IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Паника на БФБ !!!

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• въпроса е ефекта на Ной или ефект на Йосиф ще има на борсата. в дългосрочен план би трябвало падането да не е катастрофално но знае ли се? новите ипо-та нагоре ли ще вървят как мислите?
    Vie suvsem ste se poburkali.

Коментар

• въпроса е ефекта на Ной или ефект на Йосиф ще има на борсата. в дългосрочен план би трябвало падането да не е катастрофално но знае ли се? новите ипо-та нагоре ли ще вървят как мислите?

Коментар

• Аз имам като евентуално дъно - числото 1673

Коментар

• изи, долната клиния на тоз триъгълник не си я начертал коректно.
          затова днешното движение например не го хващаш.
          вземи едно малко по-далчено дъно за долната линия

Коментар

• Sofix

Така . . . паника . . . За успокоение вместо да гледам кобоса тази сутрин си гледах на кафе, хвърлях боб и накрая рисувах. Вие ми кажете дали рисунката ми ви "въздейства" негативно, защото аз виждам достигната подкрепа на 50d MA и MACD < 5. Да не навлизам много в подробности защото техн. анализ си е ерес . . . но аз съм спокоен, поне докато SOFIX-a не излезе от триъгълника на картинката в посока надолу, което при оложение че има още свеж кеш по ИП-тата ми се струва . . . спирам тук.

Коментар

• Свободните средства на фондовете са над 200 млн. лв.

Ноември започна с обратни изкупувания

Свободните парични средства на българските взаимни фондове са поне 20% от активите им, показва справка на "Дневник" сред счетоводните отчети, представени от търгуваните на Българската фондова борса схеми към 30 септември. Това е два пъти над законово изискуемите 10% от активите, които трябва да бъдат под формата на парични средства брой, по разплащателни или депозитни сметки.

Фондовете, търгувани на борсата, имат близо 210 млн. лв. свободни средства към края на септември, докато в края на юни тази година те са били около 140 млн. лв. На фона на нетните им активи за същия период това се равнява на около 22%. Някои схеми обаче поддържат 30% и повече от активите си в парични еквиваленти, докато тези, държащи близо до законовата граница, са единици.

Делът на паричните средства във всеки един фонд зависи от управлението на риска му. При падащ пазар българските фондове, които инвестират основно на местния пазар и чиито експозиции в чужбина са недостатъчни за добра диверсификация, е нормално да увеличат дела на свободните си средства, за да се предпазят от риска, поясни Константин Абрашев, портфолио мениджър от "Бенчмарк асет мениджмънт". Според него някои схеми може би се презастраховат от риска при падащ пазар да има по-значително обратно изкупуване.

Българският капиталов пазар отчете значителен ръст от началото на година. От средата на октомври на пазара се появиха по-корекционни настроения, което се усети и при фондовете на фона на дискусията около надценяването на много компании на борсата. През последните дни при някои фондове се наблюдава и спад в емитираните дялове, което означава, че част от акционерите изтеглят средства от тях.

Рисковият фонд на групата "Бенчмарк фонд - 2" намалява акциите си в обращение от началото на ноември до края на миналата седмица от 145 хил. на 138 хил. акции, което е спад от около 3 млн. лв. от нетните му активи. Абрашев поясни, че това се дължи на обратно изкупените акции от по-крупен клиент на дружеството.

Дяловете в обращение на рисковия фонд на "Райфайзен асет мениджмънт" (РАМ) - "Райфайзен (България) фонд акции", пък са намалели с около 2 млн. от 39.5 млн. на 37.5 млн. между началото на ноември и края на миналата седмица, което се равнява на спад от около 5 млн. лв. в нетните активи на фонда. Досега през годината дори при пролетната корекция на борсата липсваше подобно изкупуване.

Изпълнителният директор на РАМ Михаил Атанасов смята, че намаленият брой дялове във високодоходния фонд "Райфайзен (България) фонд акции" е свързан с прибирането на печалби от страна на инвеститорите. Според него спадът от около 2 млн. дяла от началото на ноември до края на миналата седмица е напълно нормално явление за всички фондове, което отразява промяната в пазарната цена на активите. По отношение на пазара на взаимни фондове е важно инвеститорите да знаят, че този тип инвестиции са със средносрочен хоризонт 3-5 години, тъй като имат спестовен характер, каза той. Точно този характер всъщност дава възможност на клиентите на схемите да вземат инвестиционните си решения, игнорирайки краткосрочните колебания на пазара.

През последните няколко месеца на пазара имаше значителни по обеми увеличения на капитали, а тепърва до края на годината предстоят и редица сравнително малки по размер публични предлагания - първични и вторични.

Според Атанасов по всяка вероятност част от по-спекулативно настроените инвеститори биха желали да участват и индивидуално в предстоящите публични предлагания вместо индиректно чрез инвестиции във взаимен фонд. Наличието на относително голям дял на свободни средства в портфейлите на фондовете зависи от стратегията на всеки един от тях, поясни още той. Дали тези средства ще бъдат инвестирани в предстоящите публични предлагания зависи преди всичко от качеството на компаниите, които подготвят листване на борсата, както и от алтернативните възможности за инвестиции на външните капиталови пазари смята още Атанасов.

http://www.dnevnik.bg/show/?storyid=396665
              ==Не е препоръка за покупка или продажба==

Коментар

• Внимавайте мечоците още се навъртат около Bid-a, не се отпускайте господа.

Коментар

• Хубавото на корекцията е, че сега ще се радваме много повече на покачването, отколкото през септември

Коментар

• Ми не се ли сещаш, че ги е страх ) да не им напълнят чужденците кошничките ) .
                    Умереният риск винаги печели ! ))))))

Коментар

• Първоначално изпратено от todorov 74
                      Това което ме дразни най-много в момента е бездушието на ДФ.Интересно как виждат те нещата и как защитават интересите на клиентите си.Със сигурност при нивата на съпротива тях ги няма.
                      Мръсници!!!

Коментар

• Гледам че ПФБК започнаха да влизат по много позиции.

Коментар

• Това което ме дразни най-много в момента е бездушието на ДФ.Интересно как виждат те нещата и как защитават интересите на клиентите си.Със сигурност при нивата на съпротива тях ги няма.

Коментар

• Не знам за вас ама аз си го сложих баш на най-високото ниво... ама и да рева все тая...

Коментар

• Първоначално изпратено от Alee
                              Преди време някой тук във форума беше ползвал един емотикон: човече търкащо доволно ръчички. Ако може да подскаже откъде го беше взел, че искам и аз да го ползвам.

Емотиконът беше на Graham

Коментар

• Преди време някой тук във форума беше ползвал един емотикон: човече търкащо доволно ръчички. Ако може да подскаже откъде го беше взел, че искам и аз да го ползвам.

“Preparation. Discipline. Patience. Decisiveness”

Коментар

Working...
                                X