IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Корпоративна ТБ (6C9 / CORP) (архив до 17.10.2014 г.)

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Didkata Разгледай мнение
    Някои хора, визирам по-долния коментатор, Ван Бастен, са доста нагли. Би следвало държавата въобще да не се меси при взаимоотношенията банка-депозант, и разните алчни парчета, дето са сложили парите на 7%, да ходят да тропат на вратата на КТБ, и да се молят да им върнат поне част от главницата. А той, видите ли, смята, че му давали ниска лихва. Ами вземи си паричките отиди някъде на по-висока лихва. Упс, ами то няма как да си ги вземеш, щото банката е затворила...

А, и между другото, сумата от 100 000 евро не фигурира в никакво европейско законодателство.

Така че, пляскай с ръце и се радвай, че всичките данъкоплатци ще платят, за да си вземеш ти парите, барабар с лихвите.
    Не виждам за какво се опитваш да се заяждаш ?!

Не става дума за мен (аз пари там в момента почти нямам), а по принцип.

И очевидно си в голяма грешка относно това кога като данъкоплатец ще ти се наложи да даваш пари...

Образно казано, клиентите могат да се разделят на 2 типа:
    1.) Паникьосаните;
    2.) Тези които правят съзнателен избор да си държат депозитите или да ги местят.

Първите ще си изтеглят парите без значение дали лихвата е 1 или 10 %;
    За вторите обаче, биха взели едно решение при лихва 2 % и друго при непроменена лихва от например 7-8 %.

Трудно ми е да гадая какъв процент от вложителите са от първия тип и какъв от втория, но за илюстрация (без да претендирам ни най-малко за точност) може да направим следната сметка.

Общо депозитите на физ.лица бяха около 4,5 млрд.лв., чу се че преди да вкарат банката под надзор са били изтеглени около 1 млрд.... Нека предположим, че въпреки гаранциите и успокоенито, ще има още "паникьори", които ще се наредят на 21-ви и ще дръпнат примерно още 500 млн.

Тогава остават грубо казано 3 млрд.лв. Какви са опциите:
    1.) Вариант А: разумните хора, които не се поддават на паника, решават че въпреки сътресенията, лихвения процент си заслужава и не си пипат парите.
    2.) Вариант Б: недоволни от ниските лихви, клиентите си местят депозитите и държавата налива парите за да ги замести.

Та тези (в примера) 3 млрд.лв. драги ми, ще ги платим както казваш ти - ние данъкоплатците. При около 3 млн. работещи в страната, това прави по около 1000 лв. на човек (както на мен, така и на теб).

А сега те питам - кой вариант за теб е по-добър като данъкоплатец:
    1.) Вложителите в КТБ да си оставят парите в банката, а ти да не се налага да плащаш да им покриваш депозитите;

или

2.) Вложителите да си прехвърлят парите и ти (и аз и т.н.) да трябва да плащаш да покриваш дупката ?

Заключение: Принципа "Нека на Вуте му е зле (нака му намалят лихвата)" може да ти носи някаква вътрешна наслада, но е добре да осъзнаеш че ще те удари в джоба !!!

Коментар

• Дадох го като пример именно защото е клон, съответно парите са защитени по гръцкото законодателство. Предполагам, че "не са налични" е някакъв превод от гръцки.
      Както и да е, видно е, че в другите европейски държави е въведен краен, а не начален срок за изплащане. Според мен при следващия ремонт на ЗГВБ ще го оправят това недоразумение. Иначе рискуват съд, т.е. вместо да платят само влога, може да платят влога, лихва за забавяне, такси по делото и адвокатски хонорари.
      Малко ми е неясен момента с валутата.
      Limit of protection: EUR 100 000 per depositor per credit institution [replace by adequate amount if currency not EUR]
      Това според мен дава някакъв мегдан за разтегливост, но само в случай, че евентуален банков фалит се случи по точно определен начин с евентуална обезценка на лева.

@Наивник по-долу: що да е лесно, като може да е трудно Пък и така вече имаме връзки към двата документа и ще можем да сравняваме
      Last edited by Snipe; 07.07.2014, 17:02.

Коментар

• Добре де, вие като едни европейци не знаете ли че са длъжни да пишат на български. Що не четете българския вариант?

http://eur-lex.europa.eu/legal-conte...4L0049&from=BG

Коментар

• Първоначално изпратено от Snipe Разгледай мнение
          Според мен някой "умник" е превел евродирективата леко двусмислено и затова законът дава добра почва за слухове и конспиративни теории.

Ето впрочем какво пише по темата в сайта на Alfa Bank, която е клон на гръцка банка:

http://www.alphabank.bg/displaybg.as...=dep_guarantee

Колкото до пискането, принтираната директива ще я признаят в съответния европейски съд. Естествено, ако нашите хаймани се вземат в ръце и оправят закона, би било по-добре.
          Този текст на Алфа е още по-странен...Какво значи депозитите да не са налични?
          Алфа не е 100% добър пример,защото е клон,като БНП Париба и парите ти са гарантирани от гръцкия и съответно френския фонд,така че кой знае кой ги е превеждал...Какво пише в договорите на различните банки няма значение,важното е закона - http://www.lex.bg/bg/laws/ldoc/2134402048. А там наистина има 2-3 доста объркани неща.Ще я признаят директивата със сигурност,ама представяш ли си каква мъка ще е докато стигнеш дотам?Къде,къде по-лесно е да барнат крайния срок и валутната точка в нашия закон?Дано като гласуват промените в директивата и нашите да се усетят,а не само да им капе заплатка...

Коментар

• Според мен някой "умник" е превел евродирективата леко двусмислено и затова законът дава добра почва за слухове и конспиративни теории.

Ето впрочем какво пише по темата в сайта на Alfa Bank, която е клон на гръцка банка:
            Компенсация се изплаща от ФГДИГ в рамките на двадесет (20) работни дни от датата на която депозитите не са налични. Крайният срок може да бъде удължен с още десет (10) работни дни. Пет години, след изтичане на установения краен срок, правото на иск отпада по давност.
            http://www.alphabank.bg/displaybg.as...=dep_guarantee

Колкото до пискането, принтираната директива ще я признаят в съответния европейски съд. Естествено, ако нашите хаймани се вземат в ръце и оправят закона, би било по-добре.

Коментар

• Първоначално изпратено от netware5 Разгледай мнение
              То затова цялата държава е на такова дередже Щото всички четат само цитати, пуснати от някой друг. Никой не чете цели документи. Пълно е с писатели, а има малко читатели ....
              Както си се засилил да коригираш, вземи се метни до ФГВБ да им кажеш,че грешно са превели :

Условия и ред за плащане на суми по гарантираните влогове
              Чл. 23. ......
              (5) (Изм. - ДВ, бр. 44 от 2009 г., в сила от 01.09.2009 г.) Изплащането на суми от фонда започва не по-късно от 20 работни дни от датата на решението на Българската народна банка по ал. 1.

Защото,ако не го оправят, може някой ден,недай Боже,да търчиш с принтирана директива и да пискаш,че си гражданин на страна членка.

Аааа, и за изплащането на валутни влогове им кажи да четат

The same coverage level should apply to all depositors regardless of whether a Member
              State's currency is the euro. Member States whose currency is not the euro should have the possibility to round off the amounts resulting from the conversion without compromising the equivalent protection of depositors.
              Last edited by andy2000; 07.07.2014, 15:50.

Коментар

• Първоначално изпратено от andy2000 Разгледай мнение
                Поради факта,че не съм гуру в сферата на еврозаконите съм написал "не ти ли звучи препоръчително ?Ако не е така е много хубаво".Гледал съм само цитата,не целия линк.
                В тази посока - аман и от неврастеници,които не могат едно изречение да напишат без да им избие пяна от устата.
                То затова цялата държава е на такова дередже Щото всички четат само цитати, пуснати от някой друг. Никой не чете цели документи. Пълно е с писатели, а има малко читатели ....
                He was born poor, died rich, and never hurt anyone along the way.

Коментар

• Първоначално изпратено от netware5 Разгледай мнение
                  Абе хора, като не можете да четете европейски документи, що само пълните форума с глупости? Погледни само горния параграф, над тоя, който цитираш. И ще разбереш, че срокът е 7 дни, но за преходния период до края на 2023 г. се допуска гювеч - съответно 20, 15 и 10 дни. Та затова използват "may" - сиреч ако не можеш да осигуриш веднага 7 дни, ти се разрешава да се възползваш от този гювеч.

Аман от разбирачи!
                  Поради факта,че не съм гуру в сферата на еврозаконите съм написал "не ти ли звучи препоръчително ?Ако не е така е много хубаво".Гледал съм само цитата,не целия линк.
                  В тази посока - аман и от неврастеници,които не могат едно изречение да напишат без да им избие пяна от устата.

Що не видиш какво съм написал?Не е ли същото,което ти казваш? Че ще има гювеч до 2018?
                  Last edited by andy2000; 07.07.2014, 15:02.

Коментар

• Първоначално изпратено от andy2000 Разгледай мнение
                    However, Member States may, for a transitional period until 31 December 2023, establish the following repayment periods of up to:
                    (a) 20 working days until 31 December 2018;
                    (b) 15 working days from 1 January 2019 until 31 December 2020;
                    (c) 10 working days from 1 January 2021 until 31 December 2023.

Това "MAY" не ти ли звучи препоръчително ?
                    Ако не е така е много хубаво,но на мен ми се струва,че се има предвид "желателно е",но не "задължително е".
                    Абе хора, като не можете да четете европейски документи, що само пълните форума с глупости? Погледни само горния параграф, над тоя, който цитираш. И ще разбереш, че срокът е 7 дни, но за преходния период до края на 2023 г. се допуска гювеч - съответно 20, 15 и 10 дни. Та затова използват "may" - сиреч ако не можеш да осигуриш веднага 7 дни, ти се разрешава да се възползваш от този гювеч.

Аман от разбирачи!
                    He was born poor, died rich, and never hurt anyone along the way.

Коментар

• Първоначално изпратено от Snipe Разгледай мнение
                      andy2000 вече писа по силата на коя директива ни пази европейското законодателство. Аз само ще добавя, че съгласно директива 49/2014 вече има развитие по крайния срок за изплащане на парите:
                      http://62.1.43.74/Xrimatopistotiko/U...2014-49-EU.pdf

Иначе казано, онази легенда, дето в БГ закона имало начален срок, пък нямало краен, от което следвало незнамси-квоси, просто не е вярна.
                      However, Member States may, for a transitional period until 31 December 2023, establish the following repayment periods of up to:

Това "MAY" не ти ли звучи препоръчително ?
                      Ако не е така е много хубаво,но на мен ми се струва,че се има предвид "желателно е",но не "задължително е".

Коментар

А, и между другото, сумата от 100 000 евро не фигурира в никакво европейско законодателство.
                        andy2000 вече писа по силата на коя директива ни пази европейското законодателство. Аз само ще добавя, че съгласно директива 49/2014 вече има развитие по крайния срок за изплащане на парите:
                        http://62.1.43.74/Xrimatopistotiko/U...2014-49-EU.pdf
                        Иначе казано, онази легенда, дето в БГ закона имало начален срок, пък нямало краен, от което следвало незнамси-квоси, просто не е вярна.

Коментар

• Ясно е, че БНБ правилно намали лихвите по депозитите в КТБ до среднопазарните.
                          Ясно е обаче също така, че беше доста глупаво това да се прави преди 21-ви юли, когато банката трябва да отвори.

Ако бяха по-съобразителни, можеха да направят две неща, които щяха в някаква степен да успокоят ситуацията:

1. Да не намаляват лихвите преди 21-ви юли, а например някъде средата на август, когато хем вече напражението би било по-малко, хем е отпускарски сезон и едва ли много вложители биха тръгнали да си местят парите от влоговете точно тогава;
                          2. (което още не е късно да се направи) банката да отвори врати по-рано от обявеното - може 2 седмици по-рано, може седмица, може даже няколко дни по-рано от обявеното, но по-рано. Това също би имало чисто психологически ефект на успокоение.

Разбира се, това са си мои разсъждения, които може и да не са правилни
                          Don't work hard, work smart!

Коментар

Някои хора, визирам по-долния коментатор, Ван Бастен, са доста нагли. Би следвало държавата въобще да не се меси при взаимоотношенията банка-депозант, и разните алчни парчета, дето са сложили парите на 7%, да ходят да тропат на вратата на КТБ, и да се молят да им върнат поне част от главницата. А той, видите ли, смята, че му давали ниска лихва. Ами вземи си паричките отиди някъде на по-висока лихва. Упс, ами то няма как да си ги вземеш, щото банката е затворила...

Така че, пляскай с ръце и се радвай, че всичките данъкоплатци ще платят, за да си вземеш ти парите, барабар с лихвите.
                            Колега, Ван Бастен е напълно прав,а тъпото парче си ти.Този фонд е направен точно, за да гарантира депозитите,без значение дали е КТБ,ПИБ или друга.Понеже си бавен пак ще ти обясня - КТБ събираха депозити на 8% и даваха кредити на 11%, други банки събираха на 5% и даваха на 8%.Могли,правили.Ако все още има нещо неясно-питай! Ама то вярно е по-лесно да се мрази и да се плюе, вместо да има конструктивен диалог, типична бг черта...

И понеже явно ИЧ не си в час,заповядай,образовай се.Това е проекта за промяна във вече СЪЩЕСТВУВАЩАТА директива от 1994

http://europa.eu/rapid/press-release....htm?locale=en

Deposit Guarantee Schemes – Frequently Asked Questions

Why was the revision of the Directive on Deposit Guarantee Schemes necessary?

The original Directive on Deposit Guarantee Schemes (DGS) – adopted in 1994 – was not changed substantially for about 15 years although financial markets had significantly changed during that period of time.

The minimum harmonisation approach introduced in 1994 has resulted in significant differences between DGS as to the level of coverage, the scope of covered depositors and products and the payout delay. The financing of schemes was left entirely to Member States. This turned out to be disruptive for financial stability and the proper functioning of the Internal Market, notably when the financial crisis hit in autumn 2008.

Therefore the Council decided that the level of deposit protection should be gradually but quickly increased in the EU. The Directive of March 2009 required Member States to increase coverage of their DGS - first, to at least € 50 000, and then, to a uniform level of € 100 000 by the end of 2010.

Therefore, after first ensuring a targeted increase of the coverage level of DGS to reassure depositors, the Commission proposed in July 2010 a comprehensive review of the DGS Directive aimed at harmonising and simplifying the Directive in order to improve protection of deposits, maintain depositor confidence, and strengthen the safety net. The new funding requirements for schemes will ensure that DGS will be able to fulfil their obligations towards depositors, and faster access to deposits after a bank failure will stabilise the confidence of depositors and ensure financial stability.

What is the current level of deposit protection in the EU?

Deposits are covered up to €100.000.

In case of so-called temporary high deposit balance – stemming from real estate transactions (e.g. sale of a house) as well as from some specific life events (such as marriage, divorce, retirement, etc) – depositors will enjoy higher coverage, i.e. beyond the standard coverage level of € 100 000. However, such coverage will be limited in time (up to maximum 12 months).
                            Last edited by andy2000; 07.07.2014, 13:13.

Коментар

То май тъпото парче ще се окажеш ти.Ми в пиба като не са високи лихвите кво стана?Или и депозантите в пиб да се молят на цеко минев.Не те няма да се молят а ще хванат сопите и тогава ще ходиш ти да се молиш в друга банка

Коментар

• Хърсев: В КТБ са затворени 3 млрд. лв. на бизнеса

Банките се спасиха сами, това заяви финансистът Емил Хърсев в ефира на БНТ по повод състоянието на банковия сектор.

Според него, обаче, важна роля са имали, както единната политическа декларация в неделя, така и позицията на Европейската комисия.

Регулаторите в ЕС разрешиха кредитна линия от 3 млрд. лв. за гарантиране на ликвидността в банките, а Министерството на финансите осигури във вторник 1,23 млрд. лв. от буфера, емитирайки петмесечни държавни ценни книжа. Премиерът Орешарски обяви вчера, че на този етап не е имало нужда от използването на средствата.

Хърсев посочи, че притесненията в обществото няма да изчезнат напълно преди да стане ясна развръзката с Корпоративна търговска банка. Според него трябва да се направят стъпки за възстановяване на някои плащания през банката преди 21 юли, когато БНБ обяви, че тя ще възобнови операциите си. Това се налага тъй като в момента институцията представлява ликвиден капан за цялата система.

„В КТБ са затворени около 3 млрд. лв. на бизнеса и тази сума нараства. В банката постъпват средства, но не се правят разплащания“, обясни той.

Финансистът определи законопроекта за регулиране на търговските вериги като „изключително вреден“. По думите му, „всеки опит да се определят насила търговските договори е посегателство срещу гражданското общество“.
                                “Preparation. Discipline. Patience. Decisiveness”

Коментар

Working...
                                X