IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Свилоза АД (3MZ / SVIL)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Добре си го сметнал, Хосе. Горе-долу и аз така си ги представям нещата, само че, ако действително през 2011 г. се случи това, което са запланували от Свилоза и достигнат 20 млн нетна печалба, тогава цената ще бъде подкрепена от допълнителни очаквания за развитието на Свилоза към 2015 г. и няма да бъде 8 лв, а вероятно ще достигне 10-11 лв. На борсата винаги се търгуват повече бъдещи отколкото настоящи финансови резултати.
    Моите очаквания са за цена на акция 3,30-3,50 лв по време на търговията на правата.

    Коментар


    • Нали сте симпатяги, ще ви разкрия как ги смята нещата бат ви Хосе

      Значи приемам че наистина инвестициите се развият както се надяват от Свилоза, и през 2010-2011 извадят 40-45 млн. лв. EBITDA. Поради увеличени амортизации и задължения (съответно лихви) чистата печалба ще излезе към 20-тина млн., т.е. по 50 ст/акция. Което ни дава разумна цена на акция от около 8 лв. през 2011 г. (всички сметки са върху новия 40 милионен капитал)
      Ако си заложим едни 25-30% годишна норма на възвращаемост до 2011 г. излиза че сега за тази акция не трябва да се плаща повече от 3 лв. (след увеличението) или 13 лв. преди увеличението.
      Всичко това е при идеално развитие. Оттук всеки си преценя рисковете и стига ли му 25% годишна възвращаемст за следващите 4-5 г. докато дочака завода да зарабити добре и да стигне заплануваните печалби.

      Това е само анализ, не е препоръка. Нямам акции тук.

      Коментар


      • Свилоза АД-Свищов планира да използва набраните средства от увеличението на капитала си за модернизацията на дъщерната компания Свилоцел АД като допълнение на осигуреното финансиране по заем от Европейската банка за възстановяване и развитие и Нордик инвестмънт банк, става ясно от съобщение в Държавен вестник.

        Свилоза ще извърши увеличение на капитала от 6,658 млн. лв. до 39,948 млн. лв., като последната дата за сключване на сделки с акции на дружеството на борсата, в резултат на които приобретателят има право да участва в увеличението на капитала, е 21 декември.

        Първоначалната цел е увеличаване на производството от 55 хил. т на 110 хил. т на година, както и увеличаване на пазарния дял. Средствата от настоящата емисия ще позволят увеличаване на производството до 150 000 т. на година, като ще бъде преустановено производството на блокова целулоза.

        Инвестиционната стратегия включва и намаляване на отрицателното екологично въздействие, като се съкрати потреблението на вода и енергия, реконструира се пречиствателната станция за отпадъчни води, елиминират се лошо миришещите газове и се достигнат нормите за определено допустими емисии в отпадъчните газове от содорегенерационния котел и варорегенерационната пещ, приведе се депото за отпадъци в съответствие с новите нормативни изисквания.

        Освен за разрастване на производството, инвестиционната програма е насочена и към намаляване на енергийните и други разходи. При сегашните EBITDA (печалба преди разходи за лихви, данъци и амортизация) в размер на 9 на сто от приходите и енергийни разходи в размер на 24% от приходите от производството на целулоза, инвестиционната програма си поставя за цел EBITDA от 32% от приходите и енергийни разходи в размер на 7% от приходите.

        Целите на инвестиционната програма са определени след извършени проучвания на ръководството съвместно с финландската консултантска компания Linesti Oy. В ход е подготовката на план за изграждане на фабрика за производство на хартия.

        Изготвените финансови прогнози за периода 2006-2011 г. предвиждат следните промени в основните финансови показатели: увеличение на приходите от 67 млн. лв. през 2006 г. до 140 млн. лв. през 2011 г., нарастване на EBITDA от 7 млн. лв. през 2006 г. до 46 млн. лв. през 2011 г., увеличение в сумата на активите от 85 млн. лв. през 2006 г. до 199 млн. лв. през 2011 г. и увеличение на акционерния капитал от 7 млн. лв. през 2006 г. до 40 млн. лв. през 2011 г.

        Прогнозите представляват консолидирани данни на дружествата от групата, включваща Свилоза АД и дъщерното дружество Свилоцел ЕАД – 100% собственост на Свилоза.

        Инвестиционната програма съдържа неразпределен резерв от 7,0 млн. лв., като се предвиждат инвестиции в изграждането на механична пречиствателна станция за отпадъчните води. Дружеството счита, че вероятно след разширението на производството ще бъде необходима инвестиция и в изграждането на пречиствателна станция за биологично третиране. Първоначалното намерение е инвестирането да стане под формата на смесено дружество с други партньори и с отделно финансиране.

        Свилоза АД-Свищов обяви ръст на консолидираната си печалба за деветмесечието от 17 на сто до 2,025 млн. лв. от 1,731 млн. лв. година по-рано.

        Коментар


        • [quote="Alan Greenspan"]Добре че им го каза, че си мислех аз да го направя ... те не разбират че до 20 лв СВИЛ си е жива промоция :-)

          Поздрави за Alan Greenspan. Просто бях , длъжен да те поздравя. Моите предположения не бяха , чак толкова високи , максимални нива до 16.50 . Беше ми интересно до къде ще стигне.
          Но сякаш има малко манипулиране - сега като излязат дребните акционери , може и това да е максимума - 20 лева

          Коментар


          • Добре че им го каза, че си мислех аз да го направя ... те не разбират че до 20 лв СВИЛ си е жива промоция :-)

            Първоначално изпратено от Слънчев вятър
            Мене ме немааа в целата схемааа!
            изразеното мнение не представлява препоръка за покупка или продажба на ЦК.

            Коментар


            • Мене ме немааа в целата схемааа!

              Коментар


              • Tikvi4ka, evala za to4niq komentar, li4no az sym prawil analiz na VAP i znam, 4e tam ne6tatata ne sa dobre za minoritarnite akcioneri, towa e moe mnenie, i naistina 4e maj tuk, pak po moe mnenie se nabludawat edni i sy6ti lica i shemi.........

                Коментар


                • Alan, тук контролът е в Красимир Дачев, не в ЕБВР. контролът на ЕБВР се свежда до там, до където и на UBS AG - Швейцария в HDPAT. що се отнася до миналото на г-н Дачев, дали е комсомолец, на този въпрос предполагам сам можеш да си отговориш.
                  ето и линк към неговото CV.
                  http://www.svishtov.bg/bg/honorary_citizen_38.php
                  http://www.sbcci.bcci.bg/bulgarian/cv_dachev.htm
                  общото между Дачев и собствениците на Биовет можеш да откриеш на следния линк, както и на предишните два.
                  http://www.dnevnik.bg/show/?storyid=279639
                  айде със здраве.

                  Коментар


                  • Права си не е ... какво значи тук ЕВБР ...
                    друго си е да го контролира Божков напр. или десетки знайни и незнайни бивши председатели на районни ДКМС-та.

                    Първоначално изпратено от tikvi4kata
                    контролът на Европейската банка едва ли е достатъчно добър показател - за справка Целхарт, Домейн Бояр и ...
                    изразеното мнение не представлява препоръка за покупка или продажба на ЦК.

                    Коментар


                    • контролът на Европейската банка едва ли е достатъчно добър показател - за справка Целхарт, Домейн Бояр и ...

                      Коментар


                      • Вижте какво става по позицията - няколко хиляди акции на максимума от 12.04 се търсят - няма никакво предлагане. Тук цената ще се изстреля много.

                        Коментар


                        • Смятам , че контрол от Европейската банка за възстановяване и развитие е доста добър показател. Дъщерното дружество има отпуснат заем от ЕБВР. /ПРОИЗВОДСТВО НА ЦЕЛУЛОЗА/

                          Коментар


                          • ако погледнеш неконсолидирания им отчет, ще ти стане ясно колко печели самото Свилоза АД. аз исках да обърна внимание, че публичния контрол върху продажбите на дъщерното предприятие е занижен и затова не е сигурно колко печалби ще остава в бъдеще в дъщерните предприятия. ако погледнеш отчетите назад във времето, ще видиш какво имам предвид. показването на печалба е свързано с предстоящето увеличение на капитала. за в бъдеще няма възможност за контрол върху дейността на дъщерните компании. въпреки това, желая ви успех, дано не бъда лош пророк, но мажоритарника не е сред най-публичните личности в бг, също като собствениците на биовет.

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от tikvi4kata
                              не познавам предприятието, но искам да Ви попитам защо една публична компания, каквато е Свилоза, би изнесла цялото си производство в дъщерната си компания? аз имам обяснение за себе си.
                              Двете производства на Свилоза -
                              1) производство на сулфатна целулоза и карбоксиметил целулоза
                              2) производство на вискозна коприна
                              от край време са разделени на 2 фирми, намиращи се на площадката на "Свилоза" АД и със собсвеник "Свилоза" АД. Не се изнася сега производсвтото в отделна фирма. Основния прихд на фирмаат идва от производсвото на целулоза, което е доста преспективно и доходно производство. Основната част от средствата набрани при увеличението на капитала, ще се инвестират именно в това производство.

                              Имам акции в тази позиция.

                              Коментар


                              • http://www.svilosa.bg/ там пише какво произвежда

                                Коментар

                                Working...
                                X