IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Слънце Стара Загора БТ АД (SUN)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• на дететоор

До
    ВЪРХОВЕН АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД

Ж А Л Б А

от
    .................................
    адрес........................

срещу
    Решение от 18.05.2009г. на Комисията за финансов надзор, с което е одобрено коригирано търгово предложение от „Бизнес Център Изгрев“ ЕООД гр.София за закупуване чрез инвестиционен посредник „Централна Кооперативна банка“ гр.София на акции на „Слънце Стара Загора – Табак“ АД гр.Стара Загора от останалите акционери на дружеството

УВАЖАЕМИ ВЪРХОВНИ СЪДИИ,

В качеството си на акционер в „Слънце Стара Загора – Табак“ АД, обжалвам като незаконосъобразно и немотивирано Решение от 18.05.2009г. на Комисията за финансов надзор, с което е одобрено коригирано търгово предложение от „Бизнес Център Изгрев“ ЕООД гр.София за закупуване чрез инвестиционен посредник „Централна Кооперативна банка“ гр.София на акции на „Слънце Стара Загора – Табак“ АД гр.Стара Загора от останалите акционери на дружеството на цена под законоизискуемата от 19,75 лв.

Така цитираното решение е незаконосъобразно и немотивирано, защото:

На 14 юли (понеделник) Булгартабак Холдинг продаде участието си в Слънце Стара Загора Табак – общо 900 000 акции в т. нар. мажоритарен пакет и допълнително 20 854 броя акции в т.нар. миноритарен пакет за сумата от 17,78 млн.или по 19,75 лв. на акция.

Съгласно изискванията на чл.6,т.1 от НАРЕДБА № 13 от 22.12.2003 г. за търгово предлагане за закупуване и замяна на акции, цитирам:
    „Чл. 6. Лице, което придобие пряко, чрез свързани лица и/или непряко по чл. 149, ал. 2 ЗППЦК повече от 50 на сто от гласовете в общото събрание на публично дружество, е длъжно в срок 14 дни от придобиването
    да регистрира в комисията съгласно чл. 151 ЗППЦК търгово предложение за закупуване и/или за замяна на акции с право на глас в общото събрание на публичното дружество с акции, които ще бъдат издадени от предложителя за тази цел”.
    т.е. за „Бизнес Център Изгрев“ ЕООД гр.София е възникнало задължение да внесе в КФН за одобрение до 28.07.2008г. търгово предложение към миноритарните акционери на „Слънце Стара Загора – Табак“ АД гр.Стара Загора.

Датата на внасяне на търгово преложението, от страна на „Бизнес Център Изгрев“ ЕООД гр.София е 30.05.2008г., като с Решение 1076 –ТП на КФН е издадена временна забрана за публикуване на предложението от „Бизнес Център Изгрев“ ЕООД гр.София (търгов предложител).

Мотивите на КФН, за постановяване на цитираното решение са подробно изложени в 3 основни пункта, като в пункт две са визирани нарушения на разпоредбите на чл.150,ал.6 ЗППЦК, вр.Наредба 41/11.06.2008г. при обосноваване на цената на публичните дружества, вкл. прилагане на оценъчни методи.

Издавайки временна забрана за публикуване на предложението от „Бизнес Център Изгрев“ ЕООД гр.София, КФН изцяло законосъобразно и съгласно собствената си практика за защита на миноритарните акционери не е допуснало предложение за цена, която не е определена съгласно чл.24,т.5 от Наредба № 13 от 22.12.2003 г. за търгово предлагане за закупуване и замяна на акции, цитирам:
    „предлаганата цена на акция, която не може да бъде по-ниска от най-високата стойност между:
    а) справедливата цена на акциите, изчислена съгласно Наредба № 41;
    б) средната претеглена пазарна цена на акциите за последните 3 месеца;
    в) най-високата цена за една акция, заплатена от предложителя, от свързаните с него лица или от лицата по чл. 149, ал. 2 ЗППЦК през последните 6 месеца преди регистрацията на предложението; в случаите, когато цената на акциите не може да бъде определена съгласно предходното изречение, тя се определя като по-високата между последната емисионна стойност и последната цена, платена от търговия предложител;”
    Или предложената цената следва да е поне 19,75 лв., защото цената платена от търговия предложител 6 –месеца преди регистрацията на предложението (30.07.2008г.) е била 19,75 лв.

КФН издава няколко последващи решения за забрани, като с последното си решение №421-ТП от 11.05.2009г. Комисията за финансов надзор издава временна забрана за публикуване на търговото предложение, внесено в КФН с писмо, вх.№15-00.08 от 30.04.2009г., от „Бизнес Център Изгрев“ ЕООД гр.София за закупуване чрез инвестиционен посредник „Централна Кооперативна банка“ гр.София на акции на „Слънце Стара Загора – Табак“ АД гр.Стара Загора от останалите акционери на дружеството.

За да издаде Решение №421-ТП от 11.05.2009г. Комисията за финансов надзор е приела, че в търговото предложение не отговаря на изискванията на Закона за публичното предлагане на ценни книжа, като са констатирани множество нередности.

Само седем дни след издаването на горепосоченото Решение, Комисията е одобрила коригираното търгово предложение без да изложи конкретни мотиви, като е допуснала публикуване на ТП към миноритарните акционери на цена 10,30 лв.

Поради липсата на мотиви остава неизяснен въпроса дали всички несъответствия са отстранени, още повече че допуснатите нарушения са съществени а срокът за отстраняването им е твърде кратък.

Следва да бъде отбелязано, че Решението на Комисията за финансов надзор е индивидуален административен акт и като такъв следва да бъдат спазени изискванията за форма на административния акт, а именно наличието на мотивирано решение за издаване на акта и излагане на фактическите основания за издаването му. Без подобно прецизно излагане на точната фактическа обстановка, адресатите на акта, както и органите, пред които актът подлежи на обжалване, не могат да преценят доколко той е издаден в съответствие с правните норми.
    Считам, че допуснатото нарушение е основание за отмяна на обжалваното решение, както на основание чл.146, т.2 АПК – неспазване на установената форма, така и на основание чл.146, т.3 АПК – съществено нарушение на административно производствените правила.

На следващо място не е ясно по какви критерии в търговото предложение е определена цена за една акция. За да одобри търговото предложение, Комисията за финансов надзор е приела, че предлаганата цена е правилно формирана т.е. че не е занижена, което е изцяло незаконосъобразно, предвид факта, че цената не може да бъде по-ниска от 19,75лв. (една от определените по методиката на чл.24,т.5,б”В” от наредбата).
    От съществено значение водещо до незаконосъобразност на обжалвания акт е и срокът за отправяне на ТП, който е приклузивен, т.е. факта, че КФН не е разрешила публикуване на ТП не означава, че на търговия предложител се дава нов срок, респ. цената, определена по методиката на чл.24,т.5,б”В” от наредбата може да се определя не към датата на изтичане на 14-дневния срок от придобиването на основния пакет – 28.07.2008г, а към произволно избрана друга дата – в случая 18.05.2009г.
    Считам, че в конкретния случай предлаганата цена за акция е занижена, тъй като КФН е разрешила цената да се определи към дата 18.05.2009г., а не към 28.07.2008г., което е изцяло незаконосъобразно и това уврежда мои законни права и интереси на миноритарен акционер в търговско дружество, което от своя страна е и нарушение на правото ми да получа справедливата действителна цена за акциите си.

Предвид гореизложеното, считам че Комисията за финансов надзор не е изпълнила една от основните си функции, а именно тази на административен регулатор на пазара при публично предлагане и търговия с ценни книжа и не е осигурила правилното спазването на Закона за публичното предлагане на ценни книжа и издадените въз основа на него подзаконови актове по прилагането му.
    Нещо повече, това решение е изцяло и против практиката на самата КФН, в сила до датата на издаване на процесното решение, като винаги до този момент последната не е позволявала публикуване от търгови предложители на цена, по-ниска поне от платената за контролния пакет акции, като това е гарантирало правата на миноритарните акционери, съгласно ЗППЦК.

Това решение е опасен прецедент, който би довел до изцяло нови подходи от търговите предложите, които ще предпочитат да забавят получаване на одобрение от КФН, с цел незаконосъобразни действия и навреждане на интересите на миноритарните акционери, респ. предлагане на цени, които са най-изгодни за тях, а не тези, които следва да се определят законово.

УВАЖАЕМИ ВЪРХОВНИ СЪДИИ,
    С оглед гореизложеното, моля да отмените Решение от 18.05.2009г. на Комисията за финансов надзор, с което е одобрено коригирано търгово предложение от „Бизнес Център Изгрев“ ЕООД гр.София за закупуване чрез инвестиционен посредник „Централна Кооперативна банка“ гр.София на акции на „Слънце Стара загора – Табак“ АД гр.Стара Загора от останалите акционери на дружеството, като незаконосъобразно с всички произтичащи от това законови последици.

Искане: Моля, да задължите Комисията за финансов надзор за представи цялата преписка свързана с търгово предложение от „Бизнес Център Изгрев“ ЕООД гр.София за закупуване чрез инвестиционен посредник „Централна Кооперативна банка“ гр.София на акции на „Слънце Стара Загора – Табак“ АД гр.Стара Загора от останалите акционери на дружеството

София, 2009г. С уважение:......................................... ....

Коментар

• Някой да е звънил на тел. на Бизнес центъра от ТП-02/9801611?
      Отговаря централа на Химимпорт никой не знае нищо за Бизнес центъра
      Много тайствен е този мажоритар никакъв контакт не може да се открие за него.

Коментар

• Първоначално изпратено от ariman_007
        Първоначално изпратено от jordan 23
        Никой ли не е пуснал жалба?Ако има такава,ВАС може да отмени решението на КФН
        Имам съвсем малко акции и ТП не ме интересува изобщо, но се консултирах с приятел-адквокат с практика пред ВАС, и той ми каза, че решенето на КФН да не се налага забрана на ТП не било административен акт по административния кодекс и не можело да се обжалва. Ако било потвърждение, одобрение, разрешение - да, но при това "мълчаливо" съгласие - не можело. Можело обаче да се водят дела за вреди срещу дружеството и мажоритаря на някакво общо основание.
        Твоя приятел май се е объркал:
        Раздел I.
        Индивидуални административни актове
        Определение на индивидуален административен акт

Чл. 21. (1) Индивидуален административен акт е изричното волеизявление или изразеното с действие или бездействие волеизявление на административен орган или на друг овластен със закон за това орган или организация, с което се създават права или задължения или непосредствено се засягат права, свободи или законни интереси на отделни граждани или организации, както и отказът да се издаде такъв акт
        Пак ви казвам,колега е изготвил Искане до КФН за възобновяване на производството(за преразглеждане и отмяна) на този ИАА.Ако изявите желание сигурно ще го изпрати и на вас.Като го гледам,става и за жалба пред ВАС,ама няма време да се изпраща по пощата,а трябва да се внесе до 02.06.Но и да се внесе едва ли ще има ефект,тъй като не спира изпълнението.
        А срещу мажоритаря,какво дело да водиш?Не елуд който яде баницата, я!ops:

Коментар

• [quote="meche_cveti93Вече две години съм радетел за създаване на Асоциация на дребния инвеститор.
          Която щеше да включва няколко хиляди дребни инвеститори и срещу минимална дноска примерно от 10 лв. на година щеше да заведе дело където трябва и щеше да защищава нашите интереси . Но тук сме орел , рак и щука и някой като загуби другите пеят ода на радостта ...
          Бях предложил и П.К. защото има трибуна и хъс но ..... а не сега да се питаме кой ще се изправи за няколко К срещу интересите на ХИМ.... тогава щеше да е друго и щеше да има и адвокат който щеше да бъде нает от Асоциацията...[/quote]
          отдавна съм ЗА,ако решите нещо съм с Вас

Коментар

• Първоначално изпратено от jordan 23
            Никой ли не е пуснал жалба?Ако има такава,ВАС може да отмени решението на КФН
            Имам съвсем малко акции и ТП не ме интересува изобщо, но се консултирах с приятел-адквокат с практика пред ВАС, и той ми каза, че решенето на КФН да не се налага забрана на ТП не било административен акт по административния кодекс и не можело да се обжалва. Ако било потвърждение, одобрение, разрешение - да, но при това "мълчаливо" съгласие - не можело. Можело обаче да се водят дела за вреди срещу дружеството и мажоритаря на някакво общо основание.

Коментар

• Никой ли не е пуснал жалба?Ако има такава,ВАС може да отмени решението на КФН
              Вече две години съм радетел за създаване на Асоциация на дребния инвеститор.
              Която щеше да включва няколко хиляди дребни инвеститори и срещу минимална дноска примерно от 10 лв. на година щеше да заведе дело където трябва и щеше да защищава нашите интереси . Но тук сме орел , рак и щука и някой като загуби другите пеят ода на радостта ...
              Бях предложил и П.К. защото има трибуна и хъс но ..... а не сега да се питаме кой ще се изправи за няколко К срещу интересите на ХИМ.... тогава щеше да е друго и щеше да има и адвокат който щеше да бъде нает от Асоциацията...

Коментар

• Никой ли не е пуснал жалба?Ако има такава,ВАС може да отмени решението на КФН

Коментар

• Вече 10 дена откакто търговото е публикувано,а БЦИ не купува акции от БФБ,дори и на по-ниска от обявената цена.Това според мен означава,че ще искат да изкупят над 95% чрез Търговото,за да могат да ни "изцедят" акцийките волю=неволю.
                  Благодаря на колегата дето и изпрати "Искане по чл.99 от АПК"!Ще го пратя до КФН,пък дано от там се задействат.Интересно в никоя медия не се отрази този проблем,а наистина,както и колегата казва,се съсдава прецедент и така разпоредбите на чл.149 ЗППЦК остава само пожелателенops:

Коментар

• Първоначално изпратено от kaputov
                    Никой нищо не пишеops:Ще обжалваме ли пред ВАС?Мен ме спира само,че ако ВАС уважи жалбата и образува дело,ако го загубя(което е твърде вероятно поради липсата на юридически опит) ще дължа разноските.А КФН сигурно ще си наеме адвокат,ще има експертизи...Ама ако има и други желаещи?!
                    Явно това ще да бъде колега. Никой няма да се захване, защото почти няма да има и смисъл. Според мен страхът от мажоритара е твърде голям и ще се задоволим с трохите, които ще ни даде. Само ме е яд, че дори едно тъпо съобщение не дадоха тия кретени от КФН относно това какво търгово са удобрили в крайна сметка. Толкова съм разочарован от тях, че просто не е истина. Еми това е, няма да се оправим. Все пак живи и здрави да са всички и успех в инвестициите занапред.
                    ~МЕЧО~

Коментар

• От проспекта на Химимпорт:

"Рискове, свързани с функционирането на правната система

...Съдебната и административна практика остава проблематична и лицата, разчитащи на българските съдилища за ефективно разрешаване на спорове във връзка със собственост, нарушения на законите и договорите и други, установяват, че такова е трудно да се получи..."

Владо Каролев явно живее в някаква друга държава!

Коментар

• Първоначално изпратено от Idun
                        " Господари на ефира" и мисля че предаването се казваше " На чисто" ще бъдат много заинтересовани от темата. При гостуването на Владо Каролев във Варна, го попитах какво мисли по въпроса и той ми каза в прав текст- "Трябва да съдите КФН!"
                        Владо Каролев все по-често се изказва непотготвен. И той почна като царя "вервайте ми". Колко дела има Владо Каролев срещу структури като Групата? По-добре питате Иво Прокопиев.
                        Пред кого да съдиш КФН? Пред корумпирания ВАС ли? Що не проверите колко дела има Групата загубени във ВАС и въобще.
                        Аман от политици!

Коментар

• Никой нищо не пишеops:Ще обжалваме ли пред ВАС?Мен ме спира само,че ако ВАС уважи жалбата и образува дело,ако го загубя(което е твърде вероятно поради липсата на юридически опит) ще дължа разноските.А КФН сигурно ще си наеме адвокат,ще има експертизи...Ама ако има и други желаещи?!

Коментар

• Тези които са от София да поемат инициатива и ние ще се включим- То има и асоцияция на инвеститорите , но те са само на хартия

Коментар

• " Господари на ефира" и мисля че предаването се казваше " На чисто" ще бъдат много заинтересовани от темата. При гостуването на Владо Каролев във Варна, го попитах какво мисли по въпроса и той ми каза в прав текст- "Трябва да съдите КФН!"
                              Демокрацията е средство, което гарантира, че няма да бъдем управлявани по- добре отколкото заслужава

Коментар

• Roko2,за да видиш инфо за SUN трябва да търсиш по Б-стат или по част от името,напр. слънце.
                                Решението за одобрение на търговото явно няма да се публикува,разбрах,че се изпраща писмо до предложителя,така че няма какво да се чака с жалбата.Само не знам кой административен акт да се посочи?Айде бе нокй ли не е измислил нещо?

Коментар

Working...
                                X