IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Монбат (5MB / MONBAT) Архив 1

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Commentator
    Първоначално изпратено от Борис
    Първоначално изпратено от Commentator
    ще ти кажа, че вчера Булбанк купи и продаде 5 000 броя на Монбат на една и съща цена от 31 лв., при което абсолютно по никакъв начин не повлия на цената.
    коментаторче, спри с излагациите. Булбанк скоро не е купувала или продавала Монбат за собствена сметка! Прави го за клиенти (в множествено число). И ако мислиш че качването на цената от 30 лв. на 31,50 не е въздействие..., ще ти отговоря само с усмивка

колкото до продадените ДМА, мисля Даниела те опроверга достатъчно добре
    За последен път ще ти отговоря. Ако погледнеш търговията по време, ще видиш, че цената до 31 лв. беше качена с много други сделки на други посредници и COBOS-и и чак след това се появи Булбанк на 31 лв. Но явно не следиш внимателно търговията.

В момента пак сме на 31 лв. Това, че сега е заложила няколко оферти под пазарната цена за мен лично си е чиста манипулация, така както вчера извади за момент 10 000 купува, но бързо след това ги свалиха. Явно не се натиска толкова да купува, а по-скоро да манипулира. Де факто Булбанк купи толкова, колкото продаде вчера. А това, което купува днес, е в рамките на дневните обеми за позицията и цената си е там, където си беше вчера, даже малко по-ниско. С други думи, Булбанк определено не оказва съществено влияние върху цената и все още сме далеч от папагалски повтаряните 35 лв./40 лв. И на тях ще им дойде ред, но не благодарение на Булбанк.

Второ, никъде не съм писал, че Булбанк купува за своя сметка!

Трето, абе дървена глава такава, ти гледаш ли отчети или не?!

Явно нито гледаш отчети, нито пък следиш внимателно търговията!
    ...ЗАЩО НЕ СИ ОТВОРИТЕ ОТДЕЛНА ТЕМА ДА СИ СПОРИТЕ ДВАМАТА???

Коментар

• Първоначално изпратено от Борис
      ще ти кажа, че вчера Булбанк купи и продаде 5 000 броя на Монбат на една и съща цена от 31 лв., при което абсолютно по никакъв начин не повлия на цената.
      коментаторче, спри с излагациите. Булбанк скоро не е купувала или продавала Монбат за собствена сметка! Прави го за клиенти (в множествено число). И ако мислиш че качването на цената от 30 лв. на 31,50 не е въздействие..., ще ти отговоря само с усмивка

За последен път ще ти отговоря. Ако погледнеш търговията по време, ще видиш, че цената до 31 лв. беше качена с много други сделки на други посредници и COBOS-и и чак след това се появи Булбанк на 31 лв. Но явно не следиш внимателно търговията.

В момента пак сме на 31 лв. Това, че сега е заложила няколко оферти под пазарната цена за мен лично си е чиста манипулация, така както вчера извади за момент 10 000 купува, но бързо след това ги свалиха. Явно не се натиска толкова да купува, а по-скоро да манипулира. Де факто Булбанк купи толкова, колкото продаде вчера. А това, което купува днес, е в рамките на дневните обеми за позицията и цената си е там, където си беше вчера, даже малко по-ниско. С други думи, Булбанк определено не оказва съществено влияние върху цената и все още сме далеч от папагалски повтаряните 35 лв./40 лв. И на тях ще им дойде ред, но не благодарение на Булбанк.

Второ, никъде не съм писал, че Булбанк купува за своя сметка!

Трето, абе дървена глава такава, ти гледаш ли отчети или не?!

Явно нито гледаш отчети, нито пък следиш внимателно търговията!

Коментар

Коментар

• И аз имам един въпрос. В интервюто в Инвестора Атанас Бобоков, пише, че пазарният дял на Монбат в Германия е 0.5%.

На каква база е този показател - физически обеми, продажби и за кои видове акумулатори става въпрос - стартерни или всички видове акумулатори?

По данни на Eurobat, продажбите на автомобилни акумулатори в Германия през 2006 г. са достигнали 8.4 млн. броя, или ръст от почти 2 % спрямо 2005 г. (т.е. пазарът слабо расте). При близо 25% от експорта насочен към Германия и производствен капацитет от около 1.4 млн. акумулатора, това прави близо 300 хил. акумулатора, продадени в Германия на годишна база, или около 3.5% пазарен дял. И тъй като Монбат произвежда предимно стартерни батерии за автомобили, то не би трябвало продажбите на стартерни батерии да се изчисляват на база всякакви акумулатори, а именно с автомобилни акумулатори.

Ще ни бъде полезно, ако ни кажете горе-долу колко е пазарния дял и в другите големи пазари на акумулатори в Европа - Италия, Франция и Великобритания. Ръстът от шест пъти на продажбите в Италия е голям пробив, защото това е вторият най-голям пазар за акумулатори в Европа и е съпоставим на германския.

Коментар

• Първоначално изпратено от Борис
            абе коментаторчето леко се поизложи
            явно английския не му е силата , не било продадени ДМА, ами разходи за придобиване на такива.
            Отделно се цепи по-надолу че Батя не бил убедителен Абе, кометаторче, погледни днешния бюлетин на БФБ как Булбанк е пазарила по всички Софикс позиции и след това опонирай на Батя. Него го знам от 3 г. Много рядко греши, веднъж на 1000 пъти
            Абе, Борис, ти си меко казано смешен. Ако веднъж отвориш отчетите на Монбат, ще видиш точно това, което коментирам. В Other income пише, че са отразени "Разходи за придобиване на ДМА", което е абсурдно от счетоводна гледна точка. Но за теб явно няма проблем в приходната част да се записват разходи! Но какъв проблем е за теб, щом не си гледал отчетите! Ако беше толкова сведущ, можеше и ти да ми отговориш, вместо да притесняваме Даниела. Но още от изказванетото ти личи, че рядко отваряш отчет и разчиташ някой друг да ти каже добре ли е, не е ли добре...

Що се отнася за ребалансирането на сертификати с помощта на Булбанк, ще ти кажа, че вчера Булбанк купи и продаде 5 000 броя на Монбат на една и съща цена от 31 лв., при което абсолютно по никакъв начин не повлия на цената. Така че загатваното от Батя покачване на цената в следствие на нуждата от ребалансиране на сертификати не се състоя.

Чудя се защо трябва да отговарям на дървени глави като тебе, но не ми харесва да плюеш по мен, и то когато нямаш ни най-малко основание за това. Ако не можеш да кажеш нещо смислено и полезно, по-добре се скрий за още някой друг месец, защото от изказванията ти полза няма!

Коментар

• До Г-жа Пеева

Г-жо Пеева бихте ли ми отговорили на въпроса: "На какво се дължи спада на паричния поток от оперативна дейност от началото на годината?"."На какво се дължи и сериозното увеличение на материалните запаси?" [/b]Въпреки 30% ръст на приходите и сериозния скок в рентабилността.
              Благодаря Ви предварително
              Глупавите хора се учат от собствените си грешки, а умните от грешките на другите.

Коментар

• Уважаеми Инвеститори,
                С настоящото бихме желали да Ви уведомим за следната информация относно „Монбат” АД:
                „МОНБАТ” АД официално се присъедини към българската мрежа на Глобалния договор на ООН относно зачитане и спазване на принципите на корпоративната социална отговорност. Дружеството споделя и се ангажира да спазва принципите на Глобалния договор, като прилага в дейността си социално отговорни практики във следните насоки:
                1. Зачитане и подкрепа за опазването правата на човека.
                2. Гаранция за необвързване с действия, нарушаващи правата на човека.
                3. Приемане свободата на сдружаване и ефективно признаване на правото на колективно договаряне.
                4. Премахване на всякакви форми на насилствен и принудителен труд.
                5. Ефективно премахване на детския труд.
                6. Изкореняване на дискриминацията по отношение на правото на труд и на професия.
                7. Подкрепа за превантивните подходи в опазването на околната среда.
                8. Подемане на инициативи, стимулиращи поемането на по-голяма отговорност към околната среда.
                9. Насърчаване развитието и разпространението на технологии, щадящи околната среда.
                10. Подкрепа на антикорупционни инициативи и политика на прозрачност.Монбат АД ежегодно ще изготвя доклад относно корпоративна социална отговорност на мениджмънта и ще го оповестява на обществеността и инвеститорите.
                Представили сме и доклад за корпоративна социална отговорност на Монбат АД за 2006 – 2007

Коментар

• абе коментаторчето леко се поизложи
                  явно английския не му е силата , не било продадени ДМА, ами разходи за придобиване на такива.
                  Отделно се цепи по-надолу че Батя не бил убедителен Абе, кометаторче, погледни днешния бюлетин на БФБ как Булбанк е пазарила по всички Софикс позиции и след това опонирай на Батя. Него го знам от 3 г. Много рядко греши, веднъж на 1000 пъти

Коментар

• Както се казва, нещата са повече от наред.
                    Затова към петдесет и пет ( имам впредвид "лева")
                    Нали колеги

Коментар

Ето още нещо интересно от документите към отчета на Монбат за деветмесечието.

В единия от трите excel файлове пише, че Монбат е реализирал 4.085 млн. лв. приходи от продажба на ДМА, отделно от отчитаните 84.924 млн. лв. приходи от продажби, т.е. общите приходи от дейността всъщност са 89 млн. лв., а не 84.9 млн. лв.

Тези приходи обаче не са отразени нито в приходната част, нито в разходната част, нито в отчета за паричните потоци.

Интересно е и това, че със същата сума са намалени и разходите за дейността. Излиза, че Монбат е продало активи за 4.085 млн. лв., които са имали абсолютна същата балансова стойност!

Странно е защо тези продажби на активи не се появяват в Други приходи от ОПР, както би трябвало.

Ще се радвам г-жа Пеева да ни обясни това.

След направена справка в счетоводството на дружеството се установи следното:
                      Не са извършени продажби на ДМА на стойност 4080, видно и от справка № 5 от отчета по формите на КФН.
                      В отчета на английски - INCOME STATEMENT - Other income е отразена цифрата 4080, като в обяснителните бележки е посочено, че в Other income влизат Proceeds from sales of fixed assets, като там са отразени разходи за придобиване на ДМА по стопански начин. В отчета на дружеството по МСС, Отчет за доходите – Суми с корективен характер е отразена именно тази цифра от 4080 като разходи за придобиване на ДМА по стопански начин. Във формите на КФН в отчета за доходите няма отделен ред за разходи за придобиване на ДМА по стопански начин, поради което те са отразени в Отчета за доходите като е намалена сумата за разходи за материали и разходи за външни услуги именно с 4080.

Коментар

Не си много убедителен, но така или иначе тези 5 000 бройки нямат особено значение за пазара, след като дневно се връткат поне 10 000, а днес сме близо 15 000.

Така че тези сертификати не са определящи за пазара.
                        нямам и за цел да те убеждавам
                        давам жокери и който както иска да си ги ползва
                        а иначе ребалансирането при излизане или влизане на дадена компания в индекса е супер близко до акъла
                        това че посредник като Булбанк няма само един клиент с позиции в Монбат също!

колкото до анкетата си прав че някой хора съвсем не са в час. Г-н Бобоков посочи като цел в развитието на компанията рентабилност от 25% (мисля че говори за нетна, след като дава пример че към 9-месечието са стигнали 17%). И тези 25% ще бъдат стигнати едва когато влезат в действие новите рециклиращи мощности. 20-25% рентабилност при така нарастващи приходи е страхотен резултат!

Коментар

• Леле, като гледам резултатите на анкетата се чудя: Хора, вие прочетохте ли въпроса?! Каква е тази рентабилност от 30%?! Този марж е огромен дори за високо-технологичните компании!

Не че въпросът е прецизиран, не става ясно за коя мярка на рентабилността става въпрос: нетен марж, EBT марж, EBIT марж, EBITDA марж?!

Но ако 30% отговарят 40%, не ми се мисли какви хора са се навъдили на борсата и как взимат инвестиционни решения! Но и за тях има място, нали другите трябва да печелят от тях

Коментар

• Първоначално изпратено от Батя
                            Първоначално изпратено от Батя
                            както бях казал още преди седмица на някой ще му трябват Монбат-ки за да ребалансира сертификата след излизането на БТК от Софикс
                            Батя, по тази логика Булбанк трябваше да купят, не да продават
                            Точно на теб ли трябва да обяснявам че Булбанк има десетки клиенти с различни инвестиционни стратегии?!?
                            Не си много убедителен, но така или иначе тези 5 000 бройки нямат особено значение за пазара, след като дневно се връткат поне 10 000, а днес сме близо 15 000.

Така че тези сертификати не са определящи за пазара.

Коментар

Първоначално изпратено от Батя
                              както бях казал още преди седмица на някой ще му трябват Монбат-ки за да ребалансира сертификата след излизането на БТК от Софикс
                              Точно на теб ли трябва да обяснявам че Булбанк има десетки клиенти с различни инвестиционни стратегии?!?

Коментар

• Първоначално изпратено от Батя

Коментар

Working...
                                X