IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Агрия Груп Холдинг (AGH / AGR)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от dido_yord Разгледай мнение
    Ако някой иска инвестиции в ЗЗ тук му е мястото, а не в атерата ;-)
    Тук бизнес модела е в пъти по-добър, за разлика от таксата за управление на я.... ;-)
    Лошото е, че тук дивидент я видиш, я не. Няма ясно разписана дивидентна политика, нито история на стабилен и регулярен дивидент. Изплащат от три години по нещичко и само миналата година някакъв проблясък и то на този урожай! Ако започне да изплаща редовен, поне 5% дивидент, със сигурност акцията ще стане по-атрактивна. Миналата година, добре. Да видим какво ще решат за 2023.

Коментар

• Ако някой иска инвестиции в ЗЗ тук му е мястото, а не в атерата ;-)
      Тук бизнес модела е в пъти по-добър, за разлика от таксата за управление на я.... ;-)

Коментар

• Моята първа покупка беше септември миналата година и затова средната ми е височка

Коментар

• на Батя ти и да сиакш, не можеш му се мериш с.... лицемерието. Тук например окаше като глашатай на селски сбор как чака 60 лева и нагоре и нямал да продава, а сега заяви, че продал половината над 27 лева. Мда, класика Интересно ми е дали и един ще си признае, че е купил над 25 лева в очакване на 60 (освен пандата де, той е коректен)? Или единственият доказано купил на подобни нива е само "умният" аграр? Е, все пак по-добре от спиртоварна или буренаци край Пловдивските села
          Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

Коментар

• Първоначално изпратено от Батя Разгледай мнение

Щом ще си ги мерим, моята средна е 8,44 и съм разтоварил половината между 27 и 32 лв.
            Батя с тебе няма как да си го меря. Напротив, чета ти постовете с любопитство и интерес! Ето, че по тази позиция имаме сходно мислене.
            Мнението ми не представлява съвет за покупко-продажба на акции, облигации и други видове ценни книжа

Коментар

• Първоначално изпратено от dido_yord Разгледай мнение
              Проблеми с Агрия не виждам, тези оценки които са в отчета са относителни, но могат да се вземат за консервативни ;-)
              Единствено лихвените проценти влошават нещата на консолидирана основа, и според мен е спирачка за ръста в цената на акцията ;-)
              При техния полузатворен цикъл на суровина и преработка резултатите ще са неизбежни ;-)
              Пък започнатите инвестиции са меко казано страхотни, при наличието на контролирана ОЗЗ около 220 000 дка.
              Ами да, трудно ми е да възразя, но е добре да спрат със заемите, че банкерите ще си вземат своето, а те са преди нас в разпределението на сосестото. И към момента са им много заемите. Не ги чака нищо добро през 2024.

Коментар

• Проблеми с Агрия не виждам, тези оценки които са в отчета са относителни, но могат да се вземат за консервативни ;-)
                Единствено лихвените проценти влошават нещата на консолидирана основа, и според мен е спирачка за ръста в цената на акцията ;-)
                При техния полузатворен цикъл на суровина и преработка резултатите ще са неизбежни ;-)
                Пък започнатите инвестиции са меко казано страхотни, при наличието на контролирана ОЗЗ около 220 000 дка.

Коментар

• Първоначално изпратено от keizer Разгледай мнение

A на мене ми е 9.93 и също нямам никакви притеснения, но разтоварих 2/3 от позицията на около 26 кинта.
                  Щом ще си ги мерим, моята средна е 8,44 и съм разтоварил половината между 27 и 32 лв.

Коментар

• Първоначално изпратено от Спекулант79 Разгледай мнение
                    Тук средната ми е 20.25 лв. и към момента нямам никакви притеснения
                    A на мене ми е 9.93 и също нямам никакви притеснения, но разтоварих 2/3 от позицията на около 26 кинта.
                    Мнението ми не представлява съвет за покупко-продажба на акции, облигации и други видове ценни книжа

Коментар

• Тук средната ми е 20.25 лв. и към момента нямам никакви притеснения

Коментар

• Първоначално изпратено от danetha Разгледай мнение
                        23 лв. се вижда на хоризонта.
                        Валяка е готов да гази и всякакви заблудени мечки ще станат на кренвирши
                        ..
                        27лв. точно преди година.... на заблудените бикове 23 ще им малее

Коментар

• 23 лв. се вижда на хоризонта.
                          Валяка е готов да гази и всякакви заблудени мечки ще станат на кренвирши
                          Last edited by danetha; 24.02.2024, 08:40.

Коментар

• Първоначално изпратено от otctrader Разгледай мнение
                            Alonso e прав, че краткотрайните активи и заводите са повече от всички пасиви. По точно с близо 139млн са повече. или към 20 лева при този капитал. И така земите при тая сметка наистина са безплатни, а това е основния актив при това доста консервативно оценен особено при тая концентрация.
                            Тази формулировка ми харесва. По-долу бях казал, че само земите на Агрия докарват пазарната капитализация, защото някак земеделската земя ми е на сърце. Като следствие всичко останало е безплатно.

В крайна сметка няма значение кои активи са бонус при сегашната цена на акцията. Важното е да се управляват активите на холдинга ефективно и да генерират кеш! А това към момента е сериозно предизвикателство.

Коментар

• Alonso e прав, че краткотрайните активи и заводите са повече от всички пасиви. По точно с близо 139млн са повече. или към 20 лева при този капитал. И така земите при тая сметка наистина са безплатни, а това е основния актив при това доста консервативно оценен особено при тая концентрация.

Коментар

• Панда, в статията към която си дал линк и която си цитирал, ясно са разписани счетоводните статии по заприходяването на селскостопанската продукция напълно съответстващи на МСС 41 Земеделие, извадки от който бях цитирал по-долу.
                                И да, селскостопанската продукция не се заприходява по себестойност, а по нетна справедлива стойност = борсова (продажна) цена минус разходи по реализацията. Разликата между нетна справедлива стойност и себестойност (печалба или загуба) се отнася в сметката за финансовия резултат.
                                Това подробно и ясно е описано счетоводен запис по счетоводен запис в статията цитирана от теб, за което благодаря, че ми спести писането

В края на годината съгласно МСС 2 Материални запаси се извършва преоценка на продукцията пак по справедлива стойност, като разликите отново се отнасят в сметката за печалби и загуби.
                                Целта е счетоводния баланс да отразява максимално достоверно финансовото състояние на предприятието и доколкото борсовата, пазарната цена на актива е тази, която представя неговата реална стойност правилното му отчитане е именно по нея.

Интересно е че Агрия не оценява текущо по справедлива стойност продукцията, тъй като я реализира веднага, а остатъка е несъществен. При тях големите преоценки са на стоките.
                                БГ Агро от своя страна имат общо взето равни количества стоки и продукция и продукцията се оценява текущо по справедлива стойност и в разходите им има перо "Загуба от първоначално признаване по справедлива стойност на земеделска продукция, намалена с приблизителната оценка на разходите за продажби"

Агрия:
                                В края на годината материалните запаси се оценяват по по-ниската между цената на придобиване (себестойността) и нетната им реализируема стойност, която се определя като очакваната продажна цена в хода на осъществяване на дейността, намалена с очакваните разходи по продажбата.

Съгласно изискванията на МСС 41 Земеделие, групата следва да оценява по справедлива стойност към датата на производство, произведената непреработена селскостопанска продукция. Ръководството на групата е взела решение да не извършва такава оценка текущо през отчетния период, тъй като в хода на обичайната за групата дейност, произведената готова продукция се реализира на пазара, чрез нейната продажба и наличните към датата на консолидирания отчет количества са несъществени. Ръководството също така счита, че прилагането на тази политика не води до промяна на отчетените финансови резултати от групата, както и до промяна на представените наличности от материални запаси, в сравнение с резултатите, които биха били отчетени, ако групата извършваше оценка по справедлива стойност на произведената непреработена селскостопанска продукция към датата на производството ѝ.

БГ Агро:
                                Към края на всеки отчетен период материалните запаси се оценяват по по-ниската от себестойността им и тяхната нетна реализуема стойност.
                                Първоначалната оценка на земеделската продукция към момента на прибирането й е по справедлива стойност, намалена с приблизителната оценка на разходите за продажба. При определянето на справедливата стойност Групата използва цените за котировките „продава” на стокови борси и САПИ за съответния вид земеделска продукция, както и пазарно определени цени, съотвестващи на очаквания за ползване пазар. Последващата оценка на земеделската продукция се извършва по нетна реализуема стойност, когато продажбата й е осигурена по форуърден договор, правителствена гаранция или когато има активен пазар и съществува незначителен риск продукцията да не може да бъде продадена. Групата използва част от земеделската продукция за семена, като първоначалната оценка на тази част от продукцията е по фактическа себестойност.
                                Не мисля че има нужда да коментираме телевизионни приказки пък били те и на министри, особено пък на министри.

Коментар

Working...
                                X