IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Паника на БФБ !!!

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Я вижте, всички членове на БАЛИП са коментирали писмото за в. Дневник. Ама той членът бил един и се казвал Камен Колчев.


    Ако сте инвеститор на Българската фондова борса и в началото на годината сте инвестирали 1000 лв. в определени акции, твърде вероятно е към момента те да са се повишили с между 500 и 1000%. Когато обаче този ръст не е оправдан с постигнатите финансови резултати на компаниите, явно става нещо.

    Прегряването на борсовия пазар и сигналите за неговото балонизиране накараха една от основните организации на капиталовия пазар - Българската асоциация на лицензираните инвестиционни посредници (БАЛИП), да изпрати обезпокоително писмо до Комисията за финансов надзор (КФН). В него тя предупреждава регулатора, че на пазара има видимо надцeняване на акциите.

    Подобни единични сигнали от представители на пазара започнаха още преди месец. За първи път обаче най-голямата организация на посредниците официално сигнализира за това.

    Един от основните проблеми според организацията на посредниците е фактът, че на пазара има компании, чиито цени на акции са доста над това, което показват като финансови резултати. Друг проблем, който се посочва, е изкуственото поддържане на високи цени на книжата от определени инвеститори или фондове с цел да поддържат висока доходност, която да привлича повече вложители. Камен Колчев, председател на БАЛИП, коментира, че в писмото ясно е посочено, че опасността от балон е налице.

    В момента цените на акциите отдавна са задминали реалните си стойности и става рисково да се инвестира, коментира и Даниела Петкова, изпълнителен директор на ПОК "Доверие", която не е член на БАЛИП. "За мен има съвсем съзнателна манипулация на няколко емитента", каза още тя. Според Петкова в момента се наблюдава концентрация на вложения в определена група акции при някои пенсионни фондове и липса на диверсификация.

    Според участници на пазара някои взаимни фондове инвестират в нисколиквидни компании и изкуствено поддържат висока цената им, така че да могат да реализират високи доходности. На този сегмент на пазара има фондове с над 100% доходност за година назад при ръст на основния борсов индекс SOFIX с около 76% и на широкия измерител BG40 над 200% за същия период.

    С тези мотиви асоциацията на посредниците иска от КФН да реагира, тъй като според организацията финансовият регулатор има правата да следи и санкционира злоупотребите с финансови инструменти. Председателят на Комисията за финансов надзор Апостол Апостолов не пожела да коментира писмото с думите, че не е стигнало до него. "Времето ще покаже какво ще се случи", каза Апостолов.

    БАЛИП искат също да се подобрят и облекчат условията за първичните публични предлагания (IPO), както и да се стимулира предлагането чрез привличане на държавните монополисти на борсата. От организацията поискаха и реформи в нормативната уредба, които да подобрят продуктивността на пазара. Пропуските в процедурите по първичното публично предлагане според посредниците са довели до истерия при увеличението на капитала на пътностроителната компания "Трейс груп". Емисията нови акции на дружеството с обща стойност 22 млн. лв. беше презаписана близо 1500 пъти, при което поръчките на инвеститорите се равняваха на 32 млрд. лв., или около 60% от очаквания брутен продукт на страната за тази година. Броени дни по-късно КФН обяви, че обмисля да внесе допълнителни наредби, които да ограничат "кухите" заявки на инвеститорите.

    Според Камен Колчев сегашните ограничения често не работят. Той препоръча на регулатора да провери как физически лица са правили поръчки за милиони левове при предлагането на "Трейс груп" и дали са разполагали с тези огромни суми. Според данни на посредниците индивидуални инвеститори са подавали заявки за милиони, при положение че доходът, който заработват месечно, е около 1000 лв.

    Заради увеличаващия се дисбаланс между средствата, с които разполагат основните играчи на пазара, и активите на борсата, в които могат да инвестират, БАЛИП иска финансовият регулатор да помогне да се привлекат нови компании. Взаимните фондове вече управляват около 1 млрд. лв., а пенсионните около 2 млрд. лв. Според организацията на инвестиционните посредници, ако се опростят изискванията и процедурата към емитентите и се скъсят сроковете за одобряване на проспекти, по-лесно ще се привлекат нови компании на борсата. От БАЛИП се надяват и на управленска инициатива за листване на миноритарни пакети от държавните монополи.

    "Нуждата от нови емитенти беше осъзната от фондовата борса още преди две години. Оттогава борсата работи много активно в тази насока, като резултатите са видни, коментира Румен Соколов, главен експерт "Привличане на нови емитенти" на Българската фондова борса (БФБ). Малко странно е, че едва сега БАЛИП като организация повдига открито въпроса", каза той и допълни още, че през тази година много дружества решиха да предприемат стъпка към придобиване на публичен статут, осъзнавайки предимствата. Колко от тях обаче ще станат такива зависи от броя на потвърдените проспекти. "Моите лични очаквания за 2008 г. са за между 20 и 30 нови емитента", допълни Соколов.

    Коментар


    • http://www.vbox7.com/play:d2037a61

      Айде малко за душата ще ви хареса!

      Коментар


      • Първоначално изпратено от Nick Leesоn
        Стига бе колеги, човек да не се пошегува с вас. Нямам кеш, така както и нямам голямо участие на Българска Фондова Борса. Има добри алтернативи, които не ми правят толкова нерви, а възвращаемостта е относително добра.
        Тогава кво са ти криви цените на БФБ бре момко?
        И защо си един от тия дето раздухват пръднята?

        Коментар


        • Гледам и не вярвам на очите си . Не е истина просто каква мащабна кампания са започнали някой хора около Елана, Поли от КФН и др. знайни и ...незнайни герой. За тези господа в пълна степен е най-валидна известната поговорка - "Не е важно на мен да ми е добре, важно е на Вуте да му е зле". Иначе лошо няма, Поли само така, продължавай в същия дух, играйте си играта и опитвайте да слагате пазара под тотален контрол. Накрая той (разбирай пазара) така хубаво ще ви ГО сложи, че даже няма да се усетите от къде ви е дошло. Успех ви желая!!!

          Коментар


          • леле, много сте изписали бе хора . Паника на БФБ не ми се вижда да има. Една, две от позициите ми са направили малко отстъпление ама то човек не може да живее с мисълта, че всеки ден ще е + 10%. не че не би било хубаво да е истина. Друго нещо ме влудява. Как може да се правят такива изказвания и по- скоро как могат да остават ненаказани, като се вземе предвид, че подобен род и то доста по- неофициално изявление на един министър, беше някъде в основата на бума на цените на недвижимите имоти.
            Друго нещо, което остава на заден план. Защо никой не отчита ефекта върху икономиката ни, който има нашата скромна борса. Защо все повече предприятия се обръщат към нея, за да си набавят ресурс. Колко пари се извадиха от бурканите и влезнаха в обръщение. Механизмът е много прост и си работи идеално, а тези симпатяги с това писмо, ако не са манипулатоли, то трябва да са много зле, за да си позволят подобно изявление, дори да допуснем, че са прави.

            Коментар


            • Jay, евала. Какво казва кристалното ти кълбо за утрешната сесия?
              Останалите, не се занимавайте с глупости, а релаксирайте:

              http://www.spiegel.de/videoplayer/0,6298,23406,00.html

              Коментар


              • Хахахха Jay, много добра карикатура

                Коментар


                • http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от Nick Leesоn
                    Първоначално изпратено от Слънчев вятър
                    Като ви е скъпо продавайте! НО НЕЕЕЕЕЕ, ВИЕ ИСКАТЕ ДА КУПИТЕ ЕВТИНО И ЗАТОВА МАНИПУЛИРАТЕ ПАЗАРА.
                    Абе Боби що си толкова сигурен че само Елана искат да купат евтино ами то като гледам май всички искат евтино нали се сещаш, даже имаше един играч който сподели че вече е на 80% кеш сещаш се сега че Елана ще са добри за едни и лоши за други не се впрягай, ами лошото е друго - както каза знаещия, като се срине веднъж доверието на хората към борсата, към фондовете и т.н., иди и чекай растеж с години... Ставаме един голем адсиц в тоя случай, почваме да се занимаваме със земи и имоти кой си има земи - убаво...
                    Стига бе колеги, човек да не се пошегува с вас. Нямам кеш, така както и нямам голямо участие на Българска Фондова Борса. Има добри алтернативи, които не ми правят толкова нерви, а възвращаемостта е относително добра.
                    Реституция.Хотел Калифорния.Сдобър изглед ли е.

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от chernech
                      Първоначално изпратено от bai Georgi
                      Ili taka mi se struva ???
                      не бих го нарекъл паника .. може би Енемона ..

                      Ха,ха,ха точно така чакат шараните да излязат на плиткото и да ги ловят с бастуни.Направили са си сметката за многото репа и сега всички чакат да прилапат на малките евтино акциите им.На някой няма да им издържат нервите и възможностите и ще им пуснат тънко.

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от Слънчев вятър
                        Като ви е скъпо продавайте! НО НЕЕЕЕЕЕ, ВИЕ ИСКАТЕ ДА КУПИТЕ ЕВТИНО И ЗАТОВА МАНИПУЛИРАТЕ ПАЗАРА.
                        Абе Боби що си толкова сигурен че само Елана искат да купат евтино ами то като гледам май всички искат евтино нали се сещаш, даже имаше един играч който сподели че вече е на 80% кеш сещаш се сега че Елана ще са добри за едни и лоши за други не се впрягай, ами лошото е друго - както каза знаещия, като се срине веднъж доверието на хората към борсата, към фондовете и т.н., иди и чекай растеж с години... Ставаме един голем адсиц в тоя случай, почваме да се занимаваме със земи и имоти кой си има земи - убаво...
                        Стига бе колеги, човек да не се пошегува с вас. Нямам кеш, така както и нямам голямо участие на Българска Фондова Борса. Има добри алтернативи, които не ми правят толкова нерви, а възвращаемостта е относително добра.

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от Слънчев вятър
                          Като ви е скъпо продавайте! НО НЕЕЕЕЕЕ, ВИЕ ИСКАТЕ ДА КУПИТЕ ЕВТИНО И ЗАТОВА МАНИПУЛИРАТЕ ПАЗАРА.
                          Абе Боби що си толкова сигурен че само Елана искат да купат евтино ами то като гледам май всички искат евтино нали се сещаш, даже имаше един играч който сподели че вече е на 80% кеш сещаш се сега че Елана ще са добри за едни и лоши за други не се впрягай, ами лошото е друго - както каза знаещия, като се срине веднъж доверието на хората към борсата, към фондовете и т.н., иди и чекай растеж с години... Ставаме един голем адсиц в тоя случай, почваме да се занимаваме със земи и имоти кой си има земи - убаво...
                          Ветре, те Елана се [оназ дума с трите представки] в собствената си градинка. Ако сега верно трябва да се възстановява пазара, тоооо пак те ще са с най-ниска доходност. Както се казва [оназ дума с трите представки] в гащите си

                          Всеки иска да купи евтино, ама доверие най-трудно се гради. А Елана го изгубиха за един месец. От един месец ги наблюдавам как се въртят и се опитват да пре...т пазара в своя полза. Мълчах си аз и гледах. Ама всеки човек би искал да изока един ден, както би го казал ти, ако беше на мое място

                          Коментар


                          • Като ви е скъпо продавайте! НО НЕЕЕЕЕЕ, ВИЕ ИСКАТЕ ДА КУПИТЕ ЕВТИНО И ЗАТОВА МАНИПУЛИРАТЕ ПАЗАРА.
                            Абе Боби що си толкова сигурен че само Елана искат да купат евтино ами то като гледам май всички искат евтино нали се сещаш, даже имаше един играч който сподели че вече е на 80% кеш сещаш се сега че Елана ще са добри за едни и лоши за други не се впрягай, ами лошото е друго - както каза знаещия, като се срине веднъж доверието на хората към борсата, към фондовете и т.н., иди и чекай растеж с години... Ставаме един голем адсиц в тоя случай, почваме да се занимаваме със земи и имоти кой си има земИ - убаво...

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от Bobi75
                              не знам за вас, НО ЗА МЕН Е ОБИДНО
                              ОБИДНО Е Е ЕЛАНА ДА СЕ ОПИТВАТ ДА НИ МАНИПИЛИРАТ ТАКА, КАКТО ПОЛИТИЦИТЕ МАНИПУЛИРАТ УЧИТЕЛИТЕ И КАКТО ПОЛИТИЦИТЕ МАНИПУЛИРАТ РОМИТЕ.
                              Все пак инвеститорите все още са част от най-интелигентните българи.

                              Обидно е да ни манипулират по този начин. Като ви е скъпо продавайте! НО НЕЕЕЕЕЕ, ВИЕ ИСКАТЕ ДА КУПИТЕ ЕВТИНО И ЗАТОВА МАНИПУЛИРАТЕ ПАЗАРА.

                              но не сте познали. учителите и ромите между нас са достатъчно интелигентни. и си спомнете за смисъла на кармата!
                              Ромите и учителите настрана тук е фондова не трудова борса.
                              Останалото е пазарно поведение.
                              Какво те притеснява .
                              Да продават евтино и да купуват скъпо ли е добре.
                              Или с две мацки някъде на южното море .И дайкири

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от takiteasy
                                Първоначално изпратено от The Economist
                                Krasimir Atanasov ot Elana, povtariam Elana

                                В ситуацията явно такива показатели като ръст на продажбите, увеличение на печалбите, цена/счетоводна стойност и др. нямат значение. Вече говорим не за подценени, а за по-малко надценени компании. Съвсем покрай ушите ни минават фактите, че мажоритарните пакети на големите компании се продават на по-ниски от пазарните цени. Възприятието на инвеститора е коренно различно - вчера акцията струваше 3 лв., днес стана 4, чакаме 5 и оттам до седмица сме на 6, до края на месеца сме на кота 10, а по Коледа направо 30. И дори и Кейнс да е прав, че пазарите могат да бъдат по-дълго ирационални, отколкото всеки един от нас може да не банкрутира, изстраданата историческа истина е, че пазарите винаги клонят към справедливата си стойност. Или колкото по-високо се покатериш, от толкова по-високо ще паднеш.
                                http://www.dnevnik.bg/show/?storyid=384286
                                Това е старо...а и след това пак имаше анализ на Елана в който се сочеха цифри от 2900 за софикс 2008 година!

                                А по повод инвеститора...в българия на дали дребния инвеститир има такова влияние!!!
                                vyarno e che Elana reduva edin super negativen s edin super optimistichen analiz, mnogo stranna igra igrayat

                                Коментар

                                Working...
                                X