IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Корпоративна ТБ (6C9 / CORP) (архив до 17.10.2014 г.)

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Бнайтовска икономика, урок първи. Имаме български апартамент с наем 200 ойро и идентичен чешки с наем 400 ойро. От това естествено следва че просто девалвираме лева х2 за да се изравним с чехите. Подмолната реалност обаче ни изненадва и след девалвацията българското тухлено съкровище продължава да се дава за 200 ойро. Ние не се предаваме и девалвираме лева х2 още веднъж. Невидимата ръка на наемодателите обаче продължава да държи на 200 ойро.
    Пита се в задачата, колко пъти още трябва да девалвираме лева за да се изравним наистина с чехите?
    Отговор - левът трябва да се девалвира до момента в който бнайта може да си позволи вноските по 50-хилядния си кредит

Коментар

• Първоначално изпратено от kubrat Разгледай мнение
      Нещо се обърках, за фалит на банка ли говорим или за падане на борда, защото второто може да стане и без първото Иначе за това колко са заспали хората можеш да съдиш по ПИБ, та при намек за системен риск май реагираха доса бързо ми се струва
      Да бе "реагирали" били... юрнаха се като стадо овце да теглят и после се отказаха... все едно всичко е отминало.

Нищо никога не е отминавало риска за ПИБ си стои. Който държи пари там, ходи по много тънък лед...

Коментар

• Първоначално изпратено от bnight Разгледай мнение
        Веднага ти давам пример в Чехия заплатите са като в България на ИТ специалистите около 1000-1500 евро. В България една бира е 0.5 евро цента в Чехия е 2 евро. Сам си прави сметката

Коментар

• Нещо се обърках, за фалит на банка ли говорим или за падане на борда, защото второто може да стане и без първото Иначе за това колко са заспали хората можеш да съдиш по ПИБ, та при намек за системен риск май реагираха доса бързо ми се струва

Коментар

А колко от тях са в левове и каква е динамиката на показателя? Подценяваш хората, не са чак толкова тъпи, колкото изглеждат, а ако някой е- ще го отнесе по един или друг начин и без да падне борда.
            Tъй като депозитите в България са гарантирани в български левове на практика без значение в каква валута ти е депозита ако се случи същото като с КТБ ще ти върнат левове В този ред на мисли под 20% от сумата е във валута различна от лева.
            http://bnight.sytes.net - Някой интересни неща за форекс-а. Както и ежедневни валутни ана

Коментар

• В Лидл например, има Ементал за 4 лв. 400 г. Това означава 10 лв./кг. За сравнение, кашкавал българско производство с подобно качество струва 17 лв./кг. с тази разлика, че не е добре узрял и е пълен с вода. Т.е., количеството реално е наполовина, значи кг. зрял щеше да е 34 лв. Т.е. говорим за една разлика от 24 лв. - повече за кг. български продукт. (В българския продукт най-вероятно има и сухо мляко, палмово масло и нишесте)
              Немското масло е на цената на българското, но пък е нормално масло.
              Last edited by Cleo; 25.08.2014, 17:58.
              Мнението е лично - не препоръчвам нищо.

Коментар

Да бе домакинсвата държат 39 милиарда в банковата система под депозити. Ти си го сметни това какъв процент от богатството на българина е !
                А колко от тях са в левове и каква е динамиката на показателя? Подценяваш хората, не са чак толкова тъпи, колкото изглеждат, а ако някой е- ще го отнесе по един или друг начин и без да падне борда.

Коментар

Да конкретно с чехия гледам цените са същите.

Март месец бях в Полша и там цените в магазините бяха доста по-шокиращи от тук. А за Чехия информацията ми е от миналата година явно са се променили нещата но за Чехия IBM ми предлагаха съизмерима заплата с това което получавам в България. И тук просто с тези пари живея по-добре. Защото наемите в Чехия са почти 2 пъти по-високи от в България.

Ние тук в нормалните магазини имаме боклуци, които там дори не се продават. На нас Лидъл ни е луксозен магазин...

Никъде по Европа не съм виждал да се продават стоки като тукашните... които нямат нищо общо с етикетите.

Та нали най върховната наглост беше, че нашия шоколад Своге на запад го продаваха по евтино отколкото тук. Просто си седнал да говориш глупости... дай пример за конкретни неща... а не просто така общо.

Какво изобщо да се говори... тук купувам охладено пилешко месо... и има вкус на мърша... е къде на запад продават пдобни боклуци?!

Българина вече е изгубил представа за това какво е хубава храна... дори тия с висок стандарт ядат боклуци и не различават храните... то не е за приказка изобщо.

Първоначално изпратено от bnight Разгледай мнение
                  А наемите и цените на имотите в Чехия видя ли ги ?
                  Наемите и цените на имотите са директно свързани със заплатите... което означава, че в Чехия заплатите средно са много по високи от тук.
                  Last edited by Xman1; 25.08.2014, 17:56.

Коментар

• Първоначално изпратено от retro_69 Разгледай мнение
                    Разгледай малко каталога и ще намериш биричка на примоция в Кайзер"с Берлин,не от най-евтините хранителни магазини в Германия..
                    Каса бира -20брх0,5l -9,59 евро,Берлинер Пилзнер,много приятна биричка..
                    1бр. излиза 0,48евро цента..Брях...Що ли ми се струва ,че и Загорката е на подобна цена....Да ти търся ли още примоции,или и тая ти стига?Я раздухай още нещо за бирения курс....
                    http://www.kaisers.de/angebote-der-woche/
                    А наемите и цените на имотите в Чехия видя ли ги ?
                    http://bnight.sytes.net - Някой интересни неща за форекс-а. Както и ежедневни валутни ана

Коментар

Глупости на търкалета, 4 лева ако падне борда не са невъзможни, но това ще засегне единствено хората с левове в банката, а това най-вероятно е доста малка част от общото богатство на българина. Пазарите на стоки, услуги и труд са до такава степен интегрирани, че спад на доходите с над 20 % при падане на борда ми звучи като фантастичен сценарий.
                      Да бе домакинсвата държат 39 милиарда в банковата система под депозити. Ти си го сметни това какъв процент от богатството на българина е !

Коментар

Веднага ти давам пример в Чехия заплатите са като в България на ИТ специалистите около 1000-1500 евро. В България една бира е 0.5 евро цента в Чехия е 2 евро. Сам си прави сметката
                        Разгледай малко каталога и ще намериш биричка на примоция в Кайзер"с Берлин,не от най-евтините хранителни магазини в Германия..
                        Каса бира -20брх0,5l -9,59 евро,Берлинер Пилзнер,много приятна биричка..
                        1бр. излиза 0,48евро цента..Брях...Що ли ми се струва ,че и Загорката е на подобна цена....Да ти търся ли още примоции,или и тая ти стига?Я раздухай още нещо за бирения курс....
                        http://www.kaisers.de/angebote-der-woche/

Коментар

Както казах това е най-оптимистичният сценарии. Според Иван Костов 97-ма ще ни се види песен. Което на мен ми звучи като доста по-кофти сценарии от моят.
                          Глупости на търкалета, 4 лева ако падне борда не са невъзможни, но това ще засегне единствено хората с левове в банката, а това най-вероятно е доста малка част от общото богатство на българина. Пазарите на стоки, услуги и труд са до такава степен интегрирани, че спад на доходите с над 20 % при падане на борда ми звучи като фантастичен сценарий.

Коментар

• Първоначално изпратено от Cleo Разгледай мнение
                            Ако ще са 4 лв. за евро, това е 50% обезценка спрямо сегашния курс. Т.е. хората губят 50% от парите си. Което е доста по-различно от сценария през 97 г.
                            Както казах това е най-оптимистичният сценарии. Според Иван Костов 97-ма ще ни се види песен. Което на мен ми звучи като доста по-кофти сценарии от моят.

Коментар

• Първоначално изпратено от Xman1 Разгледай мнение
                              Това нещо не е вярно. Цените на храните в България всъщност са по високи отколкото в ЕС. Говорим за стоки с едно и също качество.

А заплатите в Чехия и България са много различни. Не сравнявай ИТ специалисти... то тук вече почти не останаха такива.
                              Да конкретно с чехия гледам цените са същите.

Март месец бях в Полша и там цените в магазините бяха доста по-шокиращи от тук. А за Чехия информацията ми е от миналата година явно са се променили нещата но за Чехия IBM ми предлагаха съизмерима заплата с това което получавам в България. И тук просто с тези пари живея по-добре. Защото наемите в Чехия са почти 2 пъти по-високи от в България.

Коментар

• Там е работата, че в ЕС са с по-добро качество. В Лидл има доста вносни европейски стоки, по-евтини от нашите и със значително по-добро качество. Тук е некачествено, но скъпо.
                                Мнението е лично - не препоръчвам нищо.

Коментар

Working...
                                X