IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Монбат (5MB / MONBAT) Архив 1

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Super Стар
    Първоначално изпратено от vlp
    А-а-а забравих да споделя, че купих Монбат основно на 29 лв. и сега търся кинти да допълня колкото мога!!!
    Са ако напиша, че е препоръка к`во шъ стане ???
    Ти затова нямаш кинти щот си влязъл на 29
    Ами да...страдам много...особено за това, че влязох на 470 в Оргахим...тъжъ направо!!!

Коментар

• Орка, съгласен съм с коментара ти, но само донякъде - първо, нали не въприемаш пазара като застинал пейзаж от лава. Моментите на повишения на цените са и моментите на преразпределение на пазарни дялове, защото не всички вдигат едновременно цените. Някои увеличават веднага цените (за да запазят маржовете) и за определен период естествено инкасират известен спад в продажбите, други задържат цените за сметка на печалбите, за да реализират по-големи продажби и да увеличат пазарните си дялове.

Дори и ребалансирането на системата да отнеме само едно тримесечие (Q4 2007), устойчиви резултати и затвърждаване на трендове ще видим най-вероятно в отчетите за Q1 2008.

Първоначално изпратено от орка
      Valuator, би трябвало ако си държал акцията да си следил как се отразява цената на оловото върху приходите и печалбата... едно-две тримесечия е грамадно предположение и затова и невярно. Без да съм абсолютно точен преди време разглеждах данните и спомена ми е за малко по-малко от 2 месеца, което е по-кратко от обърщаемостта на КМА.... Това означава че преди да са продали купеното преди 3 месеца или рециклирано олово те вече го продават на по-висока цена като акумулатор. Т.е. от повишаването на цената на оловото те печелят така както всяка компания печели от инфлацията, а цената на рециклираното им позволява да виждаме още чудеса
      Второ, аз не купувам предприятие, а акция и знам, че върху нейната цена освен фундамента, отражение дава и сентимента - ако досега всички новини и резултати са по "мед и масло" и акцията е само нагоре, при комбинация на свръхпродадена акция с потенциални пазарни промени и рискове, се създават условия за неудовлетвореност на свръхочакванията и волатилност на акцията. Нищо лично и емоционално - просто методология и здрав разум.

Трето, от опит знам, че когато човек спекулативно е направил еди-си-колко процента печалба, няма нужда да гони и да се лакоми за последните (примерно) 5%, знаеш защо...

Четвърто - споменах, че все пак оттук нататък говоря за инвестиционно (дългосрочно) решение - бих предпочел да изчакам едно тримесечие и да видя годишния отчет, ако резултатите (евентуално) не са еднозначни, не виждам проблем да изчакам и да наблюдавам позицията и още едно тримесечие.

Разяснавам своята мотивация, не убеждавам никого да прави каквото и да било

Коментар

• Първоначално изпратено от Valuator
        ....Докато разходите за материали се увеличават веднага, крайната цена и обема на продажбите се определят от реакцията на конкурентите. Отново обръщам внимание върху факта, че при увеличени разходи намирането на нова равновесна точка в еквилибриума "разходи-цени-продажби-печалба" може да отнеме едно-две тримесечия и един-два отчета....
        Valuator, би трябвало ако си държал акцията да си следил как се отразява цената на оловото върху приходите и печалбата... едно-две тримесечия е грамадно предположение и затова и невярно. Без да съм абсолютно точен преди време разглеждах данните и спомена ми е за малко по-малко от 2 месеца, което е по-кратко от обърщаемостта на КМА.... Това означава че преди да са продали купеното преди 3 месеца или рециклирано олово те вече го продават на по-висока цена като акумулатор. Т.е. от повишаването на цената на оловото те печелят така както всяка компания печели от инфлацията, а цената на рециклираното им позволява да виждаме още чудеса
        http://imoti.start.bg
        http://pravo.start.bg
        [url]http://zakoni.start.bg[/url

Коментар

• 10.7% ne e tochno chislo. WACC za BG firma moje da se dviji v diapazona 9.0% - 12.0% v zavisimost ot zadadenite parametri.
          V tozi sluchai sa Rf 4.82%, MRP 5.00%, D/(D+E) 30%, Beta 1.1
          Kapitalovata struktura na Monbat v momenta e dalech ot tezi 30%, no vse pak v budeshte sigurno shte se setiat da izpolzvat balansa si po-optimalno.
          __________________________________________________ __
          Куроператор - специален представител на Син С

Коментар

• Neprozrachnostta na managementa vodi do dopulnitelna risk premia! Tuk tq e svedena do minimum. Chakam otgovor za chisloto 10.7%.

Коментар

• Според мен, няма да има разминаване в маржовете ( намаляне) за Q4 2007, защото евинтуалното леко понижаване на маржа за около месец , ще бъде компенсирано в оставащия период на същото тримесечие.
              Лично мнение, а пък и ще станем свидетели

Коментар

• Аз ясно се изразих, че коментирам само периодите Q4 2007 и Q1 2008. Тогава ще анализирам оперативните резултати и изпълнението на инвестиционната програма и ще взема своите дългосрочни инвестиционни решения за тази компания.

Чисто спекулативните за тази година (влизане и излизане на добри цени) вече ги взех и съм доволен

Коментар

• Хосе и Vаluator и двамата сте прави, само че не може да се доуточните, за каквъв период става въпрос. ДВИ каза че, тази промени в ст-ста на оловото дават отражение на цената на продукцията и съответно тя се пренася на клиетните чрез цената на реализиране на същата. Само че това е процес, който изисква някакъв период от време и се получава на практика едно временно забавяне на актуализиране на цените на реализиране на продукцията. Така че, може да има леки разминавания в маржовете на печалбата в един краткосрочен етап( за около месец).
                  Успех и на двамата

Коментар

• А аз си мисля, че този път ти грешиш с автоматичното пренасяне на увеличените разходи в крайната цена и обема на продажбите. Съгласен съм, че увеличената себестойност на материалите и суровините в крайна сметка води до увеличаване на крайната цена, но не съм съгласен, че това става едновременно и автоматично, защото ценообразуването в този сектор, за разлика от енергетиката и другите монополи, не е единствено разходно-ориентирано (крайна цена=себестойност*фиксиран марж), а зависи и от поведението на конкурентите.

Докато разходите за материали се увеличават веднага, крайната цена и обема на продажбите се определят от реакцията на конкурентите. Отново обръщам внимание върху факта, че при увеличени разходи намирането на нова равновесна точка в еквилибриума "разходи-цени-продажби-печалба" може да отнеме едно-две тримесечия и един-два отчета, при което на някои инвеститори могат да не им издържат нервите или да решат, че има и други алтернативи (даже не говоря за загуба на доверие в компанията и мениджмънта).

Първоначално изпратено от Хосе
                    Отново допускаш грешка! Приемаш че повишената цена на оловото се отразява само на разходите и забравяш как това влияе на приходите. Говоря за прехвърляне на повишената себестойност към крайния клиент и не само запазване, а подобрение на маржовете заради собственото рециклиране (неща които веднага си проличават ако проследиш ежемесечните данни на компанията). Един колега по-долу беше дал пример как акумулатор който е купил преди 9 месеца сега е с 52% по-скъп.
                    И най-хубавото в ситуацията е че акумулаторите нямат заместител. И 500 лв. да станат пак ще се купуват, защото вече трудно се намират циганчета да те бутнат сутрин да запалиш

Коментар

Хосе, не съм убеден, че процента на рециклираното олово е толкова висок в момента (40-45%), но дори и така да е и увеличението на цената на оловото да засегне само 50-60% от доставките и то само за период от 6-8 месеца, това пак потвърждава думите ми, че е възможно да има спад в маржовете и забавяне на ръста на печалбата в Q4 2007 и Q1 2008 (поватярям дебело - възможно). Ще спра дотук и няма да коментирам влиянието на подобна хипотеза върху натоварената с очаквания цена на акцията.

Мисля че грешката ти идва от факта че пропускаш че и сега Монбат има рециклиращ завод и си осигурява на половин цена 40-45% от нужното олово. След като тръгнат заводите в Сърбия (март) и Румъния (юни) този процент постепенно ще се качи до 90-95.
                      Отново допускаш грешка! Приемаш че повишената цена на оловото се отразява само на разходите и забравяш как това влияе на приходите. Говоря за прехвърляне на повишената себестойност към крайния клиент и не само запазване, а подобрение на маржовете заради собственото рециклиране (неща които веднага си проличават ако проследиш ежемесечните данни на компанията). Един колега по-долу беше дал пример как акумулатор който е купил преди 9 месеца сега е с 52% по-скъп.
                      И най-хубавото в ситуацията е че акумулаторите нямат заместител. И 500 лв. да станат пак ще се купуват, защото вече трудно се намират циганчета да те бутнат сутрин да запалиш

Коментар

Хосе, не съм убеден, че процента на рециклираното олово е толкова висок в момента (40-45%), но дори и така да е и увеличението на цената на оловото да засегне само 50-60% от доставките и то само за период от 6-8 месеца, това пак потвърждава думите ми, че е възможно да има спад в маржовете и забавяне на ръста на печалбата в Q4 2007 и Q1 2008 (поватярям дебело - възможно). Ще спра дотук и няма да коментирам влиянието на подобна хипотеза върху натоварената с очаквания цена на акцията.

Мисля че грешката ти идва от факта че пропускаш че и сега Монбат има рециклиращ завод и си осигурява на половин цена 40-45% от нужното олово. След като тръгнат заводите в Сърбия (март) и Румъния (юни) този процент постепенно ще се качи до 90-95.
                        Както споменах в понеделник, аз съм много доволен от компанията, мениджмънта и досегашния performance на акцията, но след анализ на досегашните резултати и переспективите, продадох акциите си тук и в момента участвам в дискусията като удовлетворен страничен наблюдател. Може би след годишния отчет да се включа отново - ще видим какво ще покажат резултатите и анализа тогава

Дотогава най-добронамерено пожелавам успех на продължаващите и новонатоварилите се пътници по позицията

kolegi,koga se ochakvat da izliazat otchetite nan q3 na monbat,dali sa aqumulirani v cenata veche ,ka mislite!
                        Blagodaria vi i uspeh

Коментар

• Хосе, не съм убеден, че процента на рециклираното олово е толкова висок в момента (40-45%), но дори и така да е и увеличението на цената на оловото да засегне само 50-60% от доставките и то само за период от 6-8 месеца, това пак потвърждава думите ми, че е възможно да има спад в маржовете и забавяне на ръста на печалбата в Q4 2007 и Q1 2008 (поватярям дебело - възможно). Ще спра дотук и няма да коментирам влиянието на подобна хипотеза върху натоварената с очаквания цена на акцията.

Както споменах в понеделник, аз съм много доволен от компанията, мениджмънта и досегашния performance на акцията, но след анализ на досегашните резултати и переспективите, продадох акциите си тук и в момента участвам в дискусията като удовлетворен страничен наблюдател. Може би след годишния отчет да се включа отново - ще видим какво ще покажат резултатите и анализа тогава

Дотогава най-добронамерено пожелавам успех на продължаващите и новонатоварилите се пътници по позицията

Коментар

• а така

евала

Първоначално изпратено от franky4fingers
                            Kuroperator, ne se koisi Vseki sam si reshava i si pazi parichkite

Horata trqbva da sa ti blagodarni, che im pastevash model s vkarani inputs. Ako ne vi haresva polucheniq rezultat, vkaraite si inputs, koito smqtate za po realistichni ,kakvo ste se razmrunkali kato nqko zenichki.

Bulgariq se razviva i tezi modeli stavat prilozimi i za nashiq pazar. Vsichki, koito si mislqt che tova sa draskanici bez smisul sa pulni idioti, ako ste i 10 000 000bgn da im e portfolioto. Tova, che si bogat ne oznachava che ako deistvash smart nqma da stanesh po-bogat.

Starite igrachi na BFB sa si sviknali da izbirat akcii po nqkakav si tehen metod, koito ste spre da raboti, zastoto BG capital market se razviva i metodite za ocenka na aktivi sa ednakvi i se prilagat za cql svqt. Tezi metodi zapochvat da se prilagat masovo ot portfolio manageri i traderi v BG, koeto neiminuemo ste dovede do reliable output results.

Adaptiraite se kum promenqstiqt se environment, vmesto da hlenchite, che modelite ne bili prilozimi. Oste malko ste kazete, che finansite kato nauka ne sa prilozimi za nashiq pazar. Fundamentalniqt analiz e prilozim i za borsata v Bangladesh ......

Коментар

• Искаме още такива модели. Даже този път така го нагласете, че да изкарате цената 15 лв тогава не към 31, а към 35 ще отхвърчим

Коментар

• Извинявам се за невежеството, но някой може ли да ми каже откъде да си сваля този template за DCF, който е използвал "Куроператор" за оценката на Монбат. Много ви благодаря предварително!

Коментар

Working...
                                X