IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Евроинс (5IC / EURINS)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Вариант 1 - Продигал, Инсайдер и компания са застрахователните гении на пазара, обаче инвеститорите не могат да оценят прекрасния потенциал на Евроинс и затова акциите се търгуват на 1-2% от абсолютния си минимум.

Вариант 2 - Продигал, Инсайдер и ко са в дълбока заблуда, а пазара е прав да оценява компанията на това ниво.

Пак питам - как така компанията за пример оценява на 2000 лева щета на починал при катастрофа? Намерете ми пример на друга такава "коректна компания". Моят отговор е - няма такава.

Коментар

• Първоначално изпратено от INSIDER-A Разгледай мнение
      Продигал, имам чувството, че ОК нарочно пише небивалици тук и ни дразни за да го научим на застраховане
      Гледам добре се справяте - ама дали има кой да поема - това е въпросът.
      Не-заслужил инвеститор

Коментар

• Продигал, имам чувството, че ОК нарочно пише небивалици тук и ни дразни за да го научим на застраховане
        МНЕНИЕТО МИ (в никакъв случай) НЕ Е ПРЕПОРЪКА ЗА ПОКУПКА ИЛИ ПРОДАЖБА НА ЦЕННИ КНИЖА

Коментар

• По т. 7 на Инсайдера - Евроинс притежава 790 863 акции от капитала на Еврохолд. Това е 37% от акциите и дяловете на застрахователя. Изкупуването в края на сесията на 30 юни е повлияло със стотина хиляди лева на финансовия резултат.
          Добре, аз казах какво е важно в отчета, и вие си казахте какво смятате за важно, остава да видим как ще го оцени пазара.

Коментар

• 1. Делът на губещата ГО всъщност се увеличава. Намалението на автомобилните застраховки е заради резкия спад на печелившата Каско. - тъй като обсъждаме Q2.2010 данните през тримесечието достта се изменят в полза на КАСКО и Имуществените застраховки (последните са доста печаливши) за сметка на ГО в сравнение с Q1.2010. Тенденцията е доста радваща и ще донесе пловоде следващите тримесечия 2. Техническите резерви намаляват с над 3 млн (Евроинс е единствената компания, която ги е намалила). Според мен очевидно за да излезе на по-добър резултат. - Според теб всичко е очевидно в твоя полза ама не е :-) През Q2 нетните застрахователни резерви намаляват с 0,5 млн. лв. и очевидно не си запознат как и защо се променят резервите. 3. Парите на каса се увеличават с над 1 милион. За мен това е негативно, за вас не знам. - Какво му е негативното? Хората купуват застраховки кеш? Ако имаш лично изискване да е по банков път си е твой проблем.
            4. Депозитите в банки намаляват с 2 милиона. - Объркал си рейса пич! :-) През Q2.2010 депозитите в банки нарастват с около 1 млн. лв. до 2758 000 лв. 5. Аквизиционните разходи се увеличават от 20.5% на 23.9% от брутния премиен приход.- Увеличиха се през Q1 с около 1 млн. лв. заради еднократни разходи. Реално през Q2 намаляват. 6. Възникналите претенции намаляват, но това е нормално, ако оценяват смърт за 2000 лева. - И за тръби за 400 лв. водят война
            7. На 30 юни акциите на Еврохолд бяха изкупени до 1 лев, сега да 82-83 стотинки. Това обяснява малките отрицателни разходи по преоценки. - Ти наясно ли си им с портфейла от акции или пишеш отново на изуст?
            8. Сумата на инвестициите в ДЦК намалява с над 1 милион. - През Q2 инвестициите в ДЦК намаляват с 80 хил. лв. и това нищо не означава на практика по принцип.

Убеден съм, че сега 5 човека (Проди, Берти, Инсайдера и още някои) ще се нахвърлят върху мен, но аз просто споделям моето мнение и какво според мен е важно в отчета. Вие също го направихте. Нека всеки си прецени какви изводи да си направи. - Изводите са:

1) Вероятно си гледал друг отчет?
            2) Нямаш особенни познания по материята. И друг път съм те хващал да пишеш безмислици и подвеждащи безумия.
            МНЕНИЕТО МИ (в никакъв случай) НЕ Е ПРЕПОРЪКА ЗА ПОКУПКА ИЛИ ПРОДАЖБА НА ЦЕННИ КНИЖА

Коментар

• Гражданската за шестмесечието, макар и като пари да е колкото миналата година (ръст под 1%), като брой записани полици срещу тези пари намалява с около 11% ( към 8000 полици). В същото време ръста на пазара на ГО към края на Май, като пари, е към 16%. - 202 мил. в сравнение със 174 мил към май 2009. Спада при Каско на МПС е 16.5 % при около 17.8 % за пазара.

Техническите резерви и по специално ”Резерв за възникнали, но необявени щети” намалява - с над 2 милиона вследствие на политиката им по ГО, не знам от къде имаш данни за резервите на другите за шестмесечието, но този резерв до голяма степен се влияе от дела на съответния застраховател в общо записаните премии на пазара по ГО, а при Евроинс той намалява от около 6% на 5 % по данни за първите 5 месеца. Резерва за Q2 2009 е бил нето 38 400 при нетни спечелени премии за шестмесечието 33 809, а сега е 37 197 при нетни спечелени премии 33 437. Влияние оказва и спада в брутен премиен приход с 6.8%, броя на отписаните премии, традиционно най-голям през това тримесечие и т.н.

Аквизационните и административните разходи е добре да се смятат заедно, че одитора явно счита част от премиите за персонала за аквизационни (вероятно е прав ако са свързани пряко с продажби) и ги мести там. Та заедно спрямо брутните премии се увеличават с 1,3%, а спрямо нетните намаляват 2,2%. Вероятно все пак аквизационните нарастват, а административните намаляват:

„През периода беше разработена система за оценка и допълнително стимулиране на агенциите. Системата има за цел повишаване ефективността от работата на агенциите и насърчаване на пласмента на неавтомобилни застраховки.”

Точките за парите са ти забавни, както и тази за преоценките, но ако държиш и там ще коментирам по натам, че стана дълъг поста.

Тази за първите стъпи в черния пиар, вече съм я коментирал по-долу.

Коментар

• 1. Делът на губещата ГО всъщност се увеличава. Намалението на автомобилните застраховки е заради резкия спад на печелившата Каско.
                2. Техническите резерви намаляват с над 3 млн (Евроинс е единствената компания, която ги е намалила). Според мен очевидно за да излезе на по-добър резултат.
                3. Парите на каса се увеличават с над 1 милион. За мен това е негативно, за вас не знам.
                4. Депозитите в банки намаляват с 2 милиона.
                5. Аквизиционните разходи се увеличават от 20.5% на 23.9% от брутния премиен приход.
                6. Възникналите претенции намаляват, но това е нормално, ако оценяват смърт за 2000 лева.
                7. На 30 юни акциите на Еврохолд бяха изкупени до 1 лев, сега да 82-83 стотинки. Това обяснява малките отрицателни разходи по преоценки.
                8. Сумата на инвестициите в ДЦК намалява с над 1 милион.

Убеден съм, че сега 5 човека (Проди, Берти, Инсайдера и още някои) ще се нахвърлят върху мен, но аз просто споделям моето мнение и какво според мен е важно в отчета. Вие също го направихте. Нека всеки си прецени какви изводи да си направи.

Коментар

• Първоначално изпратено от ОК Разгледай мнение
                  Берти, ти поне си от интелигентните ъпъри. Като са ежедневие, намери ми друг случай в сайта на КФН, където застраховател да предлага 2000 лева обезщетение за загинал в катастрофа. ГО точно покрива виновни причинени щети, включително и смърт. Проди ако пак е видял много положителни неща в последния отчет, значи не е свалил розовите очила. Но утре ще коментирам отчета, че сега съм изморен от пътуване.
                  Войната на таралежите между Евроинс и Инвестбанк за онези тръби за 400 лв. дали приключи или още ги пращат на фронта?

Не мога да повярвам как ти се вързах на акъла миналият път а ти искаш отново да ни хвърлиш партенка. Страшен си!

Коментар

• Ето сега един цифров прочит:

Салдото по техническият отчет към края на Q2 е 243 хил. лв. при отрицателно от 1084 хил. лв. за 2009 год.

Нетният резултат от инвестиционна дейност за периода е отрицателен в размер
                    на 108 хил. лева /заради преоценки на акции/, спрямо печалба от 397 хил. лева за същия период на 2009 г. Въпреки това Евроинс стопява загубата от миналата година от близо 900 хил. лв. до само 25 хил. лв. към Юни.2010.

Спада в записаните премии се забавя до 6,8% към края на Q2 от 7% за Q1.

Дела на автомобилните застраховки пада до общо 75.8% от премийния приход. Това е спад от 2 пункта спрямо същия период на 2009 г., когато делът на автомобилните застраховки е бил 77.5%.

Настъпилите щети, нетни от презастраховане, са в размер на 14.5 млн. лева за
                    второто тримесечие на 2010 г. и са с 3.3% по-малко от същия период на 2009 г.,
                    когато са били 15 млн. лв. Квотата на щетимост, нетна от презастраховане, е 50.3% за периода, което е с 2 пункта подобрение спрямо същия период за 2009, когато е била 52.7%.

Компанията оптимизира административните разходи през шестмесечието на
                    2010 г. са 6.1 млн. лева или 16.6% подобрение спрямо първите шест месеца на
                    2009 г., когато са били 7.3 млн. лева.

Дори и драка като ОК ще трябва да си признае, че компанията се справя прекрасно с преструктурирането на дейността си :-)
                    Last edited by INSIDER-A; 01.08.2010, 21:50.

Коментар

Берти, ти поне си от интелигентните ъпъри. Като са ежедневие, намери ми друг случай в сайта на КФН, където застраховател да предлага 2000 лева обезщетение за загинал в катастрофа. ГО точно покрива виновни причинени щети, включително и смърт. Проди ако пак е видял много положителни неща в последния отчет, значи не е свалил розовите очила. Но утре ще коментирам отчета, че сега съм изморен от пътуване.
                      С нетърпение чакам един прочит на отчета прези твоя поглед. Аз лично без да съм експрерт по отчетите не видях нещо обезпокоително, а напротив бях леко изненадан в положителния смисъл.
                      Относно тези мълниеносни препратки към сайта на кфн-то не мисля,че са особено уместни. Явно следиш доста сериозно инса, а се чудя защо след като нямаш акции.

Все пак не е зле да има песимисти...иначе имаме ясна индикация за връх

лека
                      това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции

Коментар

• Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнение
                        ще платят. по-късно, но няма къде да ходят. случаи като този са по-скоро ежедневие за българското застраховане отколкото изключение. Не знам защо си мислиш , че ГО-то е застраховка живот. Без да съм спец си мисля, че ако има по-сериозни обезщетения те ще са в резултат на съдебно дело.

успех

Коментар

• Не е учуден, това е същата история която ни пробута преди няколко месеца, на гърба на хората и без да е наясно за какво иде реч. Над 100 хиляди записани граждански годишно имат, да не повярваш че има такава с проблем. Няма да се учудя ако застрахова баба си в Евроинс и я бутне по стълбите, че да драсне един пост..

ОК, та пристрастен е едно, ама си има и граници.. разбирам, че отчета не те е зарадвал -второ тримесечие на печалба от дейността и намаляване на щетите, няма и как да те ободри.

Сърдиш се като спомена за прочутата ти “компетентност”, но се набива на очи...
                          Понеже спомена че се отразява на печалбата, следва да имаш предвид, че подобни не доизяснени случаи се записват в “Резерв за предявени, но неприключени щети”, който примерно тук нараства нето с 1.6 мил за това тримесечие и респективно с това е намалил печалбата.

Надявам се да съм бил полезен.

Коментар

Всички сме пристрастни. Кажи как оценяваш това съобщение безпристрастно.
                            Като излезе някоя по-хубава новина за Евроинс и веднаха изскачаш от храстите с някой документ на КФН. Такива документи има стотици на сайта на КФН, това е част от работата на застрахователните дружества и няма нищо, което да учудва.

Коментар

Всички сме пристрастни. Кажи как оценяваш това съобщение безпристрастно.
                              ще платят. по-късно, но няма къде да ходят. случаи като този са по-скоро ежедневие за българското застраховане отколкото изключение. Не знам защо си мислиш , че ГО-то е застраховка живот. Без да съм спец си мисля, че ако има по-сериозни обезщетения те ще са в резултат на съдебно дело.

успех
                              това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции

Коментар

• Всички сме пристрастни. Кажи как оценяваш това съобщение безпристрастно.

Коментар

Working...
                                X