IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

БАКБ (BACB)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • За безценна не знам, при цена от 33 лева има P/E ot 17 (доста по изгодно от ДЗИ-то и ЦКБ-то. Освен това ROE е над 30%, а ROA е най-високото в банковата система за последните няколко години. Банкта от 2001 (когато е банка на годината) постоянно печели приза за най-ефективна банка в същата класация. Има и най-ниското съотношение оперативни разходи към приходи. Не е типичната банка и съотвтно P/B няма много смисъл. Мажоритарният акционер е за предпочитане пред ТИМ или там който е в ДЗИ (всъщност след Кюлев май не е ясно изобщо кой е).
    За 3.2 та милиона акции - това изглежда са 85-те процента от 3.75 те милиона акции пласирани навън според съобщението на борсата. Според проспекта са предложени и вероятно закупени от портфейлни инвеститори от цяла Европа. Не знам дали ще ги видим крайните клиенти, но едва ли някой е с повече от 3% от акциите на банката (защото иначе има някакви изисквания на БНБ да декарира какви са му парите или нещо такова). Това прави поне 10-на чужди институционални инвестотори с големи за БГ мащабите позиции.

    Коментар


    • P/B към 6.00....тая банка излезе безценна. Дали ще стане ясно кой е записал големите пакети? По-точно последният пакет 3.2 млн. акции.

      Коментар


      • Малко повече инфо за book-building-а...

        http://faculty.london.edu/fcornelli/rev9.pdf
        Кучето те гледа с уважение, котката - с презрение, а прасето - като равен

        Коментар


        • Доколкото прочетох извън IPO-то акции имат служителите на банката. Интересно е наистина кой продаваше днес.

          Коментар


          • По скоро очаквам да се обявят посредници, а не крайни купувачи.
            Това е мое мнение, просто изказах една възможност, базирана на мои мисли и опита ми в банковата сфера, разбира се може и да греша, времето ще покаже, успех на всички!

            Коментар


            • Минувач не виждам никава логика в твоя "вероятен сценарии". Защо да надува цената?
              Надявам се да обяват крайните купувачи от чужбина, за да стане ясно, че няма такова нещо.
              Иначе предполагам, че местни посредници, които са участвали в ауциона и са взели количество на 29 лева продават на късо.

              Коментар


              • Interesno e kak dnes ima takova predlagane sled kato akciite ot targa oshte ne sa po klientski smetki pri posrednicite?

                Коментар


                • Ето един твърде вероятен сценарии:
                  Купувач е решил да купи БАКБ(скоро малките банки ще станат просто неконкурентноспособни, повечето от тях ще бъдат погълнати), изкупува големия % акции днес на висока цена, така вдига капитализацията, след това става мажоритар и просто е направил едно "преместване" на парите си.
                  Обаче не така ще е за другите купувачи!
                  Успех на всички!

                  Коментар


                  • от сайта на БФБ:

                    РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО НА ИНФОРМАЦИЯТА, КОЯТО СЕ СЪДЪРЖА В ТОВА СЪОБЩЕНИЕ Е ОГРАНИЧЕНО И ТЯ НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ПУБЛИКУВАНА В САЩ, АВСТРАЛИЯ, КАНАДА И ЯПОНИЯ ИЛИ ДА БЪДЕ РАЗПРОСТРАНЯВАНА НА ГРАЖДАНИ ИЛИ ЛИЦА, ПРЕБИВАВАЩИ В САЩ, АВСТРАЛИЯ, КАНАДА ИЛИ ЯПОНИЯ.
                    БАКБ обявява цена за една акция от 29 лева
                    София, 4 април 2006 г. – “Българо-американска кредитна банка” АД (“БАКБ” или “Банката”), банка, специализирана в бизнес кредитиране, приключи успешно сделката по продажбата на акции от капитала на Банката (“Предлагането”) на цена от 29 лева (приблизително 14.83 евро) за една акция (“Цена на предлагането”). Акциите бяха предложени на институционални и частни инвеститори в България и на институционални инвеститори извън България и извън САЩ.
                    - Цената на предлагане беше определена чрез “бук билдинг” механизъм (book-building), при който общото търсене на акции на Банката надхвърли 13 милиона броя акции.
                    - Предлагането включва общо 3,750,000 обикновени акции от съдебно регистрирания капитал на Банката, притежавани от Българо-американския инвестиционен фонд, в това число възможност за свръхразпределение на 378,740 акции. Ако се приеме, че всички свръхразпределени акции бъдат продадени, процента на акциите в свободно обръщение (free float) би бил около 30%.
                    - 85% от предложените акции бяха разпределени на международни институционални инвеститори, а останалите 15% получиха български институционални и индивидуални инвеститори.
                    - От продажбата на акциите БАИФ получи близо 109 милиона лева (приблизително 56 милиона евро).
                    - Пазарната капитализация на Банката при започване на търговията с акции на “Българска фондова борса – София” АД (“БФБ”) ще бъде приблизително 366 милиона лева (187 милиона евро), изчислена въз основа на Цената на предлагане.
                    - Търговията започва на БФБ с борсов код “BACB” днес в 9.30 часа Източноевропейско време и участниците в “бук билдинга” ще получат акциите си на 6 април 2006 г.
                    CA IB и „Ейч Ви Би Банк Биохим” АД са Водещи мениджъри и координатори на Глобалното предлагане на акции.
                    БАКБ е специализирана в предоставянето на обезпечено финансиране на малки и средни предприятия в България с отделни кредитни програми за финансиране на МСП в различни сектори на икономиката включително и отраслите на туризма и строителството. Банката оперира от централния си офис в София и от четири клона в страната. Според данните, публикувани от Българска народна банка (БНБ), към 31 декември 2005 г. Банката е 21-та банка в България по размер на общи активи, 12-та по размер на капитала и за последните две години е с най-висока възвръщаемост на активите от всички български банки, включени в статистиката на БНБ.

                    Коментар


                    • Някой да знае цена вече?

                      Коментар


                      • Zaio, много точна оценка , струва ми се :-)
                        прекалените страх и алчност не са добри съветници

                        Коментар


                        • Силата на БАКБ е че обслужва клиенти които другите банки не поемат (предимно сива икономика и доходи). Тук психологията на българина е много интересна и се оказва че риска всъщност не е толкова висок (но лихвите са си резачки). Логично се сещате, че този модел е с намаляващи темпове на растеж и сега е идеален момент да се пренасочат. Пример - private equity фонд, който разработват.

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от Борис
                            ти пък, как така ще ми пренебрегнат офертата
                            никъде в проспекта не видях че на дребните акционери няма да се продава
                            аз играх с общо 30 хил.лв. разпределени на три лимит ордера
                            на 28,10 27,10 и 26,10
                            е надявам се все пак цената на отсичане да е около 25 лв. и там да се изпълнят моите ордери
                            Добри са ти цените. Дано да ти се изпълнят и по-ниските!

                            Коментар


                            • ти пък, как така ще ми пренебрегнат офертата
                              никъде в проспекта не видях че на дребните акционери няма да се продава
                              аз играх с общо 30 хил.лв. разпределени на три лимит ордера
                              на 28,10 27,10 и 26,10
                              е надявам се все пак цената на отсичане да е около 25 лв. и там да се изпълнят моите ордери

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от Борис
                                Даш, как реши да играеш на аукциона
                                подай ни някой жокер
                                Не мисля, че това е за дребни акционери. Ако не сложиш повече от поне половин милион лева, никой няма да ти гледа офертата. Брокерите ще разпродадат на институционалните инвеститори предимно. Ще видим цената утре.

                                Коментар

                                Working...
                                X