IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Евроинс (5IC / EURINS)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Няма какво да се лъжем, подобна промяна в закона би-била тотално издевателство над конкретен сектор, поставящ го в неравностойно положение спрямо другите. Не е въпроса как да се прехвърли тежестта на крайния клиент, то е ясно как.

Не може да вкарваш допълнителен данък с риск да разклатиш из основи толкова важен за финансовата стабилност сектор, като на всичкото отгоре караш частния бизнес да работи вместо данъчните за приходната част, при това за да изкараш едни никакви 100мил. приходи.

Отделно без да съм юрист, за мен това си чисто ДДС, както и да го наричат и лесно ще се жали и в Европа промяната.

Коментар

• Първоначално изпратено от ОК
      Данъкът е доста навременен, за да се стимулират промените в този нереформиран сектор. Тук гъмжи от мутри, комисионери, маркировачи и други паразити. Затова непрекъснато се реве за по-високи цени. Да вземат да изгонят маркировачите, да намалят комисионите и нещата може да си дойдат на мястото.
      съгласен
      това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции

Коментар

• Данъкът е доста навременен, за да се стимулират промените в този нереформиран сектор. Тук гъмжи от мутри, комисионери, маркировачи и други паразити. Затова непрекъснато се реве за по-високи цени. Да вземат да изгонят маркировачите, да намалят комисионите и нещата може да си дойдат на мястото.

Коментар

• Точно данъчен закон влизащ със задна дата ще е ходене по много тънак лед. Лесно ще бъде оборен във върховния съд. Все пак на база данъчното третиране ти си правиш няква ценова политика, няква стратегия и след това да те изненадат с облагане от задна дата. Чак такава глупост не вярвам да сътворят.

Коментар

• Xoсе

Може и да не си прав, бат Хосе! Все пак сме в България. Има закони със задна дата.

Коментар

• Съгласен съм и двама ви. Глупаво е заради неспособността на правителството да си ореже разходите, да се наказва един така или иначе изостанал сектор с допълнителен данък оборот. Нали целите бяха да се насърчат земеделците и собствениците на имоти да се застраховат, за да може при бедствия да не висят на главата на държавата? Е, ще насърчаваме доброволното застраховане или ще ограничаваме?
              Иначе е глупост това че тия 130 млн. щели да се превърнат в загуба за дружествата. Не, няма, ще се качат цените с тоя данък и пак ще ги платят клиентите, а застрахователите ще пострадат от спаднал оборот.
              Дано това да е поредната глупава мярка, хвърлена като бомба на общественото мнение и след като се обмисли да отпадне!

Коментар

• За живота данъка май ще е 2 процента. Иначе сега е момента да се намалят идиотските комисиони, които се плащат на брокерите. Не знам някъде в ЕС комисионата да е 20-30% от цената на застраховката.

Коментар

• Голяма балтия е този данък. Просто с него ще се оскъпят застраховките и ще минат към графа лукс. Интересно ми е какво ще стане с продукти като спестовните животозастраховки, които вече са сключени. Дали ще им вдигнат с 10% цената...

това се прави, за да не намалят заплатите на куки и военни.
                  браво
                  това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции

Коментар

• Председателят на Асоциацията на застрахователите Орлин Пенев прогнозира сериозни загуби за застрахователните дружества, дори фалити, ако се осъществи предложението на Националния съвет за тристранно сътрудничество да се облага с данък оборотът на застрахователните дружествата. В предаването „Преди всички” на БНР той определи това предложение като абсолютна недомислица.
                    „Това е някаква абсолютна недомислица на първо място. А, на второ място мога да ви дам следните аргументи. Имайте предвид, че на българския пазар в момента оперират над 300 застрахователни дружества, които са с лиценз за работа на територията на България 38 броя, от които 20 общо застрахователни, 15 живото застраховане, 2 кооперация и едно презастрахователно дружество. Не знам откъде тристранният съвет черпи тази информация, вероятно от НСИ, но за 2008 г. при брутен премиен оборот от 1,8 млрд., застрахователният пазар е реализирал печалба от 6,5 млн., като от нея 2,366 млн. лв. са на загуба общо застрахователните дружества и горе-долу тенденцията за 2009 г. е същата – спад в застрахователните премии около 6,5% и горе-долу печалбата ще бъде от същия ръст”, поясни Орлин Пенев, цитиран от агенция Фокус.

Коментар

• Според Дневник данъка за застрахователите ще е даже 10%, а не 7.

Някои от новите мерки вече предизвикаха недоволство. Този път от застрахователите. В пакета, който трябва да осигури още 230 млн. лв. в бюджета до края на годината, е предвидено по-голямо облагане на застрахователните дружества - те ще плащат 10% данък върху приходите, а не върху печалбата, както е сега. От тази мярка в бюджета се очакват допълнителни 100 млн. лв.

Представители на застрахователни компании отказаха официално становище вчера. Някои реагираха лаконично, но крайно: "Глупости" и контрираха с предложение към екипа, който обсъжда мерките, по същата логика да обложи и оборотите на банките. Шеф на голяма компания, пожелал анонимност, обясни пред "Дневник", че миналата година всички дружества, с едно или две изключения, са завършили на загуба и вече трудно покриват изискванията за минимални резерви - фондът, от който се изплащат обезщетенията на клиентите.

http://dnevnik.bg/bulgaria/2010/03/2...ntikrizisniia/

Коментар

• Първоначално изпратено от bertram
                        Първоначално изпратено от дългосрочен
                        Данъка вече е одобрен и е 7 % от оборота. Богатите правят повече застраховки, мисля, че е справедливо.
                        не сме 1944..
                        зарязвай борсата и бягай в някой кибуц
                        Ти какво искаш да продължаваш да живееш на гърба на държавата. Всеки трябва да си плаща. Съгласен съм и с вдигането на ДДС с 2%. Разходите в публичния сектор също трябва да се намалят. Време е да станем истинска държава и всеки да си плаща, това което му се полага. На теб ако не ти харесва омитай се от България, за да разбереш другаде как се плаща. Тогава ще се върнеш по-мъдър.

Коментар

• Този данък е логично да го одобрят, защото е много лесно събираем. Не коментирам дали е добро или лошо решение. Бих се замислил за следното. Все повече застраховки се правят с плащане на първа вноска от 25% и останалите разсрочено (като много често не се плащат въобще). Така застрахователят ще плати данъка с първата вноска, а след това няма да си събере останалите. Така данъка ще стане за тези случаи не 7, а 28 процента.
                          ОК,
                          Както застрахователят ще плаща данъка за всеки застрахован , така и клиентът ще плаща с първата вноска целия данък и ....
                          По лошото е че пазара се свива и в близките шест месеца няма да има светлина в тунела.... лятото е мъртъв период..
                          Имам малко акции в БСТР и не е препоръка...

Коментар

• Относно данъка: Тези 7% ще се трансферират директно на клиентите - това е ясно. Въпроса е след година, когато върнат сегашният ред на облагане на застрахователите дали те ще намалят цените с 7%?!? Аз мисля, че не, защото и в момента цените на полиците са доста ниски. Освен това изглежда, че няма да се облагат печалбите от инвестициите, които формират голям дял от печалбата на застрахователите. Ще следим дискусиите сред професионалните среди.
                            МНЕНИЕТО МИ (в никакъв случай) НЕ Е ПРЕПОРЪКА ЗА ПОКУПКА ИЛИ ПРОДАЖБА НА ЦЕННИ КНИЖА

Коментар

• Първоначално изпратено от ОК
                              Този данък е логично да го одобрят, защото е много лесно събираем. Не коментирам дали е добро или лошо решение. Бих се замислил за следното. Все повече застраховки се правят с плащане на първа вноска от 25% и останалите разсрочено (като много често не се плащат въобще). Така застрахователят ще плати данъка с първата вноска, а след това няма да си събере останалите. Така данъка ще стане за тези случаи не 7, а 28 процента.
                              Да бе :-) Ама като не се платят останалите вноски се приспада и предплатеният данък ;-)
                              МНЕНИЕТО МИ (в никакъв случай) НЕ Е ПРЕПОРЪКА ЗА ПОКУПКА ИЛИ ПРОДАЖБА НА ЦЕННИ КНИЖА

Коментар

• Този данък е логично да го одобрят, защото е много лесно събираем. Не коментирам дали е добро или лошо решение. Бих се замислил за следното. Все повече застраховки се правят с плащане на първа вноска от 25% и останалите разсрочено (като много често не се плащат въобще). Така застрахователят ще плати данъка с първата вноска, а след това няма да си събере останалите. Така данъка ще стане за тези случаи не 7, а 28 процента.

Коментар

Working...
                                X