If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
А-а-а забравих да споделя, че купих Монбат основно на 29 лв. и сега търся кинти да допълня колкото мога!!!
Са ако напиша, че е препоръка к`во шъ стане ???
А-а-а забравих да споделя, че купих Монбат основно на 29 лв. и сега търся кинти да допълня колкото мога!!!
Са ако напиша, че е препоръка к`во шъ стане ???
Chestno da ti kaja, nikoga ne sam vijdal FCF growth >2% v DCF model.
Samo vednuj sme slagali 3% i to sled bezkraini razpravii i pak stavashe vupros za CEE compania.
3% e super mnogo, 1% e conservativno.
Spored S&P Bulgaria ne e emerging market, a po skoro secondary market (periferen pazar) i zatova si mislq, che 4% ste e po realistichno ...
Куроператор, поздравления за почина да сложиш DCF-модел за оценка на акцията на Монбатя, дано това да е сигнал за повече аргументирани позиции в този форум. Иначе g-то е въпрос на дискусия, за българския пазар и на мен ми се струва, че 4-ка не е твърде оптимистично - немалко автори считат, че може да се обвърже с GDP-то на съответната държава в средносрочен период.
еех, учени хора брейййййй. и кво ся? - ако съм си купил над 21.54 съм вътре а? малииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииии айде бегайте да си играете на икономисти в пясъчника.
п.п. дай да ви направим една редовна рубрика - "Справедливи цени". така ще просветлите несведущите в икономическото познание
Еййй учени хора, чуват ги нещата - браво!!! Аз язък, че писах дипломна работа за опционни пазари и пак трудно ги разбирам?!?!!! Но забравят една много МНОГО ВАЖНА подробност : НАМИРАМЕ СЕ В БЪЛГАРИЯ БЕ ПИЧОВЕ !!!
Абе човек като си няма от тия качествени акции от 300 кладенеца вода ще ви донесе само и само да ви убеди да му продадете на 22 лв.
Da se kritikuva e nai-lesno, zapomni tova.
Ako imash zabelejki kam modela, mojesh da gi obsudish i shte vidia kakvo izliza s tiah.
Kakvo kato management-a bil kazal? Ti vijdal li si im prognozite za 2007 i che do July biaha pod 45% ot sumata za godinata. Zashto da im viarvam che shte si izpulniat plana za godinata? Te sa si uvelichili i EBITDA marjovete po tehnite prognozi, ama za sega nishto ot tova ne se e sbudnalo.
I nai-priatelski savet ot men: davai go malko po-spokoino. Tova che ot dve godini si igraesh na borsa ne te pravi kapacitet po oceniavane na firmi, taka che ne gledai tolkova negativno na tova che niakoi e pusnal model. Nikoi ne ti iska skupocennite MONBAT na 22BGN, ok?
Pusnat e s cel da stane niakakva diskusia na nivo razlichno ot "chuh ot edna jena na pazara, che Monbat e raketa".
kuroperatore toia model si go zavri znae6 kude.I ako maxa na monbat e 26.00 az 6te ti podaria vsi4kite si akcii , a te hi4 ne sa malko
Абе човек като си няма от тия качествени акции от 300 кладенеца вода ще ви донесе само и само да ви убеди да му продадете на 22 лв.
Da se kritikuva e nai-lesno, zapomni tova.
Ako imash zabelejki kam modela, mojesh da gi obsudish i shte vidia kakvo izliza s tiah.
Kakvo kato management-a bil kazal? Ti vijdal li si im prognozite za 2007 i che do July biaha pod 45% ot sumata za godinata. Zashto da im viarvam che shte si izpulniat plana za godinata? Te sa si uvelichili i EBITDA marjovete po tehnite prognozi, ama za sega nishto ot tova ne se e sbudnalo.
I nai-priatelski savet ot men: davai go malko po-spokoino. Tova che ot dve godini si igraesh na borsa ne te pravi kapacitet po oceniavane na firmi, taka che ne gledai tolkova negativno na tova che niakoi e pusnal model. Nikoi ne ti iska skupocennite MONBAT na 22BGN, ok?
Pusnat e s cel da stane niakakva diskusia na nivo razlichno ot "chuh ot edna jena na pazara, che Monbat e raketa".
__________________________________________________ __
Куроператор - специален представител на Син С
Pozdravlenia kur-e. Trqbva da ima poveche argumentirani mneniq v tozi forum.
Za kapitalovata strukura sum napulno suglasen. Ako se razrovish po-nadolu oste pri IPO-to kazah na Daniela Peeva, che e po-dobre da se finansirat s poveche dulg. Tq ne me razbra. Po princip debt capacitito trqbva da se izpolzva na max inache (pri razvit pazar) predpochitanie na equity pred debt e mnogo losh signal.
Imam problem s g i sus r kakto pisah vchera. Daje g=4% e nisko zastoto pred Monbat ima mnogo realni opcii. Trudno e model da gi hvane, kavantificira i da izpliue agregirana velichina kato g.
Imam problem i sus r=10.7%. Kak go smetna?
Po-obsto, opitai se da vkarash tezi g (ili 2%) i r (ednakva risk premia) vuv CDF model na druga chitava kompaniq bez golqm finansov risk na BSE za konsistency check. Ste poluchish golqmo razminavane.
икономическата логика ще възтържествува тук скоро или не дотам скоро какво толкова е станало тук че върнало няколко лева? а като рипаше всеки ден без причина ? някои забравиха че това е борса...и за мен всичко над 22 е беобосновано с друго освен с надуване за деклариране на доходност, посмятайте колко струва тоз завод при текуща цена и ще се изумите. Сделките на бтк и особенно на сибанк защо минаха според вас на цени под "справедливите" пазарни? Мон-балон .
нямам акции и няма да имам скоро освен за 1-2 дена врътки при изсипвания , защото като чета има хора които допълват
Абе човек като си няма от тия качествени акции от 300 кладенеца вода ще ви донесе само и само да ви убеди да му продадете на 22 лв. :lol: Абе пич, защо не си огледаш хубаво модела и да го пооправиш от тук от там та после да го постваш в този форум за хора с интелигентност над средната?! Още от пръв поглед се вижда как той издиша с най-елементарни изходни данни: Дава нетна печалба за т.г. от 12,5 млн., а тя близо толкова ще е печалбата само към деветмесечието!!! За годината беше ревизирана прогнозата на 16,7!!!
Фрапиращите разлики продължават и по-натам: За 2008 и 2009 г. модела ти изкарва съответно 18,9 и 23,6 млн. печалба, а супер консервативните прогнози на мениджмънта (правени при цена на оловото от 1600 долара) е за 23,7 и 32,2 млн. А напълно резонни са очакванията за съществена корекция на тези числа нагоре в новата прогноза, която най-качествения мениджмънт в БГ ще ни представи на 15 Ноември!!
Така че това моделче е за книжни мишки с малки пи...и дето докато се ровят в букварите хората правят милиони на БФБ.
Много пъти съм го казвал и пак ще го кажа защото някой хора не възприемат лесно: КАЧЕСТВОТО Е СКЪПО И ЩЕ СТАВА ВСЕ ПО-СКЪПО, ЗАЩОТО СИ ЗАСЛУЖАВА!
Аре успех с читанките и умната с приложението на наученото
Samo vednuj sme slagali 3% i to sled bezkraini razpravii i pak stavashe vupros za CEE compania.
Spored S&P Bulgaria ne e emerging market, a po skoro secondary market (periferen pazar) i zatova si mislq, che 4% ste e po realistichno ...
Куроператор, поздравления за почина да сложиш DCF-модел за оценка на акцията на Монбатя, дано това да е сигнал за повече аргументирани позиции в този форум. Иначе g-то е въпрос на дискусия, за българския пазар и на мен ми се струва, че 4-ка не е твърде оптимистично - немалко автори считат, че може да се обвърже с GDP-то на съответната държава в средносрочен период.
еех, учени хора брейййййй. и кво ся? - ако съм си купил над 21.54 съм вътре а? малииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииии айде бегайте да си играете на икономисти в пясъчника.
п.п. дай да ви направим една редовна рубрика - "Справедливи цени". така ще просветлите несведущите в икономическото познание
Ti tazi compania triabva da ia gledash kato investitor (kupuvach), a ne kato bookrunner, koito shte i pravi IPO. Poslednia shte se opita da ia nadue do bezkrai, za da vzeme visoki komisionni.
Pri 4% izliza kam 29BGN, samo che tova e extremen perpetuity growth. Sled niakoia godina i Bulgaria shte mine v grafata razvita ikonomika i rasteja niama da e sushtia kato sega.
Аз си направих много по-проста сметка и стигнах до резултат 21,54лв. Затова и не купувам.
21.00BGN zvuchi okolo fair value.
Tazi cena v modela ia postigam s tehnite projections, koito za sega ne se sbudvat (pone v purvata chast na 2007), taka che 26.43 e cenovia vruh.
Monbat imat mnogo losha capitalova struktura. Balansa im pozvoliava da vzemat mnogo poveche dulg i da se finansirat evtino, a ne go praviat.
Ot 2009 zapochvat da generirat i strashno mnogo likvidni sredstva, koeto znachi che shte triabva da kupiat neshto.
Коментар