IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Софарма Логистика (6SL / FTXCO)

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Както казах това за мен е грешка на юридическия екип - правенето на сделка от типа вливане дори и да бъде приятелско придобиване както е в този случай изисква изпипването на много счетоводни, технически и юридически подробности и грешките и пропуските са задължителни...
    Акционерите със сметки при посредници при Логистика са пропорционално много малко - за да има да се дават по средно примерно 50 ст на акционер това означава 64 000 акционера... Е някой е казал ами те всички акции са по външни подсметки и така че акциите ще се разпределят на всички по външни сметки. И след това е преминал на следващия юридически или технически проблем.
    Грешка е било и сега на някого ще му трият сол на главата, но опита ми показва че това не е акт на собственика. Естествено всеки има право на свое мнение и който смята обратното, както вчера се каза на срещата на инвеститорите, може да гласува с краката си и да излиза от инвестицията.
    Отделно, отбелязвам пак - не всеки посредник взима пари за този трансфер. Ако юристите са се водили от практиката на тези които не взимат пари са решили че няма проблем.

    Другото, съдейки по това което ИД на борсата вчера не каза, тоест не каза нищо което реално вършат борсата да стане ликвидно място, скоро чужденци няма да дойдат при нас. Пенсионните фондове казаха, че основно допълват акции от компании в които имат позиции и им харесват. Софарма Трейдинг няма акционери пенсионни или договорни фондове доколкото съм проверявал преди ... От там оставаме само ние - дългосрочните инвеститори.
    Last edited by BigBear; 29.09.2010, 09:41.
    Мненията ми не са препоръка за покупко продажба на акции.

    Коментар


    • @BigBear
      Въпросът е принципен, оставям кешовото плащане настрана. Ти често пишеш за проблемите на капиталовия пазар. Случая с акциите по лични сметки е пример как едно дребно наглед действие на емитент може да ограничи правата на акционерите.
      За теб може и да няма проблем да се разходиш до посредника си, но за много хора има, още повече че част от процедурата трябва да се извърши ЛИЧНО /пълномощното не важи/. Искаме да има чужди инвеститори на борсата, но реално те не са добре дошли.
      За Софарма трейдинг няма разлика дали пуска новите акции по лични или клиентски сметки, но за акционерите има -10-15 лв плюс ходенето до посредника.
      Това е втори такъв случай в рамките на няколко месеца и ако се превърне в тенденция представи си как чуждите инвеститори ще гледат на нас.

      Коментар


      • Първоначално, тъй като имам акции от Логистика, се зарадвах че имам да взимам пари, защото поне за мен не е проблем да намеря време в рамките на следващите 5 години и да мина и да си ги взема. После като се зачетох по-внимателно в писаното и препроверих договора за вливане си спомних, че става въпрос за сума между една стотинка и 99 стотинки на акционер.
        Да, вероятно е било възможно някак да се обясни на ЦД че трябва да разпредели тези суми по подсметките на инвеститорите, по ред подобен на изплащане на дивиденти и лихви. Цитат от тарифата на депозитара

        "30. Обслужване на плащания на лихви, главници по облигационна емисия и дивиденти – 0.01% от стойността на плащанията, но не по-малко от 500 лв. и не повече от 5 000 лв. 0,01% + 0,05 лв за всеки акционер"

        1.Тъй като няма история с много вливания до сега най-вероятно това е пропуск на юридическия екип.
        2. Голяма част от тези акционери най -вероятно са в клиенския регистър извън посредници и така би трябвало да се разпределят от банка, която също би поискала една подобна и по-вероятно по голяма такса.
        3.Практически е сигурно, че никой няма да тръгне да ги търси и 32000 лв ще си постоят 5 години в някоя банка.

        За мен лично решението да се разпределят парите / или по скоро да чакат никой да не си ги потърси 5 години/ на касата на Софарма Трейдинг е правилно. Компанията със сигурност ще им намери по висока възвращаемост докато чакат от лихвата по разплащателна сметка на банка.
        И последно едва след 5 години остатъка от тези пари ще стане допълнителна печалба на всички акционери на компанията. Кой ще е най голям акционер тогава никой не може да каже с категорична сигурност.

        Отделно аз лично днес наредих да ми се изтеглят по - подсметка на посредника акциите, което той прави безплатно съгласно тарифата си...
        Last edited by BigBear; 29.09.2010, 08:56.
        Мненията ми не са препоръка за покупко продажба на акции.

        Коментар


        • Някой хора преди няколко месеца какво ли не коментираха за 500-те продадени акции на Захариев, сега ми е много любопитно да разбера мнението им за тези 32к
          Абе жалка работа.
          Всеки може да спечели от борсата, но не всеки може да печели от борсата

          Коментар


          • Голямото прецакване на дребните акционери на Софарма логистика от могъщия Донев:

            1. Първо , Съгласно договора за вливане / може да си го намерите в Агенцията по вписванията/ една акция на Софарма трейдинг =1,92 акции на Софарма логистика. Разликата в закръглянето на цифрите изразено в парични средства може да се получи само единствено на касата на Софарма трейдинг АД в гр. София бул Рожен 16.

            Така общо дължимата сума по този ред 32 000 лева, и тъй като сумата за всеки дребен акционер е малка, явно Донев цели акционерите да не си получат тези пари и да си ги пребере дружеството.

            2. При положение, че можеш като акционер да си получиш тези пари само на касата на Софарма трейдинг означава, че трябва да отидеш до там . Защо при това положение Софарма трейдниг не раздава депозитарните разписки на място, а трябва акционерите да правят допълнителни разходи за издаване на дубликати и за прехвърляне към ИП. Това е второто прецакване от Донев към дребните акционери.

            От днес Донев го нареждам след Божков, по прецакване на акционерите....

            Коментар


            • отговор от ИП
              В момента новите акции се намират по ваша лична подсметка в ЦД. За да ги прехвърлите при ХХ трябва да заповядате в наш офис и да подадете заявка за дубликат на депозитарна разписка, след което да прехвърлите акциите. За съжаление процедурата е усложнена, но това по никакъв начин не зависи от ХХ, а от самото дружество. Новите акции на Софарма трейдинг все още не се търгуват – това ще стане някъде до месец след като бъдат вписани в регистрите на ЦД и БФБ.

              защо така г-н Донев?

              Коментар


              • та отново в офисите в провинцията не знаеха нищо,звъняха в София.Утре щели да получат инструкции
                евентуално в четвъртък
                но...първо имало процедура някаква си,молба за издаване на дубликат,което щяло да струва около 8лв,после еди какво си и някой ден на Видов ден може би ще ни бъдат заредени
                Направете си изводи

                Коментар


                • Първоначално изпратено от hah Разгледай мнение
                  Ако някой ще ходи на среащата на инвестора с Огнян Донев моля да попита защо акциите не се зареждат по сметките при инвестиционните посредници автоматично.
                  Може да има някакъв нормативен или технологичен проблем на ЦД в случай на вливане, но да кажат.
                  Повярвай ми няма проблем. Или е недоглеждане или целят да усложнят живота на някой акционер, като второто не ми се вярва.

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от Q10 Разгледай мнение
                    Емитент: Софарма трейдинг АД-София (SO5)
                    На 04.09.2010г. Търговския регистър към Агенцията по вписвания вписа преобразуване в партидата на „Софарма Трейдинг” АД. Преобразуването се осъществи чрез вливане на „Софарма Логистика” АД в „Софарма Трейдинг” АД, срещу което „Софарма Трейдинг” АД увеличи капитала си с издаването на нови акции, които бяха раздадени на акционерите на „Софарма Логистика” АД. Преобразуването и увеличението на капитала вече са регистрирани от „Централен Депозитар” АД. Акциите на „Софарма Логистика” АД са обезсилени, а новите акции на „Софарма Трейдинг” АД са регистрирани по лични сметки на акционерите, получили от тях. Всеки от акционерите, притежавал акции от „Софарма Логистика” АД и получил акции от „Софарма Трейдинг” АД, може да посети избран от него инвестиционен посредник и да поиска издаването на дупликат на депозитарна разписка. След нейното получаване, акциите могат да бъдат прехвърлени по клиентска сметка при инвестиционен посредник по избор на акционера.
                    Пълният текст на новината можете да намерите публикуван на финансовата електронна страница <A target="_blank" HREF="http://www.x3news.com/displayNovina.jsp?formid=45081">X3News</A>
                    Хубаво е че има официална инфо, но трябваше да помислят малко повече за акционерите си. За Соф. трейдинг няма значение по лични или клиентски сметки пускат новите акции, но за акционерите има. Сега трябва да плащат за дубликат, който по принцип се вади само при изгубена разписка. Ако има чужди акционери или български в чужбина, то трябва да отидат лично при ИП, защото с пълномощно не може да се извади дубликат. Вие представяте ли си да трябва да ходите ЛИЧНО до Ню Йорк защото имате да получавате нови акции от Майкрософт например, въреки че имате договор с брокер?!

                    Коментар


                    • Ако някой ще ходи на среащата на инвестора с Огнян Донев моля да попита защо акциите не се зареждат по сметките при инвестиционните посредници автоматично.
                      Може да има някакъв нормативен или технологичен проблем на ЦД в случай на вливане, но да кажат.
                      Коментарът е с аналитичен характер и не представлява препоръка по смисъла на ЗПЗФИ.

                      Коментар


                      • Емитент: Софарма трейдинг АД-София (SO5)
                        На 04.09.2010г. Търговския регистър към Агенцията по вписвания вписа преобразуване в партидата на „Софарма Трейдинг” АД. Преобразуването се осъществи чрез вливане на „Софарма Логистика” АД в „Софарма Трейдинг” АД, срещу което „Софарма Трейдинг” АД увеличи капитала си с издаването на нови акции, които бяха раздадени на акционерите на „Софарма Логистика” АД. Преобразуването и увеличението на капитала вече са регистрирани от „Централен Депозитар” АД. Акциите на „Софарма Логистика” АД са обезсилени, а новите акции на „Софарма Трейдинг” АД са регистрирани по лични сметки на акционерите, получили от тях. Всеки от акционерите, притежавал акции от „Софарма Логистика” АД и получил акции от „Софарма Трейдинг” АД, може да посети избран от него инвестиционен посредник и да поиска издаването на дупликат на депозитарна разписка. След нейното получаване, акциите могат да бъдат прехвърлени по клиентска сметка при инвестиционен посредник по избор на акционера.
                        Пълният текст на новината можете да намерите публикуван на финансовата електронна страница <A target="_blank" HREF="http://www.x3news.com/displayNovina.jsp?formid=45081">X3News</A>

                        Коментар


                        • 1 една акция на Софарма трейдинг =1,88 акции на Софарма логистика.

                          А разликата в закръглянето на цифрите изразено в парични средства къде можем да ги получим?

                          На касата на Софарма логистика ли да ходим да си получаваме парите,която вече не съществува, на касата на Софарма трейдинг или на касата Централния депозитар, или пък на касата на КФН............

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от Q10 Разгледай мнение
                            отправете въпроса към г-н Донев,нали се ползва с добър имидж
                            ей пак се осраха,типично по български

                            +1

                            Коментар


                            • отправете въпроса към г-н Донев,нали се ползва с добър имидж
                              ей пак се осраха,типично по български

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от Q10 Разгледай мнение
                                от вчера новите акции на Софарма Трейдинг би трябвало да са по лични сметки в ЦД
                                -за да ги видите в кобос или да ги прехвърлите по ваша подсметка при посредник
                                -трябва дазаповядате в някой от офисите ни

                                -
                                но няма да може да ги това ще стане предполагам в рамките на 1 месец защото се очакват решения на КФН и БФБтова от едното ми ИП,при което е партидата
                                Пак ли лични сметки?! Защо не ги оставят по сметки на посредниците?! Сега трябва дружно да се разходим до офиса им и тъй като са блокирани ще можем да ги прехвърлим в COBOSа едва когато почне търговията, т.е. първият ден е бегал. А дали са извадили разписки, защото иначе и за дубликати ще трябва да се дават пари?

                                Кога емитентите ще се научат да пускат официални съобщения за това как акционерите да си получат новите акции?

                                Изобщо, защо дружествата вадят акциите от посредниците, при условие, че акционерите имат договор за търговия с тях?!

                                Коментар

                                Working...
                                X