If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Някои от посредниците започнаха да събират кеш за участието в IPO-то на Зърнени храни.
Има доста хора, на които им харесва това ИПО.
Това от своя страна може да доведе до промоции в цените на другите акции.
Вече загрявам пръсти за безбройните рифрешове на индексите. Пет часа е, пет редбулни кутии стоят празни около мен, пет ли е щастливото ми число, всъщност аз съм много голям експерт, само дето винаги ставам оптимист като се обърне трайно тренда и съм заклет песимист след като вече съм десет пункта назад.
Стоя, загрявам пръсти и чакам да започне днешния ден. Пет редбула, дано да е пет зелено, пет лева, с пета му подадоха, ама оня би над гредата....
Не е препоръка, а напротив - предупреждение
мале мале...
земи дремни малко...
.. тия бици са дошле леко нанангорго...
:P
Ходя по въже.Не ръкопляскайте, това е моят път.С костюм на клоун съм, да ми се смеете, когато падна
Вече загрявам пръсти за безбройните рифрешове на индексите. Пет часа е, пет редбулни кутии стоят празни около мен, пет ли е щастливото ми число, всъщност аз съм много голям експерт, само дето винаги ставам оптимист като се обърне трайно тренда и съм заклет песимист след като вече съм десет пункта назад.
Стоя, загрявам пръсти и чакам да започне днешния ден. Пет редбула, дано да е пет зелено, пет лева, с пета му подадоха, ама оня би над гредата....
Не е препоръка, а напротив - предупреждение
Не е препоръка за нищо, не нося отговорност, невинен съм, не бях аз.
Koi nai zdravo prodava6:"В Топ 5 на борсовите членове по оборот за месец ноември първото място държи ТБ УниКредит Булбанк с оборот от 326,96 млн. лв., на второ място се нарежда ТБ Райфайзенбанк, чийто оборот възлиза на 255,68 млн. лв., третата позиция е за ИП ПФБК ООД с 89,32 млн. лв. оборот." mai si tragnaxa samo 4ugdencite i sega sme si vse svoi
Изобщо не се учудвам особено първите двама продават като откачени и го правят и в момента без тях SOFIX да е вече на 1900
днес SOFIX 1777 ))
Числото ми харесва тълкувам го като добро начало.
А иначе изкупуват ли изкупуват видят нещо голямо и оп купуват.
На мен ми се искаше за един ден да дръпнем но уви.
Не е препоръка и успех.
А, Хима е само 16 лв. ))))) Нищо не е за бизнеса, който притежава тази компания )))))
днес SOFIX 1777 ))
Не е препоръка и успех.
А, Хима е само 16 лв. ))))) Нищо не е за бизнеса, който притежава тази компания )))))
днес SOFIX 1777 ))
Koi nai zdravo prodava6:"В Топ 5 на борсовите членове по оборот за месец ноември първото място държи ТБ УниКредит Булбанк с оборот от 326,96 млн. лв., на второ място се нарежда ТБ Райфайзенбанк, чийто оборот възлиза на 255,68 млн. лв., третата позиция е за ИП ПФБК ООД с 89,32 млн. лв. оборот." mai si tragnaxa samo 4ugdencite i sega sme si vse svoi
Абе борсата е нагоре. К'во тука седим и разсъждаваме.
Предстои ни да достигнем нивата отпреди корекцията, а след това тепърва да направим нов ръст.
Ние сме развиваща се икономика с бързи темпове на растеж и икономическата обстановка в страната е доста благоприятна.
Мисля на всички ясно е, че т.нар. "Корекция" бе предизвикана от неколцина негодници и послушалите ги страхливи зайчета... през повечето време на спадът търгуващите обеми скромни бяха, щото и заешките акции бяха малко... А щом Брустъровият пазар свърши, отново нагоре сме. В сравнение с жилища и магазини в София и другите големи градове (давам ги за пример като друг вид инвестиция) акциите са направо без пари. Смятайте - в Дружба 2 напримерно има панелни гарсониерки за по 90 000 кинта... Такава панелка може да ви носи по да речем 4 500 кинта годишно. А с тия 90 000 можете да си купите да кажем около 14 000 броя от скромна акция като СОФКОМ... които само от дивиденти ще ви носят по 10 бона годишно !!! За какво говорим, неговата кожа?
Ахаааа ЕТО ГО МОНИПУЛАТОРА... (ИМПЕРАТОРА)
... доле е забраил че написаното не е препоръка...
Манипулираш пазара, а обвиняваш другите...
... заловен си ...
:P
Ходя по въже.Не ръкопляскайте, това е моят път.С костюм на клоун съм, да ми се смеете, когато падна
Мисля на всички ясно е, че т.нар. "Корекция" бе предизвикана от неколцина негодници и послушалите ги страхливи зайчета... през повечето време на спадът търгуващите обеми скромни бяха, щото и заешките акции бяха малко... А щом Брустъровият пазар свърши, отново нагоре сме. В сравнение с жилища и магазини в София и другите големи градове (давам ги за пример като друг вид инвестиция) акциите са направо без пари. Смятайте - в Дружба 2 напримерно има панелни гарсониерки за по 90 000 кинта... Такава панелка може да ви носи по да речем 4 500 кинта годишно. А с тия 90 000 можете да си купите да кажем около 14 000 броя от скромна акция като СОФКОМ... които само от дивиденти ще ви носят по 10 бона годишно !!! За какво говорим, неговата кожа?
Импе, на тези 4500 лв от панелката се дължат и данъци по ДОД, което е 10 %, не го забравяй. ана дивидента ще е само 5%. Което също увеличава доходността от СОФКОМ.
Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Цената на труса
Не много пари предизвикаха 10% срив на борсата. Малко повече ще я възстановят и oще по темата.
Историята е нещо чудесно - чрез минали събития могат да се предскажат на практика всякакви бъдещи такива, но проблемът е, че ако те се случат, това ще е абсолютна случайност. Ако трябва да ви убедя, че фондовата борса се развива стабилно, веднага ще извадя факти: "Средномесечният оборот на борсата се е удвоил от началото на годината" или пък "Пазарната капитализация мина 50% от брутния вътрешен продукт". Когато се съберат няколко такива заглавия в медиите, у всеки остава приятното чувство, че всичко е наред. Щом тенденцията е положителна, значи оптимизмът не е прекален. Реалността обаче е друга и последните два месеца доказаха в много отношения, че прекомерното спокойствие невинаги е позитивно, след като сравнително нищожни разпродажби успяха да разлюлеят целия пазар. Това повдигна логичния въпрос доколко може да се вярва на пазарната оценка при малка и неразвита борса, каквато е българската.
Пазарни движения
Никой не си въобразява, че цените на акциите се движат само нагоре, и това по закон трябва непрекъснато да се напомня на инвеститорите. След период на растеж на пазара нормално следва и време за корекция - разпродажби, които водят до спад. По този начин инвеститорите могат да приберат печалбите си и след това да се завърти отново цикълът с навлизане на пари. Доколкото борсата е своеобразно огледало на икономиката, всеки такъв спад би трябвало да е временно явление, освен ако проблемите не са по-дълбоки. Ценовите колебания са нещо като пулса на пазара и те осигуряват нормалното му стабилно развитие.
Движенията на Българската фондова борса (БФБ) в последните близо два месеца представляваха класическа корекция. Предходните месеци на неспирен растеж и рекорди доведоха пазарната капитализация на борсата до над 30 млрд. лв. От началото на годината основният борсов индекс SOFIX се покачи с 60% и достигна 1952.40 пункта, а по-широкият измерител BG40 утрои стойността си до 616.50 пункта. Спекулантите без колебание купуваха акции на българските публични компании на нива, които рядко се достигат на който и да било пазар. Всичко това ескалира в еуфорията около първоначалното публично предлагане на пътностроителната компания "Трейс груп холд", при което интересът надхвърли предлаганата емисия близо 1500 пъти. Последва вълна от изказвания на анализатори и институции, изпълнени с притеснения за "балони" и "тенджери под налягане". Дали техните изказвания са предизвикали корекцията, или са послужили просто за повод тя да започне е трудно да се прецени, а и едва ли има огромно значение, когато по всичко личи, че тя отминава сравнително безболезнено. Поне този път.
Какви бяха обемите
Българският пазар не е преживял много такива цикли и все още всяко негативно движение предизвиква сериозен смут. И ако паниката никога не е добър учител, то страхът може да има доста позитивни ефекти. Особено когато системата още е доста крехка и едва ли може да поеме по-сериозен шок. БФБ страда от хронична липса на ликвидност и както ръстът на капитализацията от началото на годината ставаше при ниски обеми на търговия, така и последвалият спад не беше следствие на масиран отлив на капитали. Среднодневно на БФБ се прехвърлят едва 0.05% от пазарната капитализация на борсата и те реално определят цените. На развитите пазари този коефициент е в пъти по голям и на Нюйоркската фондова борса достига 0.4%.
За месец индексите спаднаха с по над 15%, а българската борса изгуби около 10% от капитализацията си (или близо 3 млрд. лв.), като оборотът за периода беше едва около 500 млн. лв. Това обаче далеч не означава, че всичките тези пари са изтекли реално, тъй като тук влизат и нормални ежедневни сделки по ребалансиране на портфейли, както и големи договорени сделки. Така реалният отлив, който изтри 3 млрд. лв. от стойността на компаниите, може да се окаже и от порядъка на около 100 - 150 млн. лв.
От една страна, липсата на паника и масово оттегляне на инвеститори е успокоително. Това показва, че те имат доверие в пазара и не са склонни да избягат при първите сигнали за опасност. Друго съществено нещо е, че поради ниските обеми, при които е осъществен спадът, подобни пари ще са необходими и за възстановяването. И все пак огромният ефект от сравнително слабата търговия трябва да задейства някъде червена лампичка. Защото при по-сериозен трус на доверието повече инвеститори може да решат, че рискът не им понася, и отливът ще е чувствително по-голям. А с него и загубите.
Коментар