IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Хидравлични елементи и системи АД (HES)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Бате и аз си мисля, че п/е е нормално да е около 15, само дето пазарът е на друго мнение. Освен това не смятам, че през 2011 г. развитието ще спре. Навсякъде машиностроителната индустрия(основен потребител на продукцията на ХЕС) е в подем и затова дружеството има 110 % натоварване на мощностите и отказва поръчки. През последните няколко години стана традиция да се представя много по-добре от прогнозираното в годишните одиторски доклади(този за по-миналата година го има само в сайта на дружеството), защо да не продължи да го прави и през 2011 постигнатите показатели да са доста над заложените?

    Ако погледнем МСН е с повече от двойно по-високо п/е, а развитието там никога не е било повече от 15-20 % годишно. Освен това повече от половината пенсионни фондове имат големи пакети там, а те се предполага, че знаят какво купуват и кога да продават.

    Очаквам при предстоящото увеличение на капитала и на фрии флоута да влезнат поне няколко големи инвеститора, които да изкупят правата от мажоритарите, цената да отиде над 30, а през 2011 г. да е поне 80-100 лв. като има голяма вероятност пак да увеличат капитала дотогава.

    Коментар


    • Много ме кефи тая фабрика, баси !!!! :-)
      Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

      Коментар


      • Интересна програма за развитие предствят от ХЕС. Виждам че doveritel се впечатлява от прогнозирания ръст на печалбата. Да наистина изглежда добре. Но става въпрос за 5 г.!
        Елементарна сметка върху сегашната цена показва, че норманата цена за края на 2011 г. на акция на ХЕС ще е към 57 лв. (Р/Е 15,5 - което мисля е справедливо за една вече развита компания). Това означава че цената ще нараства с по 18% годишно за този период. Въпрос на лична преценка е дали това е много или малко спрямо останалите автернативи на БФБ и спрямо поетия риск.

        Весел Великден!

        Коментар


        • Б лагодаря ти B.Graham

          Коментар


          • ХЕС може да увеличи свободния обем книжа
            Дружеството увеличава капитала си с емисионна стойност 19.75 лв.
            от Весела НИКОЛАЕВА

            8:16
            Мажоритарният собственик на "Хидравлични елементи и системи" може да не се възползва от правото си да запише полагащите му се акции от увеличението на капитала, съобщи директорът за връзки с инвеститори на "Стара планина холд" Николай Митанкин. Холдингът притежава 73.73% от капитала на ХЕС, още 9.58% са собственост на фирма "Славяна", в която мажоритарен акционер отново е "Стара планина холд". Останалите акции са свободно търгуеми.

            Мажоритарният акционер няма да запише акции, в случай че има повишено търсене на пазара и той може да продаде правата си или поне част от тях, поясни Николай Митанкин. В случай че продаде всичките си права и не запише нито една нова акция, холдингът ще остане с дял близо 64%, т.е. свободните акции на ХЕС ще се увеличат с около 10%.

            Според публикуваното в четвъртък съобщение на Българската фондова борса емисионната цена на новоиздадените акции ще бъде 19.75 лв., е решил съветът на директорите на дружеството. Номиналът на акциите е 1 лв. Проспектът за увеличението на капитала вече е внесен в Комисията за финансов надзор и от дружеството се надяват до края на април той да получи одобрението на комисията. Предложените за записване акции са близо 420 хил. и ако всички бъдат платени, в дружеството ще влязат над 8.27 млн. лв. Сега капиталът на ХЕС е 2.62 млн. лв., предвижда се с увеличението да достигне 3.039 млн. лв. На БФБ акциите на ХЕС се търгуват при цена около 26 лв.

            Средствата, набрани от увеличението, ще се използват само за инвестиции в предприятието, няма да се покриват дългове или да се придобиват други активи, различни от основната дейност, заяви Николай Митанкин. Предвижда се за модернизация на вече съществуващите производства да се вложат 7.82 млн. лв., за въвеждане на нови процеси на производство ще бъдат инвестирани още 4.88 млн. лв. От инвестициите в нови производства 4.2 млн. лв. ще бъдат заделени за финансиране на производството на компоненти, поясни Митанкин. Той добави, че пари за проектите ще бъдат набрани не само от борсата, а и от банкови заеми, както и от собствени средства на компанията.

            След като бъде увеличен капацитетът на компанията, ръководството е заложило още увеличение на продажбите, на цените на изделията и на печалбата. Увеличението на нетната печалба се предвижда да бъде повече от шест пъти - до 11.12 млн. лв. Според плана продажбите трябва да се увеличат два и половина пъти като парична стойност и 2.1 пъти като продукция. Това означава, че очакваме стоката ни да се продава на по-висока цена, поясни Митанкин. За 2006 г. ХЕС има 1.76 млн. лв. печалба, показва отчетът на компанията. Всички инвестиции са предвидени до 2011 г., а нарастването на финансовите резултати ще бъде сравнение между тези от 2006 г. и 2011 г.

            Коментар


            • Taka докато си почива питай го за финала на Шампионската лига
              Life won't wait for you.

              Коментар


              • убъркано е кучето, щото разправа, че всеки ден се променяла цената, неможело да я фане я затва му да дадах почивка, да се стабилизира предпролетно, че големата игра тепърва предстои

                Коментар


                • Ветре заеби елката.Питай кучето
                  Life won't wait for you.

                  Коментар


                  • ако имаш предвид нова акция - така излява, ама ако е 26лв - стара цена - излиза 86ст, незнам, незнам големата елка така ми даде, днеска нема слънце, може да са е убъркала некъде

                    Коментар


                    • po moite smetki pri cena ot 26lv., tochno 1lv. za pravo

                      Коментар


                      • дами и г-да, насметахте ли вече какво дава тая емисия, при цена около 25, колко ще дойдат правата - некъде около 72,5ст. ли дава?
                        питам така профилактично, че бех спрел да я следа тая акция преди месец, месец и нещо

                        Коментар


                        • 2007-04-05 - Други новини.....
                          В БФБ-София АД е постъпила следната информация от Хидравлични елементи и системи АД-Ямбол /HES/:
                          Във връзка с решението за увеличение на капитала на Хидравлични елементи и системи АД-Ямбол от 2 619 830 лева на 3 039 003 лева, чрез издаване на 419 173 броя обикновени, безналични, поименни акции с право на глас и номинал 1.00 лв., Съветът на директорите, на свое заседание проведено на 03.04.2007г., прие Проспекта за публично предлагане на акции от увеличението на капитала и емисионна стойност на една нова акция в размер на 19.75 лв. Проспектът за публично предлагане ще бъде представен на Комисията за финансов надзор за одобрение.


                          http://www.investor.bg/?id=48752

                          Коментар


                          • Дали увеличението ще предхожда разпределянето на дивидентите

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от БФБ-София
                              Хидравлични елементи и системи АД-Ямбол /HES/ свиква ОСА на 14.06.2007 год. от 12.00 ч. в гр. Ямбол, ул. Пирин № 1, при следния дневен ред:
                              - Доклад на управителните органи за дейността на дружеството през 2006 год.;
                              - Приемане на годишния финансов отчет на дружеството за 2006 год.;
                              - Отчет на Директора за връзка с инвеститорите;
                              - Избор на регистриран одитор;
                              - Освобождаване на членовете на управителните органи от отговорност за дейността им през 2006 год.;
                              - Приемане на изменения в устава на дружеството във връзка с увеличението на капитала;
                              - Решение за разпределение на финансов резултат;
                              - При липса на кворум събранието ще се проведе на 28.06.2007 г. от 12.00 ч. на същото място и при същия дневен ред.
                              - Поканата за ОСА предстои да бъде публикувана в Д.В.
                              Право на глас в ОСА имат лицата, вписани в регистрите на Централен депозитар като акционери 14 дни преди датата на ОСА, или към 31.05.2007 год.
                              Последната дата за сключване на сделки с акции на това дружество на Борсата, в резултат на които приобретателят ще може да упражни правото си на глас в ОСА, е 29.05.2007 год.

                              Коментар


                              • Дружеството наистина е хубаво, въпроса е дали наистина ще успеят да посрещнат търсенето. Един могат да откажат поръчки поради липса на капацитет, но ако стане практика и то на сериозни клиенти - става лошо.

                                Коментар

                                Working...
                                X