If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
ТБ Първа инвестиционна банка (5F4 / FIB) - архив до 08.09.11
И моят кредит в момента е под 6%. Формира се като EURIBOR 3м + надбавка. Който иска може да погледне сам колко е в момента EURIBOR и да посмята. Не съм служител.
ДСК са смъкнали лихвите по депозитите ( ДСК Темпо) и това от групата на ОТП
Наистина има нещо,защото от вчера ми намалиха лихвата по ипотечния кредит в Булбанк и вече е под 6%!!!Вноската за февруари ми беше 343 евро,следващата ще ми бъде 288))))))))))))))
Освен ако фамилията ти не е ХАРПАРЦУ-нещоси, не виждам начин кредита ти да е под 6%, особенно пък в най-дървената банка в БГ
Не, бе, това му е лихвата по служителския кредит в Булбанк - явно е на договор за писане на възхвални слова и има преференции по кредитите.
Наистина има нещо,защото от вчера ми намалиха лихвата по ипотечния кредит в Булбанк и вече е под 6%!!!Вноската за февруари ми беше 343 евро,следващата ще ми бъде 288))))))))))))))
Освен ако фамилията ти не е ХАРПАРЦУ-нещоси, не виждам начин кредита ти да е под 6%, особенно пък в най-дървената банка в БГ
Незнам кой е Найденчо, ама и на мен ми се видя много странно, та погледнах Булбанк, в края на 2008 активите са им 11 млиарда, кредитите 7 милиарда, а депозитите 6 милиарда. в тая светлина Найденчо май е прав. Въпроса е кога трябва да се върнат тези пари? Щотото 3 милиарда са ужасно много пари за БГ икономиката. Не се съмнявам, че могат да ги върнат моментално, щото кредите са 7 милиона, ама какво ще стане с активите им?
Първенец по привлечени средства от чужбина е УниКредит Булбанк с 3.4 млрд. лв.
Около 30% от привлечените средства на банките в България, или 17.6 млрд. лв., са заети от чужди банки и институции, показват окончателните данни на БНБ към края на 2008 г. Според централната банка спестяванията на българския бизнес и домакинствата покриват едва 74% от общите отпуснати кредити у нас (53.7 млрд. лв.).
Първенци
В процентно отношение първенец по чуждо финансиране е Словенската банка НЛБ Запад-Изток, която формира близо 82% от привлечените си средства чрез външно финансиране и едва за 18% от пасивите си разчита на местни депозити. Следват Емпорики банк със 70% (300 млн. лв.) и Банка Пиреос с 65.9%( 2.4 млрд. лв.).
Що се отнася до номинално отношение, безспорен лидер е италианската група УниКредит Булбанк, която е заела от чужди банки и други институции близо 3.4 млрд. лв. (36.31%). След нея се нареждат ОББ с 2.8 млрд. лв. (40.8%) и Банка Пиреос.
Усилия
Има и пет кредитни институции, които успяват да финансират цялата си дейност почти с пари от местни депозити. Корпоративна търговска банка формира близо 99.41% от привлечените си средства по този начин, при Централна кооперативна банка съотношението е 97.4%, а при Токуда банк, Д Банк и Алианц Банк този процент надвишава 90.
Разминаване
Противно на повечето очаквания резултатите показват, че чуждите банки и институции не само че не изкарват парите си от българската банкова система, но и за последната година са вложили у нас като депозити близо 9 млрд. лв.
Според банкерите това говори само за едно - голямо доверие във финансовия сектор.
Причини
Основната причина за това е постоянно поскъпващият ресурс в България. Ако преди година трезорите имаха неограничен достъп до ресурси отвън и се спираха единствено от високата цена, днес е различно. Лихвената надпревара между банките направи изгодно привличането на средства отвън. През пролетта без проблем можехме да вземем 200 млн. EUR от чуждия ни собственик, но ни бяха твърде скъпи, докато сега тази цена вече изглежда приемлива, коментира банкер, пожелал анонимност. Това е и основното обяснение как за година инвестициите на чуждите банки са се увеличили с близо 80%.
стр. 20,21
в. Пари
Коментар