Първоначално изпратено от Didkata
Разгледай мнение

Не става дума за мен (аз пари там в момента почти нямам), а по принцип.
И очевидно си в голяма грешка относно това кога като данъкоплатец ще ти се наложи да даваш пари...
Образно казано, клиентите могат да се разделят на 2 типа:
1.) Паникьосаните;
2.) Тези които правят съзнателен избор да си държат депозитите или да ги местят.
Първите ще си изтеглят парите без значение дали лихвата е 1 или 10 %;
За вторите обаче, биха взели едно решение при лихва 2 % и друго при непроменена лихва от например 7-8 %.
Трудно ми е да гадая какъв процент от вложителите са от първия тип и какъв от втория, но за илюстрация (без да претендирам ни най-малко за точност) може да направим следната сметка.
Общо депозитите на физ.лица бяха около 4,5 млрд.лв., чу се че преди да вкарат банката под надзор са били изтеглени около 1 млрд.... Нека предположим, че въпреки гаранциите и успокоенито, ще има още "паникьори", които ще се наредят на 21-ви и ще дръпнат примерно още 500 млн.
Тогава остават грубо казано 3 млрд.лв. Какви са опциите:
1.) Вариант А: разумните хора, които не се поддават на паника, решават че въпреки сътресенията, лихвения процент си заслужава и не си пипат парите.
2.) Вариант Б: недоволни от ниските лихви, клиентите си местят депозитите и държавата налива парите за да ги замести.
Та тези (в примера) 3 млрд.лв. драги ми, ще ги платим както казваш ти - ние данъкоплатците. При около 3 млн. работещи в страната, това прави по около 1000 лв. на човек (както на мен, така и на теб).
А сега те питам - кой вариант за теб е по-добър като данъкоплатец:
1.) Вложителите в КТБ да си оставят парите в банката, а ти да не се налага да плащаш да им покриваш депозитите;
или
2.) Вложителите да си прехвърлят парите и ти (и аз и т.н.) да трябва да плащаш да покриваш дупката ?

Заключение: Принципа "Нека на Вуте му е зле (нака му намалят лихвата)" може да ти носи някаква вътрешна наслада, но е добре да осъзнаеш че ще те удари в джоба !!!
Коментар