IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

БАКБ (BACB)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от Nikola
    BRIB BKAB
    ROE 28.60% 30.98%
    Аз гледам данните от БНБ, които имат минимални разминавания с одитираните годишни отчети. За 2005 получавам:
    BRIB BACB
    ROE 52.6% 45.2% - използвайки началния equity зa годината
    ROE 37.1% 37.1% - използвайки средния equity за годината

    Може би трябва да си погледнеш числата и да провериш дали не делиш на equity в края на 2005. Струва ми се че точно това правиш и не е много правилно.

    П.К., какво ме е грижа за този клиент? Фактът, че цифрите във финансовите отчети на БАКБ са най-добрите в БГ по всички важни показатели: капитализация, cost-to-income ratio, net interest margin. С изключение на BRIB имат може би и най-високия ROE, което е феноменално с тези високи нива на капиталова адекватност. A най ми харесва точно, че нямат клонова мрежа и поддържат ниски оперативни разходи. Бизнес моделът е солиден, друг въпрос е, че прекаляват с исканата цена за акциите. До 27-28 лева е ОК, оттам нататък е подарък за БАИФ според мене. Лошо няма, те са non-profit и пак ще ги инвестират в проекти в България. :-)

    Коментар


    • Първоначално изпратено от nns
      Чудесно! Сега да ви кажа за бизнес модела на БАКБ - отиваш за кредит - не ти казват условията - дай всички документи - ние ще ти направим оферта - мин. лихва е 12%- първоначално "такса" 5% при отпускане на кредита върху цялата сума, до преди няколко години само те кредитираха малките хотели по морето на 25% год. лихва.
      Според мен в тази банка ще останат умствено изостаналите клиенти и тези които вземат кредит за всичко друго но не и защото нямат пари /перачници и тн./ Не им се инвестира в развитие на клонова мрежа , постепенно образоване на клиентите , ако и за ипотечните кредити въведат закон да се посочват год. размер на разходите по кредита съвсем ще "сгъгнат". Искат да се отърват от бизнеса на максимална цена - умрял кон е за мен тази банка.
      Dash , Nikola - как ще коментирате това мнение?:-)

      Коментар


      • BRIB BKAB
        ROA 2.86% 6.32%
        ROE 28.60% 30.98%
        Net Profit Growth 235% 74%
        Sales Growth 50.78% 37.71%

        Interest Margin Growth 12.35% 48.46%

        Тук вече въпрос на лично виждане, кой на кой показател ще обърне внимание. Бриб има наченки на инвестиционна банка, дали ще успеят да реализират такава печалба и догодина, зависи от treasury-то им. И двете банки ми харесват, но на този етап по-безрискова и пвчеливша си е БКАБ

        Коментар


        • А съществува ли нещо вярно в тезата, че ЕС налага публичност на банките от определен момент нататък
          Погледнете повечето големи банки в Европа-те са публични

          Коментар


          • Никола, че то по повечето от тези показатели СИБанк например ги бие отвсякъде, ама не е в това въпроса.

            Коментар


            • На мен лично ми харесва ROE-то, ROA, както и net profit growht 74%. Също така Growth in net interest income 48.46%. 37.71% ръст на приходите от лихви и дивиденти. Но, най вече ми хареса ефективността на мениджмътн-а. Въпреки малката стойност на активите те успяват да извлекат максимума от тях. Това се дължи на структурата на активите 75% от тях са разпределни за кредити, а не както банките търгувани на нашата борса по 20-40% по депозити в банки и каса........ Ниски нива на задлъжнялост.

              ПС: Това не е анализ, а просто highlights на показатели, които са ми харесали по баланса.

              Коментар


              • Би било интересно, да.

                Прочетох проспекта им днес - зиключително професионално направен, няма нищо общо с разни "IPO"-та на Инвестор.бг и Уеб Медиа Груп. Ще е интересно да се види каква е цената но между 24.50 и 27.50 си струва да се купува според мене.

                Коментар


                • Не знам защо БИГИ МОДИ ми изтри молбата от сутринта за пълния текст на статията във в.ПАРИ - *КОМЕНТАРИ: Логични ли са очакваните от Българо-американската
                  кредитна банка пазарни цени на акциите й?*
                  "НИКОГА НЕ ПРЕНЕБРЕГВАЙ ИНТУИЦИЯТА СИ. НО И НЕ МИСЛИ, ЧЕ САМО ТЯ СТИГА."

                  Коментар


                  • Re: Булбанк

                    Парите от IPO-то на БАКБ ще идат за БАИФ, няма да са набиране на капитал, четете статията по-внимателно. В момента equity/assets им е около 20%, така че имат предостатъчно капитал. С тези печалби ще им е лесно да поддържат висока капитализация, а ако им трябва финансиране, много по-евтино могат да си го набавят със субординирани заеми.

                    Просто БАИФ продават 30% от вече съществуващия капитал и ще останат мажоритарен собственик. Според мен стратегията им е постепенно да излязат от инвестицията напълно. Предпочитат да излязат чрез борсата, защото това им е философията и мисията - free markets, corporate governance, transparency, развитие на капиталовите пазари. Иначе ако продадат на някоя от големите банки, биха взели повече пари.

                    Булбанк+Биохим+Хеброс имат общо 436 милиона евро net asset value в момента. При P/B от около 3.5-4.0х, комбинацията от трите би струвала към 1.50-1.75 милиарда евро. Само че никога няма да я продадат на борсата, още по-малко българската. Булбанк винаги е по-ценна за един стратегически инвеститор, отколкото за борсовите миноритари. Затова BCR в Румъния се продаде за 5.8х P/B.

                    Коментар


                    • Булбанк

                      На 22.03 в Кемпински имаше официален коктейл на Булбанк, на който официално обявиха сливането на трите банки. В едно интервю Хампарцумян каза, че до края на годината се надява трите банки да работят на обща платформа. Засега юридически проблеми по сливането няма. Ако австрийците решат след време да си упражнят варантите, първо трябва да питат БНБ дали могат да придобият тези акции, а също така и КЗК. Тогава вече може да имат проблеми, но не Булбанк, а австрийците, които искат да купят акциите в ДЗИ Банк.
                      Освен това, защо мислиш, че варантите са собственост на HVB?

                      Коментар


                      • Наскоро разговарях по този въпрос със служител на Булбанк и той смята, че няма да има проблем, но ще отнеме време тъй като сливането между биохим и хеброс е продължило повече от очакваното. Освен това каза, че след това сливането на трите ще е още по-бавно :-)

                        Коментар


                        • [quote="аналгина"]Valentinski, имам един въпрос към теб или по-точно към всеки който е компетентен и може да ми отговори, за което предварително благодаря.
                          Върпосът ми е свързан със сливането на подразделенията на UniCredito i HVB у нас. Както сигурно знаете въпросните две банки имат големи проблеми със сливането си в Полша, където притежават съответно втората и третата по големина банки, а именно Pekao и BPH. Анджей Микош, тогавашния министър на държ.съкровище изиска от UniCredito да продаде в едномесечен срок дела си в BPH, за да се избегне монополно положение, но италианците се разпищяха и отнесоха въпроса до компетентните органи в ЕС. Та въпросът ми е възможно ли е 25%-та от RXB, които HVB държи чрез австрийците да се оказват някакъв препани камък за сливането у нас и чрез варантите да ги държат юридически настрана, докато се осъществи сливането между Булбанк, Биохим и Хебросбанк?[/
                          Борса, зная че комисията вече се е произнесла и въпросът ми не е дали Булбанк, Биохим и Хебросбанк работят добре и дали закрепостяват клиентите си. Аз доколкото зная сливането между Биохим и Хебросбанк трябва да завърши до няколко месеца, а с Булбанк догодина. Въпросът ми е този който е оцветен в червено.

                          Коментар


                          • БАКБ

                            Доколкото знам КЗК вече се произнесе, че няма концентрация на дейността след сливането на Булбанк, Биохим и Хеброс.
                            Имам информация от приятели с фирми от страната, които доскоро работеха с Биохим, че масово бягат оттам, откакто започнаха да им спускат служители от Булбанк в кредитните отдели. Някой да си направи труда да отиде до Булбанк около 10 часа например и да изчисли колко време е необходимо да внесеш/изтеглиш пари, да си пуснеш платежно или каквато и да стандартна банкова услуга. Ако нервите са му издържали да изчака да бъде "обслужен" да застане близо до гишетата, на които се обслужват сметки и да преброи колко хора дневно си закриват сметките там. За разлика от другите банки, които масово свалят цените за сметки на физ.лица (или направо ги обслужват безплатно), в Булбанк ги вдигат всяка година, а от тази има и нова такса за закриване на сметка на физ.лице - 8 лева!!!! Явно който влезе вътре, остава крепостен до край.

                            Коментар


                            • Valentinski, имам един въпрос към теб или по-точно към всеки който е компетентен и може да ми отговори, за което предварително благодаря.
                              Върпосът ми е свързан със сливането на подразделенията на UniCredito i HVB у нас. Както сигурно знаете въпросните две банки имат големи проблеми със сливането си в Полша, където притежават съответно втората и третата по големина банки, а именно Pekao и BPH. Анджей Микош, тогавашния министър на държ.съкровище изиска от UniCredito да продаде в едномесечен срок дела си в BPH, за да се избегне монополно положение, но италианците се разпищяха и отнесоха въпроса до компетентните органи в ЕС. Та въпросът ми е възможно ли е 25%-та от RXB, които HVB държи чрез австрийците да се оказват някакъв препани камък за сливането у нас и чрез варантите да ги държат юридически настрана, докато се осъществи сливането между Булбанк, Биохим и Хебросбанк?

                              Коментар


                              • Black&Scholes,

                                Биохим беше купена за 80 млн., а не за 250 млн. евро. Друг е въпросът, че сега - 3 години и половина след приватизацията, банката би следвало да струва поне 5 пъти повече. Финансовият резултат за 2005г. е скромен, но това е заради интеграцията...

                                В момента активите на Булбанк+Биохим+Хеброс са около 4мрд. евро и минималната им капитализация би могла да е доста над 1 мрд. евро.

                                Не знам кой пуска тези слухове за листване, но ми се струват напълно измислени.

                                Коментар

                                Working...
                                X