IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Монбат (5MB / MONBAT) Архив 1

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Леонид
    Предимство ако си купуваш акции,недостатък ако си купуваш акумулатори.
    аз съм с Монбат акумулатор и имам акции от Монбат - е на това му се вика балансиран модел ))))
    Всеки може да спечели от борсата, но не всеки може да печели от борсата

Коментар

• това ми звучи като онези приказки за "некачественото" рециклирано олово, защото му липсвали по три електрона в атома...
      The SKY is no longer the limit!

Коментар

• Предимство ако си купуваш акции,недостатък ако си купуваш акумулатори.

Коментар

• Първоначално изпратено от Krank
          Имам акции в МОНБАТ, но ако трябва да съм 4естен от познати знам 4е акумулаторите им са по слаби от тези на Елхим и Старт и причината доколкото ми е известно е че в монтана завода работи по нова технология отговаряща на евростандартите, при които количеството вложено олово е по-малко отколкото по БДС. Затова и акумулаторите след втората година падат много бързо, докато елхим и старт използват стари технологии с леене на решетките /която пък дава много брак/, но въпреки това благодарение на повечето олово живота на акумулатора е значително по голям
          krank, ама ти като недостатъци ли ги изтъкваш тези неща или като предимства?
          аз като ги прочетох и реших да си купя още - щото на мен специално ми прозвучаха като предимства ;-)
          Всеки може да спечели от борсата, но не всеки може да печели от борсата

Коментар

• Имам акции в МОНБАТ, но ако трябва да съм 4естен от познати знам 4е акумулаторите им са по слаби от тези на Елхим и Старт и причината доколкото ми е известно е че в монтана завода работи по нова технология отговаряща на евростандартите, при които количеството вложено олово е по-малко отколкото по БДС. Затова и акумулаторите след втората година падат много бързо, докато елхим и старт използват стари технологии с леене на решетките /която пък дава много брак/, но въпреки това благодарение на повечето олово живота на акумулатора е значително по голям

Коментар

• Първоначално изпратено от Борис
              Затова и различни компании е нормално да се търгуват при различни Р/Е, същото важи и за различните пазари - развиващи се и развити.
              На борсите съпоставими с БФБ компания с ръстящия бизнес и рентабилност на Монбат (100% ръст на печалбата за т.г., 60% планиран за догодина и т.н.) е нормално едно съотношение Р/Е от 25-30. Точната цифра зависи и от моментното състояние на пазара и тренда му, като при развитие на силен бичи пазар е възможно и достигане на съотношение от 35.
              PEG е показателя, който обединява цената, печалбата и растежа. Тогава излизат някакви фантастични съотношения, дори и за най-песимистичните очаквания. Досега обаче, никой не е успял да изпрати Монбат на трейлинг РЕ над 25 и с тази ликвидност и чуждестранни играчи се съмнявам, че ще стане, въпреки перспективите за растеж на печалбите. Затова си мисля, че прогнозните цени ще трябва да се преизчисляват при по-нисък форуърд РЕ.
              The SKY is no longer the limit!

Коментар

• Първоначално изпратено от La Costa
                Вместо само да си хвалим стоката, не е ли по-добре всеки да каже каква очаква да е цената на Монбат при положение, че изпълни прогнозираните финансови резултати за 2007 г.

Аз получавам на база P/E и според ROE към P/BV около 14-14,5 лв. цена ПРИ СЕГАШНОТО ценово ниво на нашата борса.

Надявам се повече хора да споделят каква цена очакват и ПО КОЙ МЕТОД на анализ я получават.
                ОК, ето го и моя анализ и съответно таргета който ми излиза от него.
                Р/Е е един от най-широко използваните показатели за оценка на една акция. Много пъти обаче той се използва без оглед на ръста в бизнеса на компанията и съответно потенциала за ръст на компонента Е.
                Затова и различни компании е нормално да се търгуват при различни Р/Е, същото важи и за различните пазари - развиващи се и развити.
                На борсите съпоставими с БФБ компания с ръстящия бизнес и рентабилност на Монбат (100% ръст на печалбата за т.г., 60% планиран за догодина и т.н.) е нормално едно съотношение Р/Е от 25-30. Точната цифра зависи и от моментното състояние на пазара и тренда му, като при развитие на силен бичи пазар е възможно и достигане на съотношение от 35. Сметнато по прогнозираната печалба на Монбат за т.г. (15-16 млн. лв.) това ни дава таргет цена към януари месец в рамките на 20-28 лв/акция. Като точната цифра както споменах ще се определи от моментното емоционално състояние на пазара.
                Успех!

Коментар

• Е то остава да си купуваме акумулатори по външен вид.

Коментар

• Първоначално изпратено от vesko_stanev
                    Първоначално изпратено от Мигел
                    Предприятието от Добрич вероятно ще реализира по-малки продажби за 2007 г. поради инвестиционната дейност, но печалбата ще бъде 1 млн. лв. както през 2006 г.

Вече ще е налице обновен "Старт"със значително по добра рентабилност .
                    Като се прибирахме след празниците, на Шел - Г.Александрово /на пътя Бургас - Пловдив/ един тъкмо си купуваше акумулатор на Старт - Добрич. Точно на входа имаше изложени няколко вида акумулатори на Старт - Добрич. Позагледах ги, доста неугледни ми се сториха, ама явно стават за работа, щом ги купуват хората.
                    Ами продукцията на Старт определено не хващаше окото на външен вид, но пък преди 3 години ми падна акумулатора точно на път и бях принуден да си купя от техените, понеже нямаше други модели в най-близката бензиностанция. Та от тогава си работи без грешка.
                    Но сега предполагам, че изцяло ще обновят продуктовата гама

Коментар

• Първоначално изпратено от Мигел
                      Предприятието от Добрич вероятно ще реализира по-малки продажби за 2007 г. поради инвестиционната дейност, но печалбата ще бъде 1 млн. лв. както през 2006 г.

Като се прибирахме след празниците, на Шел - Г.Александрово /на пътя Бургас - Пловдив/ един тъкмо си купуваше акумулатор на Старт - Добрич. Точно на входа имаше изложени няколко вида акумулатори на Старт - Добрич. Позагледах ги, доста неугледни ми се сториха, ама явно стават за работа, щом ги купуват хората.

Коментар

• Даа, обедих се че съм инвестирал в страхотна компания!
                        ОСА-то беше доста интересно, г-н Бобоков с голямо желание отговори изчерпателно на зададените му от акционерите въпроси.
                        Интересна подробност която мога да ви споделя е че си е купил 60 000 акции с личните си спестявания от вторичния пазар
                        Гласуваше с тях на събранието.
                        Въобще се затвърди впечатлението че "това дружество се цели в най-луксозния сегмент на борсата ни", както казваше преди месеци един приятел.

Коментар

• Вместо само да си хвалим стоката, не е ли по-добре всеки да каже каква очаква да е цената на Монбат при положение, че изпълни прогнозираните финансови резултати за 2007 г.

Аз получавам на база P/E и според ROE към P/BV около 14-14,5 лв. цена ПРИ СЕГАШНОТО ценово ниво на нашата борса.

Надявам се повече хора да споделят каква цена очакват и ПО КОЙ МЕТОД на анализ я получават.

Коментар

• Дано да излязат още няколко такива компании на борсата. Монбата е пушка.

Коментар

• Каквото и да си говорим това е една от най-качествените акции на борсата!
                              Не бих се разделил с Монбат в близките няколко години с оглед перспективите за растеж

Коментар

• Предприятието от Добрич вероятно ще реализира по-малки продажби за 2007 г. поради инвестиционната дейност, но печалбата ще бъде 1 млн. лв. както през 2006 г.

Коментар

Working...
                                X