If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Визитка
Телефон: 02 9627663
Интернет адрес: www.sofiacommerce.net
Дейност: Заложни къщи, кредитна дейност
Изпълнителен директор: Йоско Тошев Хинков
Общественото мнение като цяло е негативно настроено към заложните къщи, а медиите често излизат с критични материали за тях. Но финансовите и потребителските услуги, които те предоставят през последните години, се превръщат в икономическа необходимост за все повече хора.
По света този бизнес сектор е широко сегментиран с наличие на голям брой малки компании, опериращи като заложни къщи, и малко на брой по-големи вериги. Съвсем малка част от тях (предимно американски) обаче са публични. Бизнесът се отличава с антицикличност и по-високи темпове на растеж по време на икономическия спад, когато населението обеднява.
В такъв момент все повече влизат, за да заложат дадена вещ, но в същото време намаляват хората, които влизат, за да си купят такава от заложна къща. Това се отразява в по-висок кредитен портфейл за заложните къщи, т.е. повече приходи, но по-ниска печалба.
В България единствената публична верига заложни къщи е "София комерс – заложни къщи", чийто капитал 2.4 млн. лв., разпределен в 2 млн. обикновени и 400 хил. привилегировани акции. Компанията има верига заложни къщи в цялата страна, но основната й конкуренция е в София. През годините изгражда мрежа от заложни къщи, която непрекъснато разширява. Миналата година бяха открити 5 нови заложни къщи, а общият им брой вече достига 163.
"София комерс – заложни къщи" развива дейност само на вътрешния пазар, като предоставя парични заеми срещу залог на движимо имущество. Предоставянето и връщането на кредитите се извършва по облекчена процедура в сравнение с традиционните банкови заеми, което дава възможност за по-голяма бързина и гъвкавост.
Движимото имущество, което се приема за обезпечение, е злато, бижута, лаптопи, видеотехника, музикални уредби, скъпа битова техника и други ценности, не се взимат произведения на изкуството.
"София комерс - заложни къщи" не осъществява сделки с имоти. За тази цел е създадено дъщерното дружество "София комерс кредит груп".
Дейността на дружеството не изисква анализ на кредитоспособността на длъжника, тъй като при неиздължаване заложеното имущество се предлага за продажба. Така приходите идват по две направления - или от лихви, или от продажбата на заложените вещи. Основни за дружеството са тези от лихви по предоставените кредити.
През последната година "София комерс - заложни къщи" е реализирало ръст на приходите си от 8%, което се дължи на по-големия брой заложни къщи, респективно повече отпуснати кредити, както и оптимизиране на бързината и условията за отпускане на кредити. Друго предимство на "София комерс - заложни къщи" е, че финансира дейността си изключително със собствени средства, което на практика свежда задлъжнялостта й до нула, оттам и компанията няма разходи за лихви.
Дейността на дружеството е регулирана основно чрез Наредбата за дейността на заложните къщи, която е в сила от февруари 2009 г., която например ограничи размера на възможната месечна лихва, която дружеството може да налага.
"София комерс – заложни къщи" e позиционирана в сегмента микрокредитиране, като през тази година отпуснатите суми са за близо 49.5 млн. лв., от които 59% са за заеми до 100 лв., 38% са за заеми между 100 и 1000 лв. и едва 3% са за заеми над 1000 лв., по-голямата част от предоставените заеми са със срок до един месец.
"Накратко - компанията е малка, оперира в бизнес сегмент, за който информацията е оскъдна, и ликвидността на акциите е слаба, но ръстовете на ниво приходи и печалба, високата рентабилност при ниска задлъжнялост и евентуалното решение за разпределяне на дивидент я правят интересна за инвеститори с повишена толерантност към риск", коментира Камелия Лазарова, финансов анализатор в "Карол".
Именно привлекателната дивидентна политика на компанията изтъква и Иво Захариев, директор "Инвестиции" в ПОК "ДСК - Родина". През 2010 г. "София комерс - заложни къщи" даде както гарантирания дивидент по привилегированите си акции в размер на 0.75 лв., така и 1.50 лв. брутен дивидент на обикновена акция от печалбата си за 2009 г.
Иво Захариев, директор, "Инвестиции", ПОК "ДСК - Родина"
"София комерс - заложни къщи" е едно от малкото дружества на БФБ, останало незасегнато от финансовата криза през последните години. Напротив, то показва последователност в корпоративната си политика и постигнатите резултати. За последните години увеличава както приходите си от услуги, така и печалбите си.
Не трябва забравяме, че това беше и дружеството с първите привилегировани акции на БФБ. По тях те плащат по 15% годишен дивидент по първоначалната цена на пласирана от 5 лв. за акция, или дивидент от 0.75 лв. за акция. За последните години също така разпределят дивидент и по обикновените акции, последната година той беше в размер на 1.50 лв. на акция, а има индикации, че и тази година ще има дивидент.
Трябва да се отбележи, другото дружество, свързано с групата - "София комерс кредит груп"AД, погаси навреме и изцяло емитирана облигация в размер на 1 млн.евро. За съжаление не много дружества, емитирали облигации, могат да се похвалят с подобно действие. Резултатите на дружеството са много добри и за първото тримесечие на тази година, като увеличението спрямо миналата на годишна база при услугите е 17%, а при печалбата 14%.
Камелия Лазарова, финансов анализатор в "Карол"
"София комерс – заложни къщи" определено е сред екзотичните представители на БФБ и като бизнес, и като финансови показатели, и като поведение на акцията. Компанията се финансира изключително със собствени средства, което рефлектира в на практика нулева задлъжнялост. Въпреки ясно изразения тренд на свиване на рентабилността, тя остава много по-висока от средното за съпоставими компании, търгувани на чуждестранни борси.
Освен дивидента за привилегированите акции, миналата година компанията разпредели и значителен дивидент на обикновените акции. Като се има предвид, че "София комерс – заложни къщи" e отвъд фазата на бурна експанзия, смятам, че един от основните фактори, определящи движението на цената на акцията, ще бъдат именно спекулациите за начина на разпределяне на печалбата.
На кой не му се иска !?? Ама ако изплякат пак по-голям дивидент на обикновените - надали ще стане 10 ... )) Пък и мажо какво го иинтересува дали са 10 ??? Може да го интересуват повече неговите си акции, а не твоите, нищо, че твоите са привилегировани. А мажовците май основно не са с привилегировани
Не е препоръка. (Имам акциЙ)
На кой не му се иска !?? Ама ако изплякат пак по-голям дивидент на обикновените - надали ще стане 10 ... )) Пък и мажо какво го иинтересува дали са 10 ??? Може да го интересуват повече неговите си акции, а не твоите, нищо, че твоите са привилегировани. А мажовците май основно не са с привилегировани
Не е препоръка. (Имам акциЙ)
Не е препоръка... !!!
"Най-сигурната спирачка на дивия спекулативен бяс е загубата." - A. Kostolany
... Ликвидността не беше голяма наистина, но откакто се появи Камен, започна да пише във форума и направи акцията известна, повдигна й ликвидността ...
, ,
към мажоритарите - ако искате да ви направя акцията известна и да ви вдигна ликвидността - оферти на лични
а сега се върни назад и прочети пак, кой започна да напада и обижда колегите с балонери,
а относно моята особа - късно, късно, колко да е късно - януари 2010, статус като извадиха пакета, тогаз се появих - то преди нямаше търговия, да дремя за стотина бройки ли, а относно неизвинените - май се оказаха доста скъпоструващи съвети
демострираш бг манталитета - злоба и завист в действие, а хубавото на софкома е че, който е влязъл и след това излязъл, няма значение кога е направил добър профит, кажи му само едно тенкю
Балонерче, каква завист и злоба, откъде го реши това, просто ти се радвам. Думата "балонери" произнесена удачно, звучи добре, дори нежно като комплимент Хубаво звучи, харесва ми. Не е препоръка
Не е препоръка... !!!
И не е все тая да правиш спекула с 500 бройки или с 5000 например, особено при тази позиция... където обикновенно купувача на по-големи бройки ги купува за да ги задържи, а не с цел да ги продаде по-късно.
Бройките, който аз притежавам близките 5 години няма да се появат на борсата, така че все едно е намалял фрии-флоута, а съм убеден, че и други съфорумци са купили с цел да задържат.
Не съм превъртала цялото количество. А на 5 лв пък изобщо и не съм си правила труда. Около 1500 бр бяха тези с които съм се заигравала. Ликвидността не беше голяма наистина, но откакто се появи Камен, започна да пише във форума и направи акцията известна, повдигна й ликвидността Младо е момчето, още адреналина го тресе. Мен ме радва. Прави реклама на недобалонираните ни позиции ))) Не е препоръка
Не е препоръка... !!!
Да и това е вярно. Може да се помисли. Дали пък няма да ме спечели каузата. Засега май не. По-нататък ще видим
И не е все тая да правиш спекула с 500 бройки или с 5000 например, особено при тази позиция... където обикновенно купувача на по-големи бройки ги купува за да ги задържи, а не с цел да ги продаде по-късно.
Бройките, който аз притежавам близките 5 години няма да се появат на борсата, така че все едно е намалял фрии-флоута, а съм убеден, че и други съфорумци са купили с цел да задържат.
Мнението не е препоръка за покупка или продажба на ценни книжа.
Набалончила и понабалончила, са две различни неща, имат тънък нюанс. едното е, че може да ми се прииска да съм ги продала, другото е, че може бе ще ги оставя да се донабалончат. Ама сте балонери, една спекулантска терминология ви затруднява A и ти се появи откъсно в тази тема и започна да ни пишеш неизвинени отсъствия. Недей така, на бфб сме, с най-балонираният индекс, който се спихна най-много, поне нека се отнасяме с търпимост и разбиране ))
а сега се върни назад и прочети пак, кой започна да напада и обижда колегите с балонери,
а относно моята особа - късно, късно, колко да е късно - януари 2010, статус като извадиха пакета, тогаз се появих - то преди нямаше търговия, да дремя за стотина бройки ли, а относно неизвинените - май се оказаха доста скъпоструващи съвети
демострираш бг манталитета - злоба и завист в действие, а хубавото на софкома е че, който е влязъл и след това излязъл, няма значение кога е направил добър профит, кажи му само едно тенкю
Мерси бе имп., a също и за идеята, че кинтите тр. да служат за да се изкара добре на море. Тук ме изкефи. Пожелавам ти още едно Нушенце за тазгодишната отпуска. и една малка добавка относно балонерството - сега инвеститорите ги наричат балонери. Не е препоръка, имам инвестициЙ ))
Мерси, мерси - едно Нушенце ми стига за моренце. И защо кинтите да не служат за едно хубаво изкарване на моренце?
Това че гледаш кечът е плюс за тебе.
А ако искаш да си мерим доходностите - моите - като инвеститор и твоите като спекулантка - внимавай, защото може да се опариш Имам акции, при които цената, на която съм ги купил, съм ги избил над 100% само от дивиденти през годините... и това са ми точно водещите акции.
Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар