IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Бианор АД (5BI / BIANOR)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • А проспекта де го?

    Коментар


    • И аз следя отблизо темата, и мойто разочарование след всеки отговор на ГЛ расте, не за друго, а защото не спирам да се изумявам как може този човек, вместо да върши някаква полезна за фирмата си дейност, седи и си губи времето тука из, за да отговаря на въпросите на измислените акционерчета от форума!!!!!!

      Г-н ГЛ, моля Ви престанете да се занимавате с пубертетчетата тука и да отговаряте на безбройните им ненужни въпроси, правите лошо впечатление за ИСТИНСКИТЕ си бъдещи акционери!

      Който знае за какво става на въпрос при вашата компания, или пък има поне малко акъл, за да го разбере, няма да седи и да ви разпъва на кръст тука из нета, а спокойно си чака аукциона, за да си накупи без да се притеснява!

      Оставете ги тези вечно недоволни форумци, те по цял ден сигурно седят и си чешат пръстите тука, мислейки че вече са голяма работа, вкарали няколко стотачки в кобосчето!

      Коментар


      • Следя темата с интерес, защото бях приготвил известна сума за да участвм в това ИПО (а и в следващи такива в ИТ сектора). След всеки отговор на ГЛ обаче, разочарованието ми расте...
        И почвам да се питам дали това е първи неуспешен опит или просто състоянието на фирмите в бранша е толкова плачевно.

        Първо Няколко забележки по последния отговор:
        1) Аз лично не съм чувал да има "неформална" сертификация. Хвалбите за придобит CMMI сертификат, при условие че това е само намерение за бъдещето, тълкувам като опит за заблуда.

        2) За 2006 година са "завършени" над 40 проекта. Надявам се, че има и все още незавършени, т.е. че компанията има все още работа. Иска ми се да вярвам също, че работите и по по-дългосрочни проекти... Но дори и само тези 40 да вземем и да ги разпределим на 50 човека персонал ?!? За какви проекти говорите господине? Не е ли по-правилно да ги наречете "проектчета" ? И успяват ли мениджърите да се справят с това? Не ми се иска да инвестирам в компания затънала в дреболии...

        3)След дълги изтезания посочихте все пак някои свои клиенти : NSD, IBM, A.T.Kearney, Telewave, Raritan, Tlink, др. Някои от тези имена звучат солидно, но искам да попитам две неща :
        - за кои от тях работите СЕГА? Или почивате на стари лаври?
        - зе тези клиенти "проектчета" ли изпълнявахте или нещо по-сериозно?

        4) Говорите за закупуване на "български софтуерни компании със собствени софтуерни продукти". За целта ще отделите 600,000 от нашите пари. Смятате ли, че за тази сума нещо може да се купи?!?

        От една страна се опитвате да ни продадете една компания която НЯМА собствени продукти за близо 7 000 000 лева ( (540222+135000)х10 ), а се надявате да купите няколко други, които ИМАТ за 1/11 от тази сума?

        5) Видхме, че можете да изчислявате разходи за наем - цитирам "1500 кв.м Х 14 евро/кв.м/месец Х 12 месеца". А дали можете да изчислявате разходи за закупуване/строеж/поддръжка на собствен офис?
        1500кв.м Х 1000евро Х лихвата на кредита Х срока на кредита
        + ремонт / оборудване
        + данъци
        + разходи за поддръжка / текущи ремонти / консумативи
        + ток / отопление / охрана / почистване

        Освен това при прогнозираните темпове на растеж на компанията, новият офис ще се окаже тесен много преди да му е излята последната плоча...


        А ето и някои от общите ми притеснения след анализ на предоставените документи:

        1) Нормално ли за компания която съществува от почти 10 години и е решила да излиза на борсата, да ползва кредит за оборотни нужди в размер горе-долу на месечните си разходи?
        Значи ли това че компанията живее "месец за месец"? И при това не става дума за търговска организация, която затваря пари в стокови наличности, а за такава в сферата на услугите.

        2) Като разделим парите похарчени за заплати на броя служители в компанията се получава сума, коята е меко казано "неадекватна" на реалностите в бранша. Ще има ли кой да изпълнява светлите планове за бъдещето?

        3) В проспекта сте посочили някои (надявам се не специално подбирани) от конкурентите ви на пазара за софтуерни услуги. Далеч по-рисков и конкурентен е обаче пазара на работна ръка. Умишлено ли премълчавате този въпрос или го смятате за маловажен?
        Как се позиционира Бианор на този пазар спрямо САП,ХП и другите международни и големи български компании?

        Коментар


        • Zdravejte, radvame se da vi vidim otnovo tuk. Imate suobstenie na lichna

          Коментар


          • Привет!

            Радвам се, че темата във форума за Бианор АД продължава да бъде доста активна. Благодаря ви за търпението. Ще се опитам да отговоря на последните въпроси, поставени във форума:

            1) CMMI клас А сертификация

            Планираме Бианор Сървисиз да се сертифицира формално до края на 2008 г. В проспекта този разход е посочен като разход за сертифициране - стр. 46 от регистрационния документ. Приоритетът за следващите 12 месеца ще бъде развиването на каналите за продажба.


            2) Проекти

            Само за 2006 г. имаме завършени над 40 проекта. Все пак ще дам някои примери за проекти правени от нас.

            Бианор Сървисиз - телекомуникационни проекти:
            - Система за управление на съдържанието за 3G мрежи - MoGa CMS, клиент:
            Telewave, ICT номиниран продукт
            - Устройство за централизирано управление на мрежата - firmware, application layer, QA - клиент: Raritan
            - Софтуерно решение за управление на виртуални локални мрежи - клиент:
            Булгартел
            - KVM суитч - приложение на администриране, приложение за видео стрийминг, QA - клиент: Raritan
            - Комуникационни модули за финансови системи - клиент: NSD
            - Решение за централизирано управление на хостинг услуги (ISP automation) -
            клиент: Telewave
            - Сериен суитч - QA - клиент: Raritan

            Бианор Сървисиз - някои проекти извън сферата на телекомуникациите (повечето проекти са малко по-стари):
            - Tradeplace - централният портал за дистрибутори на BSH, Electrolux, Whirlpool, Indesit, Philips
            - Решение за приемане и обработване на електронни залози - клиент:
            Еврофутбол
            - Решение за електронен mall (позволява отдаването на магазини "под наем" на ASP модел) - клиент: Telewave
            - Интранет и интернет уеб система - клиент: Bulbank
            - Система за вътрешен документооборот - клиент: Национално бюро за правна помощ

            Некстборн: Може да видите някои проекти на http://www.nextborn.com/projects_bg.php

            ОлТелекомс: Най-значимият проект към момента е Roam'n'Roll - www.roam-n-roll.com

            3) Достъп до информация за дъщерните дружества

            Естествено акционерите в Бианор АД имат законното право на достъп до съществена информация за дъщерните дружества. Политика на Бианор АД е такава информация да се предоставя дори и когато няма законово задължение.

            4) Клиенти

            Вече предоставих списък във форума, но все пак: NSD, IBM, A.T.Kearney, Telewave, Raritan, Tlink, др. Имаме и клиенти, които нямаме право да обявим без тяхно изрично съгласие. Скоро ще пуснем съобщение в пресата и за някои големи клиенти спечелени тази година.

            5) Цена на акция

            Това как сме определили минималната цена на акция също вече го коментирахме във форума: "Оценката и определянето на минималната емисионна стойност на акциите е извършено съвместно с инвестиционния ни посредни Първа финансова брокерска къща. Използван е метода на дисконтираните парични потоци /DCF модел/. Отчетени са прогнозите до 2009 и така наречения H-model, базиран на постепенното намаляване на темпа на растеж на паричните потоци през периода 2010 - 2015 до нивото на дългосрочен прираст."

            6) ОлТелекомс

            От самото начало на проекта планът беше Бианор АД като технологичен партньор да притежава около 15% от ОлТелекомс - може да видите постепенното увеличение на участието. Тъй като се оказа, че ще са необходими допълнителни средства за реализирането на проекта, Бианор АД временно предостави тези средства като използва капитала на ОлТелекомс като вид гаранция. В началото на тази година предоставените средства бяха върнати на Бианор АД (чрез обратна продажба на акции) и към момента Бианор АД притежава 15%.

            7) Вътрешно-групови транзакции

            Като цяло се търси синергия между бизнесите в групата и често пъти една фирма помага на друга. За пример мога да дам отново ОлТелекомс, чийто подизпълнители са две компании от групата (Бианор Сървисиз и Некстборн) и една извън групата - WebGate. Сайтовете на компаниите от групата са изработени от Некстборн, който участва като подизпълнител и в проекти на Бианор Сървисиз. Като цяло политиката ни е да се предпочита вътрешногруповия доставчик (защото имаме контрол върху качеството), но ако той е изцяло натоварен с проекти за външни клиенти, се ползват и външни доставчици. Така или иначе вътрешногруповите операции се илиминират при консолидация и това, което се вижда от консолидираните отчети дефакто са приходите от външни за групата клиенти.

            8 ) Фокус

            Именно нуждата от фокус е причината да имаме няколко дружества. Всяко от тях е строго фокусирано върху дейността, която извършва, и се развива самостоятелно. Тази структура ни помага да имаме и по-ясна отчетност за ефективността от различните дейности и да избягваме скрито субсидиране на неефективни бизнеси.

            9) Бианор АД vs Бианор Сървъсиз

            Качваме на борсата Бианор АД, а не Бианор Сървисиз, защото както се вижда от проспекта част от инвестициите ще са насочени извън Бианор Сървисиз - например за развиване на собствени софтуерни продукти.

            10) Софтуер оутсоурсинг бизнеса

            Има страшно много материали по темата, но всички анализи показват, че този бизнес ще расте значително през следващите години. Според Gartner за периода 2005-2010 г. с CAGR 17%. Източна Европа ще остане една от горещите точки поне още няколко години.

            11) Закупуване на бизнеси

            И в интервютата и в регистрационния документ (стр. 47) се посочва, че планираме да изразходваме по тази точка около 600,000 лв. Основно сме се насочили към български софтуерни компании със собствени софтуерни продукти.
            Подобно придобиване може да ускори значително плановете ни за развиване на собствени продукти и да ни даде добра база, която да развием.

            12) Най-Маг
            Като всеки един стартиращ бизнес и за този има изготвен бизнес план и разчети. На стр. 57 от Регистрационния документ са изнесени някои данни.
            Плащанията ще се извършват он-лайн и при доставка. Предвижда се доставките да се осъществяват със собствен специализиран транспорт, като се взимат пред вид спецификите на продуктите. За момента се планира стартиране само на територията на София, но не се изключва покриване на по-широка територия в бъдеще. Снабдителите се предвижда да бъдат една или две от големите вериги магазини. Нямаме намерения да придобиваме фалирали фирми от този бранш. Персоналът ще расте в съответствие с развитието и разширяването на бизнеса.

            Надявам се, че съм отговорил изчерпателно на въпроси ви. Оставам на ваше разположение за допълнителни въпроси.

            Сърдечни поздрави,
            GL

            Коментар


            • Voodoo с high-tech компаниите човек може и много до спечили, и много да се набута. После пак може да се съвземат, напр. Apple.

              Не се наемам да преценявам бранша като цяло. Това което става напоследък е, че сериозни фирми правят не outsourcing a off-shoring тук - SAP, HP, MicroFocus, Tumbleweed...

              IBM също направи голям център, но в Бърно.

              Т.е. те си отварят собствени офиси тук, дадоха двойни заплати на начинаещи програмисти и конкуренцията за кадри стана жестока.

              Струва ми се този модел ще притисне outsourcing фирмите - от една страна ще трябва плащат по-големи заплати, от друга - големите фирми ще могат да предлагат по-ниски цени на крайни клиенти поради офисите си тук. При това без клиентът да се притеснява, че се ангажира с непозната фирма, па макар и с офис на място.

              Но аз така си разсъждавам, пазарът може да реши друго.

              Коментар


              • Първоначално изпратено от Borsalino
                Аз съм от бранша и листването на оutsourcing фирма доста ме беше ентусиазирало.
                В тази връзка, а и докато изчакваме Бианор да се посъвземат :-) - Как ви се струва браншът като цяло в България? Има ли смисъл да се инвестира в такива компании и перспективни ли са според вас?

                Също дали подходът избран от Бианор - да имат уебдизайн, електронна търговия в НайМаг, Телко експертиза, и разработка на софтуер е нещо уместно за фирма под 100 души?

                Не би ли било по-смислено, да има концентрация и фокусиране на експертизата? - толкова голяма компания като Бианор дори не би могла да знае всичко в телко света, т.е. дори да избере само него като индустриална вертикала, пак не би могла да го покрие напълно просто поради липса на достатъчно ресурс

                Докато те са избрали различен подход, за който е въпрос ще им стигнат ли силите.

                Коментар


                • Аз съм от бранша и листването на оutsourcing фирма доста ме беше ентусиазирало. Бианор ако не с друго, поне с пари си купува правото да бъде номер едно, вижте както сайта за работа:

                  http://itjobs.bg

                  Попадна ми и една брошура от презентация в САЩ в края на 2004, където най после се появи списък на клиенти:

                  http://www.bulgaria-embassy.org/!/2004_10_One-pagers%20profiles.pdf

                  Reference Clients:
                  Framfab Germany, A.T.Kearney, BULBANK, DANONE Group, Eurofootball,
                  Euro RSCG New Europe, First Financial Brokerage House, Framfab
                  Netherlands, Gamebookers, IBM Austria, Pliva, Pyramid Consulting, Raritan,
                  Telewave, UPS, Website Animal, and others.
                  Оставам и с впечатление, че сериозно работят в сайтове за залагания.

                  http://www.engaming.com/docs/general_overview.pdf

                  "We are well acquainted with the methodology and the way Bianor works and are strongly convinced that this is the only company in the region, which has the required technical and consultancy competence to develop complex multi-functional front- and back-end solutions in this field."
                  Nickolay Damianov
                  Executive Director of Eurofootball
                  Само че защо клиентите ги няма на сайта на Бианор, така и не разбрах. Не разбрах и защо ДВИто не пусна тези линкове, които с малко търсене излизат.
                  Знам какво значи Non-Disclosure Agreement, но така и не ми стана ясно с какво офисът в чужбина ще е по-убедителен от референциите на клиентите.
                  Не разбирам и по какъв метод е определена цена на акцията е 10 лв. а не примерно 5 лв или 50 лв.

                  Като че ли Перла е прав/а/ и усилията не са в посока да се привлекат инвеститори, а да се откажат. То в контекста на Тодоров и Каолина няма да е трудно.

                  Успех!

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от voodooHunter
                    Е чак пък криминални...
                    Sorry, no nachina po kojto e napisan prospekta e meko kazano neprofesionalen za da ne kaja zablujdavast. "Klient #1" dava 57% ot prihodite ni ?! A?! Maj njakoj trjabva da objasni na tazi firma i investizionnia i posrednik kak se pishe prospekt. Kude e komisiata za finansov nadzor, tova drujestvo opredeleno ne moje da bude listvano s prospekt kato tozi. Malko poveche profesionalizum, molja!

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от rrocky
                      Според мен даже щеше да е още по-добре ако качваха само Бианор Сървисиз на борсата, защото щеше да е по-ясно какво купуваме, ама нейсе.
                      Групата не може да се разглежда поотделно според мен, защото има много вътрешни транзакции. Хубаво щеше да бъде те да са по-детайлизирани в документа. Изглежда, че Бианор сървисиз и Некстборн обслужват другите фирми от групата с разработка на софтуер и уеб дизайн. Но не е ясно например дали Ол Телекомс си разработват продуктите сами или ги поръчват на Бианор сървисиз. Първият вариант според мен би бил далеч по-добър.

                      По-сериозен проблем е доколко бизнеса на Бианор Сървисиз (който генерира приходите засега), е подходящ за публична компания. Изглежда той зависи много от единични договори.

                      Коментар


                      • Това за ОлТелекомс е добре, че са го направили преди, а не след ИПО-то :-)

                        Според мен даже щеше да е още по-добре ако качваха само Бианор Сървисиз на борсата, защото щеше да е по-ясно какво купуваме, ама нейсе.

                        Иначе бизнесът не е лош, а и компанията изглежда читава. Не виждам и сериозни индикации мениджмънтът да си е достигнал нивото на некомпетентност :-)

                        Коментар


                        • Аз също съм смутен от отговорите на ДВИ-то на Биоанор. Убеден съм, обаче, че бизнеса им е добър, но реално не са съвсем готови да бъдат публични - това е проблема. Нека им дадем шанс да отговорят и защитят, защото безпочвените нападки напрактика ще ни лишат от отговор. Призовавам малко за толерантност.

                          Коментар


                          • Е чак пък криминални...

                            Коментар


                            • Pri tazi javna situazia se pitam dve nesta:

                              - zasto da pazara se dopuskat takiva nekachestveni (za da ne gi nareka kriminalni) emisii
                              - ste se namerili pone edin ot nas kojto da se izluje pri tova polojenie?

                              Коментар


                              • Имам два въпроса към г-н Лазаров.

                                В интервютата на президента се говори за купуване на бизнеси, в регистрационният документ такова нещо не се споменава. За какво изкупуване на бизнеси става въпрос?

                                Дружеството Ол Телекомс изглежда изключително подозрително: делът на Бианор в него е намален преди 3-4 месеца (вероятно с оглед перспективата компанията да стане публична) от 50% на 15%, другият собственик е офшорна компания. Това създава впечатление за потенциална нечиста игра с малките акционери. Как ще коментирате; каква е историята зад другия собственик и намаляването на дела на Бианор?

                                Коментар

                                Working...
                                X