IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Агрия Груп Холдинг (AGH / AGR)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Пшеница – В петък пшеницата в Чикаго и Париж се повиши. В добро и отлично състояние от меката пшеница във Франция се намират 64% от посевите /-1% за седмицата и 94% година по-рано/. Влошеното състояние се дължи на прекомерна продължителна влага. Властите в Русия повишават експортното мито на руската пшеница за седмицата 17 – 23 април. Китай отмени импорт на 504 хил. тона пшеница от САЩ и отмени или отложи внос на 1 млн. тона австралийска пшеница. Целта е да се купи по-евтино, но засега това не се прави. От Strategie Grains прогнозират пшенична реколта в ЕС през 2024/25 от 121.7 млн. тона, което е над предходната оценка, но с 3% по-малко от миналата година.
    Според доклада на USDA съотношението запаси/потребление в най-големите износителки на пшеница в света спада до 15.1%, което е най-ниско ниво за последните 10 години. Въпреки 2 години война износът на Русия и Украйна общо като дял от световния износ нараства до рекордните 32.6%. От USDA оставиха прогнозата си за пшеничната реколта в Индия на рекордно ниво от 110.6 млн. тона и повишиха потреблението с почти 3 млн. тона до 113 млн. тона. Частни анализатори очакват реколта от само 105 млн. тона. Явно реколтата през последните години е в ниската част на очакванията като от там страната премина в състояние на нетен вносител от нетен износител. Промяната не се дължи на еднократно слаба реколта, а на невъзможност за повишението и през последните години и тя вече трайно не съответства на вътрешното потребление. През 2024/25 положението ще е подобно с внос около 5 млн. тона.
    Царевица – В петък царевицата в Чикаго и Париж се повиши. От Safras&Mercado повишиха прогнозата си аз царевичната реколта в Бразилия с 0.27 млн. тона до 125.86 млн. тона. От Conab прогнозират реколта 110.97 млн. тона. Разликата е повече от огромна!!! Зърнената борса в Буенос Айрес понижи прогнозата си за царевичната реколта в Аржентина с 2.5 млн. тона до 49.5 млн. тона. От Зърнената борса в Росарио очакват царевична реколта в Аржентина от 50.5 млн. тона. Определено реколтата от царевица в Южна Америка няма да е това, което се очакваше, но не може да се твърди, че ще е по-лоша от 2022/23. От началото на годината вносът на царевица в Китай е висок и поради този факт властите прогнозират годишен импорт от 20 млн. тона /17.5 в предходни оценки/. Малка част от това количество ще излезе на пазара, а основно ще попълни държавните резерви. Китай отмени внос на около 600,000 тона царевица от Украйна и се очаква да отмени още покупки от Европа с цел пласиране на собствената реколта на пазара си. От Strategie Grains прогнозират царевична реколта в ЕС през 2024/25 от 63.4 млн. тона /+3% спрямо 2023/24/.
    От доклада на USDA съотношението запаси/потребление сред най-големите износители достига четири годишен връх от 11%, което ще определя и движението на цените до края на сезона. В същото време реколтата от царевица в Мексико се стапя поради продължително засушаване и липса на вода в язовирите за поливане.
    Соя – В петък соята и соевият шрот в Чикаго се повишиха, но соевото масло се понижи. Рапицата в Париж и канолата в Канада се повишиха значително. USDA съобщи за частна експортна продажба на 124,000 тона соя за неизвестна дестинация. Анализатори очакват, че през март в САЩ да са били преработени 5.38 млн. тона соя. През март в Китай са доставени 5.54 млн. тона соя, което е с 20% по-малко от предходната година и е четири годишно дъно за показателя. През първото тримесечие на годината импортът е 18.58 млн. тона /-10.8%/, което е най-ниско ниво от 2020 до сега. Прогнозите са за ръст на вноса до края на годината, но с малки темпове поради ограниченото търсене на фуражи в Китай. Потребителското потребление в страната също е слабо. Въпреки това се прогнозира внос на зърно и маслени култури близо до рекордните нива. През второто тримесечие на годината импортът на соя ще се повиши след като на пазара излезе новата бразилска реколта, която сега е прибрана на 78% от площите. Фермерите продават бързо соята си, защото държавните компании внасят и ще увеличат вноса като намалят интереса си към местното производство. От Safras&Mercado намалиха прогнозата си за соевата реколта в Бразилия с 2.65 млн. тона до 151.25 млн. тона. Conab очаква реколта 146.5 млн. тона. От Зърнената борса в Буенос Айрес прогнозират соева реколта в Аржентина от 51 млн. тона, което е намаление с 1.5 млн. тона спрямо предходната оценка. Соята остава с голяма реколта в Южна Америка за разлика от царевицата. Намаленията при соята в процентно изражение не са големи.
    Цените на соята в Чикаго паднаха с 1.2 USD/бушел през първите два месеца на годината и това предполага, че възходящ сигнал повече няма да видим през този сезон. Но не се оказа така. Голямата разлика между оценките на Conab и USDA за бразилската реколта изглежда е в полза на Conab поради следните причини: Ценовата разлика между FOB цените в Парангуа и Ню Орлиънс е намаляла драматично през пози период. В края на януари разликата е била 1.75 USD/бушел, а сега е 0.40 USD/бушел. Цената на юлския контракт на соята в Далян е нараснал с 10% от дъното си през януари до 14.10 USD/бушел в петък. Цената на соята в Китай следи плътно тази в Бразилия и много по-малко в САЩ. Намалената ценова разлика е от по-слаба реколта от соя в Бразилия и повишено търсене на соя от Китай през март. Като цяло споровете между анализаторите за реколтите никога не са били точен индикатор за движението на цените. Те почти изцяло се променят от търсенето и предлагането. Китай трупа запаси поради ниските цени сега, но …. !!! Вероятно страната се подготвя за продължителна конфронтация със САЩ и вероятно смята, че ще и бъдат отрязани пътищата за снабдяване, което САЩ много лесно могат да направят стига да поискат.
    През изминалата седмица стана ясно, че американската икономика остава много силна, а с това и инфлацията в страната. FED вече почти е отхвърлил възможността за понижение на лихвите през юни. В замяна на това в Еврозоната положението е по-различно. Икономиката е отслабнала, а инфлацията почти на търсеното от централните банки ниво. Почти е сигурно, че през юни ЕЦБ ще понижи лихвите. Тази фундаментална разлика се отразява на валутните курсове, а от там и на зърнените пазари.
    Ако има един пазарен стимул, който ръководи фермерите това е да засяват и максимизират добивите всяка година с цел да оцелее бизнесът им. От 1980 до сега в САЩ е имало шест слаби реколти, но недостигът на царевица не е продължавал никога много дълго. Така никога не е имало глад и недостиг на храни. Това е само едната страна на проблема. През всички 43 сезона между 1980/81 до 2022/23 средната цена на царевицата е надхвърляла оценките на разходите на USDA точно 15 пъти. Ако разгледаме времето преди появата на етанола, през 26 сезона само 4 от тях са били печеливши за средната ферма. Това не е поредица от лош късмет, това е пазар с лоши стимули за фермерите. Засега най-близката и реалистична перспектива пред земеделието е прилагането на устойчивото авиационно горива SAF. Ако проследим в исторически план виждаме един дълъг 11 годишен период на загуби от 1983/84 до 1993/94 и един 10 годишен период 2014/15 – 2019/20. През 1984/85 запасите от царевица в САЩ са били 102.6 млн. тона, а през следващия сезон 108.2 млн. тона. Сушата през 1988 намали запасите, но не повиши цените над необходимите за печалба на фермерите. Правителството е субсидирало производството, за да задържи фермерите в бизнеса. Отново ни предстои труден период за фермерите. Тези с малко кредити, много собствена земя и работещи най-плодородните почви ще са с предимство при оцеляването. Със сигурност трябва да се премине към производство с малко разходи. За поливане няма да говорим, защото то изисква много инвестиции, а колко земя в България може да се полива на този етап – пренебрежимо малко???

    Коментар


    • Първоначално изпратено от danetha Разгледай мнение

      БГ макар и голям произодител,не е никакъв фактор.
      А пшеницата пада вече 60% от върха,а като време 2 години !
      Нищо не може да пада вечно и завинаги !
      Особедно по време на война и нови такива на хоризонта.
      Еле пък храна !
      Ластика е натегнат изкуствено заради руснаците ,но никой не може да изкривява фундаментите за дълго време.
      Цените се поддържат ниски поради големия износ от Черноморски регион. НО.... всички износителки имат доста за експорт и навсякъде запасите има са добри с изключение на Аржентина. Не виждам никакви проблеми в САЩ, Канада, ЕС, Русия, Украйна, Румъния, България, Австралия. Проблеми има в Индия, която се превърна в нетен вносител през последните 2 години. Все пак моята оценка е, че при намаление на лихвите от ФЕД и ЕЦБ ще видим принасочване на следства и към зърнения сегмент. Очаквам за новия сезон цените да са в рамките не 350 - 380 вероятно и до 400 лв/тон, което да подобри рентабилността на нашите фермери. Важно за тях ще бъде да получат добри добиви от сълночогледа и царевицата. Който успее да се вмести в разходи 200 - 210 лв/декра /с рентата/ и добивите са новрамли ще получи печалба. Техника сега никой не купува, цените на земята се "ослушват", рентите също. Това засега мога да напиша.

      Коментар


      • Първоначално изпратено от fortiss. Разгледай мнение
        Според мен нищо не е натегнато. Виж само колко пшеница виси по складове в БГ и няма кораби. Не само тук е така. Чакам ръст на цените, но не нещо фрапиращо.
        БГ макар и голям произодител,не е никакъв фактор.
        А пшеницата пада вече 60% от върха,а като време 2 години !
        Нищо не може да пада вечно и завинаги !
        Особедно по време на война и нови такива на хоризонта.
        Еле пък храна !
        Ластика е натегнат изкуствено заради руснаците ,но никой не може да изкривява фундаментите за дълго време.

        Коментар


        • Първоначално изпратено от danetha Разгледай мнение
          Ластика е много натегнат и на пшеницата в момента и трябва да мине над 600$/бушел (547 момента) и ще изригне.
          Гледам снощното напрежение около Иран е причина за спаик нагоре,което говори ,че при един конфликт много бързо пшеницата може да атакува 800$

          Ако тръгне да слиза надолу,макс 470-480$ и давам преди да обърне и да изригне.Ако слезе до долу,изригването ще е още по- масивно,защото ще изпънат ластика още по-силно.

          Общо взето 15% може да слезе макс,а нагоре аз лично очаквам 70-80% ПОНЕ следващите 12м.
          Това е за пшеницата,как и какви % ще сложи акцията,предстои да видим
          Според мен нищо не е натегнато. Виж само колко пшеница виси по складове в БГ и няма кораби. Не само тук е така. Чакам ръст на цените, но не нещо фрапиращо.

          Коментар


          • Първоначално изпратено от Black and white cat-foot Разгледай мнение
            покрай Алмагаст, не е ли царевицата по-важна тук? някой правил ли е сметки (че ме мързи)?
            И в царевицата и в соята е същата картина,те се движат в синхрон.
            Даже там е още по-натегнат ластика.
            Last edited by danetha; Вчера, 09:21.

            Коментар


            • Първоначално изпратено от danetha Разгледай мнение
              Ластика е много натегнат и на пшеницата в момента и трябва да мине над 600$/бушел (547 момента) и ще изригне.
              Гледам снощното напрежение около Иран е причина за спаик нагоре,което говори ,че при един конфликт много бързо пшеницата може да атакува 800$

              Ако тръгне да слиза надолу,макс 470-480$ и давам преди да обърне и да изригне.Ако слезе до долу,изригването ще е още по- масивно,защото ще изпънат ластика още по-силно.

              Общо взето 15% може да слезе макс,а нагоре аз лично очаквам 70-80% ПОНЕ следващите 12м.
              Това е за пшеницата,как и какви % ще сложи акцията,предстои да видим
              покрай Алмагаст, не е ли царевицата по-важна тук? някой правил ли е сметки (че ме мързи)?
              destroy racism, be like a panda – he’s black, he’s white, he’s asian and he’s chubby

              Коментар


              • Ластика е много натегнат и на пшеницата в момента и трябва да мине над 600$/бушел (547 момента) и ще изригне.
                Гледам снощното напрежение около Иран е причина за спаик нагоре,което говори ,че при един конфликт много бързо пшеницата може да атакува 800$

                Ако тръгне да слиза надолу,макс 470-480$ и давам преди да обърне и да изригне.Ако слезе до долу,изригването ще е още по- масивно,защото ще изпънат ластика още по-силно.

                Общо взето 15% може да слезе макс,а нагоре аз лично очаквам 70-80% ПОНЕ следващите 12м.
                Това е за пшеницата,как и какви % ще сложи акцията,предстои да видим
                Last edited by danetha; Вчера, 08:46.

                Коментар


                • Първоначално изпратено от Black and white cat-foot Разгледай мнение

                  има някакви проблеми в аржентина чета

                  https://www.reuters.com/markets/comm...ad-2024-04-17/
                  Проблемите не са фрапиращи. Очакват реколта 50.5 млн. тона при 36 млн. тона през 2023г!!!

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от 15- Разгледай мнение

                    Е баш сега нЕма да стане. Днес залозите за намаляване на лихвите отидоха в киреча, а и продукцията се въргаля нон-стоп по някакви дъна. Доооооста лошо за компания набълбукана с кредити и с излишък от стока!
                    Имам
                    има някакви проблеми в аржентина чета

                    https://www.reuters.com/markets/comm...ad-2024-04-17/
                    destroy racism, be like a panda – he’s black, he’s white, he’s asian and he’s chubby

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от 15- Разгледай мнение

                      Е баш сега нЕма да стане. Днес залозите за намаляване на лихвите отидоха в киреча, а и продукцията се въргаля нон-стоп по някакви дъна. Доооооста лошо за компания набълбукана с кредити и с излишък от стока!
                      Имам

                      Е па мое и да стане, ако така вървиии;-
                      лънчоглед - 44-9-2 810.00 лв/мт
                      Пшеница MATIF 205.75 €/мт

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от maradona Разгледай мнение
                        Според мен е време за 20+ тука
                        Е баш сега нЕма да стане. Днес залозите за намаляване на лихвите отидоха в киреча, а и продукцията се въргаля нон-стоп по някакви дъна. Доооооста лошо за компания набълбукана с кредити и с излишък от стока!
                        Имам

                        Коментар


                        • Според мен е време за 20+ тука

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от maradona Разгледай мнение
                            ЕС забрани вноса на зърнени храни от Украйна без мита. Идват по-добри времена за аграрните фирми.... очаквам увеличение на печалбата тък прес тази година!!!
                            чети малко

                            https://www.france24.com/en/europe/2...s-from-ukraine

                            "No cap was applied to wheat, which countries such as France and Poland had initially argued for."

                            "Diplomats had previously said the caps would trim around 240 million euros ($260 million) from the amount Ukrainian farm products earn in the EU, compared with 2023."
                            destroy racism, be like a panda – he’s black, he’s white, he’s asian and he’s chubby

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от fortiss. Разгледай мнение
                              Въпреки мн лошата минала година нещата не са много зле. Изключваме прехвърляне на дялове и преоценки и пак е ок. За 2024г ще видим значително подобрение. Моето виждане е, че трябва да задържат пристанището и други някакви инвестиции. Трябва да си повишат собствения оборотен капитал до около 50% от ползвания. Тогава ще диктуват повече офертите от банките и оценката ще нарасне. Виждам го това за 2-3 години. След това пристанище, а и до тогава масления завод ще заработи.
                              И аз разсъждавам в същата посока. Който има търпение ще спечели! Надявам се да се видим на общото събрание .

                              Коментар


                              • ЕС забрани вноса на зърнени храни от Украйна без мита. Идват по-добри времена за аграрните фирми.... очаквам увеличение на печалбата тък прес тази година!!!

                                Коментар

                                Working...
                                X