IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Свилоза АД (3MZ / SVIL)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • ха ха ха
    Смешниците от Свилоза са си записали само 25 млн. акции и още малко от баламурниците дето купиха на 20 лв. права
    еее, краси, няма да има за космически авантюри

    Коментар


    • бате Краси си знае работата

      Мислите си и се чудите господа и дами, какво и как... но на практика нещата в Свилоцел стоят така:
      В шумотевицата по пускането на новите производствени мощности през януари, никой не разбра, че за да се пуснат..... бяха спрени старите :-))). Хитро а. Свилоцел прави два вида целулоза и лепило за тапети. С новите мощнопсти ще се прави само един вид (по-скъпия естествено) и лепило.
      На ден капацитета е около 250 тона, което прави около 85 хиляди годишно. Ако някой провери сметката ще види че производството не е 365 дни/год., а по-малко. Обяснението: Свилоцел обича да се чупи. И то как!!! Новите мощности не са работили 10 дни през февруари. Заради 1 човек, който не си е гледал работата.
      Но да се върнем на капацитета.... ще се вдигне есента, когато се приключи една реконструкция, да се надяваме успешно.
      Искам да ви кажа, че се работи по въпроса. А за приказките в пресата на Дачев може да се каже само че са напудрени. Човека има представа ама.... не съвсем.
      По въпроса за космическите приключения. "А защо не!" бих казал. Човека си купи хубава яхта за разходки по Дунав (обаче яхтата само седи на суша в едно хале), взе си хеликоптер (second hand, но кацането и излитането на паркинга пред Свилоза бяха нещо невиждано и сградата можеше да се събори от тежеста на административния персонал надничаш зад прозорците придобивката). Така, че защо да не полети в космоса?
      Ние работещите в неговите свищовски владения сме щастливи че не си е купил Луната с парите, които му изкарваме, а Господ ни е свидетел, че му работим здраво.
      Ще има ли келепир от цялата история? Да! Но само след като Дачев си вземе лъвския дял.

      Благодаря за вниманието на всички които прочетат това. Ща намина пак към този форум за да видя коментарите ви.
      Може и да съм оффтопик.... ама ме довя тук чичко гугъл с търсене за "краси космонавта"

      Коментар


      • и на мноого повече от 20.00 :-)

        Коментар


        • ЕХ МЪКА- МЪКА ДРУГАРЮ АСТРОНАФТ

          Коментар


          • аве пичове,
            кога ще излязат резултатите от аукциона ...
            "Силата е нищо без контрол" ... не е Pirrelli

            Коментар


            • да са им честити правата на 20 лева...
              Настоящото мнение е лична прогноза и не представлява инвестиционен съвет или препоръка за покупка ил

              Коментар


              • MOJE KANDIDAT ASTRONAFTA DA E NAMERIL INVESTITORI OT MARS. TOI NALI SE IZKAZA 4E PAZARA NE GO OCENJAVAL PO DOSTOINSTVO....

                Коментар


                • ако КФН е одобрила увеличение при това условие:

                  "- капиталът ще бъде увеличен само ако бъдат записани и платени най-малко 25 000 000 бр. нови акции.;"

                  а на аукциона са 36т права - това значи ли че остатъка ще се запише от космонавта
                  да не стане така че тези които си купят права да участват в обречено увеличение по дефиниция

                  Коментар


                  • ako dojdat gosti ot kosmosa da ne mu e po-zle...;-)

                    Коментар


                    • Е, това се очакваше...
                      Едва ли някой се е надявал на търга да излязат повече от 50-60 000 права.
                      С жив интерес ще чакам да видя тези " институционални инвеститори" дали няма да са от щата Делауер (все пак хората трябва да се подкрепят - особено ако са земляци).
                      Настоящото мнение е лична прогноза и не представлява инвестиционен съвет или препоръка за покупка ил

                      Коментар


                      • Да. На аукциона ще бъдат предложени общо 35 637 права.

                        Тоз направи невероятно увеличение.....той и ОББ....халал да му е.

                        Коментар


                        • Последно ще се търгуват ли права или не ,на 15.02 ?

                          Коментар


                          • има неква печалба около 2млн по-памет, ама нали требваше да прават увеличение а и кво им дава право да се обиждат на пазарната цена, ние сърдиме ли се за космическите работи, не - не се сърдиме, радваме се даже Сърдиме ли се като през седмица 2 сменат индекса - не се сърдиме, айда догодина и Свилозата у индекса

                            Коментар


                            • kaputov, има си консолидиран отчет на сайта на борсата, където си пише... Преди да обвиняваш, чети!

                              http://www.bse-sofia.bg/download/fin..._kons_pred.xls

                              Свилоза наистина е на загуба в неконсолидирания, ама то не е най-голямата изненада, след като цялата дейност е в Свилоцел. В Капитал изрично е уточнено, че става въпрос за консолидирани данни и според тях е на печалба...
                              Човек без идея е като риба без велосипед

                              Коментар


                              • В статията в Капитал,даже ан печалба я изкарват Свил за 06...0.29/акц. и това ако не е пазарна манипулация?!Който иска да прочете глупустите.

                                Производителят на целулоза прибегна до борсата за инвестиции в нови мощности

                                Aмбициозна инвестиционна програма доведе собствениците на фабриката за целулоза "Свилоза" на борсата.
                                Доскоро свищовското предприятие почти не се търгуваше заради малкото свободни акции, но неотдавна мажоритарният акционер реши да се обърне към капиталовия пазар, за да набере част от нужното финансиране за новите проекти. Борсовата покана за шесткратно увеличение на капитала не предизвика фурор, но и далеч не беше разочароваща.

                                Оживление

                                До неотдавна акциите на "Свилоза" не бяха особена атракция за инвеститорите. За 2005 г. беше отчетена консолидирана загуба, а ликвидността по позицията беше критично ниска.
                                След обявяването на планираните мащабни инвестиции активността на пазара чувствително се засили. Оборотът за второто полугодие мина 100 хил. лв., което при малкия свободно търгуван дял от около 1% това се отрази директно върху цената, която през декември скочи до рекордните 19.80 лв. при нива около 6.50 лв. в началото на годината.

                                Увеличението на капитала

                                Самите права започнаха да се търгуват от 9 януари 2006 г. За всяка акция от капитала на "Свилоза" беше издадено право, даващо възможност да се запишат пет нови акции по емисионна стойност 1 лв., като така капиталът на дружеството се очаква да достигне от 6.6 млн. лв. до близо 40 млн. лв. Освен това Красимир Дачев, председател на съвета на директорите на компанията, беше заявил, че мажоритарният собственик смята да ограничи дела си до 51%.
                                Търговията с правата обаче започна доста вяло, като за първите две седмици се прехвърляха по под 500 броя на ден по цени 22-25 лв. за право. След този период на опипване на почвата мажоритарният собственик свали офертата на 20 лв. и интересът очаквано се засили. До 6 февруари, когато търговията с правата приключи, бяха пласирани над 1 млн. права. От посредника по емисията ОББ обявиха, че основните купувачи са били чуждестранни институционални инвеститори.
                                При тези нива новите акции се оценяват на 5 лв., което е доста под текущата пазарна цена 7 лв. "Цената, постигната от пазара, е напълно реална. Досега позицията не беше много ликвидна, което ще се промени след тази емисия, и предполагам, че след като бъдат пуснати за търговия новите акции, пазарът ще намери справедливата цена за тях", коментира Бойка Василева, ръководител корпоративни финанси към дирекция "Инвестиционно банкиране" на ОББ. Така мисли и Развигор Христов, инвестиционен консултант в "КД Секюритис".
                                "Не пуснах предвидените 49% свободно търгуван дял, защото видях, че се разминаваме в оценките за цената и междувременно много напредна следващият ни проект. Освен това се оказа, че на този етап на нас не са ни необходими 50-60 млн. евро, а ни трябват 8-12 млн. евро", каза за "Капитал" Красимир Дачев. Той добави още, че на аукциона на неизползваните права, който ще се проведе на 15 февруари, няма да продава повече права. По думите на Дачев след увеличението на капитала свободно търгуваният дял на "Свилоза" ще стане около 20-30%.
                                Анализаторите на пазара като цяло приветстват стремежа към публичност, като според Развигор Хрис*тов новите проекти, както и добрите консолидирани отчети, които дружеството представи за 2006 г., биха могли да увеличат инвеститорския интерес към "Свилоза".

                                Проектите

                                Инвестиционният проект във "Свилоцел", 100% дъщерно дружество на "Свилоза", където е концентрирано производството на целулоза, е за 120 млн. лв. През юли 2006 г. компанията сключи инвестиционен заем с Европейската банка за възстановяване и развитие и Нордик инвестмънт банк на обща стойност 28 млн. евро за увеличение на годишния капацитет на завода за целулоза от 55 хил. т на 110 хил. т. В края на годината беше обявено и шесткратно увеличение капитала, което да финансира изграждането на допълнителни мощности до 150 хил. т годишно.
                                Освен утрояването на капацитета с набраните средства се предвижда да се инвестира и в програма за енергийна ефективност. "С този проект за енергоспестяване ставаме напълно автономни", счита Дачев. По разчети на компанията това ще намали себестойността на 1 т произведена целулоза със 75 евро до 270 евро при международни борсови цени на суровината за хартия около 410 - 420 евро.
                                Повишената енергийна ефективност има и допълнителен финансов ефект. Очаква се в периода 2007 - 2012 г. да бъдат спестени 600 хил. т въглеродни емисии, като компанията вече има сключен договор с ЕБВР да ги продаде. На 5 февруари "Свилоцел" е получило авансово 1.2 млн. евро по договора. Общата стойност на енергоспестяващата програма на "Свилоза" е около 9 млн. евро, като инвестицията се очаква да се изплати за три години.
                                Междувременно от свищовската компания заявиха, че започват и нов проект за завод за хартия. Тепърва обаче предстои да се направят детайлните проучвания, вследствие на което ще се разберат конкретните параметри (включително и финансови) на инвестицията. Към финансирането на проекта има проявен интерес от ЕБВР, но за реализирането му отново ще прибегнем до капиталовия пазар, заяви Дачев.

                                Коментар

                                Working...
                                X