Първоначално изпратено от dido_yord
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Агрия Груп Холдинг (AGH / AGR)
Collapse
X
-
- 1 like
-
на Батя ти и да сиакш, не можеш му се мериш с.... лицемерието. Тук например окаше като глашатай на селски сбор как чака 60 лева и нагоре и нямал да продава, а сега заяви, че продал половината над 27 лева. Мда, класикаИнтересно ми е дали и един ще си признае, че е купил над 25 лева в очакване на 60 (освен пандата де, той е коректен)? Или единственият доказано купил на подобни нива е само "умният" аграр? Е, все пак по-добре от спиртоварна или буренаци край Пловдивските села
Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Батя Разгледай мнение
Щом ще си ги мерим, моята средна е 8,44 и съм разтоварил половината между 27 и 32 лв.Мнението ми не представлява съвет за покупко-продажба на акции, облигации и други видове ценни книжа
Коментар
-
Първоначално изпратено от dido_yord Разгледай мнениеПроблеми с Агрия не виждам, тези оценки които са в отчета са относителни, но могат да се вземат за консервативни ;-)
Единствено лихвените проценти влошават нещата на консолидирана основа, и според мен е спирачка за ръста в цената на акцията ;-)
При техния полузатворен цикъл на суровина и преработка резултатите ще са неизбежни ;-)
Пък започнатите инвестиции са меко казано страхотни, при наличието на контролирана ОЗЗ около 220 000 дка.
- 1 like
Коментар
-
Проблеми с Агрия не виждам, тези оценки които са в отчета са относителни, но могат да се вземат за консервативни ;-)
Единствено лихвените проценти влошават нещата на консолидирана основа, и според мен е спирачка за ръста в цената на акцията ;-)
При техния полузатворен цикъл на суровина и преработка резултатите ще са неизбежни ;-)
Пък започнатите инвестиции са меко казано страхотни, при наличието на контролирана ОЗЗ около 220 000 дка.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от keizer Разгледай мнение
A на мене ми е 9.93 и също нямам никакви притеснения, но разтоварих 2/3 от позицията на около 26 кинта.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Спекулант79 Разгледай мнениеТук средната ми е 20.25 лв. и към момента нямам никакви притесненияМнението ми не представлява съвет за покупко-продажба на акции, облигации и други видове ценни книжа
Коментар
-
Първоначално изпратено от danetha Разгледай мнение23 лв. се вижда на хоризонта.
Валяка е готов да гази и всякакви заблудени мечки ще станат на кренвирши
..
Коментар
-
Първоначално изпратено от otctrader Разгледай мнениеAlonso e прав, че краткотрайните активи и заводите са повече от всички пасиви. По точно с близо 139млн са повече. или към 20 лева при този капитал. И така земите при тая сметка наистина са безплатни, а това е основния актив при това доста консервативно оценен особено при тая концентрация.
В крайна сметка няма значение кои активи са бонус при сегашната цена на акцията. Важното е да се управляват активите на холдинга ефективно и да генерират кеш! А това към момента е сериозно предизвикателство.
Коментар
-
Alonso e прав, че краткотрайните активи и заводите са повече от всички пасиви. По точно с близо 139млн са повече. или към 20 лева при този капитал. И така земите при тая сметка наистина са безплатни, а това е основния актив при това доста консервативно оценен особено при тая концентрация.
- 3 Харесвания
Коментар
-
Панда, в статията към която си дал линк и която си цитирал, ясно са разписани счетоводните статии по заприходяването на селскостопанската продукция напълно съответстващи на МСС 41 Земеделие, извадки от който бях цитирал по-долу.
И да, селскостопанската продукция не се заприходява по себестойност, а по нетна справедлива стойност = борсова (продажна) цена минус разходи по реализацията. Разликата между нетна справедлива стойност и себестойност (печалба или загуба) се отнася в сметката за финансовия резултат.
Това подробно и ясно е описано счетоводен запис по счетоводен запис в статията цитирана от теб, за което благодаря, че ми спести писането
В края на годината съгласно МСС 2 Материални запаси се извършва преоценка на продукцията пак по справедлива стойност, като разликите отново се отнасят в сметката за печалби и загуби.
Целта е счетоводния баланс да отразява максимално достоверно финансовото състояние на предприятието и доколкото борсовата, пазарната цена на актива е тази, която представя неговата реална стойност правилното му отчитане е именно по нея.
Интересно е че Агрия не оценява текущо по справедлива стойност продукцията, тъй като я реализира веднага, а остатъка е несъществен. При тях големите преоценки са на стоките.
БГ Агро от своя страна имат общо взето равни количества стоки и продукция и продукцията се оценява текущо по справедлива стойност и в разходите им има перо "Загуба от първоначално признаване по справедлива стойност на земеделска продукция, намалена с приблизителната оценка на разходите за продажби"
Агрия:
В края на годината материалните запаси се оценяват по по-ниската между цената на придобиване (себестойността) и нетната им реализируема стойност, която се определя като очакваната продажна цена в хода на осъществяване на дейността, намалена с очакваните разходи по продажбата.
Съгласно изискванията на МСС 41 Земеделие, групата следва да оценява по справедлива стойност към датата на производство, произведената непреработена селскостопанска продукция. Ръководството на групата е взела решение да не извършва такава оценка текущо през отчетния период, тъй като в хода на обичайната за групата дейност, произведената готова продукция се реализира на пазара, чрез нейната продажба и наличните към датата на консолидирания отчет количества са несъществени. Ръководството също така счита, че прилагането на тази политика не води до промяна на отчетените финансови резултати от групата, както и до промяна на представените наличности от материални запаси, в сравнение с резултатите, които биха били отчетени, ако групата извършваше оценка по справедлива стойност на произведената непреработена селскостопанска продукция към датата на производството ѝ.
БГ Агро:
Към края на всеки отчетен период материалните запаси се оценяват по по-ниската от себестойността им и тяхната нетна реализуема стойност.
Първоначалната оценка на земеделската продукция към момента на прибирането й е по справедлива стойност, намалена с приблизителната оценка на разходите за продажба. При определянето на справедливата стойност Групата използва цените за котировките „продава” на стокови борси и САПИ за съответния вид земеделска продукция, както и пазарно определени цени, съотвестващи на очаквания за ползване пазар. Последващата оценка на земеделската продукция се извършва по нетна реализуема стойност, когато продажбата й е осигурена по форуърден договор, правителствена гаранция или когато има активен пазар и съществува незначителен риск продукцията да не може да бъде продадена. Групата използва част от земеделската продукция за семена, като първоначалната оценка на тази част от продукцията е по фактическа себестойност.
- 6 Харесвания
Коментар
Коментар