е валидно - членовете на БФБ-София с малко повече усилия, ще могат да търгуват всички акции, които се търгуват на Дойче бьорзее. Казвам повече усилия, защото ще трябва да отговарят на определени изисквания за членство на Дойче бьорзе, които са по- високи отколкото когато един член на Дойче бьорзе иска да стане член на нашата борса.
                    Каква е цената, която е платена за новата платформа?
                    Търговска тайна е, но е достатъчно добра. Дори много добра за нас.
                    Вашата визия за Българска фондова борса до края на годината?
                    Надявам се, че пазарът ще изглежда добре до края на годината. Цените на акциите на някои дружества може би ще се коригират. Нищо фатално няма в това. Иначе предполагам, че пазарът ще продължи да расте.
                    Виждате, че едно чудесно дружество като „Трейс”, ще излезе на пазара следващите седмици. Предполагам, че то ще допринесе за пазара. Сега започва и първичното публично предлагане на „Енемона”, „ЦБА Асет Мениджмънт”. Вижда се, че има хубави дружества и вярвам, че пазарът ще продължи да се развива положително.

                    Коментар


                    • Защо Пиреус разпродават толкова много MOSTS днес?

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от prascho

                        ето ви зелено стига ревахте[/quote]



                        Жив е той, жив е ....
                        Life won't wait for you.

                        Коментар


                        • [/quote]


                          ето ви зелено стига ревахте

                          Коментар


                          • Eдин поздрав с песента ,,Всички /котировки/ в зелено,,

                            http://www.vbox7.com/play:c98d4116
                            fuск the bеаr - give me the bееr

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от 6337
                              Янко Николов обаче не отрече ниската ликвидност и интензивната търговия на БФБ, като посочи, че държавата трябва да пусне в оборот „нещо апетитно" или пакет акции, който да се оценява на няколко милиарда долара.
                              Брей-брей-.....

                              п.с - ...представяте ли си ако някой хване дикиш на това изказване!

                              Коментар


                              • Няма икономически причини за корекции в БФБ?
                                Последна редакция: 06.11.2007, 14:17
                                Публикуване: 06.11.2007, 13:45
                                Автор: Емил Бонев
                                Размер на шрифта: a a a
                                Още по темата
                                Посредниците преудпреждават КФН за обезпокоителен дисбаланс на борсата
                                Още за резултатите на "КД Инвестмънтс"
                                "КД Инвестмънтс" повиши активите си с 14.66% за месец
                                Корекциите в индексите на БФБ са резултат от представена по спекулативен начин информация, последвала инвеститорска паника и разпродажба в следствие от нея, а не само от обективни икономически причини.
                                Така можем да обобщим коментарът на изпълнителния директор на „КД Инвестмънтс" Янко Николовна състоянието на БФБ, направен на представяне на резултатите на управителното дружество в края на промоцията "Не само без изходни такси, но и без входни".

                                Става въпрос за адресираното до Комисията за финансов надзор и разпространено по медиите предупреждение от страна на Българската асоциация на лицензираните инвестиционни посредници (БАЛИП) относно очевидния дисбаланс между обема предлагани за търговия книжа на борсата и свободния ликвиден ресурс, което води до обезпокоителната тенденция за надценяване на компаниите на Българска фондова борса.

                                Според него КФН трябва да се самосезира или да изкаже становище относно разпространената информация.

                                Янко Николов обаче не отрече ниската ликвидност и интензивната търговия на БФБ, като посочи, че държавата трябва да пусне в оборот „нещо апетитно" или пакет акции, който да се оценява на няколко милиарда долара.

                                Иначе икономически причини за спад в БФБ няма. Към такова заключение насочват добрите финансови резултати на повечето търгувани на борсата предприятия за деветмесечието. Влизането ни в ЕС също така е изключително позитивен фактор, особено за експортно насочените български предприятия, отбеляза той.

                                В своите прогнози в близкосрочен и средносрочен план управителният директор на „КД Инвестмънтс" остана оптимист. Според него едно движение надолу винаги е последвано от такова в обратна посока и е съвсем нормално явление за един пазар. Корекциите, които в момента се наблюдават в борсовите индекси са резултат и от известна неопитност на българския инвеститор, така че те са и начин той да придобие необходимия му опит.

                                Янко Николов очаква колебания в индексите на БФБ през ноември и отново възход през декември.

                                Според анализите на „КД инвестмънтс" SOFIX има потенциала да достигне стойност от 2800 пункта в края на 2008г., като по-сериозни корекции могат да се очакват през месеците февруари и март.

                                Припомняме, че от края на месец октомври започнаха корекции в три от четирите индекса на БФБ. На 1 октомври и BGREIT, който правеше изключение предния ден започна да коригира цената си.

                                Коментар

                                Working...
                                X