If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Защо пенсионните фондове имат толкова слаба доходност?
Те на това, което ние наричаме трети стълб, също наричат застраховка. На нашия пазар съществуват и пенсионни застраховки. Разликата по между им, е че при пенсионната застраховка ти се обещава фиксирана пенсия при дефинирани вноски, докато при пенсионнта осигуровка това не е така. Всичко зависи от теб / в смисъл какво точно ти е изгодно да правиш /. Надявам се, когато се приеме изменение в Осигурителния кодекс, ПОД да регистрират доброволни фондове с различен ризков профил, тогава разликата да стане по-отчетлива.
И в крайна сметка всичко зависи от гледната точка.
Аз например си имам и двете в степен доколкото те са ми изгодни или пък
доколкото могат да ме подсигурят в случай на събитие. Иначе бизнеса си е бизнес, борсата борса. Всеки сам решава какви източници на финансиране ще има и как да се подсигурява в случай на настъпило събитие.
Нестор мерси, интересно е. Но не е свързано с въпроса ми. Ние си инвестираме, не се притеснявай. Защо обаче пенсионен фонд а не животозастраховка? Попитано по друг начин - защо западняците масово имат животозастраховки, но такова животно като "доброволния" ПФ ни го пробутват в България наред със задължителните?
ОК, пействам ти следното, което разбира се не съм измислил аз:
Умножаване на богатството
Коя е най-голямата инвестиционна грешка, която можете да направите? Да продавате на ниски цени? Да закупувате при високи цени? Нищо подобно! Истинската опасност е да не инвестирате изобщо – да гледате отстрани, докато инфлацията изяжда парите ви. Но как да инвестирате успешно? За да инвестирате успешно, финансовите консултанти ни съветват:
1. Погасете всичките си дългове по кредит. Дълговете по кредитните ви карти поглъщат по-голяма част от вашите финанси, от колкото си представяте.Ако не можете да ги погасите на веднъж, превърнете това в приоритет. Определете кава сума можете да си позволите да внасяте всеки масец. Внасяйте повече от минималния платежен лимит, ограничете разходите си и скоро ще постигнете значителен финансов ефект.
2. Създайте си “ Финансов фонд за спешни случай “. Сумата трябва да покрива разходите ви в период от два до шест месеца в случай на безработица или на заболяване. Вложете парите в ликвидна инвестиция, т.е. така, че бързо да могат да се обърнат в пари в брой. В такива случаи са подходящи взаимните фондове.
3. Проверете покритието на здравната си осигуровка. Осигуровките и застраховките са базисен елемент от финасовото ви състояние. Може с години да не ви потрябват, но когато се наложи, действително са необходими и полезни.
4. Вложете максималната възможна сума в пенсионни фондове.
Инвестирайте дългосрочно. След като установите стабилен инвестиционен план, инвестирайте редовно. Най-трудно е да се придържате към това правило, когато спаднат цените на акциите. Но точно тогава е най-важно да следвате плана си. Помнете, че тенденциите в развитието на борсите през последните сто години сочат, че след спада идва значително покачване на цените на акциите.
Повече не бих могъл да добавя каквото и да било. Успех на всички.
Несторе предполагам че това ще е интересно за повече хора затова ти пиша тук.
Защо вноските в пенсионен фонд, особено пък доброволен, смяташ че също не ми носят разходи в дългосрочен план? И кога ще почна да получавам пари - когато се пенсионирам. При застраховка живот ще ги получа също примерно след 20 години или колкото там се разберем. Ще ги получа наведнъж, но от мен зависи дали няма да си ги разпределя равномерно за още години напред. При пенсионния фонд също мога да ги получа наведнъж, доколкото знам.Доброволния.
Иначе данъчните преференции винаги са били абсолютно еднакви и при двете.
За доходността, "живот" се предлага и заедно с инвестиционна схема. Знам, че е ниска доходността и е малко илюзорно но както обсъжда се в тази тема при ПФ е същото
Приятелю Ugo, нима не правиш разлика помежду им. Пенсионната осигуровка е доста по-различно нещо от спестовната застраховка живот.
Сигурен съм, че различаваш кое е пасив и кое актив!?
И така: Защо Застраховката в случая е пасив - тя ти носи разходи в краткосрочен и средносрочен план. Тя те обещетява в случай на събитие - тогава става актив, който ти носи приходи или в случай на перживяване, също.
Пенсионната осигуравка / особено личната в доброволен фонд / е актив,
ивестиция, която ти носи приход / доходност /.
Ако и след това нещо в отговора ми те притеснява и не си разбрал, защо и двете са ти необходими, пиши ми на ICQ - то.
Ясно. Много интересно. Мерси за коментарите.
Все пак не разбирам какво повече ми дава от алтернативата - животозастраховка? Пак дългосрочно, пак консервативно, същите данъчни преференции.
Голяма набутка ако си прехвърлил средства, сега е идеален момент за излизане от Съгласие и ЦКБ - на скъпи дялове.
Може и да си прав... Натрупали са се към 3000 лв. Ако не ги управляват добре мога да ги изтегля срещу 12% данък (все пак половината съм спестил) и да ги хвърля на борсата, като си кача кобоса, а?
Ами чисто спекулантски аз бих предпочел да ги прехвърля в ПОД с ниска цена на дяловете - така би станал собственик на повече дялове без данък 20лв такса само , тази година данъка е 15%- остава да си избереш дружество което ще расте добре
Голямата доходност на Съгласие и ЦКБ е на база вътрешно заводски врътки- през хиимпорт - няма как да продължава - това е еднократен удар , може да се опитат да го повторят през БГЕЪР - ама дали ще стане не се знае. самите тим нямат дългосрочен интерес от такава доходност формирана от сделки със собствени фирми - щото все в един момент трябва да дойдат от някъде реални пари .
Kif, да допълня Abritus:
Като избереш новия фонд, отиваш там и ти дават:
1. договор, който попълваш и подписваш;
2. заявление за прехвърляне, който попълваш, но го подписваш при нотариус. Предварително трябва да знаеш номера на договора си със стария фонд.
Прехвърлянето на партидата струва 20 лева и може да се прави само 1 път годишно. nns, става дума за доброволен фонд, какво НОИ?
Дребните стотинки, които ви превеждат в универсалните фондове са пренебрежимо малко, за да ги прехвърляте.
И аз отидох в Съгласие.
Голяма набутка ако си прехвърлил средства, сега е идеален момент за излизане от Съгласие и ЦКБ - на скъпи дялове.
coyote, muahahahaha mushmorok. Te ot firmata sigurno za tova sa te mahnali zaradi dohodnostta. Sega 100% e po-visoka bez tebe! Koia firma durpash sega s tebe nadolu? Deka si dusho
Ами Уго при тях не става въпрос за 100 000 лв. ако ги налеят тея сичките пари на БФБ - за какво ще ги дадат бе батко.Те и без това цените нямат нищо общо с реалноста. ПОД не са спекуланти за 1-2г и да си изкарат парите от борсата.Спекуланта се радва на хартиена доходност ама ПОД трябва да осигурят реална - щото хората рано или късно ще си ги поискат тия пари и ко ше им кажат - ами купили сме ви едни акции от ХПАТ - не носят дивиденти , не можете да ги продадете на цената на която ви се водят - абе прайте квот знайте. НЕ че аз съм наясно ама ти си толкова далеч от темата за управлението на 1млрд лв че по-добре да не се излагаш.
Айде такива комплексари като NNS най-много ги обичам. Той всеки ден управлява по 1 млрд лева, ей така между другото между закуската и вечерята.
Да не ми беше задължителен втория стълб хич нямаше да ме интересува колко ми носят универсалните пенсионни фондове.
Мда , от далеч си личи комплексаря.Специално за теб съм написал че не съм наясно ,ама и ти не си. Ако неможеш да проумееш че втория стълб представлява % от парите които ти се плащат за доо , заслужаваш да всичките пари да ти се наливат в касата на НАП и да се разпределят като пенсии веднага.Жалко че няма начин.
айде да си ходя. И аз в най-тъпата тема на форума да изпиша колкото не съм писал година време.. . Само последно дори да не си гледал цифрите долу.
Предимството на ПФ е в данъчното облекцчние (ДО). Имаш компромиса на "спестител" и комфорта на потребител. ДО потребено /изпито/ сега ти носи доход = на бъдещата инфлация. Която както знем е инструмент за преразпределяне на капитали от "спестители" към (кредито)ползватели .
Ами ако сметнеш колко би изкарал ако даваш 100-150 лева на месец на договорен фонд с доходност 15% годишно за 30 години, и толкова на пенсионен с доходност 5% (и входна такса от също 5%), то сам ще се убедиш дали трябва да подценяваш тези пари. Дори и като вземеш предвид данъка, който се спестява. Според мен при качествено управление (а не от типа това са нищо пари и няма какво да му мисля) могат да се постигнат чудеса. Разбира се всеки си има глава на раменете и е отговорен сам за своите решения.
при "вноска' 100 => ~ данъчно облекцение от 24 лева=>(24-5)/100 ~= 20% +5% => приблизително еднаква доходност с индекса ти.
874160.9537 : 100 лева месечно 20 години при 30% годишно
465363.8713 : 100 лева месечно 20 години при 25% годишно
132 707.34 : 100 лева месечно 20 години при 15% годишно
проблема че не вярвам на индексните фондове да поддържат 20 години 30% докато, да, вярвам че пенсионните ще поддързат не 5 а около 8%
формулата не е коректо сметната защото съм капитализирал данъчното облекцение но нейсе. Него може да "инвестирам" в индексен фонд /за да стане коректно/ или бира /за да стане приятно/ - по избор.
Коментар