Излиза че тук ще приложат за първи път подобен аукцион на БФБ, и всички ордери - лимитирани и пазарни ще се изпълнят на една цена - цената на отсичане. Каква предвиждате да е тя? Може би 26-27 лв
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
БАКБ (BACB)
Collapse
X
-
Значи сега ако купя на 25-30 лв после ще трябва да продавам минимум на 31-37 лв. Дали ще се навие някой?
Поне дивидент да даваха и безплатни акции, а то не дават. Тогава къде ще ми е делаверата?
Така че , без моето участие този път, освен ако не направят втори аукцион на по-ниски цени.
Успех на участниците!Това е лично мнение и не е препоръка за покупка или продажба на акции
Коментар
-
Ето едно експертно мнение на човек , който уважавам
Владислав Панев,"КД - Секюритис"
Със сигурност ще има инвеститорски интерес, тъй като БАКБ е едва четвъртата българска банка, която излиза на борсата. При това по всичко личи, че капитализацията й ще я постави най-малко в топ 10 на компаниите на БФБ. Собствениците на банката се възползват в подходящия момент от възможността да продадат 30% от капитала й срещу много повече пари от вложените до момента и в същото време да запазят контрола върху управлението й. Успех на предлагането може да отприщи интереса на финансови компании от листване на борсата, което ще е по-важният резултат от дебюта на книжата на банката.
Като цяло обаче съм на мнение, че е по-добре фундаментът да не бяга много от пазарната цена на отделните дружества, което ще е в интерес на здравословното развитие на пазара.прекалените страх и алчност не са добри съветници
Коментар
-
Първоначално изпратено от BillyАйде бе как стана тоя номер с печалбата....близо 100% увеличение при ръст на активите 23% year-to-year. Респективно как се качва толкова лихвения приход?! А разходите за лихви едва са мръднали....мноого съмнително
Приходите от лихви за последната година са се качили с 24%, кредитите с 28% - нормално е. Лихвените разходи е нормално също да стоят ниски - спредовете по новите им облигации са доста по ниски от тези по старите, останалото им финансиране е много евтино. Увеличението на печалбата идва главно от факта, че въпреки увеличения balance sheet, оперативните им разходи са под контрол.
Коментар
-
Айде бе как стана тоя номер с печалбата....близо 100% увеличение при ръст на активите 23% year-to-year. Респективно как се качва толкова лихвения приход?! А разходите за лихви едва са мръднали....мноого съмнително
И не ви ли се струва скъпо да плащате 1:1 за единица активи......380 млн. total assets и цена на банката също толкова.....
Коментар
-
Първоначално изпратено от Спекуланта дали в БАКБ не са изцедили до последно възможностите на бизнес-модела си за да изкарат тези показатели преди ИПО-то
Чудим се дали БРИБ ще повтори резултатите си, но дали и БАКБ ще успее да ги повтори, че и задържи този си космически ръст, за да оправдае цената която и иска мажоритаря!?
Нетният лихвен марж също ще спадне, миналата година е бил прекалено висок за тях, дори и спрямо предишните години. Но винаги ще имат евтино финансиране от запад и винаги според мен ще поддържат нисък cost-to-income ratio - това е много важно. Оперативните им разходи са много строго контролирани и ниски. Ако погледнеш големите приватизирани банки, ще видиш, че и те от приватизацията си насам се стараят неимоверно да намалят cost-to-income ratio, но не е лесно. Булбанк, ОББ и ДСК са най-напред с материала, но и те са на около 39-45%.
Освен това БАКБ имат много добър corporate governance, мажоритарят е много стабилен. Също така са и много в час с нови продукти като ипотечни облигации, секюритизации и т.н. Бизнес моделът е солиден. Едва ли ще се повторят резултатите от миналото, но това е нормално.
Коментар
-
а дали в БАКБ не са изцедили до последно възможностите на бизнес-модела си за да изкарат тези показатели преди ИПО-то
Чудим се дали БРИБ ще повтори резултатите си, но дали и БАКБ ще успее да ги повтори, че и задържи този си космически ръст, за да оправдае цената която и иска мажоритаря!?Добрият, стар Батя
Коментар
-
Re: БАКБ
Първоначално изпратено от БорсаДа, СИБанк дават 8% по депозитите, но .... за 3 годишен депозит. Ако депозита бъде нарушен преди падежа - лихва 1.5%! Благодаря за такива лихви! При прогнозирана инфлация от 7,5% правете си сметката какво печелите.
Даш, мисля, че БАКБ няма нищо общо с изброените от теб БГ банки.
Коментар
-
Anton Chigurh
Да, прав си по-удачно щеше да бъде бъде да ги сметна с Аverage Total Equity, но ме домързя.
Моята идея беше. че не е много сигурно дали БРИБ ще запазят Growth in non interest income. които формират по-голямата част от нетната им печалба, докато печалбата на БАКБ се формира главно от Net Interest Margin, а той е доста добър и нараства с добри темпове.
А, лично според мен товa IPO ще бъде голяма набутвация. (за малките инвеститори)
Коментар
-
))) за моя радост не съм им клиент , няма как и да бъда при тези брутални цифри, работата е там че при тях отиват или най-глупавите или най-отчаяните клиенти , от там нататък едните може да им "светне" че има далеч по-ниска цена , а пък отчаянието обикновено е съпроводено с риск. Финансовите им резултати сигурно са важни ама ако не си променят печелившия бизнес модел няма да има кой да им влиза в модела нали се сещаш
Коментар
-
Първоначално изпратено от NikolaBRIB BKAB
ROE 28.60% 30.98%
BRIB BACB
ROE 52.6% 45.2% - използвайки началния equity зa годината
ROE 37.1% 37.1% - използвайки средния equity за годината
Може би трябва да си погледнеш числата и да провериш дали не делиш на equity в края на 2005. Струва ми се че точно това правиш и не е много правилно.
П.К., какво ме е грижа за този клиент? Фактът, че цифрите във финансовите отчети на БАКБ са най-добрите в БГ по всички важни показатели: капитализация, cost-to-income ratio, net interest margin. С изключение на BRIB имат може би и най-високия ROE, което е феноменално с тези високи нива на капиталова адекватност. A най ми харесва точно, че нямат клонова мрежа и поддържат ниски оперативни разходи. Бизнес моделът е солиден, друг въпрос е, че прекаляват с исканата цена за акциите. До 27-28 лева е ОК, оттам нататък е подарък за БАИФ според мене. Лошо няма, те са non-profit и пак ще ги инвестират в проекти в България. :-)
Коментар
-
Първоначално изпратено от nnsЧудесно! Сега да ви кажа за бизнес модела на БАКБ - отиваш за кредит - не ти казват условията - дай всички документи - ние ще ти направим оферта - мин. лихва е 12%- първоначално "такса" 5% при отпускане на кредита върху цялата сума, до преди няколко години само те кредитираха малките хотели по морето на 25% год. лихва.
Според мен в тази банка ще останат умствено изостаналите клиенти и тези които вземат кредит за всичко друго но не и защото нямат пари /перачници и тн./ Не им се инвестира в развитие на клонова мрежа , постепенно образоване на клиентите , ако и за ипотечните кредити въведат закон да се посочват год. размер на разходите по кредита съвсем ще "сгъгнат". Искат да се отърват от бизнеса на максимална цена - умрял кон е за мен тази банка.
Коментар
-
Anton Chigurh
BRIB BKAB
ROA 2.86% 6.32%
ROE 28.60% 30.98%
Net Profit Growth 235% 74%
Sales Growth 50.78% 37.71%
Interest Margin Growth 12.35% 48.46%
Тук вече въпрос на лично виждане, кой на кой показател ще обърне внимание. Бриб има наченки на инвестиционна банка, дали ще успеят да реализират такава печалба и догодина, зависи от treasury-то им. И двете банки ми харесват, но на този етап по-безрискова и пвчеливша си е БКАБ
Коментар
Коментар