IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Монбат (5MB / MONBAT) Архив 1

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Монбат малко са се поизложили с прогнозата за 2009.
    Дали са ръст на оборота от над 25% след като тази година са направили само 11%, а кризата в началото на годината не беше толкова остра колкото сега. През тази година според мен въобще не може да се говори за ръст на продажбите, още повече че и инфлацията ще е по-ниска и няма да има защо да нагаждат цените на продуктите нагоре.
    В ЕБИТДА маржа смятат, че ще скочат от 19%, та на 25%, което означава че очакват много по-ниски разходи, което също е под въпрос. По-скоро маржа им ще остане същия или дори ще падне, но не виждам как в такава криза очакват да са по-профитабилни.
    Та, смятам че за 2009, ЕБИТДА няма да е много по-различна от сегашната (35.0млн. лв), а оборота да е най-много 200млн. лв.
    В такъв случай акцията в момента търгува на 4.55х EV/EBITDA, което е добра цена, но в никакъв случай не е евтина на фона на други акции. Евентуално може да падне и до към 4.0х EV/EBITDA (3.00 - 3.10лв/акция) ако има лоши новини или икономиката продължава да се влошава.
    Днес имаше статия за индустриалните фирми как смятали, че поръчките от чужбина ще намалеят, така че предполагам и с тази смачкана автомобилна индустрия, поръчките за акумулатори също ще паднат. В такъв случай цената наистина може да слезе до 3лв, а нищо чудно и малко под. Всичко под 3лв и при запасен настоящ фундамент, би направил акцията атрактивна за дългосрочните инвеститори.

Не е препоръка

Коментар

• на някои хора не им омръзва да се излагат
      Не е съвет за покупко-продажба на акции

Коментар

• Първоначално изпратено от Han Krum
        Мдааа 30 лв.....и капитализация 1,2млрд.....вземи се стегни приятелю, смятам, смятам и повече от 1,70 лв не ми излиза тази акция в момента...всичко друго е мечта на теб , предполагам и на мажоритаря
        машалла бе, момко. А Као да не ти илиза тогава на кинта???

Коментар

• Първоначално изпратено от Люк Скайуокър
          Тук някой трябва страшно много да ми се моли , за да продам на цена по-ниска от 30 лв.
          На смешниците-драскачи много поздрави.
          http://www.youtube.com/watch?v=swXFl...eature=related

Коментар

• Мдааа 30 лв.....и капитализация 1,2млрд.....вземи се стегни приятелю, смятам, смятам и повече от 1,70 лв не ми излиза тази акция в момента...всичко друго е мечта на теб , предполагам и на мажоритаря

Коментар

• Първоначално изпратено от EquityPrivate
              Първоначално изпратено от Петър Караивaнoв
              Първоначално изпратено от EquityPrivate
              Монбат бяха обявили, че евентуално биха искали да издадат конвертируема облигация. Мисля, че сумата беше около 16млн. лв. Някой знае ли дали са я издали или предстои да я издадат? Може да се получи хубава игра като при Химимпорт - дълга на облигацията и шорт на акцията.
              Така акцията ще слезе сигурно на 2лв. А ако мениджмънта мисли, че компанията им е подценена, то ще имат възможност да направят обратното изкупуване на 2лв.
              Хем ще съберат и евтини акции ако решат да конвертират облигацията вместо да я изплащат.
              Ти мислиш ли,че дори най-върлите фенове на тоя шит, ще купят някога дори и 1 акция ? Колкото и да са верващи си мисля,че няма да клъвнат на въдицата 2ри път ! Ама знае ли човек - човешкия наивитет в съчетание с Алчност са доста популярни на тези географски ширини !
              А кой ще клъвне? Ти току що им обясни бавно как за пореден път могат от Монбат да ги онодят бавно с едни 60% само от курсови разлики ;-)

Това би било идея, над която трябва да помислят. Да издадат облигация за 20млн. лв. с купон 8.5% и цена на конвертиране 5.00лв през 2012 (4млн акции при конвертиране). За тия 20млн. лв могат да направят някакви инвестиции (12млн. лв) и да си изкупят обратно акции (8млн. лв). Акцията им ще бъде шортвана като естествен хедж на дългата позиция по конвертируемата облигация и може да стигне 2.00лв., примерно. Монбат изкупуват 4млн. акции тогава за тия 8млн. лв и ги пазят до конвертирането през 2012г. През 2012 цената вече е 5лв или повече и инвеститорите в облигацията я конвертират в акции.
              През този период, фирмата ще е платила лихви в размер на 5.1млн. лв, а ще е ползвала средства за 12млн. лв за инвестиции. Чисти 6.9млн. лв в полза на фирмата, а освен това има и даначно облекчение - ще плаща по-ниски данъци заради тези 5.1млн. лв лихви.

Коментар

Тук някой трябва страшно много да ми се моли , за да продам на цена по-ниска от 30 лв.
                Не бе, дръж си ги.
                Има достатъчно на 3.59лв, които всеки сега може да си ги купи.

Аз мислех, че малко сте се понаучили през последната година и половина. Тия приказки за нямало да се продава бяха актуални по времето когато цените бяха само нагоре. През следващата година обаче няма да има никакви положителни новини и ще са само надолу, така че бая ще стискаш до 30лв. (това ако не се лъжа е около 45х ЕБИТДА, което е невъзможно, ама тук все пак повечето са придошли от тотото, така че всичко е възможно)

Коментар

:-) Тези 30лв. ще ги видиш през крив макарон !Или на кукуво лято,или когато ти цъфнат съдраните цървули с които ще шляпаш благодарения на тази "инвестиция" ! Ама за кухото си е кухо и кухо ще си остане до де е живо.

Коментар

• Тук някой трябва страшно много да ми се моли , за да продам на цена по-ниска от 30 лв.

Коментар

• Първоначално изпратено от Петър Караивaнoв
                      Първоначално изпратено от EquityPrivate
                      Монбат бяха обявили, че евентуално биха искали да издадат конвертируема облигация. Мисля, че сумата беше около 16млн. лв. Някой знае ли дали са я издали или предстои да я издадат? Може да се получи хубава игра като при Химимпорт - дълга на облигацията и шорт на акцията.
                      Така акцията ще слезе сигурно на 2лв. А ако мениджмънта мисли, че компанията им е подценена, то ще имат възможност да направят обратното изкупуване на 2лв.
                      Хем ще съберат и евтини акции ако решат да конвертират облигацията вместо да я изплащат.
                      Ти мислиш ли,че дори най-върлите фенове на тоя шит, ще купят някога дори и 1 акция ? Колкото и да са верващи си мисля,че няма да клъвнат на въдицата 2ри път ! Ама знае ли човек - човешкия наивитет в съчетание с Алчност са доста популярни на тези географски ширини !
                      Това би било идея, над която трябва да помислят. Да издадат облигация за 20млн. лв. с купон 8.5% и цена на конвертиране 5.00лв през 2012 (4млн акции при конвертиране). За тия 20млн. лв могат да направят някакви инвестиции (12млн. лв) и да си изкупят обратно акции (8млн. лв). Акцията им ще бъде шортвана като естествен хедж на дългата позиция по конвертируемата облигация и може да стигне 2.00лв., примерно. Монбат изкупуват 4млн. акции тогава за тия 8млн. лв и ги пазят до конвертирането през 2012г. През 2012 цената вече е 5лв или повече и инвеститорите в облигацията я конвертират в акции.
                      През този период, фирмата ще е платила лихви в размер на 5.1млн. лв, а ще е ползвала средства за 12млн. лв за инвестиции. Чисти 6.9млн. лв в полза на фирмата, а освен това има и даначно облекчение - ще плаща по-ниски данъци заради тези 5.1млн. лв лихви.

Коментар

• Първоначално изпратено от EquityPrivate

Коментар

• Монбат бяха обявили, че евентуално биха искали да издадат конвертируема облигация. Мисля, че сумата беше около 16млн. лв. Някой знае ли дали са я издали или предстои да я издадат? Може да се получи хубава игра като при Химимпорт - дълга на облигацията и шорт на акцията.

Коментар

• Първоначално изпратено от edmundo
                            Тоя Монбат потъна все едно си хвърлил от вълнолома 100 ah акумулатор
                            не е ли по-уместно да се каже :

"тази акция потъва така, както потъва акумулатор в киселото млеко на АНАЛизатор"
                            fuск the bеаr - give me the bееr

Коментар

• Първоначално изпратено от Pivoley
                              Така че, не гледайте каква е цената сега, а каква ще е след 5 години.
                              А ще има ли цена след 5 години?
                              Седерастите, сините талибани, соросоидите и НПО простетата са безочливо нагла зомбирана сган!

Коментар

• Важното е, че Монбат ще оцелее след кризата и ще слезе по-силен от нея. Така че, не гледайте каква е цената сега, а каква ще е след 5 години. Е, това, който има нерви да чака.
                                Заедно с банките, това е една от малкото сигурни инвестиции на БФБ.

Коментар

Working...
                                X