IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Реализмът -тъй очакван на БФБ

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Bouns
    Аматьор, защо мислиш че само икономическите и счетоводни показатели ръководят инвеститорите на световните борси? Едно от малкото неща за които ВС е прав е че цената на акциите отразява не само текущото състояние на една компания а и очакванията. В този ред на мисли когато се очаква рецесия акциите падат. Съответно инвеститорите търсят кеш не само поради ликвидност а и с намерението после да придобият акциите на по-ниски цени.
    Прав си, ама в БГ "другите" фактори имат многократно по силно влияние. Което си има свойто обяснение и не е интересно да го дискутираме.

Просто казвам че психологическия ефект от "надолу до пролетта" ще е прекалено силен и ще доведе до сериозен отлив на капитали от борсата. А това не хубаво. Затова си мисля че ще видим частични покачвания преди Нова година. Колко точно? - Ами след вчерашния срив си изпуснах от нерви кристалната топка на теракота и сега карам на боб, та не съм много точен. Ама така интегрално погледнато трябва да затворим годината на по високи нива от днес.

Коментар

• Първоначално изпратено от Bouns
      Аматьор, защо мислиш че само икономическите и счетоводни показатели ръководят инвеститорите на световните борси? Едно от малкото неща за които ВС е прав е че цената на акциите отразява не само текущото състояние на една компания а и очакванията. В този ред на мисли когато се очаква рецесия акциите падат. Съответно инвеститорите търсят кеш не само поради ликвидност а и с намерението после да придобият акциите на по-ниски цени.
      И все пак рецесия не се очаква!
      Възможен сценарий за САЩ да, но чак да го очакват.
      Освен това китай така дърпа световното потребление така сериозно нагоге, че направо си компенсират.
      А в ЕС няма и помен от рецесия за момента!
      Така че това което се случва в БГ не смятам че е пряко повлияно от вън и края на корекцията няма също да бъде повлиян от вън.
      Факторите са у нас.
      Първите сигнали за пирамиди и балони по вестниците бяха около месец преди началото на корекцията.
      Отскоро имаме сигнали /от същите хора/, че няма балон.
      По елементарни прости сметки до месец очаквам движение нагоре.

Коментар

• Realisti4no poglednato dnes -2% e realno. Trenda e nadolu i 4akam spokoino goliamata panika za da si nabavia hubavi kompaniiki v 4uvala.

Коментар

• Първоначално изпратено от Alee
          Реализмът ще дойде по-скоро от колкото го очакваме, клиентите на пенсионните фондове вече се обаждат и питат защо губят пари и за пръв път научават връзката ПОД-БФБ. Почва да им става неприятно и се дразнят на неспособността на фондовете да управляват или поне да запазят парите им. Така че в играта вече участват доста повече недоволни от преди.
          А като се обадят клиентите питат ли кой бастун е набил парите им в компании с Р/Е = 99999 или Р/В = 9999???? И кой носи отговорност за тяхните ЕВЕНТУАЛНИ пенсии???
          МНЕНИЕТО МИ (в никакъв случай) НЕ Е ПРЕПОРЪКА ЗА ПОКУПКА ИЛИ ПРОДАЖБА НА ЦЕННИ КНИЖА

Коментар

• Аматьор, защо мислиш че само икономическите и счетоводни показатели ръководят инвеститорите на световните борси? Едно от малкото неща за които ВС е прав е че цената на акциите отразява не само текущото състояние на една компания а и очакванията. В този ред на мисли когато се очаква рецесия акциите падат. Съответно инвеститорите търсят кеш не само поради ликвидност а и с намерението после да придобият акциите на по-ниски цени.

Коментар

• А аз си мислия че сериозно покачване можем да очакваме чак след излизането на Енемона януари освен ако дотогава не обявят някое друго ГОЛЯМО ИПО а до тогава смятам 4е 6те има краткотрайни движения нагоре след ипото на Ене, появата на Трейс и ипото на зърното. Моля не ми се присмивайте ако мисля елементарно или съм мн далеч от истината според Вас.

Коментар

• Да и аз мисля че пазара ще има поне краткосрочно нагоре (края на ноември, началото на декември). Дребните инвеститори не могат да го предизвикат, още повече, че по неопитните от тях са доста наплашени, а някой даже мисля, че в скоро време няма да смеят да отворят кобос.

Но фондовете имат нужда от капитал. През последните седмици от ДФ изтече достта, едва ли могат да чакат доверието на клиентите до март.

Също така пенсионните фондове тепърва ще се сблъскат с "проблема" - нарастваща инвестиционна култура. Особенно с тези родени след 59г. За техен лош късмет, следващите поколения пенсионери няма да са икономически заблудените овце от преди 10 години. Това ще са хора интересуващи се как се управляват парите им. Погледнете доходността на ПОФ за последната година. Има фрапантна разлика между различните фондове. И тази разлика стана фрапантна когато на ПОФ се дадоха по свободни права за игра на фондовия пазар. Май ще се окаже че някой ПОФ въпреки "тежките" им заглавия... не могат даже половината от инфлацията да покрият.

Та пазара според мен "ще му се наложи" да тръгне нагоре по-скоро. И то не защото P/Е е станало "нормално". Причините са съвсем други Същите причини които направиха шеметния ръст от края на лятото, същите които предизвикаха "срива" сега. Тези причини ще командват пазара и в следващите години, за нещастие на "инвеститорите по учебник". Една подобна корекция не е достатъчна за да "нормализира" нашата борсичка. Много още вода има да изтече докато чисто икономически и счетоводни показатели станат основния фактор за движение

Коментар

• Реализмът ще дойде по-скоро от колкото го очакваме, клиентите на пенсионните фондове вече се обаждат и питат защо губят пари и за пръв път научават връзката ПОД-БФБ. Почва да им става неприятно и се дразнят на неспособността на фондовете да управляват или поне да запазят парите им. Така че в играта вече участват доста повече недоволни от преди.
                  “Preparation. Discipline. Patience. Decisiveness”

Коментар

• Браво за заглавието на темата ,емоциите са характерни за тълпата и за това по принцип тя е на губещата страна .Мисля че в момента ситуацията е следната корекцията ще продължи поне докато фундаменталните показатели добият разумен вид имам в предвид П/Е,П/С И П/Б .Единственните акции които си заслужава да се държат са АДСИЦ като АТЕРА и ФПП въпреки че и те ще загубят част от стойноста си което аз приемам като възможност за покупка .

Коментар

• Здравей yono,повечето от инвеститорите очакваха корекция около януари - февруари,но тази изненада повечето участници.В интерес на истината на голяма част им се притъпи бдителността и затова и не хванаха сигналите за този спад.Аз съм дългосрочен по принцип,но се кефя и на спекулата понякога.При тези обстоятелства според мен борсата ще тръгне да се покачва около началото на март.Все пак тези които я предизвикаха може друго да решат.Аз така си мисля ,но мнението ми не е миродавно така че не е препоръка за нищо.

Коментар

• Реализмът -тъй очакван на БФБ

Когато видя, че темите за "оптимизма" и "паниката" на БФБ са все най-отгоре изтръпвам по еднакъв начин. И то напълно, чак до петите си! Защото ефектът от тези заглавия е един и същ. Едни се надъхват с UP-UP, успокоявайки се взаимно и търсейки утеха един в друг, а други излезли, разбира се, в кеш , се чудят как да „спомогнат” на индексите да паднат. Дойдохме до момента, когато, обаче и фундаменталните и техническите анализи отстъпват на елементарната масова психология (е, и на привършващите пари в кеш на взаимните фондове и на оттеглянето на някои чуждестранни инвеститори).
                        Така дългоочакваният и обсъждан от инвестиционните кръгове срив дойде. За това бяха настроени почти всички инвеститори. Някои предвиждаха това за януари, други за пролетта. Но важното е, че всички го очакваха и бяха настроени за него.И нека никой не ме убеждава, че това е само „корекция”! Къде подпомогната от „изстрелването” на борсата през лятото, къде подпряна от изказванията на разни институционални и не до там такива субекти, които не знаеха, какъв дух ще изпуснат от бутилката. Всичко това няма вече значение при положение, че резултата е налице. Та да погледнем нещата реално и да се опитаме да предвидим времевото измерение на спадащия тренд. Защото за всички ни е ясно, че той ще рано или късно свърши. Въпроса е кога?! И няма ли той да се слее с така очакваните спадове в началото на следващата година?
                        И моля ви, за оптимистите и песимистите си има отделни теми! Надявам се това да е темата за реалистите. Е, поне се надявам да прочета смислени мнения, с които се сблъсках на места, но които са някак разхвърляни из форума.
                        И не е препоръка, камо ли мнение!
                      Working...
                      X