Чета много мнения, в които се говори за някакви лимити за теглене. Откъде-накъде? Има предостатъчно пари да връщат депозитите до 196 хил. в пълния им размер. Във ФГВБ има 2.1 млрд. (ама 800 млн. били в ДЦК. Какво от това? ДЦК са си легитимен финансов инструмен и като такъв може да се търгуват. Така че да продават). Ами кеша, който има в банката? Мисля че и той беше ок. 600 млн. Банката също има и добри бързоликвидни активи (в момента забравих колко са, но мисля, че и те бяха немалко). Има още 600 млн. докато се стигне тавана на дълга за тази година. Също така всички забравяте, че от ЕК одобриха държавна помощ за подкрепа на банковия сектор (чрез емитиране на ДЦК, които са отделно от държавния дълг) в размер на 3.5 млрд. От тях са използвани само 2 млрд. Защо да не пуснат и останалите1.5 млрд.? Прочете също в Закона за гарнтиране ако не достигат парите във ФГВБ колко начини има за попълване на липсващите пари, включително и искане към банките за авансово плащане на вноските за следващата година. Хайде да не продължавам. Та с две думи ПАРИ ИМА.
Затова ще ви помоля да престаните да говорите за някакви лимити и по този начин да им легитимирате действията на разни Искровци. Пълния размер до 196 хил. и то скоро. Общо-взето това казва и писмото от ЕК. В същото писмо има и няколко реда, които са много показателни. Става въпрос за изречението, че към България могат да бъдат предявени искове от вложителите. Не смятате ли, че тези редове преспокойно можеше да бъдат пропуснати? Аз лично ги тълкувам като послание към вложителите - недейте да спите, а си търсете правата. Така че само от нас вложителите зависи докога ще ни се подиграват.
Затова ще ви помоля да престаните да говорите за някакви лимити и по този начин да им легитимирате действията на разни Искровци. Пълния размер до 196 хил. и то скоро. Общо-взето това казва и писмото от ЕК. В същото писмо има и няколко реда, които са много показателни. Става въпрос за изречението, че към България могат да бъдат предявени искове от вложителите. Не смятате ли, че тези редове преспокойно можеше да бъдат пропуснати? Аз лично ги тълкувам като послание към вложителите - недейте да спите, а си търсете правата. Така че само от нас вложителите зависи докога ще ни се подиграват.
Коментар