If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Ама Батя пак ли е продавал на шаранчетата, докато е леел дитирамби за дабъл и трипъл на акцията? Риъли? Направо съм Очуден, изобщо не е характерно за него но докато има вярващи шарани, ще има и рибари - моралът е несъотносим към борсовата търговия, налЕ?
Така е ,оказва се ,че Батя е баш рибаря в случая хаха
Хвърлял е стръвта (60лв) на рибите и после ги е ловил,като им е продавал въздух.
Един вид е използвал старата измамническа схема "Продажба на мечти"
Още повече с тези нерегламентирани контакти по мейл с Маджо,не му е чиста работата.Може да са в тандем ,или нашия Шаро да е на някви %
Ама Батя пак ли е продавал на шаранчетата, докато е леел дитирамби за дабъл и трипъл на акцията? Риъли? Направо съм Очуден, изобщо не е характерно за него но докато има вярващи шарани, ще има и рибари - моралът е несъотносим към борсовата търговия, налЕ?
Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience
Скоти, вероятно няма да ти кажа нищо по различно от твоите разсъждения.
От една страна с въвеждането на поръчка купува на 28 лв. е изпълнено решението на ОСА, а на каква цена ще е покупката дружеството не може да влияе - борса. От друга обаче така се обезсмисля каквато и да е минимална цена, защото може да се въвежда купува на 28 лв. при пазар и 10 лв. и сделките да са значително под минималната граница на обратно изкупуване зададена от ОСА. Буквално има сделка извън ценовия диапазон позволен от ОСА и човек непознаващ механизмите на борсова търговия би го приел като нарушение. Минималната и максимална граница са въведени като изискване в търговския закон.
Долната и горната граница би следвало да защитават интересите на напускащите и оставащите акционери, но понякога само вкарват в безполезни разсъждения, затова най-добре границите да са широки. Как ще се осъществи изкупуването не е регламентирано, трябва само да се уведомява в деня преди започването и на следващия ден след купуването. Ако се спазват ценовите ограничения и срока, управляващите дружеството в повечето случаи, като и при Агрия, са упълномощени да действат както преценят и както е необходимо.
Друг е въпроса какви и за кого биха били последствията от някакво нарушение - като няма санкции, ясен и работещ механизъм закона е врата в полето.
"Възможно най-ниската цена" няма как да я знаем. Назад във времето е лесно. ОСА е определило ценовия диапазон 28-33 лв. и никой не може да се противопоставя на това решение, ако то е взето законосъобразно - това е най-висшия орган на управление в дружеството и неговите решения се взимат от и в интерес на акционерите, т.е. акционерите са решили, искат да е така и никой не може да им противостои.
Относно същността на обратното изкупуване, за разлика от сплита на който викат дивидент в акции, при придобиването на собствени акции от дружеството настъпва промяна в богатството на акционерите и то по-скоро може да се окачестви като дивидент. Чрез него се прехвърля стойност към акционерите и затова от догодина 1 % данък в САЩ
При обратното изкупуване едни акционери продават, а други остават в дружеството и чрез него от тук насетне заедно са собственици на акциите на продаващите. Дотогава и едните и другите са акционери и управляващите компанията трябва да се погрижат за интересите и на едните и на другите. Кой от коя страна ще застане трябва да е изцяло негово решение и всички да имат равни възможности да са продаващи или оставащи.
Ето едни хипотетичен пример:
Имаме компания с 1000 акции оценена по различни методи (парични потоци, коефициенти, аналози, нетна балансова и т.н.) на 4000 лв. /4 лв. акцията/ и това е справедлива истинска оценка, а не като за търгово пред КФН . Прави обратно изкупуване на 500 акции на 2 лв. Дава 1000 лв. и вече компанията е оценена на 3000 лв., но и вече има само 500 акции на които да се разпределят по 6 лв. на акция. Стойността за оставащите акционери се е увеличила с 50 %, а напускащите са взели само 50 % от стойността на акциите си. И това се случва, защото борсовата цена в момента 1 лв. - напускащите са реализирали 100% пазарна печалба.
Възможна е разбира се и обратната ситуация - акциите да се изкупят по борсова цена значително над реалната им стойност, макар и да е платена по-ниска цена от пазарната.
В коя хипотеза попада тукашната ситуация и от коя страна ще застане всеки си решава сам - и пак опираме до туй че всички знаем брокерската цена и най-често се ръководим от нея, но стойността знаят малцина.
За да не се получава нарочна несправедливост в големи размери и едни групи акционери /мажоритари/ чрез обратни изкупувания да ощетяват останалите, за над 3% придобиване на собствени акции в рамките на календарната година се изисква изготвяне на търгово предложение.
Батя продавал, но предполагам че акцията все още му е около 1/3 от портфейла, което за текущата ситуация и за пазарно непродаваемо количество акции е наистина огромно доверие към дружеството. Хубаво е че е продал част, щото неговите пари са наши пари, спекулантски, които дали тук или другаде ще подкрепят пазара в труден момент.
Радвам се, че моите анализи /хвалби/ са ти помогнали да спечелиш съни!
Какви анализи ве
Аз за 2год три логически правилни изречения не съм видял от теб ,камо ли някакви анализи.Е,ако не смятаме изреченията -анализи "Очаквам 60лв ,купувайте балъци, купувайте смело ,за да мога да си продам на вас боклука" и "Очаквам 100лв в Балонерко" .......Да ти имам и анализите
Радвам се, че моите анализи /хвалби/ са ти помогнали да спечелиш съни! Това е една от функциите на форума все пак.. да споделяме идеите си с новобранците, а те да почетата, да премислят и ако ги оценят като удачни, да направят добри инвестиции като нас
Радвам се също, че не си се подвела по прогнозата на рибарчето и не си продала още на 19 лв.
Успех в отсяването на зърното от плявата и занапред!
Нали точно за това говорим.Само допреди няколко дена (не седмици или месеци)лъжеше тук хората да купуват,защото очакваш 60лв.Сега постфактум изведнъж обърна палачинката и уж си продал,но както казах това най-вероятно също е лъжа или си продал много малко количество защото още вчера щеше да се похвалиш на обратното
Не се карайте, момчета... и двама сте прави
И двамата ви чета с интерес... и двамата сте по своему интересни за Аматьорската лига на спекулантите
Аз купих Агрия на 10 лв. през юни 2021 г. Забелязах я, защото Батя я хвалеше. Поразгледах няколко отчета, направих няколко сметки, хареса ми... и си купих
Очакванията ми за близкото бъдеще са като твоите, petrg5s - по-скоро 20 лв., отколкото 60 лв. И продадох април 2022 малко на 28.60 лв. и останалото - в началото на юни на 29.40 - 29.50 лв.
И оттогава... на мен ми е кисело грозденцето, пък на някои им е... горчиво
Всеки е прав... понякога... и донякъде...
За Аматьорската лига е достатъчно да познавате посоката, а не кой кога е купил, кога е продал, и колко точно е спечелил. Няма нужда да си Ги мерите. Знаем,... че са ви Големи
Вие познавайте посоката, пък ние - аматьорите, ще ви се радваме!!!
Живота е интересен!!!
Трябва да съм много тъп да не кеширам една частпри сегашната ситуация, да си прибера 300-400% печалба, а с останалата част да мога спокойно да си чакам 60-те лева Умния инвеститор адаптира стратегията си спрямо ситуацията, не стои като кон с капаци!
А и нали трябва да имам кеш да ти купя Химчето на 20 ст., като капитулираш там
Нали точно за това говорим.Само допреди няколко дена (не седмици или месеци)лъжеше тук хората да купуват,защото очакваш 60лв.Сега постфактум изведнъж обърна палачинката и уж си продал,но както казах това най-вероятно също е лъжа или си продал много малко количество защото още вчера щеше да се похвалиш на обратното
А ХИМ нямам,но както ти казах вече там подготвят ракета към Марс ,а тук подготвят подводницата за спускане в Марианската падина. Видя ли че палят двигателите на ракетата,ще се кача.А в подводници не влизам
Рибарче, искаш ли да ти пускам личен СМС когато ще продавам!?
Трябва да съм много тъп да не кеширам една част при сегашната ситуация, да си прибера 300-400% печалба, а с останалата част да мога спокойно да си чакам 60-те лева Умния инвеститор адаптира стратегията си спрямо ситуацията, не стои като кон с капаци!
А и нали трябва да имам кеш да ти купя Химчето на 20 ст., като капитулираш там
Рибарче, ама ти спада го "предвиди" още от 19 лв.! Така че нищо не си познал за сега.. още си под вода, дет се вика. Чакай да слезе поне стинка под 19-ката и тогава скачай от радост колко си печен!
п.п. И едно жокерче, че да не се тревожиш.. Останалите ми акции в Агрия са ми безплатни!
Нищо ново под слънцето .ПОСТФАКТУМ всички риби почват да казват ,че са продали под върха,даже някои и над него
Само допреди няколко дена проглуши ушите тук на хората,че очакваш 60лв,сега изведнъж си продал,без да кажеш.
Защо така изведнъж си си променил коренно мнението и излъга хората остава загадка,но най-вероятно е на базата на моите чертежи.
Ако изобщо даже и си продал,но това слабо ме вълнува.
А 20 лв 100% ще видим.Въпрос на време е. Да не отварям дума и за под 10лв следващата година,но това ще се изясни след Нова година
И виж къде е 20 ,къде е 60 и ще разбереш кой ги чува повече
И докато си стискал тоя шит 5г да не мислиш,че другите патки сме пасяли,а
Рибарче, ама ти спада го "предвиди" още от 19 лв.! Така че нищо не си познал за сега.. още си под вода, дет се вика. Чакай да слезе поне стинка под 19-ката и тогава скачай от радост колко си печен!
п.п. И едно жокерче, че да не се тревожиш.. Останалите ми акции в Агрия са ми безплатни!
Само да попитам poncho. Че той видимо ги разбира нещата тук не сме ли в две нарушения правно:
1 не спазване на диаппазона 28-33лв и сключване на сделки на 27.80
2.закупуване на акции на висока цена с цел да се облагодетелстват някои инвеститори и не постигане на възможно най ниска цена с което се нарушава интереса на дългосрочните такива
Батята е цар на жалбите но едва ли ще иска да ги ”подкара”, щото е от най бързите първенци на екрана и е продал вероятно?
Възможно най-булиш варианта за Агро балона е на графиката
Ако американците "издърпат" DJI до края на месеца ,всеки един стискач ще имa един последен шанс да излезе (йорката най-вече ,че оплеска кълките момчето )
Благодаря ти, че си се загрижил за мене, но нямаше нужда, ходя си с памперс
Възможно най-булиш варианта за Агро балона е на графиката
Ако американците "издърпат" DJI до края на месеца ,всеки един стискач ще имa един последен шанс да излезе (йорката най-вече ,че оплеска кълките момчето )
Коментар