IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

София Комерс - Заложни къщи (SCOM, SCOP)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Не ми става ясно какъв е този 15 % гарантиран дивидент. По принцип, гарантираният дивидент /на Запад/ може да бъде както такъв, който се плаща ако има печалба - т.е. с предимство пред останалите, така и такъв, който се плаща безусловно - в който случай прилича на лихвите по облигации /и затова често се нарича тази акция се "хибриден инструмент"/. У нас ТЗ допуска и двата вида, но урежда, бегло и неуспешно, само първия. При него, ако дружеството има печалба, но не го плати, акциите придобиват глас, но до изплащането.
    Та не мога да схвана защо издават акции с гарантиран дивидент, а не напр. облигации? Акциите с фиксиран дивидент се разглеждат именно като дълг, но как да купя, като номиналът ще ми се върне през дивидента, евентуално, едва след 7 години, и няма да имам capital gain?

    Коментар


    • ама не излезе при търсенето

      та:

      здравейте,

      знаете ли какво си мисля аз. Практикатата показва, че на привилегерованите акции цената не расте особено - разчита се на дивидента.

      Какво мислите за София Комерс - ще расте ли цената или по-скоро не?

      Коментар


      • Ето тука е темата

        Коментар


        • На мен пък ми е интересно как се гарантират тези дивиденти. Ами ако дружеството догодина не направи достатъчно голяма печалба могат ли да кажат "еми сори ама печалбата е малка и дивидента ще е 10 ст. а не 75, стискайте палци за догодина"?

          Коментар


          • Да се прочетат и проверят директивите на ЕС за този вид бизнес и чак тогава да се мисли за инвестиране.
            Тия са Химимпорт 2! Големите мутри се облажиха, сега и малките мутри искат да лапат на шведската маса!

            Коментар


            • Магнус, в щатите заложните къщи се считат толко значими, колкото и операторите на кредитни карти. И процентите са им баснословни.

              Аз за там говорех, че имам поглед

              Коментар


              • Abe mnogo smeshni hora ste vie, kupuvate akzii na Himimport, puk na edna zalojna kusta buznesa i ne bil pochten )) Kude e razlikata?
                Sega e momentapichove, prezapishete imisiata

                Коментар


                • Бизнесът на заложните къщи, макар и миризлив (според някои) е всъщност твърде доходен, когато се прави с ум (парите както знаем не миришат). А такъв изглежда е случая тук. И тъкмо защото не подценявам интелектуалните качества на хората замогнали се от това си мисля: с влизането в Европа дали няма да се "усложнят" условията за този тип дейности и реалните, до момента резултати да се превърнат в недостижима химера. Какъв по добър момент да продадеш (изгодно) доброто минало за да си осигуриш светло бъдеще? А и пазара ще се радва...

                  Коментар


                  • Напротив, стоката мирише отвратително / в къщи аз хвърлям боклука/, но парите от бизнеса му не миришат.
                    Искам да кажа, че за разлика от производството, където се създава нова /принадена / стойност, на борсата има само един механизъм - парите твои да станат мои, тук нови неща не се създават. И на нас са ни необходими едни хора дето ходят някъде и с нашите пари правят повече, като заделят достатъчно за нас. Ние няма да питаме къде са ходили, ще им гледаме балансите и документите и ще си прибираме дохода. Иначе и оръжейния бизнес и боклука и заложните къщи и оня австралийски публичен дом дето се регистрира на борсата в Австралия преди време, ще те тормозят, ако много знаеш как точно са изкарани нашите печалби. Това обаче /да се тормозиш/, според мен не е много професионално.

                    Коментар


                    • Бе то стоката му на Волфенщайн може да не мирише, ама той самия мирише щото е дърт циганин и ченге освен това...

                      Коментар


                      • Момчета този бизнес е направил евреите това което са днес. Така, че вероятно е печеливш. Емисията е вероятно първа и пилотна. Иначе е само 2 млн. лева и то при 15% доходност май. Допускам, че при сто заложни къщи, този ресурс не е кой знае колко.
                        Струва си човек да им прочете документите и ако са наред, може пък и да си вземе малко.
                        Верно, че този бизнес не е престижен, като кажеш лизинг звучи далеч по-добре, но според мен е същото. Ако са оцелели 10-15 години значи могат да си събират парите. А всички лизингодатели дали могат не знам.
                        Допускам, че търсят някаква независимост на финансирането от банковите институции. Щото и банките имат навика, като ти дадат малко повече пари, да правят предложение на което не можеш да откажеш /държат ти топките/ и кротко ти вземат бизнеса. Особенно ако си почти най-големия в някакъв бизнес. Пак казвам, ако документите им са наред. Аз не съм ги гледал.
                        Разсъждавам по принцип, защото и от не толкова благоуханни места могат да се извадят добри пари - я вижте Румен Гайтански /Вълка/ неговата стока да не мирише по-малко, пък добри пари прави човека, да е жив и здрав.

                        Коментар


                        • те хубаво взимат добри %и, но ми интересно да им видя счетоводителя

                          Коментар


                          • хо хо хо хо, знаете ли какви проценти вземат заложните къщи ?

                            Коментар


                            • Na mene zalojna kashta mi zvuchi kato lizingova ama dosta po bezskrupulna i dohodonosna
                              www.targ.bg

                              Коментар


                              • И на мен този вид бизнес ми се асоциира с подобни възприятия.... А имате ли представа сегашните собственици що за хора са?

                                Коментар

                                Working...
                                X